γράφει ο H. Sterling Burnett
Μετάφραση: Απολλόδωρος
Μια έκθεση στον καθημερινό ιστότοπο γεωργικών ειδήσεων Civil Eats ισχυρίζεται ότι οι μετρίως υψηλότερες νυχτερινές θερμοκρασίες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή απειλούν βασικές καλλιέργειες τροφίμων. Αυτό είναι ψευδές.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο: η μέτρια αύξηση της θερμοκρασίας και τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ενισχύουν , αντί να καταστέλλουν την παραγωγή των καλλιεργειών.
«Η κλιματική αλλαγή κάνει τις νύχτες πιο ζεστές – και οι καλλιέργειες μπορεί να μην είναι ποτέ οι ίδιες», είναι ο τίτλος μιας ιστορίας του Civil Eats, η υπόθεση της οποίας είναι ότι οι υψηλότερες νυχτερινές θερμοκρασίες απειλούν την παραγωγή βασικών καλλιεργειών δημητριακών.
«Ο κόσμος γίνεται πιο ζεστός από ποτέ, με τις θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο να φτάνουν σε νέα ακραία επίπεδα τις τελευταίες δεκαετίες», γράφει το Civil Eats. «[Οι] νυχτερινές θερμοκρασίες σπάνε επίσης ρεκόρ, προκαλώντας ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία και τις επιπτώσεις στα οικοσυστήματα.
«Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που επηρεάζονται από αυτές τις κλιματικές ανωμαλίες- απειλούνται επίσης φυτικά είδη, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών καλλιεργειών τροφίμων, όπως το ρύζι, το σιτάρι, το κριθάρι και το καλαμπόκι», υποστηρίζει το Civil Eats.
Δεδομένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) δείχνουν ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι Ψευδής. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, οι βασικές καλλιέργειες που το Civil Eats λέει ότι απειλούνται από τις ελαφρώς θερμότερες νύχτες έχουν επανειλημμένα σημειώσει ρεκόρ απόδοσης και παραγωγής κατά την πρόσφατη περίοδο της μέτριας αύξησης της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα στοιχεία του FAO δείχνουν ότι από το 1980:
- Η παγκόσμια παραγωγή κριθαριού αυξήθηκε κατά περίπου 1,5%.
- Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού αυξήθηκε κατά περίπου 74 τοις εκατό.
- Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αυξήθηκε κατά περισσότερο από 90 τοις εκατό.
- Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού αυξήθηκε κατά περίπου 190 τοις εκατό.
Αν και ένα μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται σίγουρα στην αυξανόμενη υιοθέτηση σύγχρονων γεωργικών τεχνικών και τεχνολογιών στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά τα τελευταία 40 χρόνια, η έρευνα δείχνει ότι ο σημαντικότερος λόγος για την αύξηση είναι η επίδραση της λίπανσης από από τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και τις βελτιωμένες κλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια των καλλιεργειών.
Πράγματι, τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση του Ινστιτούτου Heartland, «Τα κοινωνικά οφέλη των ορυκτών καυσίμων», καταδεικνύουν ότι η: «αύξηση της συγκέντρωσης του ατμοσφαιρικού [διοξειδίου του άνθρακα] … που προκλήθηκε από την ιστορική καύση των ορυκτών καυσίμων έχει πιθανώς αυξήσει τη γεωργική παραγωγή ανά μονάδα [έκτασης] γης κατά 70 τοις εκατό για τα C3 δημητριακά [στα οποία περιλαμβάνονται το ρύζι, το σιτάρι, η βρώμη, το βαμβάκι και τα αειθαλή δέντρα], 28 τοις εκατό για τα C4 δημητριακά [στα οποία περιλαμβάνονται το σόργο, ο αραβόσιτος και διάφορα αγρωστώδη], 33 τοις εκατό για τα φρούτα και τα πεπόνια, 62 τοις εκατό για τα όσπρια, 67 τοις εκατό για τις ρίζες και τους κονδύλους και 51 τοις εκατό για τα λαχανικά.»
Η Γεωπονική εξηγεί γιατί η φυτική παραγωγή ανθεί υπό τις σημερινές κλιματικές συνθήκες.
Όπως αναφέρεται λεπτομερώς από τη Μη Κυβερνητική Διεθνή Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή στο Climate Change Reconsidered: Biological Impacts και Climate Change Reconsidered II: Fossil Fuels, το διοξείδιο του άνθρακα που οι άνθρωποι διοχετεύουν στον αέρα από τα μέσα του 20ού αιώνα έχει εμπλουτίσει την ανάπτυξη των φυτών, συμβάλλοντας έτσι σε αποδόσεις ρεκόρ καλλιεργειών, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη μείωση της πείνας, του υποσιτισμού και της λιμοκτονίας στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Τα φυτά όχι μόνο ευδοκιμούν σε συνθήκες υψηλότερου διοξειδίου του άνθρακα, αλλά χρησιμοποιούν επίσης το νερό πιο αποτελεσματικά, χάνοντας λιγότερο νερό λόγω διαπνοής.
Και δεν είναι μόνο οι καλλιέργειες, η μία μελέτη μετά την άλλη δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα συμβάλλουν σε ένα γενικότερο πρασίνισμα της γης.
Η προσθήκη περίπου 135 ppm διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τον άνθρωπο —μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων, της γεωργικής κοπής και καύσης και διαφόρων άλλων ενεργειών— έχει συμβάλλει ανυπολόγιστα στη μείωση της πείνας.
Παρά την προσθήκη 3,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη από το 1968, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι η πείνα έχει μειωθεί με ταχύτερο ρυθμό από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Αν και 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξακολουθούν να υποφέρουν από συνεχή πείνα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο αριθμός των πεινασμένων έχει μειωθεί κατά δύο δισεκατομμύρια από το 1990.
Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι σήμερα υπάρχει 17% περισσότερη διαθέσιμη τροφή ανά άτομο από ό,τι πριν από 30 χρόνια – και όλα αυτά κατά τη διάρκεια της περιόδου της υποτιθέμενης επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στις ανθρώπινες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Ο καιρός αποτελούσε πάντα πηγή ανησυχίας για τους αγρότες. Οι τιμές των καλλιεργειών, οι τιμές των εισροών, οι οικονομικές ανησυχίες, οι διεθνείς εμπορικές διαμάχες και τα επίμονα και αναδυόμενα παράσιτα είναι μεταξύ άλλων πηγές καούρας για τους αγρότες κάθε χρόνο.
Αν το Civil Eats θέλει πραγματικά να ενημερώσει και να βοηθήσει τους αναγνώστες του, θα ήταν προτιμότερο να δαπανήσει τον χρόνο του και να αναφερθεί σε αυτούς τους παράγοντες που ανέκαθεν ταλαιπωρούσαν τη γεωργία, καθώς και στις πιθανές λύσεις για αυτούς, αντί να πηδήξει στο άρμα του συναγερμού για την κλιματική αλλαγή.
.. είναι κάτι νύχτες μοναξιάς που δε ξημερώνουν , τα δικά τ ο υ ς λόγια σα καρφιά μέσα μας ματώνουν ..
ΑπάντησηΔιαγραφή