Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Ανάλυση: Πως διαμορφώνεται η στρατηγική Τσίπρα μετά τη ΔΕΘ


Τα βασικά στοιχεία της νέας στρατηγικής που φαίνεται να διαμορφώνεται στο στρατόπεδο της κυβέρνησης μετά την τριήμερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι τέλους, παροχές και ελαφρύνσεις σε βάθος… τετραετίας με παράλληλες διαβεβαίωσεις προς τους δανειστές ότι οι αναληφθείσες δεσμεύσεις για τους στόχους θα τηρηθούν, προσπάθεια να πεισθούν οι δανειστές για τη μη αναγκαιότητα εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, επικοινωνιακή ανάδειξη της όποιας δυνατότητας αυτόνομης διαμόρφωσης οικονομικής πολιτικής μετά το τέλος του προγράμματος, κατά μέτωπο επίθεση στη Νέα Δημοκρατία με την κατηγορία του υπερσυντηρητισμού και της ταύτισης με τα μνημόνια προκειμένου να κερδηθούν πόντοι στο πολιτικό κέντρο και διατήρηση του ενδεχομένου του εκλογικού αιφνιδιασμού.



Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της νέας στρατηγικής που φαίνεται να διαμορφώνεται στο στρατόπεδο της κυβέρνησης μετά την τριήμερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μιας στρατηγικής που φέρει ωστόσο έντονο προεκλογικό άρωμα. 

Σε μια εμφανή προσπάθεια επικοινωνιακής αντεπίθεσης μετά τους κακούς χειρισμούς στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και το πολιτικό κόστος που αυτοί επέφεραν, ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε, έστω και “ανάμεσα στις γραμμές” τα χαρτιά του, για τις κινήσεις που εκτιμά ότι θα του επιτρέψουν να αντιστρέψει το κλίμα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.


Σημειώνεται ότι λίγες ώρες πριν τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δόθηκε στη δημοσιότητα (Πρώτο Θέμα) δημοσκόπηση της εταιρίας Marc στην οποία καταγράφεται διαφορά 10,9% ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων (ΝΔ 29,9%, ΣΥΡΙΖΑ 19%). 

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση της Marc αποτελεί την πρώτη δημοσιευμένη έρευνα μετά το καλοκαίρι και το τέλος του προγράμματος αλλά και μετά τις φωτιές στην Αττική, ενώ πραγματοποιήθηκε πριν τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ. Η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί την υψηλή συσπείρωση στο 82,6%, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει στοιχεία επανασυσπείρωσης στο 19%, συν 2,8% από τον Μάιο. 

«Η πρώτη δημοσκοπική εικόνα του φθινοπώρου είναι ευκρινής, αλλά οφείλει να συμπηληρωθεί και να συγκριθεί με τις δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας μετά την ολοκλήρωση της ΔΕΘ, εντός ετήσιου ορόσημου που ούτως ή άλλως σηματοδοτεί την έναρξη μιας πολιτικά ενδιαφέρουσας προεκλογικής περιόδου» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Marc Θωμάς Γεράκης.


Στο πλαίσιο αυτό, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ανέδειξε τις διαχωριστικές γραμμές που ο ίδιος θα επιχειρήσει να προβάλει όλη την επόμενη περίοδο μέχρι τις εκλογές, είτε αυτές γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, είτε νωρίτερα, ένα ενδεχόμενο που ο ίδιος άφησε ανοιχτό, λέγοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες.


1) Σκοπιανό: Κάτά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ πρωθυπουργός υποστήριξε σθεναρά τη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι ήταν πρωτοβουλία της Αθήνας, η οποία δεν δέχθηκε έξωθεν πιέσεις. 

Ξεκαθάρισε πως δεν κρίνει σκόπιμη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ ανέφερε πως η επίλυση του ονοματολογικού με τους γείτονες θα αναδείξει την Ελλάδα ως παράγοντα επίλυσης προβλημάτων και άρα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Στον αντίποδα εξαπέλυσε επίθεση τη ΝΔ καλώντας την εάν όντως αντιτάσσεται στη συμφωνία να πάει στους εταίρους της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να τους πει ότι εάν γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός θα την ακυρώσει.


2) Παροχολογία και αγορές: Μπορεί στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην κεντρική του ομιλία το Σάββατο να είπε ότι δεν ήρθε να μοιράσει παροχές αλλά να μοιραστεί όραμα, ωστόσο ο πρωθυπουργός προχώρησε στην ανακοίνωση ενός οικονομικού πακέτου μέχρι το… 2021, και μαζί με το 2018, ξεπερνά τα 4 δισ. Οι παροχές και οι ελαφρύνσεις αυτές συνοδεύτηκαν ωστόσο από σειρά διαβεβαιώσεων προς τους θεσμούς και τις αγορές ότι η χώρα δεν θα παρεκλίνει από τους στόχους και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. 

Την ίδια στιγμή, ο πολιτικός ελιγμός μέσα από τον οποίο επιδιώκεται η ανάδειξη της διαχωριστικής γραμμής απέναντι στη ΝΔ είναι εμφανής. Με την ανακοίνωση ενός οικονομικού πακέτου η διάρκεια του οποίου υπερβαίνει τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης, η ομάδα του Μαξίμου επιδιώκει να εγκλωβίσει πολιτιά την αξιωματική αντιπολίτευση και να την κάνει να αναλάβει το πολιτικός βάρος μιας ενδεχόμενης μη εφαρμογής τους.   


3) Συντάξεις, αφορολόγητο και αυτονομία μετά τα μνημόνια: Όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο στην κεντρική ομιλία όσο και στην συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε το μάτι στο ενδεχόμενο μη εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. “Θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο. 

Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας”, σημείωσε, τονίζοντας ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5%. Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτησή του πρωθυπουργού και για το αφορολόγητο: “η δική μας εκτίμηση είναι ότι και το 2020 θα είμαστε με ασφάλεια πάνω απ τον στόχο για 3,5% και δεν θα υπάρχει καμία διακινδύνευση ώστε να προβούμε σε μέτρα περικοπών” σημείωσε, ενώ τόνισε με νόημα:

 “Δεν είμαι βέβαιος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου γιατί στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ, ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ…”. «Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του σχεδίου της κυβέρνησης και του νεοφιλελεύθερου σχεδίου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο φοβάμαι ότι είναι ένα σχέδιο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα» είπε μεταξύ άλλων


4) Το δίλημμα πρόοδος ή συντήρηση: Σε διάφορα σημεία της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι διολισθαίνει σε υπερσυντηρητικές και νεοφιλελεύθερες θέσεις που δεν σχετίζονται με την παράδοση του κόμματος. «Εμείς σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας σε πλαίσια ασφάλειας, σταθερότητας, δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια και στο ΔΝΤ με τις ακραίες, άδικες, αντικοινωνικές επιλογές» ανέφερε. 

Ερωτηθείς δε για το θέμα των συνεργασιών, τόνισε ότι «η επόμενη μέρα της χώρας μπορεί να έχει στοιχεία διαλόγου, συνεννόησης με ευρύτερες δυνάμεις». «Όχι με τις δυνάμεις που έχουν σχέδιο να μας γυρίσουν πίσω», διευκρίνισε, εξηγώντας: «Όχι δηλαδή με τη σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που είναι ακραία νεοφιλελεύθερη και ακραία δεξιά». Προσέθεσε ότι η σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Γεωργιάδη δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία του κόμματος.


5) Ο Καμμένος και το “χαρτί” του εκλογικού αιφνιδιασμού: Τέλος, πρέπει να τονισθεί ότι παρά τη διαφωνία του και τις συνεχείς διαφοροποιήσεις του υπουργού Άμυνας στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός εξήρε για ακόμη μια φορά την ειλικρινή του στάση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αποτελεσματική τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Ερωτηθείς για το τι θα γίνει όταν θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα εξής: 

«Επειδή όμως τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχουμε ειλικρινή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε άλλο σημείο της ομιλίας χαρακτήρισε αποτελεσματική τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. 

Η δήλωση αυτή, θα πρέπει πάντως να συνδεθεί με την άλλη τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στην οποία υποστήριξε ότι στόχος είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, διατηρώντας ωστόσο έναν αστερίσκο. «Η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιδιώξει και ότι αυτό είναι κάτι που σήμερα έχει τις πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβεί. 

«Το βασικό δίλημμα της αναμέτρησης είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», τόνισε.«Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε», είπε και προσέθεσε ότι «από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».


Όπως είναι προφανές, και παρά τις διαβεβαιώσεις και τους σχεδιασμούς, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Όπως ανοιχτό παραμένει και το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού, εάν κάποιος από τους σχεδιασμούς δεν ευδοκιμήσει…


Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

[Πηγή] http://www.thetoc.gr
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου