Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Δεν αποκλείει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ο Σταθάκης - Θα κριθεί από τα αποτελέσματα χρήσης 2018


Ο κ. Σταθάκης είπε ότι είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για αυξήσεις τιμολογίων και ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της ΔΕΗ στο τέλος του έτους.


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος ή κατάργησης της έκπτωσης συνέπειας 15% της ΔΕΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο περιθώριο της μονογραφής της σύμβασης για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

 
Ο κ. Σταθάκης είπε ότι είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για αυξήσεις τιμολογίων και ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της ΔΕΗ στο τέλος του έτους. 

Ωστόσο παραδέχτηκε τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται στα κόστη της ΔΕΗ λόγω της ραγδαίας αύξησης της τομής των ρύπων.

Όπως είπε, υπάρχουν πράγματι διακυμάνσεις στην τιμή του CO2 εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει καθοδική τάση.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εξωτερικό κόστος που πρέπει να συνυπολογιστεί προκειμένου να δει κανείς πως θα επιμεριστεί.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ακόμη ότι έχει ανοίξει ήδη συζήτηση στην Ευρώπη για τη ρύθμιση αγοράς CO2, η οποία εμφανίζει κερδοσκοπικές τάσεις και όπως είπε τα αποτελέσματα πρέπει να ελεγχθούν στη βάση τριμήνου ή τετραμήνου.

«Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε» είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ το έχει στα σχέδιά της για τον επόμενο χρόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα βιομηχανικά τιμολόγια και το ενδεχόμενο να παραταθούν έως το 2020, όπως ζητάει η ΕΒΙΚΕΝ, ο υπουργός είπε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ευχήθηκε να καταλήξουν.

Σε ότι αφορά την παράταση της λειτουργίας της μονάδας του Αμυνταίου, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι οι ώρες της μονάδας τελειώνουν στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τη Κομισιόν, οι οποίες όπως είπε θα έχουν ευτυχή κατάληξη.

Διαβεβαίωσε δε ότι οι κάτοικοι των περιοχών δεν θα μείνουν χωρίς τηλεθέρμανση.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ, ο κ.Σταθάκης είπε ότι ο πρώτος κύκλος διαχείρισης από τον Σύμβουλο της ΔΕΗ, Qualco δεν είχε άσχημα αποτελέσματα και ότι το θέμα βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

Τέλος, σε ότι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής ο κ. Σταθάκης  διαβεβαίωσε ότι το έργο θα γίνει, προσθέτοντας πως πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι να τηρηθεί το MOU μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Eurasia , όπως έχει αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ. 

Η συζήτηση σε αυτή τη φάση είπε ο κ. Σταθάκης αφορά τεχνικά θέματα συμβατότητας και είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται όλες οι τεχνικές μέριμνες.

«Το PCI είπε ο κ. Σταθάκης αδειοδοτήθηκε με βάση το MOU και δεν υπάρχει χωρίς αυτό. Εμείς τηρούμε τη συμφωνία».

Πηγή:http://bankingnews.gr/
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου