Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Πνευματικοί Διάλογοι με τον Αγιορείτη Γέροντα Γαβριήλ, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Λέπαβινα (3)


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Π. ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΤΑΝΚΟΣΑΒΑ
αδελφή Τάνκοσαβα: - Ο Θεός βοηθός, Πάτερ, ευλογείτε!
Πάτερ, σας ακούω κάθε βράδυ στο ραδιόφωνο, μετά από τον Ακάθιστο Ύμνο, να διαβάζετε για τα θαύματα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου. Είναι αξιοθαύμαστο πώς αυτός άγιος γέροντας, λόγο καθαρότητας της ζωής του και των προσευχών του, κατάφερε να πολεμήσει και να νικήσει ισχυρότατες δαιμονικές δυνάμεις. 
Κάποτε σας είχα ρωτήσει αν οι δαίμονες επιτίθενται και στους μοναχούς, αφού με όλα τα μέσα  προσπαθούν να αποδυναμώσουν τους ανθρώπους, δηλαδή αν τολμάνε να επιτίθενται στους μοναχούς, οι οποίοι προσεύχονται αδιάλειπτα; Τότε μου είχατε απαντήσει με το τυπικό σας χιούμορ αλλά και με προειδοποιητική φωνή: "Αν σε ένα άνθρωπο επιτίθενται, ας πούμε, 5 δαίμονες, στο μοναχό θα πάνε 50 δαίμονες, ενώ στο Άγιο Όρος βρίσκονται "ειδικές δυνάμεις".
Άρα εσείς είσαστε ένας μάρτυρας της Θείας χάριτος στο Άγιο Όρος και της προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου στο θαυμαστό Περιβόλι της. Ωστόσο, οπωσδήποτε είσαστε και μάρτυρας επιθέσεων "ειδικών δυνάμεων". Πώς μπορούμε να το κατανοήσουμε;
Πατήρ Γαβριήλ: - Εκείνος που πιστεύει στο Θεό πρέπει να πιστεύει και ότι υπάρχει ο διάβολος. Οι δαίμονες  είναι πεσμένοι άγγελοι και γι’ αυτό είναι τόσο άγριοι. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποδυναμώνουν τον άνθρωπο και να τον εξουσιάζουν. Φυσικά ούτε στο Άγιο Όρος δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια.
Ήξερα ένα γέροντα που τον βασάνιζαν οι δαίμονες για πολλά χρόνια. Έρχονταν επίσκεψη στο γέροντα κάθε βράδυ μετά τα μεσάνυχτα. Έρχονταν μία ολόκληρη "χορωδία" των δαιμόνων στο κελί του, συνοδευόμενοι από τα βιολιά και τα όργανά τους, τραγουδούσαν, έπαιζαν και τον βασάνισαν με αυτό τον τρόπο".
αδελφή Τάνκοσαβα: - Πάτερ, πως ο γέροντας πάλεψε μαζί τους;
Πατήρ Γαβριήλ: - Λοιπόν, προσευχόταν, αγωνιζόταν και φυσικά είχε αποδυναμώσει και αδυνατήσει αρκετά, αλλά ποτέ δεν τον άφηναν ήσυχο, ήταν σαν τα "κατοικίδια" του. Μία φορά παραπονέθηκε στον πατήρ Πέτρο πόσο υποφέρει, και ο πατήρ Πέτρος, θέλοντας και νομίζοντας ότι θα μπορέσει οπωσδήποτε να τον βοηθήσει με την προσευχή του, ήρθε ένα βράδυ και προσευχήθηκε μαζί με τον γέροντα και πραγματικά οι δαίμονες από τότε είχαν εξαφανιστεί. Ώμος, όταν ο πατήρ Πέτρος  γύρισε πίσω στο κελί του, τον περίμενε η έκπληξη. 
Όλη η «χορωδία» με την ορχήστρα ήταν στο κελί του, οι δαίμονες χόρευαν, τραγουδούσαν, φώναζαν... Κατάφερε να τους διώξει, αλλά δεν εχεί πάει ποτε ξανά να βοηθήσει τον γέροντα.
13 Μαρτίου 2010
Μετάφραση στα ελληνικά: Sanja Pavkov


Πηγή τα βιβλία «Πνευματικοί Διάλογοι» (Α΄και Β΄) του Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Βούτσκοβιτς, ηγούμενου της Ιεράς Μονής Λέπαβινα.
Συνομιλίες του Γέροντα με τους χρήστες του διαδικτύου μέσω Skype.
Σχετικές διευθύνσεις:
  

Προηγούμενα: 
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου