Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Εξαντλήθηκε η Υπομονή: η Κίνα άρχισε να πωλεί το χρέος των ΗΠΑ


Κινέζος αστυνομικός στο Πεκίνο. Φωτογραφία αρχείου
 
Μόσχα, 20 Σεπτεμβρίου -RIA  Novosti, Ναταλία Dembinskaja. Η Κίνα μείωσε τις επενδύσεις της στο Αμερικανικό χρέος κατά 7.700.000.000 στο ελάχιστο τους τελευταίους έξι μήνες. 

Παρά τη σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, το Πεκίνο παραμένει ο μεγαλύτερος αλλοδαπός κάτοχος τίτλων του Υπουργείου Οικονομικών-περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. 

Εάν η Κίνα θα πάει σε μια μεγάλης κλίμακας επανεγκατάσταση  του  θησαυροφυλακίου της  και τι απειλεί την Αμερικανική οικονομία-στο υλικό της του  Novosti.

Πουλάνε όλοι 
Κατά το δεύτερο τρίμηνο, οι επενδύσεις σε ομόλογα του Αμερικανικού δημοσίου μειώθηκαν από  πολλά κράτη που επηρεάστηκαν από την οικονομική πίεση της Ουάσινγκτον. Ο μεγαλύτερος πωλητής του Αμερικανικού χρέους ήταν η Ρωσία, που απαλλάχθηκε  από σχεδόν ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο αυτών των τίτλων. 


Για τον Απρίλιο-Μάιο η κεντρική τράπεζα  μείωσε τις  επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα  σε ένα  πενιχρό ποσό των  15.000.000.000 δολαρίων  (στην αρχή του έτους το ποσό ξεπερνούσε τα  100.000.000.000). Οι διακρατικές σχέσεις συνεχίζουν να επιδεινώνονται-τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο ο Λευκός Οίκος θα εισαγάγει τους επόμενους οικονομικούς περιορισμούς. Το Ρωσικό νόμισμα περιμένει άλλο ένα φαύλο κύκλο αστάθειας.
Η Τουρκία, είχε  ένα πακέτο 32.600.000.000 δολαρίων, το Μάιο το έφερε στα  28.800.000.000. Οι Τούρκοι έχουν ακολουθήσει αυτό το μάθημα για σχεδόν ένα χρόνο: το Νοέμβριο του 2017 η Άγκυρα είχε κρατικά ομόλογα  για 61.200.000.000 δολάρια. Αμερικανικά ομόλογα επίσης  ρευστοποίησαν το Μεξικό, η  Ινδία και η  Ταϊβάν.


Το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, το  κτίριο στην Ουάσινγκτον

Ο Μεγαλύτερος δανειστής
Οι Αναλυτές αναρωτήθηκαν: Πόσο σύντομα και σε ποιες ποσότητες το Πεκίνο ο μεγαλύτερος πιστωτής της Αμερικανικής οικονομίας θα αρχίσει να πωλεί τα τα κρατικά χρεόγραφα του  Υπουργείου Οικονομικών. 

Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20 τοις εκατό του Αμερικανικού χρέους που ανήκει στους ξένους κατόχους. Ως εκ τούτου, όπως φοβούνται οι Αμερικανοί χρηματοδότες, κάθε δράση του Πεκίνου με περισσότερο ή λιγότερο σημαντικό όγκο των αποδόσεων είναι επικίνδυνη  για το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και το δολάριο.

Εάν το φλυτζάνι της υπομονής ξεχειλίσει και η Κίνα πουλήσει  μια μερίδα των Αμερικανικών χρεογράφων, η αξία τους θα μειωθεί, και η αποδοτικότητα τους  θα αυξανόταν εντυπωσιακά. Αυτό θα αυξήσει αυτόματα το κόστος δανεισμού για τις Ηνωμένες Πολιτείες-τόσο για τις εταιρείες και για τους απλούς καταναλωτές, και έτσι υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη. Η έκδοση χρεωστικών τίτλων θα αποτελέσει όλο και πιο δαπανηρό γεγονός για την Αμερικανική κυβέρνηση.

"Η οικονομία θα αρχίσει να ανεβάζει πυρετό από τα πανταχού παρόντα  υψηλά επιτόκια, τα οποία θα έχουν ένα ισχυρό αποτέλεσμα επιβράδυνσης” δήλωσε ο Jeff Mills, επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής στην Αμερικανική ομάδα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών PNC


Η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα. 09.11.2017

Ωστόσο, ο αναλυτής σημειώνει,  αιχμηρές κινήσεις από το Πεκίνο δεν πρέπει να περιμένουμε-δεν είναι προς το συμφέρον του. Εάν η Κίνα αποφασίσει να αναστείλει τις αγορές  ή να πωλήσει ένα μεγάλο πακέτο των Αμερικανικών ομολόγων, οι αγορές θα πανικοβληθούν . Η συναλλαγματική αξία του δολαρίου θα μειωθεί, γεγονός που θα βλάψει την εξαγωγική αγορά της ΛΔΚ.

Ο αντίκτυπος είναι ελάχιστος;
Οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες είναι περισσότερο συγκρατημένοι στην αξιολόγηση του αντίκτυπου μιας πιθανής πώλησης, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού χρέους των ΗΠΑ βρίσκεται ακόμα στα χέρια των κατοίκων των ΗΠΑ.

Έτσι  η πώληση των αποδόσεων για το Πεκίνο είναι μάλλον μια επιθυμία να αντισταθμίσουν  τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία, και όχι οι  προσπάθειες να ασκήσουν  επιρροή στον αντίπαλο, δηλώνει ο  Σεργκέι Hestanov, αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος χρηματοπιστωτικών αγορών και χρηματοοικονομικής τεχνικής  RANHiGS.

Κατά τη γνώμη του, σε γενικές γραμμές δεν  υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για την πίεση στην Ουάσινγκτον από το Πεκίνο: οι ΗΠΑ ως αγορά για την Κίνα είναι πολύ πιο σημαντική από την Κίνα για τις Ηνωμένες Πολιτείες ως αγοραστής του χρέους. Η προστασία του Trump  έχει κοστίσει ήδη τις απώλειες εξαγωγών της Κίνας  περισσότερο από 30.000.000.000 δολάρια.

Εμπορευματοκιβώτια φορτίου με τα κινεζικά αγαθά στο λιμένα της Savanah στις ΗΠΑ

Ο εμπειρογνώμονας επισημαίνει ότι τα διεθνή αποθέματα της Κίνας έχουν μειωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από το 2014, έχουν μειωθεί από τέσσερα σε περίπου 3.000.000.000.000 δολάρια. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η Κινεζική οικονομία αντιμετώπισε δυσκολίες.

Έτσι, μόνη της να υπονομεύσει την Αμερικανική οικονομία, το μέγεθος της οποίας είναι  περίπου 20 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, η Κίνα με τους τρία τρισεκατομμύρια θα  αποτύχει.

Ένα άλλο πράγμα είναι ότι η επιθετική πολιτική της Ουάσιγκτον αναγκάζει τα κράτη να απομακρύνονται βαθμιαία από το δολάριο και να  στρέφονται  στις συναλλαγές  σε ευρώ και τα εθνικά νομίσματα. Μια εξέγερση ενάντια στην Αμερικανική νομισματική μονάδα μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερη από αυτό που ανέμεναν οι  περισσότεροι οικονομολόγοι, προειδοποιεί  ο  Gal Luft, εκτελεστικός διευθυντής  του Ινστιτούτου για την ανάλυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας.

Υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν τώρα έναν οικονομικό πόλεμο ενάντια σε  δώδεκα  χώρες με ένα συνολικό ΑΕΠ πάνω από 15.000.000.000.000 δολαρίων.

Το μάθημα έχει οριστεί από τη Ρωσία και την Κίνα, προσελκύοντας όλο και περισσότερους συμμετέχοντες στο "αντιδολαριακό  μπλοκ".Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση των συντονισμένων ενεργειών εναντίον του Αμερικανικού νομίσματος από όλες τις πληγείσες χώρες.


https://ria.ru/
«Πᾶνος»  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου