Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Εκοιμήθη ο γέροντας Γαβριήλ Μάϊνας, προηγούμενος της Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας

 

Εκοιμήθη χθές (προχθές) Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 ο γέροντας Γαβριήλ Μάϊνας. Υπήρξε ηγούμενος στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Θήρας την περίοδο 1962 έως το 1985. Κατόπιν πήγε στο Άγιον Όρος, στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου στους ζηλωτές κατόπιν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

Τον γνωρίσαμε τα έτη 2007-2008. Είχε φύγει ή διωχθεί λόγω διαφωνίας από την Βατοπεδίου και ζούσε σε ένα κελάκι μέσα στην χαράδρα της Καψάλας λίγο πιο κάτω από το ιερό κελί του ''Άξιον Εστίν''. Για να τον συναντήσουμε πέρναμε τον δρόμο που ξεκίναγε πίσω ακριβώς από το Σεράϊ, την Σκήτη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα και Μεγάλου Αντωνίου. Στην αρχή το μονοπάτι ήταν καλντερίμι με πέτρα, μετά χωματόδρομος και όταν είχε βρέξει πιο δύσκολα, λάσπη. 

Τον φρόντιζε και βοηθούσε ένας ζηλωτής μοναχός που έμενε λίγο πιο πάνω. Τού έφτιαχνε φαγάκι και μετά από κάποια χρονιά τον τάϊζε διότι όπως μάς έλεγε ο ίδιος ο γέροντας Γαβριήλ είχε πάθει ένα μικρό εγκεφαλικό, μια συμφόρηση, κάτι. Ούτε ο ίδιος δεν ήξερε διότι μάλλον δεν θέλησε να πάει σε γιατρό ή νοσοκομείο. Από τότε δυσκολευόταν να κάνει δουλειές με τα χέρια, ακόμη και να φάει. Χρειαζόταν βοήθεια. 

Πάντα με την ποδιά του, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, πάντα καταδεκτικός, προσιτός, γλυκομίλητος. Έλεγες πως ο γέροντας Γαβριήλ είχε σπλαχνική καρδία, σπλάχνα οικτιρμών. Πολλές φορές με ευλαβείς φίλους καθήσαμε και μιλήσαμε. Συμβουλές, νουθεσίες, αγάπη, ενδιαφέρον, όλα στα έδινε και στα έδειχνε ο γέροντας. 

Θυμάμαι είχε στεναχωρηθεί τότε με την επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα. Δεν έπρεπε να γίνει αυτό. Ήταν εναντίον των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και ενημέρωνε πάντα με σεβασμό και αγάπη χωρίς ακρότητες. Είχε θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, αγροτικής απ' ό,τι μου είχε πει αλλά δεν ήθελε να πάρει τον αμκα και χρεωστική κάρτα και είχε στείλει επιστολή στην Αγροτική Τράπεζα. Απ' όσο ενθυμούμαι λόγω αυτών δεν έπαιρνε την σύνατξή του. Σχετικά με τον Αμκα, ηλεκτρονικές ταυτότητες κλπ είχε γράψει και ενημερωτικές επιστολές και φυλλλάδια που μάς είχε δώσει. 

Δεν συμφωνούσε με καινοτομίες στα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Παγγάρια στα καθολικά των ναών, επιχειρήσεις κλπ. Δεν τον έβρισκαν σύμφωνο. Δεν κατέκρινε όμως. Ό,τι έλεγε με πόνο το έλεγε και για να προασπίσει την παράδοση του Αγίου Όρους. 

Στο κελάκι του εκεί, πιο κάτω από το ''Άξιον Εστίν'' είχε και τηλεφωνική γραμμή, σταθερό τηλέφωνο. Με κόπο, χωρίς να μπορεί να ανοιγοκλείσει το χέρι του το σήκωνε. Τον καλούσαν πολλοί. Τον είχαν στήριγμα και παρηγοριά. Το είδαμε αυτό όταν το επισκεπτόμασταν πόσο παρηγορούσε και ενθάρρυνε τους ανθρώπους. Φίλοι ευλαβείς μιλούσαν μαζί του εξ' Αθηνών. Κάποιος μου εμπιστεύτηκε ό,τι ο γέροντας τον είχε βοηθήσει πολύ με την προσευχή του σε ένα σοβαρό προσωπικό θέμα αλλά και με τις υποδείξεις και αποσαφηνίσεις για κάποια γεγονότα που είχαν γίνει κι αυτός δεν τα είχε αξιολογήσει σωστά. Όλα αυτά χωρίς αυτός ο φίλος να έχει πει ή περιγράψει κάτι στον γέροντα. 

Τελευταία φορά τον είδαμε το 2008 ή 2009. Μετά τον πήραν στο Μπουραζέρι να τον βοηθήσουν στα γηρατειά του. Επισκεφτήκαμε το Μπουραζέρι μια χρονιά, το 2011 πρέπει να ήταν, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να τον συναντήσουμε. 

Τα επόμενα χρόνια πολλές φορές και με ευγνωμοσύνη τον θυμηθήκαμε. Ωστόσο νομίζαμε ό,τι θα είχε εκδημήσει διότι δεν συνέβει να μάθουμε νέα του. Χθες από το διαδίκτυο ενημερωθήκαμε για την εκδημία του. Έφυγε ο Γέροντας Γαβριήλ Μάϊνας στα 94 του χρόνια. 

Ο Θεός να τον αναπαύσει. 

Καλό Παράδεισο γέροντα. 

Καλή αντάμωση. Όλοι να είμαστε μαζί στον ουρανό.

α.α.κ.  

 Πηγή:https://pavlosmelas1904.blogspot.com/
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου