Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

ΤΩΡΑ-Ήρωας Αρχιμανδρίτης για Ερντογάν και Αγία Σοφία: Τόσους αιώνες δεν κύψαμε τον αυχένα


Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Μισσός στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE. 

Όταν το ήθος εξαχρειούται οι βερμπαλισμοί διεγείρουν τα ένστικτα - Εμβρόντητος ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία έμειναν να εισακούουν τα όσα ξέφρενα εκστόμισε ο ληρώδης πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν. 

Μέσα σε ένα παραλήρημα μίσους και ιστορικής αλλοίωσης και προπαγάνδας δήλωσε ότι η Βασιλεύουσα πλέον από Ινσταμπούλ θα καλείται Ισλαμ μπολ (άφθονο Ισλάμ) και πως ο Ναός της του Θεού Σοφίας πλέον θα λειτουργήσει ως τζαμί.

Ξεκινώντας με την πρώτη ανείπωτη ανοησία να σημειώσουμε ότι η Κωνσταντινούπολη, η Επτάλοφος πόλη που ίδρυσε ο Βύζας ο Μεγαρεύς στην αρχαιότητα με την εξάπλωση του Ελληνισμού στην Οικουμένη με τους μεγάλους αποικισμούς, ονομάζετο Ινσταμπούλ ή Κονσταντινόπλε από τους Οθωμανούς οι οποίοι παράφραζαν στην γλώσσα τους το «Εις την Πόλην» και το «Κωνσταντινούπολη» αντίστοιχα.

Οι ονομασίες αυτές επέζησαν στο διάβα των αιώνων, όπως και το Γιουνάν – Γιουνανιστάν (εκ του Ιωνία).

Τόσα χρόνια οι ονομασίες αυτές ήταν ίδιες και απαράλλακτες, ακόμα και κατά τους χρόνους της έξαρσης του Τουρκικού Εθνικισμού με το κίνημα των Νεότουρκων που οργάνωσε ο θεμελιωτής της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, ο Θεσσαλονικεύς και μετέπειτα σφαγέας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ποντίων.

Όσον αφορά τώρα κατάπτυστη επιδίωξη στο εγγύς μέλλον, ότι δηλαδή η Αγία Σοφία θα επαναλειτουργήσει ως τζαμί, πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν.

Κατά την οικοδόμηση της ο Ιουστινιανός, με Ναοδόμους τον Ανθέμιο και τον Ισίδωρο, φρόντισε ο Ναός αυτός να είναι έκφραση της σύμπασας ανά τον κόσμο Χριστιανοσύνης.

Προς τούτο μεταφέρθηκαν από όλη την επικράτεια της Αυτοκρατορίας υλικά και από όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Έτσι δόθηκε πνοή οικουμενική στο κτίσμα που δικαιολογεί και την αναφώνηση του Αυτοκράτορος «Νενίκηκα σε Σολωμόν».

Ως εκ τούτου η υπόθεση και η τύχη του Ναού είναι μέριμνα σύμπαντος του Χριστιανικού κόσμου και όχι διακύβευμα Ισλαμιστών ή Τουρκοφρόνων.

Έπειτα στο Σουλτάνο διαφεύγει το γεγονός ότι ο Ναός τελεί υπό την προστασία της Ουνέσκο, καθότι είναι μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ως και ο Κεμάλ Ατατούρκ, μετά το αιματηρό ξεριζωμό των Ελλήνων της Ιωνίας, σεβάστηκε το ανυπέρβλητο αυτό μνημείο και έπαυσε την λειτουργία του ως τζαμί καθώς δεν γινόταν ένας τέτοιος τόπος να στεγάσει τα «Αλλάχ – Αλλάχ».

Είναι επομένως ουτοπία ο κάθε επίδοξος Σουλτάνος να καταλύει τα ειωθότα, όπως τα προνόησε ο Κεμάλ.

Μια τρίτη παρατήρηση είναι και η κώφευση των Εκκλησιαστικών μας ηγετών.

Σιωπούν ένοχα μην τυχόν και δυσαρεστήσουν τους φίλους τους μηδενιστές και ανθέλληνες ή έχουν εγκλωβιστεί στις μίτρες και τα μενταγιόν τους;

Το θέμα δεν είναι Πολιτικό, μπορείτε να το καταλάβετε άγιοι και τρισάγιοι;

Το παράδειγμα του Εθνομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’ και του προκατόχου του Κυρίλλου, που εσφαγιάσθησαν ως αμνοί άμωμοι δεν σας συγκινεί; Τόση πώρωση και στρουθοκαμηλισμός είναι εκ των ων ουκ άνευ !

Τι περιμένουν για να σταθούν αντάξιοι του ύψους τους που απορρέει εκ του αξιώματος τους;

Κι εσείς Συνέλληνες μου, Λαέ του Θεού περιούσιε και ευλογημένε! Τι αναμένετε; Μήπως προσδοκάτε τον από μηχανής Θεό να σας λυτρώσει;

Πότε επιτέλους θα συναρμολογήσετε τις ευγενείς δυνάμεις της ψυχής σας για να πολεμήσετε τους επίβουλους των οσίων και των δικαίων της φυλής μας ;

Τόσους αιώνες μαχόμασταν με Θεούς και δαίμονες και δεν κύψαμε τον αυχένα ! Θυμηθείτε Ξέρξη, Δαρείο, Ρωμαίους, Μωάμεθ Πορθητή, Δράμαλη και Ιμπραήμ που τόσο εωσφορικά βάλθηκαν να μας αφανίσουν. Κι όμως αντέξαμε και θα κρατήσουμε έως συντελείας του αιώνος.

Ξεσηκωθείτε – Βγείτε στους δρόμους – Διαδηλώστε!

Φωνή λαού, οργή Θεού! Κατά τα έργα των σεπτών κεφαλών μας μην ποιήτε. Τρανώστε την φωνή σας και καταμηνύστε στα πέρατα της Οικουμένης τη αδικία που υφιστάμεθα.

Εύχομαι και προσεύχομαι ο Πανάγιος Θεός να μας βγάλει από τον ηθικό – πνευματικό μας λήθαργο, προτού βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων !

Οι καιροί μενετοί.

Με πόνο ψυχής

Αθανάσιος Μισσός, Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου