Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Προσφυγές στο ΣτΕ για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες



Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνεχίζεται η κατάθεση αιτήσεων ακύρωσης κατά των νέων ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων, που θα τεθούν σε κυκλοφορία και περιέχουν ηλεκτρονικό τσιπάκι, ενώ την ίδια στιγμή, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) κατέθεσε αναφορά στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το ζήτημα της υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος και της ιθαγένειας των μαθητών επί των απολυτηρίων και των άλλων τίτλων σπουδών του γυμνασίου και του λυκείου.


Πρόσφατα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 4 ιερωμένοι (ένας αρχιμανδρίτης και 3 πρωτοπρεσβύτεροι), η «Εστία Πατερικών Μελετών» και δύο δικηγόροι, και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 27.4.2018 κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει την έκδοση νέου τύπου αστυνομικών ταυτοτήτων - οι οποίες περιέχουν «RFID chip» - και καθορίζει τα προσωπικά δεδομένα-στοιχεία τα οποία θα περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες.
Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει υποχρεωτικά να αντικαταστήσουν τις σημερινές αστυνομικές ταυτότητες με τις νέου τύπου, σε ανώτατο βάθους χρόνου μιας πενταετίας.
Τώρα, στο ΣτΕ κατατέθηκαν δύο ακόμη ομαδικές αιτήσεις ακύρωσης της ίδια υπουργικής απόφασης, και σχεδόν με ίδια νομική επιχειρηματολογία. Οι δύο νέες αιτήσεις κατατέθηκαν από 62 πολίτες, εκ των οποίων οι 3 είναι μοναχοί.
Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, ο νέος τύπος ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων είναι αντίθετος σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη νομοθεσία, σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο.

[Πηγή]https://www.cnn.gr/news/
«Τριβέλι Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου