Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Το "θηρίο" των πληροφοριών των Βρυξελλών "γεννήθηκε" και ...βρυχάται !


Ευρωπαϊκή Ένωση: Δημιουργεί κεντρική βάση δεδομένων με βιομετρικά στοιχεία για 350 εκατ. πολίτες...

Καλά πάει το πράγμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε την έγκριση του για τη δημιουργία μιας κεντρικής βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει τα βιομετρικά στοιχεία περισσότερων από 350 εκατομμυρίων πολιτών και μη-πολιτών της ΕΕ.

Σε αυτά τα βιομετρικά στοιχεία συμπεριλαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες προσώπων που θα βρίσκονται στη διάθεση των υπηρεσιών μετανάστευσης, στη συνοριοφυλακή και γενικότερα στα σώματα ασφαλείας.

Η νέα κεντρική database (CIR) θα ενοποιήσει όλες τις βάσεις που υπάρχουν ήδη όπως το Schengen Information System, το Eurodac, το Visa Information System (VIS) και τρία νέα συστήματα (ECRIS-TCN, EES και ETIAS).

Η ψηφοφορία για την κεντρική βάση βιομετρικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δύο γύρους. Ο πρώτος αφορούσε τα σύνορα και την έκδοση βίζας και ο δεύτερος τη συνεργασία με δικαστικές και αστυνομικές αρχές. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις υπερψηφίστηκαν με 511-123 (9 λευκά) και 510-130 (9 λευκά) αντίστοιχα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκαν ότι θα αναπτυχθούν μηχανισμοί ασφαλείας που θα προστατεύσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών και θα ψηφιστούν νέες νομοθετικές διατάξεις που θα αφορούν την πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα από σώματα ασφαλείας, δικαστικές αρχές και ελέγχους μετανάστευσης.

Όπως πάντα, μια τέτοια κίνηση έχει πολλούς θερμούς υποστηρικτές και πολλούς επίσης θερμούς αντιφρονούντες. Με το πρόσχημα της ασφάλειας δημιουργείται ένας ακόμη πιο προσωπικός φάκελος για τον κάθε πολίτη (ή μη) στην Ευρώπη, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τα προσωπικά δεδομένα και τους κινδύνους σε ενδεχόμενες πλάγιες χρήσεις ή κυβερνοεπιθέσεις που θα γίνουν σε αυτήν την κεντρική βάση δεδομένων.

Το θέμα σηκώνει μεγάλη συζήτηση βέβαια....


 europarl.europa.eu, techgear.gr, ID-on't renounce my freedom

Πηγή:  https://www.tideon.org/
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου