Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Το μουσείο της θάλασσας του Σταύρου Βαλσαμίδη στην Κάλυμνο.




Ρεπορτάζ - Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Καπετάν Σταύρος Βαλσαμίδης. Ένας δύτης που το λέει η καρδιά του! Είναι κάποιοι συνέλληνες που ξεχωρίζουν. Κάποιοι συνέλληνες οι οποίοι, με τον τρόπο που ζουν και σκέφτονται, δικαιολογούν την πεποίθησή μας ότι αποτελούν ξεχωριστή και μοναδική ράτσα στο ανθρώπινο είδος. 

Ο καπεταν Σταύρος Βαλσαμίδης, με τον οποίο είχα την ευκαιρία και την τιμή να συναντηθώ και να συνομιλήσω μαζί του, κατά την διάρκεια της πρόσφατης παραμονής μου στην Κάλυμνο, έχει δημιουργήσει το δικό του θαλασσινό μουσείο στα Βλυχάδια.

 Ένα μουσείο που δεν έχει σίγουρα όμοιό του στην Ελλάδα, με τον απίστευτο δημιουργό του να έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου και να εκφράζει το παράπονό του για την αγνωμοσύνη και την αδιαφορία των Αρχών του νησιού του αλλά και των βουλευτάδων, όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί τους τροφίμους του Κυνοβουλίου, οι οποίοι ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν να επισκεφτούν το μουσείο του και να δουν αυτό που με τόση αγάπη ο ίδιος δημιούργησε.


Κτυπημένος άσχημα από τον καρκίνο και έχοντας κάνει δύο by pass, συνεχίζει ακόμη και σήμερα, στην ηλικία των 65 ετών, να καταδύεται.

 "Μόνο την Μεγάλη Παρασκευή και την Κυριακή του Πάσχα δεν καταδύομαι", λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια, και συνεχίζει : "Όταν επέστρεψα στο νησί, μετά από τις 75 ακτινοβολίες που μου έκαναν στον Άγιο Σάββα, πήρα τις μπουκάλες μου και καταδύθηκα. Έλα τώρα εδώ κάτω να με βρεις, αν μπορείς, είπα στον καρκίνο!".


Δεν θα γράψω περισσότερα. Απολαύστε τον καπετάν Σταύρο Βαλσαμίδη στο βίντεο που ακολουθεί και δείτε το μέχρι τέλους. Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο...




 Πηγή:http://www.ribandsea.com/
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου