Λίγες εβδομάδες αργότερα, συγκεκριμένα την μεγάλη Πέμπτη, έλαβαν νέα ενημέρωση ότι δεν θα λειτουργήσει εκλογικό κέντρο στο Αργυρόκαστρο και τα Τίρανα οπότε αυτόματα το σύστημα τους κατένειμε στο προξενείο της Σόφιας στην Βουλγαρία. Κάποιος φωστήρας σκέφτηκε ότι ο κάτοικος της Δρόπολης που το χωριό του απέχει μισή ώρα από το εκλογικό κέντρο του Δελβινακίου π.χ. ή της Χιμάρας που απέχει δύο ώρες από την Σαγιάδα, είναι προτιμότερο να πάει να ψηφίσει στην Σόφια της Βουλγαρίας κάνοντας οδικό ταξίδι 9 ωρών για να διανύσει 700 χλμ, έχοντας εντωμεταξύ προσπεράσει δεκάδες εκλογικά κέντρα εντός της ελληνικής επικράτειας, ως υποχρεωτικό μέρος της διαδρομής.
Στην Βόρειο Ήπειρο αλλά και ολόκληρη την αλβανική επικράτεια ζουν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα σε διάφορες περιφέρεις της Ελλάδας. Όσοι από αυτούς συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, ασκούν το δικαίωμά τους ως ετεροδημότες ουσιαστικά, μεταβαίνοντας κάθε φορά στα εκλογικά κέντρα που είναι εγγεγραμμένοι, επωμιζόμενοι ένα σημαντικό και για πολλούς δυσβάσταχτο κόστος. Ολοκληρώνοντας την δαιδαλώδη διαδικασία που θα τους έδινε την δυνατότητα να ψηφίσουν κοντά στον τόπο διαμονής τους, βρέθηκαν ουσιαστικά εκτός εκλογικού καταλόγου αφού προφανώς κανείς δεν θα μπορούσε να μεταβεί στην Σόφια για να ψηφίσει. Έχασαν έτσι την δυνατότητα που είχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Αθήνα, τα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη ή όπου αλλού είναι εγγεγραμμένοι. Προφανώς πέραν του γελοίου του θέματος, τίθεται στο σημείο αυτό, θέμα νομιμότητας της όλης διαδικασίας από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών. Αν και υπήρξε ενημέρωση περί δυνατότητας αίτησης ακύρωσης, δεν γνωρίζουμε πόσοι από τους ενδιαφερόμενους την έλαβαν εγκαίρως και μπόρεσαν να την ολοκληρώσουν καθώς η όλη διαδικασία δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα.
Αυτό που μας παρηγόρησε και δεν αισθανόμαστε πλέον τόσο εξοργισμένοι με τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, είναι το αντίστοιχο πρόβλημα των Ελλήνων του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, οι οποίοι βάση του ιδίου συστήματος θα πρέπει να μεταβούν να ψηφίσουν στην πόλη Χιούστον των ΗΠΑ, με τις δυο πόλεις να απέχουν μεταξύ τους μόλις 8141 χλμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου