Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Εννέα οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες που θα συμμετάσχουν στην Πανορθόδοξη διάσκεψη στο Αμμάν


Ολοκληρώνεται ο κατάλογος των συμμετεχόντων στην Πανορθόδοξη διάσκεψη στο Αμμάν της Ιορδανίας την οποία συγκαλεί ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος.

Σύμφωνα με τι μέχρι τώρα πληροφορίες οι Εκκλησίες οι οποίες θα συμμετάσχουν είτε δια του προκαθημένου είτε δι αντιπροσώπου είναι εννέα, οι οποίες και απαρτίζουν πληθυσμιακά την συντριπτική πλειοψηφία των Ορθοδόξων ανά τον κόσμο.

Θα συμμετάσχουν λοιπόν οι προκαθήμενοι των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών: Ιεροσολύμων, Αντιοχείας, Μόσχας, Σερβίας και Τσεχίας και Σλοβακίας και δι΄αντιπροσώπου οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών: Γεωργίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Πολωνίας.

Οι προκαθήμενοι της Γεωργίας και της Πολωνίας επικαλούνται λόγους υγείας για την αποστολή αντιπροσώπων ενώ ο Πατριάρχης Ρουμανίας για να μη θεωρηθεί Σύναξη Προκαθημένων.

Στην πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων έχουν απαντήσει αρνητικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, οι οποίοι και έχουν επίσημα αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος επαναλαμβάνει πάντα την αρχική του «ιστορική» δήλωση: «ούτε αναγνωρίζουμε ούτε δεν αναγνωρίζουμε την Αυτοκλεφαλία της Ουκρανίας» η οποία περιπλέκει τη θέση της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος δεν θα συμμετάσχει με την δικαιολογία ότι μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το προνόμια συγκλήσεως μιάς τέτοιας Συνάξεως, αλλά επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι το ουκρανικό θα λυθεί μόνο με Πανορθόδοξη Σύνοδο.
 
«Πᾶνος» 

1 σχόλιο:

  1. Σχίσμα προ των πυλών... και δεν φταινε δυστυχως αυτοι που θα μαζευτουν στην Ιορδανια γι αυτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή