Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Σκόπια: «Ξεκίνησε η διαδικασία της Αυτοκεφαλίας»

ΓτΧτΠτΑ: Θλιβόμαστε, ντρεπόμαστε ατέλειωτα και θρηνούμε για την κατάντια του Οικουμενικού Πατριαρχείου...

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Θετικά σχολιάστηκε στα Σκόπια το πρόσφατο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σχετικά με την εξέταση της εκκλήτου προσφυγής της λεγόμενης «Μακεδονικής» σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων. 

Να αναφερθεί ότι ΜΜΕ των Σκοπίων τονίζουν ότι η Εκκλησία της πΓΔΜ, εισέρχεται πλέον σε διαδικασία για οριστική διευθέτηση της κανονικότητας της. 

Εκκλησιαστικοί αναλυτές στη γειτονική χώρα, πιστεύουν ότι η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι ένα πρώτο βήμα για την επίλυση του κανονικού καθεστώτος της λεγόμενης Εκκλησίας των Σκοπίων. 

"Το εν λόγω εκκλησιαστικό πρόβλημα, μπορεί να λυθεί μόνο μέσω της Κωνσταντινούπολης! Ωστόσο, παραμένει άγνωστο με ποια μορφή θα ληφθεί η απόφαση" - σχολίασε εκκλησιαστικός αναλυτής 

Επίσης στους κόλπους της λεγόμενης "Μακεδονικής" Εκκλησίας, σχολιάστηκε θετικά ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην ανακοίνωση αποκαλεί τα Σκόπια ως "Βόρεια Μακεδονία". 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε συνέντευξή στην Σερβική εφημερίδα «Πολίτικα» είχε αναφέρει ότι η περίπτωση της Ουκρανίας με τα Σκόπια δεν είναι το ίδιο. 

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν πρόκειται να αλλοιώσει το καθεστώς της Εκκλησίας της Σερβίας και τα όριά της, δίχως να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία» - δήλωσε στην συνέντευξή του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Τέλος να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ανέφερε ότι και στην πΓΔΜ θα εφαρμοστεί η «ουκρανική συνταγή».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου