Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΛΟΥΚΑ [:Λουκᾶ 6,31-36] Γέροντος Ἀθανασίου Μυτιληναίου σχετικὰ μὲ τὴν εὐαγγελικὴ περικοπὴ τῆς Κυριακῆς Β΄ Λουκᾶ «Ἡ ΧΡΗΣΤΟΤΗΣ» [1-10-1989] (Β224)


ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΛΟΥΚΑ [:Λουκᾶ 6,31-36]

Ἀπομαγνητοφωνημένη ὁμιλία μακαριστοῦ γέροντος Ἀθανασίου Μυτιληναίου

σχετικὰ μὲ τὴν εὐαγγελικὴ περικοπὴ τῆς Κυριακῆς Β΄ Λουκᾶ μὲ θέμα:

«Η ΧΡΗΣΤΟΤΗΣ»

[ἐκφωνήθηκε στὴν Ἱερὰ Μονὴ Κομνηνείου Λαρίσης στὶς 1-10-1989]

(Β224)

Ἀκούσαμε, σήμερα, ἀγαπητοί μου, στὴν εὐαγγελικὴ περικοπή, ποὺ εἶναι ἕνα ἀπόσπασμα ἀπὸ τὴν ἐπὶ τοῦ Ὄρους ὁμιλία τοῦ Κυρίου μας, τὸν χρυσὸ κανόνα συμπεριφορᾶς πρὸς τὸν πλησίον.

Εἶπε ὁ Κύριος: «Καὶ καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως». Πῶς θέλετε νὰ σᾶς συμπεριφέρονται; Κατὰ τὸν ἴδιο τρόπο καὶ ἐσεῖς νὰ συμπεριφέρεστε πρὸς τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους. Καὶ ὅπως ἑρμηνεύει ὁ Θεοφύλακτος: «Ὃ ἐὰν θέλῃς σὺ ἐπὶ σεαυτοῦ, τοῦτο ἒνδειξε καὶ τοῖς ἑτέροις». Ὅ,τι θέλεις νὰ συμβεῖ στὸν ἑαυτό σου, αὐτὸ νὰ δείξεις καὶ στοὺς ἄλλους. Καὶ συμπληρώνει ὁ αὐτὸς πατήρ: «Ὁρᾶς νόμον ἒμφυτον ἐν ταῖς καρδίαις ἡμῶν ἐγγεγραμμένον;». «Βλέπεις», λέγει, «ἔμφυτο νόμο στὶς καρδιές μας;»

Νεκτάριος Δαπέργολας: Καταιγιστικά πλέον τά ἀποκαλυπτήρια…

 

Γράφει ὁ Νεκτάριος Δαπέργολας, Διδάκτωρ Ἱστορίας

Καιροί τῆς πλάνης, καιροί τοῦ κατήφορου, καιροί τῶν ἀποκαλυπτηρίων. 
 
Καί εἶναι πλέον τά ἀποακαλυπτήρια καί ἐκκωφαντικά καί καταιγιστικά. 
 
Ἐδῶ καμαρώνουμε τόν γνωστό ἐμβολιεπίσκοπο Διδυμοτείχου (δέν ξεχνᾶμε ὅτι εἶχε διοργανώσει ἕως καί μαζικό ἐμβολιασμό σέ προαύλιο ναοῦ), πού, ὡς γνωστόν, συλλειτούργησε καί στό διαβόητο πλέον μιαρό συλλείτουργο τῆς Θάσου μαζί μέ τόν ἀπατεῶνα ψευδεπίσκοπο Ἐπιφάνιο (1η καί 2η φωτογραφία)

Η Ουκρανία υπέβαλλε αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ – Οι Ρώσοι «με το δάκτυλο» στα πυρηνικά

 

Το ανακοίνωσε ο Β.Ζελένσκι 

Η Ουκρανία υπέβαλλε αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ με επείγουσες διαδικασίες σε απάντηση της ανακοίνωσης ενσωμάτωσης των τεσσάρων ρωσόφωνων περιφερειών της Ουκρανίας στη Ρωσία. 

Αυτό δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα νωρίτερα.

Ἁγίου Χρυσοστόμου – Ὁμιλία ΚΒ΄ εἰς τήν Γένεσιν: Οἱ καιροί οὐ μενετοί! Χαλεποί, προκατακλυσμιαῖοι!

 
Ἀπόδοση στὴν Νεοελληνική:
Σάββας Ἠλιάδης


 
«Οἱ καιροὶ οὐ μενετοί! Χαλεποί, προκατακλυσμιαῖοι!»
 
Ἐπίκαιρος ὁ λόγος τοῦ ἁγίου Χρυσοστόμου καὶ μᾶς διδάσκει διὰ τοῦ δικαίου Νῶε: «οὐκ ἔσῃ μετὰ πλειόνων ἐπὶ κακίᾳ»! (Εξ.23,2)
 
"... Θέλω πάλι νὰ παρουσιάσω στὴν ἀγάπη σας τὴν ὑπόθεση σχετικὰ μὲ τὸν δίκαιο Νῶε, γιὰ νὰ μάθετε καλὰ τὴν μεγάλη ἀρετὴ τοῦ δικαίου αὐτοῦ ἀνθρώπου ἀλλὰ καὶ τὴν ἀνέκφραστη φιλανθρωπία καὶ τὴν μακροθυμία τοῦ Θεοῦ, ποὺ ὑπερβαίνει κάθε λογική.

Ιστορική ημέρα, 30/9 η προσάρτηση Donetsk, Luhansk, Kherson Zaporizhia στην Ρωσία, ενεργοποιείται το στρατιωτικό δόγμα

 

Τελικά η Ρωσία χάνει στην Ουκρανία ή είναι προπαγάνδα της Δύσης;

Ιστορική μέρα για τους ρωσώφωνους της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας αφού στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 ο ρώσος Πρόεδρος Putin ανακοινώνει και επίσημα πλέον την προσάρτηση των εδαφών Donetsk, Luhansk, Kherson Zaporizhia στην Ρωσική ομοσπονδία μετά την καθολική απόφαση των πολιτών των περιοχών αυτών μέσω δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν 23 με 27 Σεπτεμβρίου 2022…


Ταυτόχρονα η Ρωσία προβαίνει σε δύο ταυτόχρονες κινήσεις
1)Έχει ήδη κινητοποιήσει 300.000 στρατεύσιμους για να ενισχύσουν την άμυνα των νέων προσαρτημένων εδαφών

2)Ενεργοποιεί το στρατιωτικό αμυντικό δόγμα που αναφέρει ότι όταν ρωσικό έδαφος απειλείται η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα άμυνας ακόμη και τακτικά πυρηνικά όπλα.

π. Στυλιανὸς Ἐμμ. Καρπαθίου: Ὁ Ἄρχων Ἀσηκρῆτις καί τά τάλαντα τῶν Ταντάλων, στή σκιά τοῦ ‘’Ἀμερικῆς’’ κ. Ἐλπιδοφόρου



 π. Στυλιανὸς Ἐμμ. Καρπαθίου MD, MSc, PhD, Θεολόγος-Ἰατρός Ψυχίατρος                             
                                                                                                    «Τί θέλετέ μοι δοῦναι καὶ ἐγώ 
ὑμῖν παραδώσω αὐτόν»
(Ματθ. 26,15-16)

 

         Μένουμε ἐννεοὶ ἐνώπιον τῶν πληγῶν, ποὺ σταθερὰ καὶ κατ’ ἐξακολούθησιν δημιουργοῦν  στὸ Σῶμα τῆς Ἐκκλησίας μας,  ὡς μὴ ὤφελλε, πνευματικοὶ Ταγοί, ἐπιλήσμονες  τῶν Ἀρχιερατικῶν τους Ὅρκων, τῶν ὁποίων τὴν στήριξη στὶς ἀντικανονικὲς ἐνέργειές τους ἔχει ἀναλάβει ἐργολαβικῶς ὁ Ἄρχων Ἀσηκρῆτις (βυζαντινὸς κρατικὸς τίτλος, ποὺ σημαίνει τὸν  ἐξ ἀπορρήτων- a secretis- αὐλικό ) τῆς ἱεραρχικῶς, πρώτης τοπικῆς Ἐκκλησίας τῆς Ὀρθοδοξίας, ἐν Κωνσταντινουπόλει, δικηγόρος κ. Ἀναστάσιος Βαβοῦσκος.

   Πρόκειται γιὰ τὸν φαντασιακὸ αὐλικὸ τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς, ὁ ὁποῖος κατὰ τὰ φαινόμενα ἔχει τὴν ἐντολή, νὰ χρησιμοποιήσει κάθε δικολαβικὸ μέσο, γιὰ τὴν στήριξη τοῦ διαβοήτου ἀρχιεπισκόπου (;) κ. Ἐλπιδοφόρου Λαμπρινιάδη, ὁ ὁποῖος φεῦ! ἀφέστηκε τῆς πίστεως  καὶ ἐμπαίζει τὰ Μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας.

Ελευθέριος Ανδρώνης: Έκθεση Λύτρα: Αδιανόητο πολιτικό «έγκλημα» – Οι «αχρείαστες» ΜΕΘ έφεραν χιλιάδες αχρείαστους θανάτους

 


Κάθε διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ και μια θανατική καταδίκη. Η υποβαθμισμένη δημόσια περίθαλψη έγινε «ταφόπλακα» για χιλιάδες συνανθρώπους μας.
 
Να που αποκαλύφθηκε σε ολόκληρο το «μεγαλείο» του, το μεγαλύτερο «επίτευγμα» του Θάνου Πλεύρη στην ολική καταστροφή της δημόσιας υγείας. Κάθε εισαγωγή πάσχοντα από Covid – 19 που δεν έβρισκε ΜΕΘ, και μια υπογεγραμμένη θανατική καταδίκη. Κάθε διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ, και ένα ραντεβού με τον θάνατο.

Τα υποβαθμισμένα, υποστελεχωμένα και καταρρέοντα δημόσια νοσοκομεία, έγιναν υγειονομικές ταφόπλακες για τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα που αδυνατούσαν να απευθυνθούν σε ιδιωτικές δομές Υγείας. Δεν μπόρεσαν να «προσαρμοστούν» στις απαιτήσεις του καπιταλισμού και πέθαναν. Χιλιάδες φορολογούμενοι πολίτες, εμπιστεύθηκαν την πρόνοια του κράτους και έλαβαν ως ανταπόδοση τον τερματισμό της ζωής τους.

Ανάσταση παιδιού από τον όσιο Σέργιο του Ραντονέζ


Στα περίχωρα της Μονής της Αγίας Τριάδος, που είχε ιδρυθεί από τον όσιο Σέργιο του Ραντονέζ, ζούσε κάποιος, που έτρεφε βαθύ σεβασμό και πίστη στον όσιο. Ο μοναχογιός του έπασχε από ανίατη αρρώστια. 
 
Με την προσδοκία της θεραπείας ήλθε να τον παρακαλέσει φέρνοντας τον άρρωστο μαζί του. Όμως από την ταλαιπωρία του δρόμου το παιδί του πέθανε! Χάνοντας έτσι κάθε ελπίδα, ο πατέρας άρχισε να θρηνεί και να λέει στον όσιο:

– Αλλοίμονο σε μένα. Ήλθα εδώ με τη βεβαιότητα, ότι θα με βοηθούσες, αλλά το μονάκριβο παιδί μου πέθανε στο δρόμο. Καλύτερα θα ήταν να μην ερχόμουν, γιατί έτσι δεν θα κλονιζόταν η πίστη μου σε σένα.

Με δάκρυα και στεναγμούς ο ταλαίπωρος πατέρας πήγε να φέρει το φέρετρο και τα σάβανα για την κηδεία. Ο όσιος τον λυπήθηκε πολύ και έπειτα από μια θερμή προσευχή ανέστησε το παιδί! Όταν ο συντριμμένος από τη θλίψη πατέρας ήλθε κουβαλώντας τα αναγκαία για την κηδεία, ο όσιος του λέει:

ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Άγιος Γρηγόριος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος της Μεγάλης Αρμενίας

 
Εἰδὼς τό, Γρηγορεῖτε, τοῦ Θεοῦ Λόγου,
Θεοῦ καλοῦντος, γρηγορῶν ὤφθης Πάτερ,
Ἀρμενίης μεγάλης θάνε Γρηγόριος τριακοστή.

Ο Άγιος Γρηγόριος ήταν γιος του Ανάκ, που ήταν συγγενής του βασιλιά της Μεγάλης Αρμενίας, Κουσαρώ (290 μ.Χ.). Ο Ανάκ, λοιπόν, σε συνεργασία με το βασιλιά των Περσών Αρτασείρα, σκότωσε τον Κουσαρώ. Αλλά οι σατράπες της Αρμενίας εκδικήθηκαν το φόνο του, σκοτώνοντας τον Ανάκ και όλη του την οικογένεια. Διασώθηκαν μόνο δύο παιδιά του, που ένας ήταν ο Γρηγόριος.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Θαυμαστή διήγηση από τις περιοδείες του Απόστολου Θωμά στις Ινδίες


Ο Απόστολος Θωμάς πωλήθηκε κατά παραχώρηση Κυρίου στον έμπορο Αμβάνη ως δούλος και πολύ ικανός και έμπειρος οικοδόμος. Ο Αμβάνης έφερε τον δούλο στις Ινδίες και τον παρουσίασε στον Βασιλέα ως μέγα αρχιτέκτονα και οικοδόμο.

Εκείνος τον δέχθηκε και του πρόσφερε πολλά χρήματα για να του οικοδομήσει καινούργια παλάτια.

Ο Απόστολος του Χριστού μόλις πήρε τα χρήματα τα μοίρασε στους πτωχούς και στους έχοντας ανάγκη.

Μετά από λίγο χρόνο έστειλε ο Βασιλεύς τους αυλικούς του για να δουν πως πηγαίνουν οι νέες οικοδομές. Όταν είδαν κατάπληκτοι ότι ούτε τα θεμέλια δεν έχει τοποθετήσει ο οικοδόμος και μαθαίνοντας ότι τα χρήματα τα μοίρασε στους πτωχούς, έτρεξαν στον βασιλέα και του ανήγγειλαν το γεγονός.

Ἐπίσκοπ. Αὐγουστῖνος Καντιώτης: «ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» (Μέρος 30ον)

 

Ὅλες οἱ ἀναρτήσεις τοῦ π. Αὐγουστίνου Καντιώτη
«ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» ΕΔΩ
 

Δημοσίευμα της Εφημερίδος «ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ» ΚΟΖΑΝΗΣ
Του δημοσιογράφου της εφημερίδος: Νάση Αλευρά
Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 1967

Ὁ Γολγοθᾶς ἑνὸς ταπεινοῦ

ΟΝ Ο ΘΕΟΣ ΦΙΛΕΙ

(ΟΠΟΣΟΝ ΤΟΝ ΑΓΑΠΑΕΣ Ο ΘΕΟΣ…)

Μέρος Α’

Χειμώνας του 42. Ο βαρύτερος χειμώνας που είχε να δει η Ελλάδα πάνω από πενήντα χρόνια κι 120 χρόνια, που είχε να υποφέρει τέτοια αβάσταχτη σκλαβιά.

Γεώργιος Δημητράκης: Το Πανεπιστήμιο των Ελλήνων


 Γράφει Γεώργιος Δημητράκης

Τα περί ηθικής και δικαίου αίσθημα οι αρχαίοι πρόγονοί μας τα μάθαιναν εις τις τραγωδίες και κωμωδίες, όπου τα θέατρα ήσαν των διαστάσεων 6.000 έως και 20.000 επισκεπτών και πάντα κατάμεστα, καθότι μόνο εις την απλότητα της ζωής ευρίσκεται ο πλούτος της γνώσης και της σοφίας. Αλλά και εις τα γυμναστήρια με το «Ευ Αγωνίζεσθαι», που είναι το βασικό πνεύμα για την ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας  με την διάπλαση ελεύθερων, ολοκληρωμένων  και υπεύθυνων πολιτών σωματικά και πνευματικά. Πολιτών οι οποίοι είχαν ισόρροπη ανάπτυξη εις τον νου, εις την ψυχή και εις το σώμα. Ο αθλητικός στίβος έγινε επίσης για το άτομο σχολείο αξιών, υψηλού ήθους και αρετής, συγκρατώντας το από το να υπερβεί τα όρια του. Σημαντική είναι επίσης και η πολύ πλούσια και φιλοσοφημένη Ελληνική γλώσσα, η μοναδική και Μητέρα όλων των γλωσσών εις την Παγκόσμια Ιστορία, από την οποία  αντλούσαν επίσης όλα τα εργαλεία της Μάθησης και της Γνώσης. Μερικά παραδείγματα:

Μωυσής μοναχός Αγιορείτης: Η μεγαλύτερη φιλανθρωπία είναι η προσευχή και ας μη το καταλαβαίνουν οι άνθρωποι


Και ξαφνικά ανοίγει ένα παραθυράκι στο νου.

Έρχεται ένα φως. Τότε έχεις μια άλλη αίσθηση. Τότε το κατανοείς καλά. Όχι προς το ετυμολογικό. Μα με μια κατάνυξη και συναίσθηση και θεία θαλπωρή.

Και λες:
“Τι άλλο να λέω;” Παρά μόνο πάλιν και πολλάκις και συνεχώς: “Κύριε ελέησον!”

Δίχως να βαριέσαι. Δίχως να κουράζεσαι. Αυτό τα λέει όλα. Δεν θέλει άλλα και πολλά. Μόνο ποιητικά μπορεί κανείς μερικές φορές να εκφραστεί. Η προσευχή είναι ποίηση. Όλες οι προσευχές είναι ποιήματα.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ. ΣΥΝΤΑΓΜΑ 25-9-22

 

Οι υγειονομικοί σε αναστολή Αθήνας  και Πειραιά, για 42η Κυριακή παρευρέθηκαν  στην πλατεία Συντάγματος 18:00-20:00.

Όλοι μαζί ενωμένοι φωνάζουμε  ένα μεγάλο ΟΧΙ στην ενεργειακή κρίση που διαδέχεται την υγειονομική.
 
Παρά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους  για το τέλος της πανδημίας και την πτώση των μετοχών των φαρμακευτικών, ο υπουργός υγείας της χώρας μας επιμένει στις αναμνηστικές δόσεις του πειραματικού σκευάσματος. 
 
Επίσης η κυβέρνηση έχει αναφέρει διακοπές ρεύματος σε όλη την επικράτεια, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές συνανθρώπων μας που υποστηρίζονται μηχανικά με κατ οίκον νοσηλείες. Γεγονότα που καταδεικνύουν πως οι κυβερνητικές επιλογές και αποφάσεις βρίσκονται σε σχιζοφρενικό οίστρο!!!

«Τα αρχαία κάνουν τους μαθητές πιο έξυπνους»

 

Η πτυχιούχος ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών σε παιδιά στον πολιτιστικό χώρο Αιγηίς Άννα Γραβάνη μιλά για τα συγκλονιστικά συμπεράσματα της πρωτοποριακής διπλωματικής εργασίας της, που έγινε δεκτή στο πανεπιστήμιο του Dundee.
 
Όλοι το υποπτεύονταν, αλλά τώρα πλέον είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός : Η εκμάθηση αρχαίων ελληνικών στα παιδιά τα ωφελεί ποικιλοτρόπως. Κοντολογίς, τα κάνει εξυπνότερα, κοινωνικότερα, διευρύνει τους ορίζοντές τους, βελτιώνει την ορθογραφική ικανότητά τους, τη μνήμη, την αναγνώριση του προφορικού λόγου! Ο άνθρωπος πίσω από την τεκμηρίωση της ευμενούς επίδρασης των αρχαίων ελληνικών στα παιδιά είναι η Άννα Γραβάνη, πτυχιούχος ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Αθηνών και ο ιθύνων νους της διπλωματικής εργασίας με τίτλο: ''Υπάρχουν οφέλη από την εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών για τη γλωσσική - γνωστική ανάπτυξη των παιδιών - ομιλητών της νέας ελληνικής γλώσσας;''

Γεώργιος Τζανάκης: Θεϊκή καί σατανική ἑνότης Α΄


Γράφει ὁ Γεώργιος Τζανάκης

Τὸ τελευταῖο διάστημα, ἰδιαιτέρως στὴν τελευταία περίοδο τῆς λεγομένης «Ὑγειονομικῆς κρίσεως», κάποιοι, κυρίως ἐπίσκοποι κατ᾿ ἀρχήν, καὶ ὁμόφρονές ἤ μιμητές τους παπᾶδες-πνευματικοὶ στὴν συνέχεια, ὅλο ἀναφέρονται στὴν ἑνότητα τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ σώματος. Τὴν ὥρα ποὺ διαρηγνύουν μὲ τὶς πράξεις τους αὐτὴν ἀκριβῶς τὴν ἑνότητα συνεχῶς μιλοῦν καὶ «ἀνησυχοῦν» γιὰ τὴν ἑνότητα.

Ἡ ἑνότης τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ σώματος φυσικά, δὲν εἶναι μία «διοικητικὴ διευθέτησις, ἕνα ἀνθρώπινο κατόρθωμα», ἐπειδὴ καὶ ἡ Ἐκκλησία δὲν εἶναι μιὰ ὁμάδα ἀνθρώπων συνεργαζομένων καὶ ὁμοφρόνων χάριν ἁπλῶς κάποιου ἀγαθοῦ ἐπιγείου σκοποῦ. Δὲν εἶναι ἡ ἐκκλησία θρησκεία, πολὺ δὲ περισσότερο ὁργάνωσις, σύλλογος, κόμμαὥστε ἡ ἑνότης της νὰ ἐξαρτᾶται ἁπλῶς ἀπὸ ἔνταξι, ἀποδοχή θέσεων, ὑπακοή σὲ ἀνωτέρους, καὶ ἐφαρμογή τῶν συμφωνημένων. (Αὐτὰ εἶναι γνωστὰ τοῖς πᾶσι καὶ συγγνώμη ποὺ τὰ ἀναφέρω, ἀλλὰ ὑπενθυμίζω ὁρισμένα στοιχειώδη ὥστε νὰ συνεχίσουμε στὰ ὅσα συμβαίνουν).

ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΠΕΜΠΤΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Ὁ Ὅσιος Κυριακὸς ὁ Ἀναχωρητής

 
Σκίλλης ἀμύνῃ Κυριακὲ πικρίᾳ,
Γεῦσιν γλυκεῖαν, ᾗ θανεῖν κατεκρίθης.
Σκιλλοβόρος δ' ἐννάτῃ μύσεν εἰκάδι Κυριακός.


Ἦταν ἄνθρωπος ποὺ καλλιεργοῦσε ὑπομονήν καὶ πραότητα. Γι' αὐτὸ καὶ πέτυχε στὴν ἀσκητική του ζωή.

Γεννήθηκε στὴν Κόρινθο τὸ 5ο αἰῶνα, ἀπὸ ἱερέα πατέρα, τὸν Ἰωάννη. Τὴν μητέρα του τὴν ἔλεγαν Εὐδοξία καὶ εἶχε ἀδελφὸ τὸν Ἀρχιεπίσκοπο Κορίνθου Πέτρο.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Ν. Καντιώτης σε ομιλία του το 1972 στην Αθήνα, λέει, τι θα γίνη μετά απο 50 χρόνια, δηλαδη το 2022, αν δεν ξυπνήσουμε οι Ορθόδοξοι. (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Ακουστε ηχητικα το αποσπασμα της ομιλίας του και δειτε με πόση ακριβεια πραγματοποιήθηκαν όλα τα λόγια του.
 

Βρισκομαστε στο 12 παρα πέντε, αλλα. Ο Θεος μας δίνει μικρη παραταση για να ξυπνησουμε και να αγωνιστουμε, πριν έρθη ο ολεθρος.

Ακούστε την ομιλία από τον ίδιο. Εμείς επισημαίνουμε τρία σημεία του αποσπάσματος:

1. «Η ΕΟΚ- Ε.Ε.  θα γίνη ταφος της Ελλάδος». το είπε το 1972 και σήμερα 1972+50=2022. Ποιος αμφιβάλλει ότι η Ε.Ε. εγινε ο τάφος της ένδοξης Πατρίδας μας;

Παναγιώτης Αποστόλου: ΔΕΞΙΑ Ο “ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ”, ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο “ΤΣΑΡΟΣ” ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

egerssi@otenet.gr

www.egerssi.gr

Η Ελευθερία του Τύπου και όλων των άλλων “ενημερωτικών” Μέσων  στην Πατρίδα μας είναι προβληματική!

Ήταν πάντα προβληματική, μα ιδιαίτερα στα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ “δολοφονήθηκε” με τις λίστες Πέτσα, της τρομοκράτησης του λαού, με τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες και δημοσιογράφων που τα ΜΜΕ ξεχνούν και προσπερνούν γρήγορα προβάλλοντας άλλα υποδεέστερα ζητήματα!

Όπου τα Συστημικά κανάλια Πανελλήνιας εμβέλειας παπαγαλίζουν ό,τι ακριβώς εξυπηρετεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Αυτά τα φιλοκυβερνητικά Μέσα ξέχασαν γρήγορα τον Covid-19 όταν η κυβέρνηση έπρεπε να αποπροσανατολίσει τον λαό, επειδή “έπρεπε” να πάρει πίσω την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού! Έτσι στα γρήγορα “θεραπεύτηκε” ο Covid-19!

Νεκτάριος Δαπέργολας: Διευρύνεται ὁ κατάλογος τῆς δυσσεβείας…

 

Γράφει ὁ Νεκτάριος Δαπέργολας, Διδάκτωρ Ἱστορίας
 
Αὐξάνεται ἡ χορεία τῶν μητροπολιτῶν πού μετέχουν σέ μιαρά συλλείτουργα μέ ψευδεπισκόπους τῆς σχισματικῆς οὐκρανέζικης ἀπάτης. Μετά τούς πρώτους πού τό διέπραξαν τό 2019 (Φωκίδος Θεόκτιστος, Βεροίας Παντελεήμων, Λαγκαδᾶ Ἰωάννης, Ἄρτης Kαλλίνικος, Τρίκκης Χρυσόστομος), εἴχαμε πρόσφατα τή βέβηλη ἐμποροπανήγυρη τῆς Θάσου μέ τή συμμετοχή τοῦ ἀρχιεπισκόπου καί τῶν μητροπολιτῶν Καστορίας, Διδυμοτείχου, Ἐλευθερουπόλεως καί Φιλίππων (ὁ τελευταῖος βεβαίως τό εἶχε ξαναπράξει καί πέρσι στό Κίεβο), ἐνῶ πρό ὀλίγων ἡμερῶν συλλειτούργησε καί ὁ Φθιώτιδος Συμεῶν μέ τόν ψευδο-Ὀλβίας. Καί ἀναφέρομαι ἐδῶ μόνο σέ μητροπολῖτες, γιατί ἄν εἶναι νά μιλήσουμε καί γιά ἀρχιμανδριτάδες καί ἡγούμενους (κάτι Μουλατσιώτηδες, κάτι Ἀλέξιους κλπ), καθώς καί λοιπούς τοῦ λεγόμενου μέσου καί κατώτερου κλήρου, θά χρειαστεῖ νά γράψουμε...σεντόνι. 

FDA: «Μην κάνετε τα νέα επικαιροποιημένα eμβόλια κατά Covid-19 – Δεν έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους αλλά σε 8 ποντίκια»

 

Ο Dr. Paul Offit, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Εμβόλια και Σχετικά Βιολογικά Προϊόντα του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), συμβούλεψε τους νέους να μην λαμβάνουν τις πρόσφατα εγκεκριμένες αναμνηστικές δόσεις του νέου επικαιροποιημένου δισθενούς εμβολίου COVID-19 γιατί δεν έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους παρά μόνο σε 8 ποντίκια!

«Όταν ζητάτε από τους ανθρώπους να κάνουν ένα εμβόλιο, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για το όφελος».

«Και δεν πρόκειται να έχουμε κλινικές μελέτες, προφανώς, πριν ξεκινήσουν, αλλά θα θέλαμε να έχουμε τουλάχιστον δεδομένα για ανθρώπους.
Τα νέα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί σε 8 ποντίκια… οπότε τα επιστημονικά δεδομένα είναι τουλάχιστον έωλα… 

Φοβερός Πρεσβευτής της Ορθοδοξίας το "καύχημα" της Λαρίσης Μάξιμος Χαρακόπουλος συμμετείχε στη Γ.Σ. του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών μέ όλα τα "λουλούδια" του οικουμενισμού, θα πάρει την Αγιά Σοφιά πίσω...

ΜΑΧΙΜΟΣ 21

Δεν τολμάει όμως να διαμαρτυρηθεί στο μασονικό κόμμα της ΝΔ που ανήκει για να αποκαταστήσουν τους  7500 υγειονομικούς  που εκδικείται ο πάτρωνάς του  και δεν μπορεί να στεγανοποιήσει τα σύνορά μας από τους Λαθρο-εποικιστές.

Μάξιμε, μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους όχι όμως για πολύ!!! 

Λαρισαίος

Η παρουσία του Χριστού με την συνεχή Θεία Κοινωνία.

 

«Μετά φόβου Θεοῦ, πίστεως καί ἀγάπης προσέλθετε..»

Ένας άλλος γλυκύς και ειρηνικός τρόπος κάθαρσης του νού είναι 
η συνεχής Θεία Κοινωνία.

 Είναι αυτό που λέγει έναν τροπάριο της ακολουθίας της Θείας Μεταλήψεως.
«Θεού το Σώμα και θεοί με και τρέφει, Θεοί το πνεύμα τον δε νούν τρέφει ξένως» 

Αυτός ο λόγος, «τρέφει ξένως», σημαίνει πως το Σώμα και το Αίμα του Χριστού που κοινωνούμε είναι η τροφή που καθαρίζει τους ακάθαρτους λογισμούς και αλλοιώνει αγαθώς τα φρονήματα προς ευσέβειαν. Ο λόγος αυτός μας λέγει ότι η μετοχή στα Άγια Μυστήρια φέρει κατά μυστικό τρόπο την υγεία της ψυχής και του σώματος.

Guardian: «Στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ μας παρασύρουν σε πόλεμο με τη Ρωσία»! Ένα συγκλονιστικά προφητικό άρθρο

 

«Στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ μας παρασύρουν σε πόλεμο με τη Ρωσία», γράφει ο βρετανικός Guardian και αναδημοσιεύει ένα άρθρο που είχε δημοσιευθεί πριν από 8 χρόνια! Το υπέγραφε ο John Pilger και αποδείχτηκε προφητικό! 
Έγραφε πριν από 8 χρόνια όσα σήμερα ζούμε…
 
Τι ανέφερε στο άρθρο:  
«Ο ρόλος της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία και η υποστήριξή της στους νεοναζί του καθεστώτος έχει τεράστιες επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο…  
 
Γιατί ανεχόμαστε την απειλή ενός ακόμη παγκόσμιου πολέμου στο όνομά μας; Γιατί επιτρέπουμε ψέματα που δικαιολογούν αυτόν τον κίνδυνο; Η κλίμακα της κατήχησής μας, έγραψε ο Χάρολντ Πίντερ, είναι μια «λαμπρή, ακόμη και πνευματώδης, εξαιρετικά επιτυχημένη πράξη ύπνωσης», λες και η αλήθεια «δεν συνέβη ποτέ ακόμη κι ενώ συνέβαινε».  

Ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος γιά τους πειρασμούς και τις θλίψεις


Ας θυμηθούμε τους ενόχους που παραδίδονται στα χέρια των δικαστών, για να τιμωρηθούν για τα κακά τους έργα. Αυτοί, όταν αρχίσουν να τους βασανίζουν, άμα ταπεινώσουν τον εαυτό τους και, χωρίς καθυστέρηση, ομολογήσουν την αδικία τους, τιμωρούνται λιγότερο και με λίγους πόνους γλιτώνουν. Εάν όμως είναι άκαμπτοι και δεν ομολογούν, τα βασανιστήριά τους πληθαίνουν, και στο τέλος, ύστερα από πολλά βάσανα που τραβούν και αφού τα πλευρά τους καταπληγωθούν, αναγκάζονται και, χωρίς να το θέλουν, ομολογούν, αλλά δεν ωφελούνται καθόλου, γιατί τράβηξαν όλο τον πόνο.

Έτσι λοιπόν συμβαίνει και με μας. Διότι και εμείς για τα ανόητα αμαρτήματά μας παραδινόμαστε, για να ελεηθούμε, στα χέρια του δίκαιου κριτή όλων των ανθρώπων και δεχόμαστε τα χτυπήματα των θλίψεων, μέχρι να ομολογήσουμε, οπότε μαλακώνει η τιμωρία. Εάν λοιπόν, την ώρα που έρχεται κατεπάνω μας το ραβδί του δικαστή, ταπεινωθούμε και θυμηθούμε τα αδικήματά μας και ομολογήσουμε ενώπιον του δικαστή, με λίγους πειρασμούς και θλίψεις γρήγορα γλιτώνουμε· όμως, πάνω στο μαστίγωμα, μπορεί να μας πιάσει το πείσμα, οπότε δεν ομολογούμε ότι εμείς φταίμε και ότι αξίζουμε να πάθουμε ακόμη περισσότερα, αλλά ρίχνουμε το φταίξιμο για τα δικά μας αμαρτήματα στους ανθρώπους, ή ακόμη και στους δαίμονες και, καμιά φορά, και στη δικαιοσύνη του Θεού και, έτσι, βγάζουμε αθώο τον εαυτό μας για τις ανομίες μας.

ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Ὁ Ὅσιος Χαρίτων ὁ Ὁμολογητής

 
Τῆς γῆς πατήσας τάς τρυφὰς ὁ Χαρίτων,
Κατατρυφᾷ νῦν οὐρανοῦ τῶν χαρίτων.
Εἰκάδι ὀγδοάτῃ Χαρίτων θάνε γήραϊ μακρῷ.


Κατεῖχε μεγάλη κοινωνικὴ θέση στὸ Ἰκόνιο, ἀλλὰ καὶ μεγάλες χριστιανικὲς ἀρετές.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιεράρχη Ιωάννη της Σαγκάης και άλλες εκπληκτικές ιστορίες.

 
Ο Πρωθιερέας Γεώργιος Κούρτοβ 

Συνομιλία με τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Κούρτοβ, εφημέριο του Ιερού Ναού του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ στο Μοντερέι, Καλιφόρνια

Χάρη στους γονείς μου

Πρώτα από όλα, θέλω να αναφερθώ στους γονείς μου. Στην πορεία της ζωής τους αντικατοπτρίζεται η μοίρα εκατομμυρίων Ρώσων. Ήταν αυτοί που μου έδωσαν τα πάντα. Μας ανέθρεψαν σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη, εμένα, τον αδελφό μου και τις δύο αδελφές μου. Χάρη στους γονείς μου έγινα ιερέας, λειτούργησα για 17 χρόνια σε ορθόδοξο μοναστήρι, το οποίο είχε μεταφέρει από τη Σαγκάη ο Άγιος Ιεράρχης Ιωάννης, και ήδη για 22 χρόνια λειτουργώ στον Ιερό Ναό του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ στην πόλη Μοντερέι.

Ἐπίσκοπ. Αὐγουστῖνος Καντιώτης: «ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» (Μέρος 28ον καί 29ον)

 
 
Μέρος 28ον
 
Ὅλες οἱ ἀναρτήσεις τοῦ π. Αὐγουστίνου Καντιώτη
«ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» ΕΔΩ
 

Διαμαρτυρια των Σωματειων του Κιλκις

ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ

Ἀποδέκται τέσσερις:
Γραφεῖον Πρωθυπουργοῦ
Ὑπουργεῖον Θρησκευμάτων καὶ Παιδείας
Ἱερὰν Σύνοδον – Ἀθήνας
Ὑπουργὸν Γενικὸν Διοικητήν, Θεσ/νίκην

Σύμπας λαὸς Κιλκὶς ζητεῖ πρῶτον ἄμεσον ἀντικατάστασιν Μητροπολίτου Ἰωακείμ, ἀγνοήσαντος σημερινὴν ἀνάγκην εὑρεθῇ ἐν μέσῳ ποιμνίου αὐτοῦ, προτιμήσαντος παρὰ ἐπανειλημμένας ἐκκλήσεις μας καὶ συστάσεις Κυβερνήσεως εὐζωΐαν πρωτευούσης, στόπ.

Λαὸς περιφερείας δικαίως ἀπεκρυστάλλωσε κακὴν περὶ Μητροπολίτου ἀντίληψιν, ἐνισχυθεῖσαν ὑπὸ πληροφοριῶν ἐνταῦθα προσφύγων τέως κατοίκων Ξάνθης οὓς ἐπίσης ἐγκατέλειψεν ἐπειγόντως σῶσαι ἑαυτόν, στόπ.

«Έρχονται ακόμα περισσότεροι ΘΑΝΑΤΟΙ από €ΜΒΟΛΙΑ, οι τωρινοί δεν είναι τίποτα» – «Σεισμός» με το ΒΙΝΤΕΟ

 

Επιστήμονες «παγώνουν» την κοινή γνώμη! Οι ισχυρισμοί παρατίθενται δημοσιογραφικά χωρίς να λαμβάνεται η παραμικρή θέση υπέρ ή κατά αυτών».

«Οι επερχόμενοι θάνατοι από τον εμβόλιο του Covid-19 θα ανατρέψουν αυτό που έχουμε τώρα. Θα κάνουν τους ήδη υπάρχοντες να μοιάζουν μικροσκοπικοί».

Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, οι Dr. Bryan Ardis, Διευθύνων Σύμβουλος του ArdisLabs.com, και Dr. Rashid Buttar, σύμβουλος εναλλακτικής ιατρικής στην Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, σε ένα βίντεο που θα συζητηθεί.

Μεταξύ άλλων ειπώθηκαν τα εξής:

Εὐαγγελία Λάππα: Ὁ Ἐθνάρχης καί αἰσυμνήτης Ἰωάννης Καποδίστριας [1776 - 27 Σεπτεμβρίου 1831]


(Ἰωάννης Καποδίστριας, Κυβερνήτης τῆς Ἑλλάδας, Δωρεὰ Οἰκ. Ἀλέξανδρου Κόσκορου, Συλλογὴ τοῦ Μουσείου Καποδίστρια - Πηγή: https://www.capodistriasmuseum.gr/i-kapodistrias/)

Εὐαγγελία Κ. Λάππα
26 Σεπτεμβρίου 2022

Ὁ Ἐθνάρχης, αἰσυμνήτης1 καὶ «ἅγιος» τῆς πολιτικῆς Ἰωάννης Καποδίστριας ἀποτελεῖ τὸ πρότυπο τοῦ πολιτικοῦ τῆς μετὰ τὴν Ἑλληνικὴ Ἐπανάσταση τοῦ 1821, Ἑλλάδας.
 
Ὁ Ἰωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε 31 Ἰανουαρίου 1776 (π. ἡμ.) /10 Φεβρουαρίου 1777 στὴ Κέρκυρα καὶ ἦταν τὸ ἕκτο ἀπὸ τὰ δέκα παιδιὰ τοῦ Ἀντωνίου - Μαρία Καποδίστρια καὶ τῆς Ἀδαμαντίας Γονέμη, ἀπὸ ἀριστοκρατικὴ οἰκογένεια τῆς Λεμεσοῦ τῆς Κύπρου. Στὰ 1795 - 1797 σπούδασε Ἰατρική, Νομικὴ καὶ Φιλοσοφία στὸν Πανεπιστήμιο τῆς Πάντοβας καὶ τὸ 1809, πῆγε στὴν Ρωσία, ὅπου ἔγινε ὑπουργὸς Ἐξωτερικῶν.

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος: Και όταν Τον επικαλείσαι, θα σε ακούσει...

 

Του Αββά Ισαάκ του Σύρου

Όταν θελήσεις να κάνεις αρχή καλού έργου, πρώτα να ετοιμάσεις τον εαυτό σου για την αντιμετώπιση των πει­ρασμών, που πρόκειται να έρθουν εναντίον σου. Γιατί ο ε­χθρός, όταν δει κάποιον ν’ αρχίζει με θερμή πίστη μια θεάρεστη ζωή, συνηθίζει να του επιτίθεται με διάφορους και φοβερούς πειρασμούς, ώστε να δειλιάσει απ’ αυτούς ο άν­θρωπος και να εγκαταλείψει την καλή του πρόθεση.

Και παραχωρεί ο Θεός να πέσει σε πειρασμό για να χτυπήσεις επίμονα τη θήρα (του ελέους) Του και για να ριζώσει μέσα στο νου σου, από το φόβο των θλίψεων, η μνήμη Εκείνου, και για να Τον πλησιάσεις με τις προσευχές, ώστε ν’ αγιασθεί έτσι η καρδιά σου από την ακατάπαυστη ενθύμησή Του. Και όταν Τον επικαλείσαι, θα σε ακούσει. Και θα μά­θεις έτσι, ότι ο Θεός είναι αυτός που σε λυτρώνει. Και τότε θα νιώσεις την παρουσία Εκείνου που σ’ έπλασε και σε δυ­ναμώνει και σε προστατεύει.

Ξεκίνησε το καραβάνι 100.000 μεταναστών με τουρκική καθοδήγηση προς τον Έβρο

 


Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη τουρκική πρόκληση

Το λεγόμενο «καραβάνι του φωτός» το οποίο έχει σχηματιστεί από ΜΚΟ με τουρκική καθοδήγηση και αναφέρεται σε έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών ο οποίος πρόκειται να περάσει βίαια στην Ελλάδα από τα σύνορα του Έβρου, έχει ξεκινήσει.

Σύμφωνα με το βίντεο που κυκλοφόρησε πριν από λίγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού οι Τούρκοι είχαν προετοιμαστεί προσεκτικά το έδαφος και είχαν μεταφέρει χιλιάδες κόσμο με στρατιωτικά καμιόνια στην Ανδριανούπολη, τώρα θέτουν το σχέδιο στην τελική του φάση.

Σοφία Μπεκρῆ: Ὁ Καποδίστριας καὶ τὸ ὅραμά του γιὰ τὴν παιδεία


Σοφία Μπεκρῆ, φιλόλογος-θεολόγος
 
27η Σεπτεμβρίου 1831 ἀποτελεῖ μιὰ ἀκόμη μαύρη σελίδα στὴν ἱστορία τοῦ νεώτερου Ἑλληνισμοῦ. Ὁ πρῶτος κυβερνήτης τῆς Ἑλλάδος πέφτει θανάσιμα χτυπημένος ἀπὸ ἀδελφοκτόνα βέλη καὶ ὁ λαὸς ποὺ ἐπὶ δυόμιση ὁλόκληρα χρόνια εἶχε στηρίξει σ’ ἐκεῖνον τὶς ἐλπίδες του γιὰ ἀνόρθωση καὶ πρόοδο βρίσκεται καὶ πάλι ἔρημος καὶ ἐγκαταλελειμμένος. Ποιός θὰ στεγάσῃ τώρα τὰ ὀρφανά του; Ποιός θὰ νοικοκυρέψῃ τὸν δημόσιο βίο, θυσιάζοντας ἀκόμη καὶ τὴν προσωπική του περιουσία, ὅπως ἐκεῖνος, καὶ ποιός θὰ ὑπερασπιστῆ τὰ ἐθνικά του δίκαια μὲ σθένος καὶ παρρησία ἀπέναντι στοὺς ξένους δυνάστες; Ζητήματα πολλὰ καὶ δυσεπίλυτα.

Εἶναι ἀλήθεια ὅτι ὁ Καποδίστριας κυβέρνησε συγκεντρωτικὰ καὶ δὲν ἔδειξε ἐμπιστοσύνη σὲ ντόπιους καὶ ξένους παράγοντες, ποὺ προσέφεραν τὴν βοήθειά των, γεγονὸς ποὺ δημιούργησε ἐξ ἀρχῆς μεγάλες δυσαρέσκειες πρὸς τὸ πρόσωπό του. Εἶναι, ὅμως, ἐπίσης ἀλήθεια ὅτι ὁ ἀπώτερος στόχος τῆς πλειοψηφίας ὅσων προθυμοποιοῦνταν νὰ βοηθήσουν ἦταν περισσότερο ἡ ἐξυπηρέτηση ἀτομικῶν καὶ εὐρύτερων πολιτικῶν ἐπιδιώξεων παρὰ τὸ ἐνδιαφέρον των γιὰ τὸ κοινὸ καλό. Ἀφ’ ἑνὸς μὲν ἡ ὠφελιμιστικὴ καὶ κοντόφθαλμη θεώρηση τῶν πραγμάτων ἐκ μέρους τῶν ἐσωτερικῶν καὶ συχνὰ ἀλληλοσυγκουόμενων μεταξύ των παραγόντων, ἀφ’ ἑτέρου δὲ ὁ ὕπουλος ρόλος τῶν ἐξωτερικῶν δυνάμεων πού, γιὰ τοὺς δικούς των λόγους, ὑποδαύλιζαν τὰ ἐγχώρια πολιτικὰ πάθη ὅπλισαν τὸ χέρι ἐκείνων ποὺ δολοφόνησαν ὄχι μόνον τὸν κυβερνήτη ἀλλὰ καὶ τὴν ἴδια τὴν Ἑλλάδα.

Ἅγιος Παΐσιος: Τὸν Θεό τὸν βάζουν σήμερα στὴν ἄκρη

 

Ὁ Καλός Θεὸς μᾶς δίνει πλούσιες τὶς εὐλογίες Του. Νὰ μή δείχνουμε ἀχαριστία καὶ Τὸν παροργίζουμε, γιατί ἔρχεται «ἡ ὀργή τοῦ Θεοῦ ἐπί τούς υἱούς τῆς ἀπειθείας»[1] –μή γένοιτο. Στὴν ἐποχή μας δὲν πέρασαν οἱ ἄνθρωποι οὔτε πολέμους οὔτε πείνα καὶ λένε ὅτι δὲν ἔχουν ἀνάγκη καὶ ἀπὸ τὸν Θεό. Τὰ ἔχουν ὅλα καὶ γι' αὐτὸ δὲν ἐκτιμοῦν τίποτε. Ἄν ὅμως ἔρθη δύσκολος καιρός, πείνα κ.λπ., καὶ δὲν ἔχουν τί νὰ φᾶνε, τότε θὰ ἐκτιμήσουν καὶ τὸ ψωμί καὶ τὴν μαρμελάδα καὶ ὅσα θὰ στερηθοῦν. Ἅμα δὲν δοξάζουμε τὸν Θεό, ἐπιτρέπει ὁ Θεὸς νὰ ἔρθη μία δοκιμασία, γιὰ νὰ ἐκτιμήσουμε τὰ πράγματα. Ἐνῶ, ὅταν τὰ ἐκτιμοῦμε, δὲν ἐπιτρέπει ὁ Θεὸς νὰ συμβῆ τίποτε τὸ κακό.

Παλιότερα ποὺ δὲν ὑπῆρχαν αὐτές οἱ μεγάλες εὐκολίες, καὶ ἡ ἐπιστήμη δὲν εἶχε προχωρήσει τόσο, ἀναγκάζονταν οἱ ἄνθρωποι σὲ ὅλες τὶς δυσκολίες νὰ καταφεύγουν στὸν Θεό, καὶ ὁ Θεὸς βοηθοῦσε. Τώρα, ἐπειδή ἡ ἐπιστήμη προχώρησε, τὸν Θεό Τὸν βά­ζουν στὴν ἄκρη. Πᾶνε χωρίς Θεό σήμερα. Ὑπολογίζουν: «Θὰ κάνουμε τοῦτο, θὰ κάνου­με ἐκεῖνο». Σκέφτονται τὴν πυροσβεστική, σκέφτονται τὶς γεωτρήσεις, τὸ ἕνα, τὸ ἄλλο... Ἀλλά χωρίς Θεό τί θὰ κάνουν οἱ ἄνθρωποι; Ὀργή Θεοῦ θὰ φέρουν. Βλέπεις, ὅταν δὲν βρέχη, δὲν λένε: «Θὰ κάνουμε προσευχή», ἀλλὰ «θὰ κάνουμε γεωτρηση». Καὶ τὸ κακό εἶναι ὅτι μὲ αὐτὰ τὰ μέσα ποὺ ὑπάρχουν, σιγά-σιγὰ ὄχι μόνον οἱ ἄπιστοι σκέφτονται ἔτσι, ἀλλὰ ἀκόμη καὶ οἱ πιστοί ἀρχίζουν νὰ ξεχνοῦν τὴν δύναμη τοῦ Θεοῦ. Τὸ καλό εἶ­ναι ποὺ μᾶς ἀνέχεται ὁ Θεός. Ἀλλά τὴν Πρόνοια τοῦ θεοῦ οὔτε καν τὴν καταλαβαίνουν οἱ ἄνθρωποι.

ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΤΡΙΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Ὁ Ἅγιος Καλλίστρατος ὁ Μάρτυρας καὶ οἱ σὺν αὐτῷ 49 Μαρτυρήσαντες

 
Εἰς τον Kαλλίστρατον.
Τμηθεὶς ὁ Καλλίστρατος αὐχένα ξίφει,
Στρατῷ συνήφθη καλλινίκων Μαρτύρων.

Εἰς τοὺς ἁγίους μθ' Μάρτυρας
Δεκὰς τετραπλῆ Μαρτύρων σὺν ἐννάδι,
Διὰ ξίφους ἄθλησιν ἀθλεῖ τιμίαν.

Εἰκάδι ἑβδομάτῃ Καλλίστρατος ἔνθεν ἀέρθη.
Καταγόταν ἀπὸ τὴν Καρχηδόνα. Οἱ γονεῖς του, καθὼς καὶ οἱ πρόγονοί του, ἦταν εὐσεβέστατοι χριστιανοί.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Νώντας Σκοπετέας: Στή Φιλοσοφική σχολή ...(καύση ἄψυχων σωμάτων) (Εἰς μνήμην τῆς κάθε Μάρθας...)

 


Πρωινὸ Αὐγουστιάτικο κάτω ἀπ τὸν Ταΰγετο. Στὰ τελειώματά του τὸ καλοκαίρι. Ἀτμόσφαιρα καθάρια!  Ἡ ματιά  σου, ἀνεμπόδιστη  φτάνει ὡς τὴν ἄκρη τοῦ γαλάζιου. Ὀξυγόνο ἀμόλυντο  ξεχείλιζε στὰ στήθη, σὰν ἀνεβαίναμε μὲ τὸν Γιώργη τὸ ἀνηφορικὸ πετρωτὸ καλντερίμι. Ἀφήσαμε τὰ γυναικόπαιδα νὰ κοιμοῦνται καὶ μόλις ἀχνοβασίλεψε ὁ ἠλιάτορας πίσω ἀπ τὴν πυραμίδα τοῦ πενταδάχτυλου,  πήραμε τὸν δρόμο γιὰ τὰ ἐλατόφυτα ψηλώματα ποὺ ἀκουμπᾶνε οὐρανό. Λίγο νερὸ σ᾿ ἕνα παγουράκι καὶ ἕνα μαγκούρι κομμένο  ἀπὸ δασύσκιωτη μουριὰ νὰ στηρίζει στὸ δυσκόλεμα καὶ στὰ ἀγκαθωτὰ περάσματα. 
 
Ἡ θάλασσα στὸ πέρα κάτω, προβάλλει σὰν ὑφάδι ἁπαλὸ στρωμένο γύρω ἀπὸ τὴν πέτρα καὶ τὴν ἐλιά, τὴν εὐλογημένη μάνα-γῆ τῶν Μανιατῶν. Πῶς πέρασε ἔτσι ἄλαλα  τόση ὥρα! Γεμάτη ἀπὸ ἀναρίθμητες λέξεις ἡ σιωπή. Κελαηδιστὲς τοῦ οὐρανοῦ μέσα σὲ δροσοστάλαχτες φυλλωσιές, φτέρες καὶ περήφανα ἀειθαλῆ, προσθέτουν κι ἄλλες δοξολογίες,  σ᾿ αὐτὲς ποὺ ἤδη  ἡ ψυχή μας ἤδη ἀναπέμπει.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ OΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

 

             Πρός τόν Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών

                       Κοινοποίηση Διαδίκτυο

Σεβασμιώτατε,

Πληροφορηθήκαμε ἀπό τήν ἐπίσημη ἱστοσελίδα τῆς Μητροπόλεώς μας γιά τό ἀνίερο συλλείτουργο μέ τόν σχισματικό Ἐπιφάνιο «ἐπίσκοπο» Ὀλβίας στίς 11-09-2022. Λυπηθήκαμε βαθύτατα γιατί ὡς τώρα εἴχατε μόνο -ἔστω- παρευρεθεῖ, συναντηθεῖ καί ὑποδεχθεῖ τούς σχισματικούς. Τώρα δυστυχῶς συλλειτουργήσατε κιόλας τό ὁποῖο, ὅπως γνωρίζετε, ἀποτελεῖ μέγα ἀτόπημα βάσει τῶν Κανόνων τῆς Ἐκκλησίας (ΜΕ΄(45ος), ΜΣΤ΄ (46ος), ΞΕ΄ (65ος) Ἀποστολικοί Κανόνες καί ὁ ΛΓ΄ (33ος) τῆς ἐν Λαοδικίᾳ Συνόδου). Αὐτό μᾶς ἐμποδίζει στό ἑξῆς νά παρευρεθοῦμε σέ τόπο πού λειτουργεῖτε ἐσεῖς ἤ οἱ ὑπόλοιποι ἱερεῖς (οἱ δύο ἱερεῖς τῆς ἐνορίας στά Καμένα Βούρλα, ὁ ἱερέας τῆς ἐνορίας στόν Μῶλο καί ὁ ἱερέας τῆς ἐνορίας στό Ρεγκίνι) πού συμμετεῖχαν στό ἀναφερόμενο γεγονός.