Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Βενεζουέλα: Το μεγάλο θέαμα των μεταναστών στα σύνορα προετοιμάζει τη στρατιωτική επίθεση


Στη Βενεζουέλα υπάρχουν 6,5 εκατομμύρια αλλοδαποί πολίτες: κυρίως Κολομβιανοί (5,6 εκατομμύρια), αλλά και Περουβιανοί (500,000) και από το Εκουαδόρ (400,000).


Από την Geraldina Colotti* (δημοσιογράφος και στέλεχος της le Monde Diplomatique)

Τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν δίνουν παρά μόνο αριθμούς για τους Βενεζουελάνους που εγκαταλείπουν τη χώρα και ορίζουν αυτό το φαινόμενο ως «άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση» κατηγορώντας, μεταξύ άλλων, τη κυβέρνηση του Μαδούρο να μην δώσει αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με αυτή τη κατάσταση. 
 
Σιωπή σχετικά με τα αποτελέσματα μιας έρευνας στα σύνορα της Βενεζουέλας και της Κολομβίας από τον ΔΟΜ-ΟΗΕ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) μετά την οποία οι εικόνες της βιβλικής εξόδου προς τη Κουκουτά, τα σύνορα της διακίνησης ανθρώπων, του λαθρεμπορίου και των παραστρατιωτικών συνεχίζουν να μεταδίδονται.

Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει ότι
οι λόγοι διέλευσης των συνόρων είναι: 52% για ψώνια, 17% για επίσκεψη στην οικογένεια, 14% για εργασία, 5% για τουρισμό και 12% για άλλους λόγους. Σιωπή επίσης για τη λεπτομερή έκθεση, πλήρη, γεμάτη με χάρτες και γραφικά, που αποκαλύφθηκαν σε συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό Επικοινωνίας Jorge Rodríguez για την αποκατάσταση της αίσθησης των αναλογιών.

Και τέλος, σιωπή σχετικά με τον αριθμό των Βενεζουελάνων, όλο και πιο μεγάλο, όπως αποδεικνύεται από τα αιτήματα στα προξενεία και πρεσβείες, που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενθαρρυνόμενοι από τις πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του οικονομικού πολέμου. 



Εκατό από αυτούς έχουν ήδη επιστρέψει στο Περού με ένα αεροπλάνο που διατέθηκε από την Μπολιβαριανή κυβέρνηση και περιγράφουν τις μη ειδυλλιακές συνθήκες με τις οποίες έπρεπε να επιβιώσουν στο ξενοφοβικό και νεοφιλελεύθερο Περού.

Στη Βενεζουέλα, είπε ο Rodríguez, υπάρχουν 6,5 εκατομμύρια αλλοδαποί πολίτες: κυρίως Κολομβιανοί (5,6 εκατομμύρια), αλλά και Περουβιανοί (500,000) και από το Εκουαδόρ (400,000). Όλοι επωφελούνται από τα κοινωνικά προγράμματα της Μπολιβαριανής κυβέρνησης στα ποσοστά και για τις δαπάνες που ο Υπουργός επισήμανε με ακρίβεια. 
 
Για παράδειγμα, το 20% των επιπλωμένων δημόσιων κατοικιών που παρασχέθηκαν από την κυβέρνηση παραδόθηκαν σε κολομβιανές οικογένειες: 438.110 κατοικίες.
Στη Βενεζουέλα, 582.000 κολομβιανά παιδιά γεννήθηκαν τα τελευταία 18 χρόνια, ήτοι το 7% όλων των γεννήσεων στη χώρα. 
 
Η αποστολή Barrio Adentro (στην συνοικία) διεξάγει 66 εκατομμύρια ιατρικές συνεδρίες ετησίως, εκ των οποίων το 17% αφορά τους Κολομβιανούς. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μια ιατρική επίσκεψη στην Κολομβία κοστίζει 30 δολάρια, όλα αυτά αντιπροσωπεύουν κόστος 336.000 δολαρίων.

Δαπάνες που προσθέτονται σε εκείνες της παροχής τροφίμων από τους CLAP, εκείνες της δωρεάν παιδείας που στην Κολομβία πληρώνεται και ούτω καθεξής ...
Κολομβιανοί που τρέπουν σε φυγή λόγω «του παρα-μιλιταρισμού, της βίας, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και των μαζικών δολοφονιών».

Η Βενεζουέλα είναι η λατινοαμερικανική χώρα που έχει υποδεχθεί με χαρά και συνεχίζει να υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, χωρίς ποτέ να καυχιέται ότι λαμβάνει κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μάχεται για να μην υποδεχθεί μετανάστες στη Μεσόγειο, φαίνεται αποφασισμένη να εργαστεί σκληρά για την προστασία των βενεζουελάνων μεταναστών στα σύνορα με την Κολομβία, τον Ισημερινό και τη Βραζιλία.

Ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Pedro Sánchez, στη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Λατινική Αμερική, ανακοίνωσε από τη Μπογκοτά ότι η ΕΕ έχει ήδη προσδιορίσει 35 εκατομμύρια ευρώ για βοήθεια προς τους Βενεζουελάνους μετανάστες στην περιοχή και ιδιαίτερα στην Κολομβία. 
 
Επί της ευκαιρίας, ο «σοσιαλιστής» Sánchez έδωσε στα μέσα ενημέρωσης ένα άλλο μαργαριτάρι υποκρισίας κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μαδούρο να μην είναι δημοκρατική, επειδή στη Βενεζουέλα υπάρχουν «πολιτικοί κρατούμενοι». Εκτός του ότι ο τελευταίος, λίγες μέρες νωρίτερα, είχε καυχηθεί ότι έχει αρνηθεί στους Βάσκους πολιτικούς κρατουμένους (σε φυλακές για δεκαετίες) την μεταφορά τους σε μια φυλακή κοντά στον τόπο διαμονής της οικογένειάς τους ...

Όπως το έχουμε πολλές φορές γράψει, το πρόβλημα των μεταναστών στα σύνορα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για την στρατιωτική επίθεση κατά της Βενεζουέλας και να εμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη της οποίας η καρδιά σχηματίζεται με τη μείωση της δύναμης του δολαρίου και την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας. Μια απειλή που γίνεται όλο και πιο απτή και η οποία θα μπορούσε να είναι ένα καλό διαβατήριο για την κυβέρνηση Τραμπ σε πλήρη κρίση και με τον ίδιο τον πρόεδρο να κινδυνεύει από πολιτική δίκη!

Οι δηλώσεις του γερουσιαστή Marco Rubio, ένος από τους πιο φανατικούς εχθρούς του «κάστρο-μαδουρισμού» ο οποίος συναντήθηκε με το γεράκι Τζον Μπόλτον για να πει ότι η Βενεζουέλα είναι ένας σοβαρός κίνδυνος για ολόκληρη την περιοχή της Λατινικής Αμερικής πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Rubio υπονόησε ότι ο Τραμπ είχε ήδη πάρει την απόφαση και ότι σύντομα θα υπάρξει κάτι καινούργιο για το θέμα αυτό.

Κάτι το νεότερο ανακοινώθηκε από τις διαφορετικές θέσεις σχετικά με τη μετανάστευση, για τις επόμενες στρατιωτικές ασκήσεις στον Αμαζόνιο, από τη περιοδεία του Mattis στην περιοχή και με τη πρόσφατη στρατιωτικοποίηση των συνόρων της Βραζιλίας, όπου ο πραξικοπηματίας Temer δήλωσε, ακριβώς όπως ο Rubio, ότι η Βενεζουέλα αποτελεί κίνδυνο για την περιοχή. 
 
Η ίδια βραζιλιανή κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι δεν μπορεί πλέον να πληρώσει για την ηλεκτρική ενέργεια την οποία παρέχει η Βενεζουέλα στην παραμεθόρια περιοχή, λόγω των κυρώσεων που επιβάλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό προστίθεται στα διάφορα προβλήματα τους.
Και ο Τραμπ υπονόησε ξανά ότι μπορεί να σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

Νεότερα επίσης ανακοινώθηκαν από τη θέση του Ισημερινού με την προδοσία του Λένιν Μορένο. Μετά από 11 χρόνια απουσίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισημερινού συμμετέχουν πάλι στις στρατιωτικές ασκήσεις «Unitas», που διοργανώνονται από τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο συνηθισμένος Almagro προετοιμάζει για τις 5 Σεπτεμβρίου μια άλλη συνάντηση του OAS για να εφεύρει νέες επιθέσεις εναντίον της Μπολιβαριανής κυβέρνησης. 
 
Ο Diosdado Cabello, πρόεδρος της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, κατήγγειλε «το θέαμα τύπου Χόλιγουντ» που οργανώθηκε γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα. Μια αντικειμενική δήλωση εάν θεωρήσουμε ότι από τις 2 Μαρτίου έως τις 28 Αυγούστου υπήρχαν 721 ανακοινώσεις για το θέμα αυτό, 187 μόνο τον Αύγουστο. Το 81% αυτών των πληροφοριών διαδόθηκε στα μέσα ενημέρωσης της Βενεζουέλας, ενώ τα υπόλοιπα στα ξένα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, κανείς δεν μίλησε για τους Κολομβιανούς πρόσφυγες στη Βενεζουέλα.

Η εικόνα που πωλείται είναι αυτή ενός αποτυχημένου κράτους, ενός «ναρκω-κράτους που βοηθά τους Κολομβιανούς τρομοκράτες», όπως δήλωσαν ο Τραμπ και το περιβάλλον του, που προκάλεσε μια «ανθρωπιστική κρίση» επικίνδυνη για ολόκληρη την περιοχή και η όποια μπορεί να σταματήσει μόνο με μια «ανθρωπιστική επέμβαση» (ίδια όπως εφαρμόζεται στο Ιράκ, Λιβύη και Συρία) και που θα εγκαινιαστεί με το άνοιγμα ενός «ανθρωπιστικού εξωτερικού δίαυλου».

Αν ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία ACNUR συμμετέχουν στη συνάντηση που συγκαλεί ο Almagro στις 5 Σεπτεμβρίου, η αρχή των εχθροπραξιών θα επικυρωθεί με την απειλή της στρατιωτικής βίας ως «προληπτικό μέτρο για την προστασία της ασφάλειας των ΗΠΑ», κατήγγειλε ο Samuel Moncada, αναπληρωτής πρέσβης στο OAS και πρεσβευτής της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη.
Κάτω από το πρόσχημα των μεταναστών, οργανώνουν ένα «πραξικόπημα κατά της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Moncada.

Και για να ζεσταθεί το Χολιγουντιανό θέαμα, η εκκλησιαστική ιεραρχία δεν μπορεί να απουσιάσει, απλώς για να δώσει μια ιδέα για το τι προετοιμάζεται εναντίον της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας.

Στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής του Radio Radical, ντροπιαστική, στην οποία συμμετείχαν ορισμένες από τις χειρότερες προσωπικότητες του βενεζουελανού φασισμού, ο Oswaldo Azuaje, επίσκοπος της επισκοπής του Trujillio, δήλωσε: «η Βενεζουέλα περνά μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Η χώρα διοικείται από δικτάτορα, τα παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα, βρισκόμαστε σε μια απελπιστική κατάσταση. Ο πρόεδρος Μαδούρο δεν επιτρέπει την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας». 
 
Ο Azuaje θα είναι μέρος της Επισκοπικής Διάσκεψης της Βενεζουέλας (ένα πραγματικό πολιτικό κόμμα αντιπολίτευσης) που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 17 Σεπτεμβρίου στο Βατικανό ...

Σιωπή επίσης των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την εξαγριωμένη αντίδραση των ισχυρών δυνάμεων μπροστά στα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Μαδούρο με τη συναίνεση της λαϊκής εξουσίας.
Ένας Βάσκος εργοδότης που ζει στη χώρα, μας γνωστοποίει εν μέρος τη κατάσταση. 
 
Καθώς έπρεπε να αγοράσει φάρμακα για μια φίλη που επέστρεφε από μια γιορτή, εισήλθε σ’ ένα νυκτερινό φαρμακείο, ένα από εκείνα που ανήκουν στην ιδιωτική αλυσίδα Farmatodo. Εκεί, ήταν μάρτυρας του ότι όλα τα προϊόντα είχαν αποσυρθεί από την εταιρεία, με σκοπό να προκαλέσουν έλλειψη για να αποφύγουν το νέο σύστημα «δίκαιων τιμών» που θέσπισε η κυβέρνηση με τη συγκατάθεση ορισμένων ομάδων εργοδοτών. 
 
Μετά την καταγγελία του Βάσκου, η Farmatodo υπέγραψε το σύμφωνο.

Το εργοστάσιο ελαστικών Pirelli, από την άλλη πλευρά, έκλεισε λόγω της «έλλειψης πρώτων υλών».
Η αντίδραση των εργαζομένων και η παρέμβαση της κυβέρνησης, ωστόσο, επανέλαβαν την παραγωγή. 
 
Αυτό που δεν λένε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξηγείται σε μια ηχογράφηση που μεταδίδεται από τα τοπικά γραφεία της Fedecamara (Βενεζουελανής Ομοσπονδίας Εμπορικών Επιμελητηρίων) που προορίζεται στους εργοδότες: η ιδέα είναι να κλείσουν όλα τα εργοστάσια, να απολύσουν τους εργαζόμενους και στη συνέχεια να τους επαναπροσλάβουν μετά από 6 μήνες. Ένας κόλπος έτσι ώστε να μη μπορεί η κυβέρνηση, η οποία έχει εγγυηθεί ότι θα αντισταθμίσει τις μισθολογικές αυξήσεις κατά την περίοδο της νομισματικής προσαρμογής, να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση.

Πολλοί εργάτες απολύθηκαν αυθαίρετα, αλλά η αντίδραση της λαϊκής εξουσίας δεν περίμενε για πολύ. Οι άνθρωποι κατήγγειλαν τους κερδοσκόπους και περισσότεροι από 130 άνθρωπους έχουν ήδη φυλακιστεί.

Για άλλη μια φορά, για αυτό που τα ΜΜΕ δεν μιλάμε, είναι για το υψηλό περιθώριο κέρδους που εξακολουθούν οι καπιταλιστές να απολαμβάνουν, ακόμα και σε μια χώρα που δεν έχει θέσει εκτός νόμου την αστική τάξη, αλλά επηρεάσε αυστηρά τις σχέσεις ιδιοκτησίας.


*Η Geraldina Colotti είναι Ιταλίδα δημοσιογράφος της MondeDiplomatiqueκαι διευθύντρια του ιταλικού παραρτήματος της ίδιας διεθνούς εφημερίδας



Μετάφραση  ισπανικά-γαλλικά, FrançoiseLopez  για το BolivarInfos
Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά


[Πηγή] http://oimaskespeftoun.blogspot.com/2018/09/blog-post_5.html
 «Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου