Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Το ξανάπαμε, σύχρονοι Νέρωνες, Φεύγοντας ΚΑΙΝΕ τα πάντα. «Λάδι» στη φωτιά της ελληνο-ρωσικής διπλωματικής κρίσης ρίχνει ο Νίκος Κοτζιάς: «Υπεροπτική η Ρωσία»



Στο ίδιο μήκος κύματος με τη ρητορική των προηγούμενων ημερών  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφέρθηκε  στο θέμα της κρίσης των σχέσεων με τη Ρωσία εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά της Μόσχας, την οποία εμφανίζει ως «υπεροπτική»....


  «Η Ρωσία δεν μπορεί να ασεβεί επειδή νιώθει ισχυρότερη από την Ελλάδα» δήλωσε ο Ν.Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Εφημερίδα των Συντακτών".  'Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι κριτήριο στην εξωτερική πολιτική είναι τα εθνικά μας συμφέροντα ενώ τόνισε ότι η στάση υπεροψίας της Ρωσίας δεν θα γίνει δεκτή από την Ελλάδα. 

"Κριτήριο στην πολιτική μας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ρωσία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ασεβεί ως προς τα εθνικά συμφέροντα άλλου κράτους επειδή νιώθει ισχυρότερη απέναντί του.  

Μια τέτοια στάση δεν θα την αποδεχτούμε, και το έχουμε αποδείξει, ούτε από τη Δύση ούτε από την Ανατολή" είπε μεταξύ άλλων ο Ν. Κοτζιάς αφήνοντας βέβαια εύλογα ερωτήματα για το πως το έχει αποδείξει αυτό.  Και ο Ν.Κοτζιάς συνέχισε λέγοντας: 

 "Από την άλλη, πρέπει να σας πω ότι περισσότερο με ενδιαφέρουν οι εσωτερικές αντιδράσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη αυτά τα συμφέροντα.  Όταν έθεσα ζήτημα απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, με κατηγόρησαν και με προέτρεπαν να δείξω κατανόηση στις απαιτήσεις της Τουρκίας να διατηρήσει κατοχικά στρατεύματα στη μεγαλόνησο.

Οταν θέλησα να λύσω το πρόβλημα του ονοματολογικού και κατά συνέπεια να βάλω τέρμα στις βλέψεις τρίτων στην περιοχή -και πριν από όλα στους ισλαμιστές-, με κατηγόρησαν ψευδόμενοι ότι παρέδιδα την ελληνική Μακεδονία.  Τώρα, με εγκαλούν να δείξω ανεκτικότητα σε κατασκοπευτικές δράσεις τρίτων στη χώρα. Ολοι αυτοί που λένε τα πιο πάνω, παριστάνουν τους υπερπατριώτες, ενώ στην πραγματικότητα είναι προσκυνημένοι" ανέφερε.

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Η αντιπολίτευση και στις δυο χώρες ασκεί κριτική μίσους  Ο Νίκος Κοτζιάς έστειλε μήνυμα στους απλούς πολίτες που διαφωνούν και άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, στην Αθήνα και στα Σκόπια («ασκούν κριτική μίσους», είπε χαρακτηριστικά), ενώ έκανε λόγο και για προσκυνημένους υπερπατριώτες. 

«Η αντιπολίτευση στις δύο χώρες είναι αντιπολίτευση που χρησιμοποιεί από κοινού ρητορική μίσους. Καλλιεργούν το πολιτικό μίσος σε όλες του τις διαστάσεις: τόσο στο εσωτερικό όσο και για τις διακρατικές σχέσεις. Η Ν.Δ. απορρίπτει τη Συμφωνία με το επιχείρημα ότι τα παραδώσαμε όλα στα Σκόπια.
  
Ο Ιβάνοφ και το κόμμα του δεν επικυρώνουν τη Συμφωνία διότι τάχα με αυτήν υποτάσσεται η χώρα του στην Ελλάδα. Αν τα συνδυάσει κανείς, μπορεί εύκολα να καταλήξει ότι πρόκειται και στις δύο χώρες για κόμματα που θρέφονται από αυτή τη ρητορική, από τη μη λύση των προβλημάτων, από την αδράνεια.

Δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την ιστορία, από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή· ενώ δεν κατανοούν ως προς τη Συμφωνία ούτε μία παράγραφο από το διεθνές δίκαιο» τόνισε.  

Παράλληλα υποστήριξε ότι «το ψέμα και η απάτη έχουν κοντά ποδάρια» και έστειλε μήνυμα στους διαφωνούντες πολίτες «να διαβάσουν, να μελετήσουν καλύτερα τη συμφωνία, να ακούσουν και την άλλη γνώμη, να παρακολουθήσουν πρακτικά αν οι κίνδυνοι που επικαλείται τμήμα της αντιπολίτευσης είναι πραγματικοί». 

Για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία  Σχετικά με την ελληνο-αλβανική συμφωνία και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και στις δυο χώρες ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα «να υπάρξει μεγαλύτερη ωριμότητα ως προς τις λύσεις των θεμάτων που έχουμε».

Εξέφρασε την άποψη ότι «η αντιπολίτευση, και στις δύο πλευρές των συνόρων προσπαθεί να δουλέψει με το θυμικό των πολιτών. Να αναπαράγει αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις ανάμεσα στους λαούς».  Να πάψουν οι Τούρκοι να ονειρεύονται τα νησιά μας. 

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις εκλογές ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τη σημασία που έχει «να μην εξελιχθούν επιπλέον αρνητικά» διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «σειρά προβλημάτων που έχουμε μαζί τους θα πρέπει να λυθούν στη βάση του διεθνούς δικαίου.  

Ότι είναι απαραίτητη η ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων μας και η εγκατάλειψη κάθε είδους προκλήσεων, όπως, επίσης, η παραπέρα ανάπτυξη των οικονομικών-κοινωνικών σχέσεων προς όφελος των λαών μας». 

«Να πάψουν να ονειρεύονται οι γείτονες μας τα νησιά του Αιγαίου και να κατανοήσουν ότι η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αυγάτισε σε αντίθεση με όσα έκαναν οι τούρκοι σε βάρος της ομογένειας» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι είναι «μεγάλης σημασίας, και συμβολικής, η Τουρκία οφείλει άμεσα να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς». 

Ερωτηθείς τι καινούργιο περιμένει από τη νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι για πρώτη φορά τώρα «πάμε στη νέα διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους» «έχοντας ως κρατούμενο τη θέση ότι οι συνθήκες των εγγυήσεων και της συμμαχίας δεν θα μπορούν, πλέον, να διατηρηθούν» για την οποία δήλωσε περήφανος.

[Πηγή]https://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2018/07/blog-post_729.html
«Τριβέλι Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου