Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Oι Ιταλοί πέρασαν χειροπέδες στο πλήρωμα γερμανικού πλοίου - Μ.Σαλβίνι: «Είστε διακινητές ανθρώπων - Πηγαίντε φυλακή»


Επεισόδιο Ιταλίας με Γερμανία και Ολλανδία βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς ο Μ.Σαλβίνι ζήτησε σύλληψη του πληρώματος του πλοίου της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης "Sea Watch" και την κατάσχεση του πλοίου που αψήφησε τα ξημερώματα του Σαββάτου την απαγόρευση των ιταλικών αρχών και ελλιμενίστηκε στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ, Ρούμπεν Νεουγκεμπάουερ, στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Εξοργισμένος ο Μ.Σαλβίνι προχώρησε σε δηλώσεις λέγοντας:

"Πρώτα ήταν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, έπειτα στην Μάλτα.
Εβαλαν τις ζωές των μεταναστών σε κίνδυνο και τώρα θέλησαν να φτάσουν με οποιοδήποτε κόστος στην Ιταλία.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι διασώστες αλλά διακινητές και ως τέτοιοι θα αντιμετωπιστούν.
Τα λιμάνια της Ιταλίας είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά για όλους τους διακινητές ανθρώπων.

Παρόλο που το πλοίο είναι γερμανικό φέρει σημαία Ολλανδίας.
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας δεν μπορεί να προσποιείται ότι δεν έχει συμβεί τίποτα.

Το πλοίο αυτό προχώρησε σε μια πρόκληση και μια εχθρική πράξη.
Εγραψα σχετικά στον Ολλανδό συνάδελφο μου και χαίρομαι που η πρεσβεία μας στην Χάγη προχώρησε σε επίσημο βήμα απέναντι στην κυβέρνηση της Ολλανδίας.

Η Ιταλία αξίζει σεβασμό.
Περιμένουμε από την Ολλανδία να πάρει τους μετανάστες" ανέφερε ο Ιταλός ηγέτης.

«Μόλις συνελήφθη»
Μετά τον ελλιμενισμό, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε την πλοίαρχο του σκάφους, ενώ οι μετανάστες παραμένουν στο σκάφος.

Στα πλάνα της κρατικής τηλεόρασης RAI, η νεαρή καπετάνιος του πλοίου Κάρολα Ρακέτε φαίνεται να μεταφέρεται από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η RAI τόνισε ότι συνελήφθη γιατί «προέβαλε αντίσταση σε πλοίο του Ναυτικού της χώρας».
Πρόσθεσε ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή έως και δέκα χρόνια κάθειρξη.

«Μόλις συνελήφθη», επιβεβαίωσε ο Νεουγκεμπάουερ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι σκάφος των ιταλικών τελωνειακών αρχών με αλλεπάλληλες προσπάθειες επιχείρησε να αποτρέψει τον ελλιμενισμό του Sea Watch, αλλά αναγκάστηκε να φύγει από τη μέση ώστε να μην παγιδευτεί σε προβλήτα.

Αφήφησε τον αποκλεισμό
Στις 12 Ιουνίου, το πλοίο είχε περισυνελλέξει 53 μετανάστες ανοικτά των ακτών της Λιβύης και παρέμενε έκτοτε σε διεθνή ύδατα. Δεκατρείς μετανάστες έχουν απομακρυνθεί από το σκάφος από την ιταλική ακτοφυλακή για λόγους υγείας και αποβιβάστηκαν στη Λαμπεντούζα.

Την Τετάρτη, η Ρακέτε αψήφησε τον αποκλεισμό την ιταλικών χωρικών υδάτων που επέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκα, και εισήλθε στα ιταλικά χωρικά ύδατα, αλλά οι ιταλικές αρχές της αρνήθηκαν να εισέλθει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.

«Basta [Φτάνει]! Αυτή τη στιγμή το SeaWatch3 εισέρχεται στο λιμάνι της Λαμπεντούζα», τόνισε με tweet η ΜΚΟ καθώς το σκάφος προσέγγιζε σήμερα το λιμάνι.

«Κηρύξαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
«Εχουν περάσει σχεδόν 60 ώρες από τότε που κηρύξαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κανείς δεν άκουσε. Κανείς δεν πήρε ευθύνη. Για ακόμη μια φορά εξαρτάται από εμάς, από τη Ρακέτε και το πλήρωμά της να μεταφέρουν τους 40 ανθρώπους με ασφάλεια» πρόσθεσε η Sea-Watch .

Χθες Παρασκευή, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στο περιθώριο της G20 στην Οσάκα, ανέφερε ότι «τρεις-τέσσερις χώρες θα είναι διαθέσιμες για την κατανομή» των μεταναστών.

Είχε νωρίτερα κατηγορήσει την πλοίαρχο ότι προέβη σε «απίστευτα σοβαρή» ενέργεια όταν αποφάσισε να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα, αψηφώντας την απαγόρευση της Ρώμης.

Στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό δήλωσε ότι «υπήρξαν ορισμένα θετικά νέα από τα κράτη μέλη», αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να παράσχει λεπτομέρειες, καθώς «εξακολουθούν να γίνονται εντατικές επαφές με πολλά κράτη μέλη».

«Τέθηκε υπό έρευνα»
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Sea-Watch Τζόρτζια Λινάρντι, η Γερμανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία προσφέρθηκαν να υποδεχθούν τους παράνομους μετανάστες. Η Γερμανία είχε αναφέρει την Πέμπτη ότι θα μπορούσε να υποδεχθεί μερικούς ανθρώπους στο πλαίσιο κοινής προσπάθειας με άλλα κράτη μέλη της Ενωσης.

Η Λινάρντι, σε βίντεο που ανάρτησε στο Twitter, επιβεβαίωσε ότι η Ρακέτε τέθηκε υπό έρευνα από τις ιταλικές αρχές για υπόθαλψη παράνομης μετανάστευσης και παραβίαση των κανόνων περί ναυσιπλοΐας, καθώς αγνόησε την εντολή της ιταλικής ακτοφυλακής.

Ο Σαλβίνι έχει ζητήσει τη σύλληψη του πληρώματος με την κατηγορία ότι βοήθησε παράνομους μετανάστες και την κατάσχεση του πλοίου.

«Πᾶνος» 

1 σχόλιο:

  1. Ισόβια σε όλους τους λαθροδιακινητές.
    Κατάργηση όλων των ΜΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή