Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Εμείς καλούμε τους στρατιώτες μας να πεθάνουν για μια σπιθαμή γης κύριε Δένδια


Ο χάρτης από το κατ’ ουσίαν προβοκατόρικο δημοσίευμα της αγγλικής φυλλάδας SUN. Ο χάρτης είναι ανακριβής.

Του Σάββα Καλεντερίδη

Ήμουν διστακτικός και δεν ήθελα να ασχοληθώ με το θέμα που προέκυψε στον Έβρο. Οι λόγοι πολλοί και κυρίως οι ευθύνες της ελληνικής πλευράς που έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να πάρει τη… ρεβάνς για την ήττα στο Έβρο. 

Ένας άλλος λόγος ήταν η προβολή του θέματος από την αγγλική λαϊκή φυλλάδα SUN, που μπορεί και να υποκρύπτει τη βούληση της Αγγλίας να μας παρασύρει σε μια κρίση με την Τουρκία. 

Εξ όσων γνωρίζω, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές έκαναν μετρήσεις επί του εδάφους, στο προγεφύρωμα των Φερών, που ονομάζεται Μελισσοκομείο, για να χαράξουν το ίχνος πάνω στο οποίο θα χτιζόταν ο φράχτης, με σκοπό την παρεμπόδιση της εισβολής αλλοδαπών στην Ελλάδα. Η περιοχή που γίνονταν οι μετρήσεις, με βάση τους χάρτες είναι ελληνική, όμως δεν υπάρχουν πυραμίδες, που τοποθετούνται μετά από εργασίες κοινής επιτροπής χάραξης.

Όταν οι Τούρκοι είδαν τα ελληνικά συνεργεία να κάνουν μετρήσεις, άρπαξαν την ευκαιρία και έστειλαν στρατό, περίπου 35 άτομα, δημιουργώντας στην ουσία ένα φυλάκιο και πραγματοποιώντας ένα τετελεσμένο. Είναι δε πιθανόν, να έχουν καταπατήσει περί τα δέκα στρέμματα ελληνικής γης.

Τώρα, είναι απίθανο οι Τούρκοι να δεχτούν συνεννόηση για τη χάραξη και μάλλον θα τους δούμε να μένουν εκεί για πάντα. Εκτός κι αν η Ελλάδα εξαναγκάσει τους Τούρκους να τα μαζεύουν και να φεύγουν.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν γι’ αυτήν την κρίση που προέκυψε από το πουθενά, είναι τα εξής: Πρώτον, ποιος αποφάσισε τη χάραξη του ίχνους σε μια περιοχή, που δεν υπήρχε κοινή συμφωνία για τα όρια, με αποτέλεσμα να δώσουμε την ευκαιρία στους Τούρκους να πάρουν τη ρεβάνς για την ήττα που υπέστησαν στον Έβρο και επί πλέον, να καταλάβουν και ελληνικό έδαφος; Δεύτερον, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τους υπεύθυνους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται; Τρίτον, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να εξαναγκάσει τους Τούρκους να αποχωρήσουν από το ελληνικό έδαφος; Τέταρτο και τελευταίο. 

Είθισται στρατιωτικοί και πολιτικοί σ’ αυτή τη χώρα, όταν μιλάμε για την υπεράσπιση της Πατρίδας, να λέμε ότι δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή γης. Μάλιστα, οι στρατιωτικοί λέμε ότι θα πολεμήσουμε “μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός μας” για να μην παραχωρηθεί ούτε σπιθαμή γης στον εχθρό. 

Παραθέτω τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια για το θέμα, για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του: 

Σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο και ερωτώμενος για το θέμα, ο Νίκος Δένδιας απάντησε πως «δεν θέλει να δημιουργεί εντάσεις για λίγες δεκάδες μέτρα». Συνεχίζοντας πρόσθεσε:

 «Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

infognomonpolitics.gr 

  Πηγή: http://koukfamily.blogspot.com/
 «Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου