Τιμωρία και ανταμοιβή! Είναι στα χέρια του Θεού και τα δύο αυτά. Αλλά, όπως ό επίγειος βίος δεν είναι παρά μια σκιά της αληθινής ζωής στους ουρανούς, αντιστοίχως ή τιμωρία και ή ανταμοιβή είναι μια σκιά μονάχα της αληθινής τιμωρίας και ανταμοιβής στην αιωνιότητα.
Οι κύριοι διώκτες τού άγιου του Θεού, Ιωάννου τού Χρυσοστόμου, ήταν ό πατριάρχης Θεόφιλος Αλεξάνδρειάς και ή αυτοκράτειρα Ευδοξία. Μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Χρυσοστόμου, πικρότατη τιμωρία ανέμενε και τούς δύο.
Ό μεν Θεόφιλος δαιμονίστηκε, ενώ ή Ευδοξία σύντομα αρρώστησε πολύ βαριά με μια ανίατη ασθένεια - όλο το σώμα της γέμισε πληγές από τις όποιες έβγαιναν σκουλήκια.
Ήταν τόσο έντονη ή δυσωδία πού ανέδιδε το σώμα της, ώστε ήταν ανυπόφορο γιά οποιονδήποτε να περάσει έστω και έξω από το σπίτι της. Οι ιατροί χρησιμοποιούσαν τα πιο ισχυρά αρώματα και ευωδέστατο θυμίαμα γιά να περιορίσουν τη φρικτή δυσωδία της κακιάς βασίλισσας, αλλά δεν κατάφερναν τίποτα.
Στο τέλος, ή Ευδοξία πέθανε μέσα σε φρικτή αγωνία και σήψη. Ακόμη και μετά θάνατον το χέρι του Θεού έπεσε βαρύ επάνω της. Ή κάσα πού περιείχε το σαπισμένο σώμα της έτρεμε μέρα και νύχτα επί τριάντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
Σταμάτησε, μόνον όταν ό αυτοκράτορας Θεοδόσιος τέλεσε την ανακομιδή των λειψάνων του άγιου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Κωνσταντινούπολη.
Απεναντίας, δείτε τί συνέβη στον Χρυσόστομο μετά από την κοίμησή του! Ανταμοιβή! Ανταπόδοση δίκαιη, τέτοια πού μονάχα ό Θεός μπορεί να δώσει.
Ό Άραβας Επίσκοπος Άδέλτιος, ό όποιος δέχθηκε τον εξόριστο άγιο Χρυσόστομο στην Κουκουσό, προσευχόταν, μετά την κοίμηση του Χρυσοστόμου, στον Θεό να του αποκαλύψει που είχε πάει ή ψυχή του άγιου. Ή απάντηση ήλθε, ένώ βρισκόταν σε προσευχή.
"Ήταν σαν να βρισκόταν έξω άπ’ τον εαυτό του και τον καθοδηγούσε στον ουρανό ένας αστραπόμορφος νέος, ό οποίος του έδειχνε έναν έναν τούς ιεράρχες, ποιμένες και διδασκάλους της Εκκλησίας, καλώντας τους με τα ονόματα τους -όμως δεν έβλεπε ανάμεσα τους και τον Ιωάννη.
Υστερα ό άγγελος τού Θεού τον οδήγησε στο πέρασμα έξω άπ’ τον Παράδεισο και ό Άδέλτιος επέστρεψε στην κανονική κατάσταση.
Όταν ό άγγελος τον ρώτησε γιατί ήταν λυπημένος, ό Επίσκοπος απάντησε ότι λυπόταν, επειδή δεν είχε δει τον αγαπημένο του δάσκαλο Ιωάννη Χρυσόστομο. Ό άγγελος του εξήγησε:
«Ουδείς άνθρωπος ενδεδυμένος ακόμη τη σάρκα μπορεί να τον δει, διότι είναι στον Θρόνο τού Θεού με τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ».
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΧΡΙΔΟΣ . Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ.ΜΗΝΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Πηγή:https://apantaortodoxias.blogspot.com/2018/11/blog-post_230.html
«Πᾶνος»
Ευχομαι ολοι μας οι χριστιανοι ορθοδοξοι να "πανε" εκει που "πηγε"
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι ο ΙΩΑΝΝΗΣ... ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ