Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Παρακαταθήκη Τσίπρα… για την ασφάλειά μας; Μέχρι 120.000 κλέψτε άφοβα


…Ο νέος, αναθεωρημένος Κώδικας καταργεί τις δύο παραπάνω διατάξεις και θέτει ως μόνη προϋπόθεση για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης η αξία των κλοπιμαίων να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Τι σημαίνει όμως η συγκεκριμένη εξέλιξη;

«Δεν αρκεί να εντοπίσουμε και να ταυτοποιήσουμε το δακτυλικό αποτύπωμα ενός διαρρήκτη π.χ. σε 100 σπίτια για να διωχθεί σε βαθμό κακουργήματος. Η αστυνομία θα πρέπει να αποδείξει ότι η συνολική λεία από τη δράση του υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Διαφορετικά, ο ύποπτος θα κατηγορηθεί για πλημμέλημα και την επόμενη της σύλληψής του θα είναι ελεύθερος», εξήγησε στην «Κ» αστυνομική πηγή.
Καθώς μάλιστα ο νέος Π.Κ. έχει αναδρομική ισχύ, όσοι έχουν ήδη καταδικαστεί για διακεκριμένες κλοπές και διαρρήξεις και εκτίουν ποινές κάθειρξης, καθώς και όσοι παραμένουν προφυλακισμένοι για τα ίδια αδικήματα, θα βρεθούν τις επόμενες εβδομάδες εκτός φυλακής.

Σύμφωνα με
αστυνομικές πηγές, περίπου 100 δικογραφίες που βρίσκονται εκκρεμείς στο Εφετείο Αθηνών (σ.σ. αφορούν κακουργήματα) και το επόμενο διάστημα επρόκειτο να φθάσουν στα ακροατήρια θα «πέσουν» σε πλημμελήματα…


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΚΡΩΣ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αποφυλακίσεις κακοποιών με τη βούλα του νόμου
 
Σε πάνω από 300 ανέρχονται οι κακοποιοί που είχαν αναπτύξει εγκληματική δράση μόνο στην Αττική και θα βρεθούν το επόμενο διάστημα εκτός φυλακής. INTIME NEWS
Εκατοντάδες Ελληνες και αλλοδαποί κακοποιοί που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για μπαράζ διαρρήξεων και κλοπών και βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας θα αποφυλακιστούν μετά την 1η Ιουλίου. Αιτία είναι η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα η αναθεώρηση του άρθρου 374 που αφορά τις «διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής». Η αλλαγή πέρασε στα «ψιλά», ωστόσο τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις συνέπειες που θα έχει η συγκεκριμένη τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα. Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, σε πάνω από 300 ανέρχονται οι κακοποιοί που είχαν αναπτύξει εγκληματική δράση μόνο στην Αττική και θα βρεθούν το επόμενο διάστημα εκτός φυλακής.

Τον Ιούνιο του 2018, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών ύστερα από έρευνες μηνών συνέλαβε 33 άτομα, κυρίως γυναίκες Ρομά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς και τέσσερις Αιγυπτίους. Σε διάστημα λίγων εβδομάδων διέπραξαν 57 κλοπές εις βάρος τουριστών στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, ενώ προέκυψαν ενδείξεις συμμετοχής τους σε άλλες 300. Εναντίον των 33 κατηγορουμένων ασκήθηκε δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διακεκριμένες κλοπές και 19 απ’ αυτούς προφυλακίστηκαν. Η δίκη τους ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές του μήνα, ωστόσο οι συνήγοροί τους ζήτησαν και πήραν αναβολή για μετά την 1η Ιουλίου.

Ο λόγος; Πριν από την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, η κλοπή διωκόταν σε βαθμό κακουργήματος, μεταξύ άλλων, στις εξής δύο περιπτώσεις: α) «εάν είχε τελεστεί από δύο ή περισσότερους δράστες, που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές ή ληστείες» και β) «εάν η πράξη τελέστηκε από πρόσωπο που διαπράττει κλοπές ή ληστείες κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή αν η συνολική αξία των αντικειμένων της κλοπής υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ». 

Ο νέος, αναθεωρημένος Κώδικας καταργεί τις δύο παραπάνω διατάξεις και θέτει ως μόνη προϋπόθεση για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης η αξία των κλοπιμαίων να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Τι σημαίνει όμως η συγκεκριμένη εξέλιξη; «Δεν αρκεί να εντοπίσουμε και να ταυτοποιήσουμε το δακτυλικό αποτύπωμα ενός διαρρήκτη π.χ. σε 100 σπίτια για να διωχθεί σε βαθμό κακουργήματος. Η αστυνομία θα πρέπει να αποδείξει ότι η συνολική λεία από τη δράση του υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Διαφορετικά, ο ύποπτος θα κατηγορηθεί για πλημμέλημα και την επόμενη της σύλληψής του θα είναι ελεύθερος», εξήγησε στην «Κ» αστυνομική πηγή.

Καθώς μάλιστα ο νέος Π.Κ. έχει αναδρομική ισχύ, όσοι έχουν ήδη καταδικαστεί για διακεκριμένες κλοπές και διαρρήξεις και εκτίουν ποινές κάθειρξης, καθώς και όσοι παραμένουν προφυλακισμένοι για τα ίδια αδικήματα, θα βρεθούν τις επόμενες εβδομάδες εκτός φυλακής. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, περίπου 100 δικογραφίες που βρίσκονται εκκρεμείς στο Εφετείο Αθηνών (σ.σ. αφορούν κακουργήματα) και το επόμενο διάστημα επρόκειτο να φθάσουν στα ακροατήρια θα «πέσουν» σε πλημμελήματα.

Τον Μάρτιο του 2019, το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας συνέλαβε τέσσερις υπηκόους Γεωργίας που φέρονται να είχαν διαπράξει 28 διαρρήξεις σπιτιών σε Αθήνα, Πετράλωνα, Νέο Κόσμο, Ταύρο, Πατήσια και αλλού. Στα κρησφύγετα των δραστών είχαν βρεθεί –εκτός από κλοπιμαία– όπλα, αλεξίσφαιρα γιλέκα και διαρρηκτικά εργαλεία. Καθώς μάλιστα ο ένας από τους υπόπτους ήταν μέλος της γεωργιανής μαφίας διεθνώς και έφερε τον τίτλο «Vor V Zakone» («κλέφτης εντός νόμου») στην επιχείρηση είχαν πάρει μέρος και αξιωματούχοι της Europol.

«Παραθυράκια»

Παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης, ωστόσο, και οι τέσσερις συλληφθέντες είναι πολύ πιθανό να βρεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα εκτός φυλακή, καθώς στον νέο Ποινικό Κώδικα δεν υφίσταται πλέον η έννοια της «κατ’ επάγγελμα» τέλεσης της αξιόποινης πράξης. 

Τις τελευταίες ημέρες, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επεξεργάστηκαν τα νέα δεδομένα και προχώρησαν σε «εκτίμηση απειλής» αποτυπώνοντας τα συμπεράσματά τους σε διαβαθμισμένα έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων τέθηκε υπόψη της «Κ». Σε αυτά επισημαίνεται ο κίνδυνος κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων διαρρήξεων και κλοπών το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο η περαιτέρω ευνοϊκή ποινική αντιμετώπιση των διαρρηκτών να προσελκύσει στη χώρα μέλη ξένων εγκληματικών ομάδων με εξειδίκευση στα εγκλήματα «κατά της ιδιοκτησίας».

Σε άτυπες συζητήσεις τους, εξάλλου, με τους αστυνομικούς τα μέλη της γεωργιανής μαφίας που κατά καιρούς συλλαμβάνονται στη χώρα εξομολογούνται ότι επιλέγουν να εγκαθίστανται και να δρουν στην Ελλάδα λόγω ακριβώς της ευνοϊκής της νομοθεσίας.

Φραγή σε άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου

Ο νέος Ποινικός Κώδικας «δένει» τα χέρια των αστυνομικών, καθώς τους αφαιρεί τη δυνατότητα να προβούν σε «ειδικές ανακριτικές πράξεις», δηλαδή παρακολουθήσεις, για την εξάρθρωση οργανωμένων κυκλωμάτων διαρρηκτών. 
Αστυνομικοί εξηγούν ότι προϋπόθεση για να τους δοθεί άδεια από τις εισαγγελικές αρχές να προχωρήσουν σε παρακολουθήσεις υπόπτων και άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου είναι το υπό έρευνα αδίκημα να διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Οι περισσότερες οργανωμένες σπείρες διαρρηκτών εξαρθρώθηκαν χάρη στη φυσική και τεχνική παρακολούθηση των μελών τους. 
Η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα και η δίωξη των κλοπών και διαρρήξεων σε βαθμό πλημμελήματος στερεί ουσιαστικά από την ΕΛ.ΑΣ. τη δυνατότητα να διεξάγει εις βάθος έρευνα για τη δράση οργανωμένων ομάδων κακοποιών. «Στο εξής, οι κακοποιοί δεν θα χρειάζεται να κάνουν χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου για να αποφυλακιστούν, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα οδηγούνται ποτέ στη φυλακή», σχολίασε δηκτικά αρμόδια αστυνομική πηγή. 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου