Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Προσοχή Phishing! (ηλεκτρονικό ψάρεμα)

 

Αλλη μία μέθοδος phishing εμφανίστηκε στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία (email). 

Αρχικά εντοπίστηκε στα email που έχουν κάποια σχέση με την Google (Google mail, Titan, κλπ). Δεν αποκλείεται βέβαια να επεκταθεί και σε άλλους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 
Ενα μήνυμα έρχεται στο λογαριασμό σας, συνοδευόμενο από ένα αρχείο PDF. Ενα ίδιο ήρθε και στο email του ιστολογίου μας, χρησιμοποιώντας διακριτικά της Google και μια ηλεκτρονική διεύθυνση που εύκολα πείθει ότι πρόκειται για email από την Google:





Το μήνυμα, αρχικά, δεν έχει κάτι το ύποπτο ή κάποιον σύνδεσμο. Αντίθετα προτείνει να ανοίξετε το PDF αρχείο.  
 
Οταν το ανοίγετε, διαπιστώνετε ότι το μήνυμα σας ενημερώνει ότι είστε ένας από τους 12 που επέλεξε η Google, ώστε να κερδίσετε ένα υπέρογκο ποσό (άνω του 1ος εκ αγγλικών λιρών) και κάμποσα δώρα, όπως laptop, smartphone κλπ.  
 
Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να απαντήσετε σε κάποια ερωτήματα που δίνει και να τα στείλετε στη διεύθυνση email που σας δίνουν… Κι εκεί είναι η παγίδα…  
 
ΑΝ στείλετε εκεί email, τότε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο είναι στα χέρια τους και από εκεί μπορούν να διαχειριστούν ό,τι είναι συνδεδεμένο με αυτό. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ σας ή και τις ΠΛΗΡΩΜΕΣ σας.  
 
ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ!  
Απλώς διαγράψτε το μήνυμα. Εάν έχετε κατεβάσει το PDF, διαγράψτε το κι αυτό.  
 
Επικοινώνησα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπου από την περιγραφή που τους έκανα, με διαβεβαίωσαν ότι είχα δίκιο να υποθέσω ότι πρόκειται για phishing. Ομως, η διαδικασία που μου είπαν να κάνω προκειμένου να λάβουν υπ’ όψιν τους την υπόθεση, ήταν ιδιαίτερα ΑΘΛΙΑ κι ΗΛΙΘΙΑ!  
 
Μου ζήτησαν να κάνω εκτύπωση το μήνυμα και να το πάω στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα!!!  
 
Η ΔΗΕ μάλλον δεν έχει ακόμα ανακαλύψει τα email και την προώθηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου… Παραμένει στη γραφειοκρατία.  
 
Οπότε έκανα το αμέσως επόμενο που μπορούσα να κάνω: έστειλα με προώθηση το email στον πάροχο. Θα τ’ αναλάβει εκείνος, γιατί αν περίμενα από τη ΔΗΕ… υπάρχει σοβαρή περίπτωση να γέμιζα αράχνες…
 
πηγή
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου