Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Τώρα ο καθένας για τον εαυτό του. Πώς η πανδημία σώριασε την Ευρώπη των open borders...


Η μετάβαση από το «Ένας για όλους και όλοι για έναν» στο «Κάθε άνθρωπος για τον εαυτό του»...!

«Οι λάμπες σβήνουν σε όλη την Ευρώπη, δεν θα τις δούμε να φωτίζονται ξανά στη ζωή μας», είχε δηλώσει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Sir Edward Grey σε φίλο την παραμονή της εισόδου της Βρετανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Του Patrick J. Buchanan
Πηγή: takimag.com

Παρατηρώντας από μακριά, καθώς η πανδημία του κοροναϊού καταστρέφει την Γηραιά Ήπειρο, τα λόγια του Grey επιστρέφουν στο μυαλό. Και καθώς ο Μεγάλος Πόλεμος άλλαξε παντοτινά την Ευρώπη, η πανδημία του COVID-19 φαίνεται να αλλάζει τον τρόπο που οι ευρωπαϊκοί λαοί βλέπουν ο ένας τον άλλον.

«Ένας για όλους και όλοι για έναν!» Αυτά ήταν τα λόγια με τα οποία έζησαν οι Τρεις Σωματοφύλακες του Αλεξάνδρου Δουμά.

Αυτό ήταν το ιδανικό για την κατασκευή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μια επίθεση εναντίον ενός είναι μια επίθεση εναντίον όλων. Η συμφωνία του Σένγκεν, με την οποία οι πολίτες της Ευρώπης είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν μέσω των χωρών της ηπείρου τους καθώς οι Αμερικανοί ταξιδεύουν από το Μέριλαντ στη Βιρτζίνια, έχει τις ρίζες της σε αυτό το ιδεώδες.
Ωστόσο, ξαφνικά, όλα αυτά φαίνεται να ανήκουν στο χθες.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν τα κράτη-έθνη της ΕΕ στην κρίση του κοροναϊού φέρνει στο μυαλό μια άλλη φράση, μια γαλλική φράση, "Sauve qui peut", μια πρόχειρη μετάφραση της οποίας είναι "Κάθε άνθρωπος για τον εαυτό του".

Οι New York Times έγραψαν πρόσφατα για τη νέα πραγματικότητα. Στο κύριο άρθρο της Κυριακής, "Η Ευρώπη Κλειδώνεται και αντιμετωπίζει την κρίση καθώς ο ιός μεταδίδεται", γράφουν:

"Ενώ ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας, έχουν ζητήσει την εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των εθνών, άλλοι προσπαθούν να κλείσουν τις χώρες τους.

"Από τη Δανία έως τη Σλοβακία, οι κυβερνήσεις έχουν αναπτύξει ένα επιθετικό μοντέλο αντιμετώπισης του ιού με κλείσιμο των συνόρων"

Περιγράφοντας μια σειρά χωρών που ανταποκρίνονται στο αίτημα του φυλετισμού και εθνικισμού, οι Times θρηνούν τη Δευτέρα:

«Σήμερα, οι Ευρωπαίοι ... δημιουργούν σύνορα μεταξύ των χωρών, μέσα στις πόλεις και τις γειτονιές τους, γύρω από τα σπίτια τους - για να προστατευθούν από τους γείτονές τους, ακόμη και από τα δικά τους εγγόνια».

"Αντιμετωπίζοντας έναν ιό που δεν γνωρίζει σύνορα, αυτή η σύγχρονη χωρίς σύνορα Ευρώπη τα κατασκευάζει παντού".

Μέσα σε λίγες μέρες, η Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων έγινε παρελθόν.




"Καθώς η πανδημία εξαπλώνεται από την Ιταλία στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία", αναφέρουν οι Times, "υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση της ανάγκης για σκληρές, ακόμη και αυταρχικές μεθόδους, πολλές από τις οποίες είναι εμπνευσμένες από την Κίνα.

"Η Ευρώπη έχει τρομοκρατηθεί από την Ιταλία. Ξαφνικά, πολλές από τις χώρες της ηπείρου προσπαθούν να κλειδώσουν, να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους πολίτες τους. Η ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και μιας Ευρώπης χωρίς σύνορα, όπου οι πολίτες είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν και να εργάζονται, μοιάζει πολύ μακρινή».

Η Ιταλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την Κίνα, βρίσκεται σε απομόνωση. Η Γερμανία κλείνει τα σύνορα με την Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Ελβετία. Η Τσεχική Δημοκρατία, η Κύπρος, η Δανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Σλοβακία ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν σύνορα σε όλους τους ξένους. Ο Πρόεδρος Donald Trump επέκτεινε την ταξιδιωτική απαγόρευση στην Ευρώπη για να συμπεριλάβει δύο από τους παλαιότερους φίλους της Αμερικής, τη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Η Σλοβενία ​​έκλεισε τα σύνορά της με την Ιταλία. Η Νορβηγία είναι κλειδωμένη. Όσοι ταξιδιώτες έρχονται από το εξωτερικό στη Νορβηγία διατρέχουν τον κίνδυνο της υποχρεωτικής καραντίνας 14 ημερών, ανεξάρτητα από την υγεία τους.

Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau ανακοίνωσε ότι ο Καναδάς απαγορεύει την είσοδο σε όλους τους ταξιδιώτες που δεν είναι πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι τα πληρώματα αεροπλάνων, οι διπλωμάτες και, "αυτή τη στιγμή, οι πολίτες των ΗΠΑ.

«Αυτό που βλέπουμε είναι η σύγκρουση των ισχυρισμών της ανθρώπινης φύσης και της ιδεολογίας».

Μέσα από την ιστορία της ανθρωπότητας, οι περισσότεροι άνθρωποι ένιωθαν περισσότερο προσκολλημένοι σε έννοιες όπως η οικογένεια, η φυλή, η πίστη, η χώρα και το έθνος πάνω παρά σε όσα επιτάσσει η φιλελεύθερη ιδεολογία.

Αλλά ενώ όλοι οι πολίτες μπορεί να έχουν το ίδιο δικαίωμα που τους δόθηκε από το Θεό στη ζωή και το συνταγματικό δικαίωμα στην «ίση προστασία έναντι του νόμου», όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν ίσα δικαιώματα σε ό,τι αγαπούν ή για ό,τι ανησυχούν.

Για τους περισσότερους άντρες, αυτό που λέει η καρδιά είναι ανώτερο από εκείνο που λέει ο νους. Σε μια κρίση, οι άνθρωποι βάζουν πρώτα τις οικογένειες, τους φίλους και τη χώρα τους.

Το κλείσιμο των συνόρων είναι ένα οδυνηρό χτύπημα κατά του φιλελευθερισμού που υποτίθεται ότι έχει τις ρίζες του στην αμαρτία της ξενοφοβίας. Αλλά αυτό που λένε οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη κλείνοντας τα σύνορά τους, αυτό που λένε οι Αμερικανοί απαγορεύοντας τα ταξίδια από την Ευρώπη είναι ότι ενώ όλοι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν δημιουργηθεί ίσοι, θα βάζουμε πάντα τους δικούς μας ανθρώπους πρώτα, μπροστά από τους υπόλοιπους.

Όταν έρχεται μια κρίση, είτε πρόκειται για έναν πόλεμο στον οποίο διακυβεύεται η επιβίωση του έθνους είτε για μια επιδημία όπου διακυβεύεται η υγεία και η επιβίωση του λαού μας, φροντίζουμε πρώτα για τους δικούς μας.

Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση. Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύει ο κόσμος.

πηγή

Πηγή: http://koukfamily.blogspot.com/
«Πᾶνος»

1 σχόλιο: