Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Βερολίνο: «Ποιο Grexit – Ένα Ιtalexit μπορεί να διαλύσει το ευρώ»


Ένα Italexit τρέμουν στην ΕΕ και κυρίως στην Γερμανία, το οποίο θα ήταν πολύ πιο καταστροφικό απ’ότι ένα Grexit. 

Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η Ιταλία έχει καλύτερη διαπραγματευτική θέση απ’ ότι η Ελλάδα. 

Η έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη και ακόμη πιο απρόβλεπτη απ’ ότι το Grexit. Η οικονομία της Ιταλίας είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την ελληνική.

Το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 2,4 τρις €, δηλαδή επτά φορές μεγαλύτερο απ’ ότι της Ελλάδας και τέταρτο μεγαλύτερο παγκοσμίως. Στο μεταξύ το χρέος της Ιταλίας κυμαίνεται στο 132% επί του ΑΕΠ, που είναι δυο φορές πιο πάνω από το 60% που επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Όπως στην ελληνική κρίση, έτσι κι εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να παιχτεί ένα Chicken Game. Πρόκειται για γνωστή τακτική διαπραγμάτευσης κατά την οποία δίνει κανείς την εντύπωση στον αντίπαλό του ότι δεν διστάζει να φτάσει στα άκρα. 

Στόχος είναι να υποκύψει ο αντίπαλος από φόβο. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει ο κίνδυνος να μην υποχωρήσει καμία πλευρά και να χάσουν στο τέλος και οι δυο.

Αυτές τις μέρες, η Ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζει την έκδοση ενός ειδικού παράλληλου νομίσματος με την έκδοση των mini boats, ομολόγων για εσωτερική χρήση. 

Στο σχέδιο αυτό αντιδρά σφόδρα η ΕΕ, με ισχυρές πιθανότητες να υπάρξει σύγκρουση με άγνωστη κατάληξη, η οποία δεν αποκλείει, η Ιταλία τελικά να οδηγηθεί σε Italexit.

Κατά την άποψή μας, η πιθανότητα αυτή είναι περισσότερο ισχυρή μετά την πολύ πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τράμο για δεύτερη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ.

Πάντως, χωρίς την Ιταλία το ευρώ παύει να υφίσταται αφού η Ιταλία ανήκει στις «big three» μαζί με Γαλλία και Γερμανία. 

Εάν η Ιταλία αποχωρήσει τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες του Νότου ειδικά άμα δουν την Ιταλία να ανακάμπτει και να προσφέρει στον λαό της ένα αξιόλογο επίπεδο ευημερίας μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.


Πηγή: https://odosdrachmis.gr/?p=19184
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου