Το ντοκιμαντέρ είναι μεγάλο σε διάρκεια 2 ώρες και μισή και θα δοθεί σε 4 επεισόδια, υποτιτλισμένο όλο με Ελληνικούς υπότιτλους.
Απολαύστε τώρα το ΤΕΤΑΡΤΟ και τελευταίο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ!
ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΑΥΤΟΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΝΑΝΟΥΛΙΚΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΝΙΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΟΒΙΝΤ ΕΜΒΟΛΙΑ?
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:ΤΕΣΛΑΦΟΡΗΣΗ [TESLAPHORESIS]: ΤΟ ΠΗΝΙΟ ΤΕΣΛΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΥΤΟΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΝΑΝΟΣΩΛΗΝΕΣ ΑΝΘΡΑΚΑ
ΧΟΥΣΤΟΝ - (14 Απριλίου 2016) - Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Rice ανακάλυψαν ότι το ισχυρό δυναμικό πεδίο που εκπέμπεται από ένα πηνίο Tesla προκαλεί την αυτοσυναρμολόγηση των νανοσωλήνων άνθρακα σε μακριά καλώδια, ένα φαινόμενο που ονομάζουν "Τεσλαφόρηση [Teslaphoresis]".
Αυτή η σημαντική ανακάλυψη στη νανοτεχνολογία θα μπορούσε επίσης να είναι η πρώτη πρακτική χρήση ενός πηνίου Tesla στη σύγχρονη εποχή που ξεπερνά τη διασκέδαση και την εκπαίδευση.
Μια αυτοχρηματοδοτούμενη ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Rice διαπίστωσε ότι αταξινόμητα σμήνη νανοσωλήνων άνθρακα θα αυτοσυναρμολογηθούν σε αγώγιμα καλώδια όταν εκτεθούν στο ηλεκτρικό πεδίο ενός ισχυρού πηνίου Tesla.
Η σχετική εργασία του επικεφαλής συγγραφέα και μεταπτυχιακού φοιτητή [Lindsey R. Bornhoeft], παρουσιάζει το φαινόμενο ως "Τεσλαφόρηση [Teslaphoresis]".
Το σύστημα λειτουργεί με την εξ αποστάσεως ταλάντωση θετικών και αρνητικών φορτίων σε κάθε νανοσωλήνα, προκαλώντας τους να συνδέονται μεταξύ τους σε μακριά καλώδια. Το ειδικά σχεδιασμένο πηνίο Tesla του Τσερουκούρι [Cherukuri] δημιουργεί ακόμη και ένα φαινόμενο που μοιάζει με δέσμη έλξης, καθώς τα σύρματα των νανοσωλήνων έλκονται προς το πηνίο από μεγάλες αποστάσεις.
Η δύναμη της Τεσλαφόρησης
Αυτή η επίδραση του δυναμικού πεδίου στην ύλη δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ σε τόσο μεγάλη κλίμακα, δήλωσε ο Τσερουκούρι, και το φαινόμενο ήταν άγνωστο στον Nikola Tesla, ο οποίος εφηύρε το πηνίο το 1891 με σκοπό την παροχή ασύρματης ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι μικροσκοπικές σωληνοειδείς δομές από άτομα άνθρακα. Λόγω των ιδιαίτερων μηχανικών και ηλεκτρικών ιδιοτήτων τους, οι ερευνητές αναζητούν σήμερα πρακτικές εφαρμογές τους. Συγκεκριμένα, οι νανοσωλήνες άνθρακα μπορούν να είναι ημιαγωγοί, μέταλλα και υπεραγωγοί ανάλογα με τη δομή τους.
Αυτοσυναρμολόγηση καλωδίων νανοσωλήνων
Οι νανοσωλήνες ήταν ένα κατάλληλο πρώτο υλικό δοκιμής, δεδομένης της κληρονομιάς τους στο Rice, όπου εφευρέθηκε η διαδικασία παραγωγής HiPco [μια διαδικασία για την παραγωγή υψηλής ποιότητας νανοσωλήνων άνθρακα μονού τοιχώματος που χρησιμοποιούνται σε περίπου τα δύο τρίτα της έρευνας νανοσωλήνων παγκοσμίως]. Αλλά οι ερευνητές οραματίζονται ότι μπορούν να συναρμολογηθούν και πολλά άλλα νανοϋλικά.
Η Λίντσει Μπόρνχοφτ [Lindsey Bornhoeft], επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου και μεταπτυχιακή φοιτήτρια βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Texas A&M, δήλωσε ότι το κατευθυνόμενο πεδίο δύναμης από το πηνίο του εργαστηρίου στο Rice περιορίζεται σε λίγα μόλις μέτρα. Για να εξεταστούν οι επιδράσεις στην ύλη σε μεγαλύτερες αποστάσεις θα απαιτούνταν μεγαλύτερα συστήματα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Ο Τσερουκούρι πρότεινε ότι οι διαμορφωμένες επιφάνειες και τα συστήματα πολλαπλών πηνίων Tesla θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πιο σύνθετα αυτοσυναρμολογούμενα κυκλώματα από σωματίδια μεγέθους νανοκλίμακας.
Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η ιδέα της αυτοσυναρμολόγησης θα μπορούσε να επεκταθεί σε μικρά κυκλώματα LED, τα οποία προφανώς συλλέγουν ενέργεια από το πεδίο του πηνίου για να ανάψουν τα LED.
Ο Τσερουκούρι και η σύζυγός του, Τόνια, επίσης απόφοιτος του Rice και συν-συγγραφέας της δημοσίευσης, σημείωσαν ότι ο γιος τους Άνταμ έκανε κάποιες αξιοσημείωτες παρατηρήσεις βλέποντας βίντεο από το πείραμα. "Με εξέπληξε το γεγονός ότι παρατήρησε μοτίβα στις κινήσεις των νανοσωλήνων που εγώ δεν είχα δει", δήλωσε ο Τσερουκούρι. "Δεν μπόρεσα να τον κάνω συγγραφέα στην εργασία, αλλά τόσο αυτός όσο και ο μικρός του αδελφός Τζον αναγνωρίζονται για τις χρήσιμες συζητήσεις".
Ο Τσερουκούρι γνωρίζει την αξία της νεανικής παρατήρησης - και της φαντασίας - αφού άρχισε να σχεδιάζει πηνία Tesla ως έφηβος. "Ποτέ δεν θα σκεφτόμουν, ως 14χρονο παιδί που έφτιαχνε πηνία, ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο μια μέρα", είπε.
Συναρμολογήσεις νανοσωλήνων
Ο Τσερουκούρι και η ομάδα του χρηματοδότησαν μόνοι τους το έργο, γεγονός που, όπως είπε, το έκανε πιο ουσιαστικό για την ομάδα. "Αυτό ήταν ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα που έχω κάνει ποτέ, που έγινε ακόμη πιο συναρπαστικό επειδή ήταν μια ομάδα εθελοντών, αποτελούμενη από παθιασμένους επιστήμονες και φοιτητές. Αλλά επειδή το Rice έχει αυτή την υπέροχη κουλτούρα της αντισυμβατικής γνώσης, καταφέραμε να κάνουμε μια καταπληκτική ανακάλυψη που διευρύνει τα όρια της νανοεπιστήμης".
Οι συνάδελφοι ανυπομονούν να δουν πού θα οδηγήσει η έρευνά τους. "Αυτά τα σύρματα νανοσωλήνων αναπτύσσονται και δρουν σαν νεύρα, και η ελεγχόμενη συναρμολόγηση νανοϋλικών από τη βάση προς τα πάνω μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για εφαρμογές στην αναγεννητική ιατρική", δήλωσε ο Μπορνχόφτ [Bornhoeft].
"Υπάρχουν τόσες πολλές εφαρμογές όπου θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει ισχυρά πεδία δυνάμεων για να ελέγξει τη συμπεριφορά της ύλης τόσο σε βιολογικά όσο και σε τεχνητά συστήματα", δήλωσε ο Τσερουκούρι. "Και ακόμα πιο συναρπαστικό είναι το πόσο θεμελιώδη φυσική και χημεία ανακαλύπτουμε καθώς προχωράμε. Αυτή είναι πραγματικά μόνο η πρώτη πράξη σε μια εκπληκτική ιστορία".
Συν-συγγραφείς είναι η τελειόφοιτη του Rice Aida Castillo, οι ερευνητές του Rice Carter Kittrell, Dustin James και Bruce Brinson, ο διακεκριμένος συνεργάτης του Rice Bruce Johnson, ο Thomas Rybolt, επικεφαλής του τμήματος χημείας και καθηγητής του UC Foundation στο Πανεπιστήμιο του Tennessee-Chattanooga και ο Preston Smalley από το Second Baptist School του Houston, ο οποίος εργάστηκε στο έργο ως καλοκαιρινός ασκούμενος στο Rice. Ο Cherukuri και ο Bornhoeft ξεκίνησαν το έργο όταν και οι δύο ήταν στο Πανεπιστήμιο του Tennessee-Chattanooga.
[https://www.youtube.com/watch?v=w1d0Lg6wuvc]
Πηγές:
Δείτε παρακάτω το τέταρτο μέρος του ντοκυμαντέρ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου