Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Θαύμα του Αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου: ένα φίδι ακοίμητος φρουρός

 

Ο Όσιος Ευθύμιος ο Μεγάλος γεννήθηκε στην Μελιτηνή της Αρμενίας το 377 μ. Χ. Η γέννησί του έγινε κατόπιν θεϊκής αποκαλύψεως – οι γονείς του δεν έκαναν παιδιά – γι’ αυτό και σε ηλικία τριών χρόνων τον αφιέρωσαν στον Θεό. Από τότε μέχρι την ημέρα του θανάτου του, που τον βρήκε σε ηλικία ενενήντα έξι χρόνων, υπηρέτησε με πάθος την Εκκλησία του Κυρίου. Η ζωή του, είτε στα Μοναστήρια, είτε στην έρημο, ήταν ένας συνεχής αγώνας και άσκησι.

Μετά τον θάνατό του, το άγιο λείψανό του αποδείχθηκε εξαιρετικά θαυματουργό. Πολλοί ασθενείς το επισκέπτονταν καθημερινά και θεραπεύονταν. Οι περισσότεροι, από ευγνωμοσύνη προς τον Άγιο, επέστρεφαν στην Μονή και άφηναν εκεί πλούσια και πολύτιμα δώρα.

Τα δώρα αυτά κίνησαν το πάθος της φιλαργυρίας στον μοναχό Θεόδοτο, ο οποίος έκλεψε εξακόσια χρυσά νομίσματα. Προσποιήθηκε ότι έβγαινε δήθεν για κάποια δουλειά και απομακρύνθηκε αρκετά από την Μονή. Πήρε από ένα σακκούλι πενήντα χρυσά νομίσματα και τα υπόλοιπα, αφού έσκαψε το χώμα, τα έθαψε. Έβαλε από επάνω και μια μεγάλη πέτρα για σημάδι. Ύστερα πήγε στην Ιόππη, όπου, με τα πενήντα νομίσματα που είχε κρατήσει, νοίκιασε δύο άλογα και επέστρεψε στην πέτρα για να πάρη και τον υπόλοιπο θησαυρό.

Πλησιάζοντας όμως, τί να δή; Δίπλα στην πέτρα ένα τεραστίων διαστάσεων φίδι φρουρούσε τον θησαυρό και δεν τον άφηνε να πλησιάση. Δοκίμασε διάφορα τεχνάσματα για ν’ απομακρύνη το φίδι, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το ερπετό δεν έλεγε να κουνηθή.

Τελικά, καθώς δοκίμαζε πάλι να πλησιάση, μια αόρατη δύναμι τον χτύπησε και τον άφησε μισοπεθαμένο στον τόπο.

Τον βρήκαν λίγο αργότερα κάποιοι διαβάτες, τον σήκωσαν και τον πήγαν στο νοσοκομείο. Εκεί, το βράδυ στον ύπνο του είδε ένα γέροντα να του λέη θυμωμένος να δώση πίσω τα χρήματα που είχε κλέψει από την Μονή του Οσίου Ευθυμίου.

Ο Θεόδοτος μετενόησε και διεμήνυσε τα συμβάντα στον Ηγούμενος της Μονής. Εκείνος πήγε στο νοσοκομείο, παρέλαβε τον ένοχο μοναχό και πήγαν μαζί στον τόπο, όπου ο τελευταίος είχε θάψει τον θησαυρό. Βρήκαν εκεί το φίδι, ακοίμητο φρουρό. Μόλις τους είδε, αναγνωρίζοντας προφανώς ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί κύριοι του θησαυρού, έφυγε και τους άφησε να τον πάρουν.

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ

Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων.
Επιμέλεια, Σίμωνος μοναχού.
Εκδόσεις «Ο Αγιος Στέφανος»
 
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου