Πρόλογος από τον Πύρινο Λόγιο
«Θα έπρεπε να εξετάσουμε καλύτερα το θέμα του εμβολιασμού, να προσπαθήσουμε να πείσουμε τον κόσμο για την αναγκαιότητα του και όχι να τον οδηγούμε σε εξαναγκασμό» ή όταν ξέσπασε η οργή των trackers στον Καναδά να δηλώνει ότι «Είμαι στο πλευρό τους και θα τους στηρίξω» με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του Τρυντώ.
Τα…πνεύματα οξύνθηκαν για τα καλά, όταν ο Μάσκ άρχισε να …τρολλάρει
τον Μπίλ Γκέιτς, παρουσιάζοντας τον σε φώτο με …μεγεθυμένο στομάχι και
τις λεζάντες από κάτω «Είναι έγκυος ή ζορίζεται;» Και άλλα τέτοια
…χαριτωμένα. Το αποτέλεσμα ήταν να οργιστεί ο Μπίλ σε μεγάλο βαθμό,
απειλώντας τον μέχρι και με μηνύσεις, αν δεν σταματούσε να ασχολείται με
αυτόν. Μάλιστα πολλοί λένε ότι η πρόσφατη δήλωση του Σβάμπ που έλεγε
ότι: «Εμείς προχωράμε το Great Reset και όποιος δεν ακολουθήσει θα
υποστεί μεγάλες …εκπλήξεις» ήταν καρφί προς τον Μάσκ και τις εταιρίες
του.
Τους ασκούς του Αιόλου, άνοιξε ο ίδιος ο Μάσκ τόσο με την προσπάθεια του
να εξαγοράσει το Twitter δηλώνοντας παράλληλα πως «Χρειαζόμαστε
περισσότερη ελευθερία του λόγου και μεγαλύτερο περιορισμό της
λογοκρισίας», όσο και με την γιγαντιαία προσπάθεια των Νεοταξιτών να τον
σταματήσουν με νομικίστικα τερτίπια, πράγμα που αποδεικνύει ότι μάλλον
πιάστηκαν στον ύπνο. Ο Μάσκ εν τέλει τα κατάφερε, αγοράζοντας το μέσο
κοινωνικής δικτύωσης με τελικό τίμημα 44 δις δολλαρίων, ποσό πραγματικά
ιλιγγιώδες, υποσχόμενος πλήρη ελευθερία στην διακίνηση των ιδεών και των
τάσεων του κοινού και μεγαλύτερες δυνατότητες που θα ανακοινωθούν
προσεχώς.
«Καλωσορίζουμε τους πάντες. Είμαστε ανοιχτοί, αλλά υπό τους δικούς μας όρους. Τουλάχιστον, τώρα ξέρουμε τι να του πούμε: «Elon, υπάρχουν κανόνες. Είσαι ευπρόσδεκτος, αλλά αυτοί είναι οι δικοί μας κανόνες. Δεν είναι οι δικοί σας κανόνες που θα ισχύουν εδώ»
Από την άλλη μεριά, οι Ρώσοι τρίβουν τα χέρια τους με όλη αυτή την
αναμπουμπούλα κι αυτό το βλέπουμε σε σχετικό ρεπορτάζ της Russia Today
που είχε δημοσιευθεί προχτές από το ιστολόγιο Κανένα Ζόρι, όπου σύμφωνα
με αυτό, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε με καυστικό
τρόπο ότι:
«Υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με το αν είναι δυνατή μια πλήρης
ελεύθερη παλέτα διαφορετικών απόψεων στα δυτικά κοινωνικά δίκτυα. Εμείς
αμφιβάλλουμε γι’ αυτό.
Ας δούμε τι θα συμβεί υπό τον νέο ιδιοκτήτη. Τώρα, δεδομένου ότι
πρόκειται για μια παγκόσμια εταιρεία, έχουμε ήδη ακούσει επίσημες φωνές
από την Ευρώπη ότι δεν θα επιτρέψουν την απόλυτη ελευθερία εκεί»
Σε αντίθεση με τον Μάσκ, ο οποίος υπεραμύνθηκε μεν της ελευθερίας του λόγου, μετριάζοντας όμως τις αρχικές δηλώσεις του λέγοντας ότι:
«Με τον όρο «ελευθερία του λόγου», εννοώ απλώς αυτό που ταιριάζει με τον νόμο. Είμαι κατά της λογοκρισίας που υπερβαίνει κατά πολύ τον νόμο», εξήγησε. «Αν οι άνθρωποι θέλουν λιγότερη ελευθερία λόγου, θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να περάσει νόμους προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως, το να υπερβαίνει κανείς το νόμο είναι αντίθετο με τη βούληση του λαού».
Δεν πέρασαν ούτε δυό μέρες από αυτόν τον…πόλεμο των δηλώσεων
και έρχεται τώρα η ΚΑΡΓΑ νεοταξίτικη New York Times (που θα μπορούσε να
ονομαστεί και «φερέφωνο» του Κλάους Σβάμπ) να χτυπήσει κάθετα και “με
πύραυλο Cruise” με το σημερινό της ρεπορτάζ που το υπογράφουν η
Ανουμπρίτα Ντας και η Λώρεν Χίρς, το πιο «φονικό» δίδυμο της εφημερίδας,
ειδικές και οι δύο σε…επιχειρήσεις «ειδικών αποστολών», απειλώντας τον
Μάσκ επί της ουσίας ότι εάν τολμήσει να απελευθερώσει πλήρως το
δημοφιλές δίκτυο, θα…πληρώσει μεγάλο τίμημα. Ταυτόχρονα όμως με
την…προειδοποίηση-απειλή μέσω τους ρεπορτάζ, του…προσφέρεται και η
…κερκόπορτα επιστροφής στην…ασφάλεια του δικού του τομέα, δηλαδή της
τεχνολογίας με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
Το βρώμικο και ελεεινό παιχνίδι των «Επικυρίαρχων» σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια…
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και η είδηση από την μήτρα του Νεοταξισμού, την Ουάσιγκτον, όπου μαθαίνουμε μέσω του εξαιρετικού δημοσιεύματος του ιστολογίου του Διόδοτου, ότι…ετοιμάζεται «Συμβούλιο Διακυβέρνησης Παραπληροφόρησης»
ενάντια σε αυτή την κίνηση Μάσκ στο να ελέγξει το μεγαλύτερο μέσο
κοινωνικής δικτύωσης Twitter. To άρθρο αυτό το υπογράφει η γνωστή
μπλόγκερ Σάρα Λη και το τιτλοφορεί «Το οργουελικό «Υπουργείο Αλήθειας» είναι εδώ και είναι αλήθεια».
Το τι θα συμβεί από δω και πέρα, είναι πλέον αδύνατο να το προβλέψει κανείς.
Αυτό όμως που μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα, είναι ότι οι
διεστραμμένοι της ΝΤΠ έχουν ανοίξει παντού μέτωπα. Ο έλεγχος δείχνει
πλέον να χάνεται και πιθανότατα το Great Reset θα παραμείνει ένα …απλό
σχέδιο, το οποίο κατά την προσπάθεια της εφαρμογής του, η Ανθρωπότητα
βίωσε μια φρικιαστική περίοδο ψευδό-πανδημίας, επισιτιστικής κρίσης και
φρικτού και αιματηρού Παγκόσμιου Πολέμου…
Πύρινος Λόγιος
_______________________________________Στην κορύφωση της έκρηξης εξαγορών στην αμερικανική αγορά το 2007, εταιρείες ιδιωτικών μετοχών, συμπεριλαμβανομένης της Kohlberg Kravis Roberts, αγόρασαν τον ενεργειακό γίγαντα του Τέξας TXU για 45 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήταν -και παραμένει- η μεγαλύτερη συμφωνία του είδους της στην αμερικανική ιστορία.
Γράφουν οι
Anupreeta Das και Lauren Hirsch/New York Times
Τώρα, ένας μόνο δισεκατομμυριούχος οδεύει ολοταχώς για να σπάσει αυτό το ρεκόρ. Ο Elon Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα πλήρωνε περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια για να κάνει ιδιωτικό το Twitter. Εάν η συμφωνία κλείσει, θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά της χώρας στην ιστορία.
Ο Musk ουσιαστικά λειτουργεί εκτός του παραδοσιακού εγχειριδίου ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, τοποθετώντας περισσότερα δικά του χρήματα από ό,τι συνήθως σε μια τέτοιου είδους συμφωνία, περίπου τα τρία τέταρτα της τιμής εξαγοράς. Αλλά ακολουθεί επίσης πιο τυπική πρακτική για αυτό που η Wall Street Journal αποκαλεί εξαγορά με μόχλευση, δηλαδή το δανεισμό 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μεταφερθούν στα βιβλία του Twitter.
Με άλλα λόγια, το σχέδιό του Musk για το Twitter περιλαμβάνει περισσότερα μετρητά από την τυπική εξαγορά και περισσότερα χρέη από αυτά που μπορεί να αντέξει η δημοφιλής πλατφόρμα, δεδομένης της ανομοιογενούς κερδοφορίας της.
Η δομή της συμφωνίας σημαίνει ότι το σχέδιο του Musk για απεριόριστη «ελευθερία του λόγου» στο Twitter θα μπορούσε να βρεθεί σε σύγκρουση με τη βασική ανάγκη της εταιρείας να αποπληρώσει το νέο της χρέος. Εάν ο λιγότερο περιοριστικός έλεγχος περιεχομένου στην πλατφόρμα οδηγήσει σε περισσότερες αφιλτράριστες ανταλλαγές απόψεων και μεγαλύτερη παραπληροφόρηση, η κύρια πηγή εσόδων του Twitter, η διαφήμιση, θα μπορούσε να υποφέρει, καθώς οι περισσότεροι διαφημιστές είναι επιφυλακτικοί στο να συσχετίσουν τα προϊόντα τους με περιεχόμενο που ενισχύει την πόλωση. Και η εταιρεία δεν διαθέτει ακόμη άλλες σημαντικές πηγές εσόδων, αν και έχει πειραματιστεί με το θέμα των συνδρομών. Εάν τα διαφημιστικά έσοδα μειωθούν, το Twitter, το οποίο απασχολεί περισσότερους από 7.000 υπαλλήλους, θα μπορούσε να δυσκολευτεί να πραγματοποιήσει τις πληρωμές τόκων.
Η εξαγορά είναι επίσης ένας μεγάλος οικονομικός κίνδυνος για τον Musk, περισσότερο από το συνηθισμένο για αγοραστές τύπου ιδιωτικών μετοχών που συχνά περιορίζουν την έκθεσή τους χρησιμοποιώντας κυρίως δανεικά χρήματα αντί για μετρητά. Λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι δομημένη η εξαγορά, μια ύφεση των περουσιαστικών στοιχείων του Twitter θα μπορούσε να επεκτείνει ακόμη και τους σημαντικούς οικονομικούς πόρους του Musk και να αμφισβητήσει τη φήμη του ως προς την επιχειρηματική γνώση.
Και επειδή ο Musk πουλάει ήδη μετοχές της Tesla και τις δίνει ως εγγύηση για προσωπικά δάνεια προκειμένου να συγκεντρώσει μετρητά, η αξία της αυτοκινητοβιομηχανίας θα συνδεθεί με αυτή του Twitter. Έτσι, οποιοδήποτε πρόβλημα στο Twitter θα μπορούσε να αναγκάσει τον Musk να χρησιμοποιήσει το απόθεμά του στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων που διευθύνει για να καλύψει πιθανές οικονομικές τρύπες. Και οποιοδήποτε πρόβλημα στην Tesla που θα προκαλούσε την περαιτέρω πτώση της μετοχής της θα μπορούσε να προκαλέσει την ενεργοποίηση ρητρών στα προσωπικά δάνεια του Musk, οι οποίες θα απαιτούσαν από αυτόν να προσθέσει περισσότερες εξασφαλίσεις, περιορίζοντας την ικανότητά του να επενδύει στη δημοφιλή πλατφόρμα.
«Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα οικονομικά», είπε ο Musk σε συνέδριο του TED μία ημέρα μετά την προσφορά εξαγοράς του Twitter. Ο επιχειρηματίας, του οποίου η καριέρα χαρακτηρίζεται από συνεχείς ανατροπές και έξω από τα πρότυπα του κλάδου, ανέφερε ότι η συμφωνία «δεν φορά μόνο το να βγάλεις χρήματα». Ο Musk ωστόσο δεν έχει εξηγήσει τι είδους ιδιοκτήτης θα είναι: Ένας καλοπροαίρετος διαχειριστής ή ένας επιχειρηματίας που σκοπεύει να μειώσει το κόστος; Το Bloomberg News ανέφερε ότι είχε παρουσιάσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο για το Twitter που περιλάμβανε απολύσεις.
Ίσως ο Musk προσεγγίζει αυτήν την εξαγορά με τον τρόπο που άλλοι δισεκατομμυριούχοι προσέγγισαν τις αγορές των μέσων ενημέρωσης: Όχι για να πραγματοποιήσουν κέρδη, αλλά για να εξασφαλίσουν το μέλλον μίας εταιρείας ή ενός οργανισμού. Αλλά το μέγεθος του στοιχήματος του Musk και το χρέος που εμπλέκεται στη χρηματοδότησή του, φέρνουν τη συμφωνία στο Twitter σε διαφορετικό επίπεδο από, για παράδειγμα, την αγορά 250 εκατομμυρίων δολαρίων της Washington Post το 2013 από τον Jeff Bezos ή την εξαγορά του Time για 190 εκατομμύρια δολάρια από τον Marc Benioff το 2018, και τα δύο εξοφλήθηκαν πλήρως σε μετρητά.
Ο Musk θα κριθεί τελικά για το αν μπορεί να κάνει τους αριθμούς να αθροίζονται. Θα εξασφαλίσει το μέλλον του Twitter με το ασυνήθιστο χρηματοδοτικό του σχέδιο και θα αποδείξει ότι οι επικριτές του κάνουν λάθος ή θα σφραγίσει τη μοίρα της πλατφόρμας και θα σπαταλήσει ένα μεγάλο κομμάτι της περιουσίας του;
Ο Musk πρόσφερε 54,20 δολάρια ανά μετοχή για το 90% περίπου του Twitter που δεν κατέχει. Για να το πληρώσει, έχει συγκεντρώσει 46,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Από αυτό το ποσό, τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια είναι σε μετρητά, μερικά από τα οποία προέρχονται από την πώληση μετοχών της Tesla. Την περασμένη εβδομάδα, πούλησε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Tesla, σύμφωνα με τις καταθέσεις τίτλων.
Άλλα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια προέρχονται από αυτό που ονομάζεται δάνειο περιθωρίου: Χρήματα που δανείστηκε προσωπικά από δώδεκα τράπεζες με τις μετοχές του στην Tesla ενεχυριασμένες ως εγγύηση, και με επιτόκιο περίπου 4%. Τα υπόλοιπα 13 δισεκατομμύρια δολάρια είναι με τη μορφή δανείων από μια ομάδα επτά τραπεζών που θα είναι ευθύνη του Twitter να αποπληρώσει. Οι τράπεζες χρεώνουν σχετικά υψηλά επιτόκια σε αυτά τα δάνεια, από περίπου 5% σε περισσότερο από 10% σε ορισμένες περιπτώσεις.
Τα κέρδη του Twitter πριν από τόκους, φόρους, αποσβέσεις ή EBITDA -βασικό μέτρο της ικανότητάς του να εξυπηρετεί το χρέος του- είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Η τυπική εξαγορά με μόχλευση τοποθετεί το χρέος στο επίπεδο έξι φορών του EBITDA μιας εταιρείας στον ισολογισμό της, σύμφωνα με την LCD, μια υπηρεσία δεδομένων. Το χρέος στην πρόταση του Musk είναι διπλάσιο.
«Είναι σπάνιο για μια εταιρεία που δεν παράγει τόσα μετρητά, ή παράγει μόνο μέτρια ποσά μετρητών, να έχει αυτό το ποσό χρέους επειδή θα εξαλείψει από την εταιρεία τη δυνατότητα να συνεχίσει να προσλαμβάνει τεχνικούς και να αναζητά ευκαιρίες ανάπτυξης», δήλωσε ο Drew Pascarella, ανώτερος λέκτορας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Cornell. Όμως, σημείωσε, «Ο Elon θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την εταιρεία με τα δικά του μετρητά».
Οι παραδοσιακοί αγοραστές ιδιωτικών μετοχών χρησιμοποιούν πολύ λίγα από τα δικά τους μετρητά. Αντίθετα, δανείζονται τα περισσότερα χρήματα για να πληρώσουν για μια εξαγορά. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μόνο το 44% της μέσης αξίας όλων των εξαγορών καταβλήθηκε σε μετρητά, σύμφωνα με την LCD.
Τι έπεται;
Οι μέτοχοι θα ψηφίσουν για την προσφορά, η οποία θα εξεταστεί επίσης από τις ρυθμιστικές αρχές. Η συμφωνία για να κλείσει αναμένεται να διαρκέσει τρεις έως έξι μήνες. Στο μεταξύ, ο έλεγχος είναι πιθανό να είναι έντονος και πολλά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τα σχέδια του Musk για την εταιρεία. Αυτή η διαδικασία είναι επικίνδυνη, επειδή μια εταιρεία μπορεί να λυγίσει κάτω από ένα βαρύ φορτίο χρέους. Είναι επίσης δυνητικά επικερδές επειδή η χρήση δανεισμένων χρημάτων -«μόχλευση» με όρους βιομηχανίας- μπορεί να αυξήσει τις οικονομικές αποδόσεις εάν οι αγοραστές τελικά πάρουν ξανά την εταιρεία στο χρηματιστήριο ή την πουλήσουν σε έναν νέο αγοραστή σε υψηλότερη τιμή.
Ο Musk ξεκίνησε αρχικά να αυξήσει τη χρηματοδότηση του χρέους για την προσφορά του τηλεφωνώντας σε τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αρχίζοντας από το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Οι τραπεζίτες ήταν θετικοί, εν μέρει, από το γεγονός ότι η συμφωνία θα υποστηρίζονταν από τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου. Ωστόσο, τα επιτόκια αντικατοπτρίζουν τον κίνδυνο να μην επιστραφούν τα δάνεια. Οι τράπεζες πασρόλα αυτά δεν κρατούν οι ίδιες τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά τα πωλούν σε άλλους επενδυτές στην αγορά, οπότε αν το Twitter δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη του, ο Musk θα πρέπει είτε να πληρώσει αυτούς τους επενδυτές, ίσως πουλώντας περισσότερες μετοχές της Tesla, είτε θα μπορούσε να εκχωρήσει μέρος της ιδιοκτησίας του στο Twitter, μειώνοντας το μερίδιό του.
Η Tesla είχε χρηματιστηριακή αξία 902 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή, αλλά οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 20% από τότε που ο Musk αποκάλυψε για πρώτη φορά, στις αρχές Απριλίου, ότι είχε αγοράσει ένα μεγάλο μερίδιο του Twitter. Εάν τα οικονομικά της πλατφόρμας δεν πάνε καλα, αναγκάζοντας τον Musk να πουλήσει περισσότερες μετοχές της Tesla για να πληρώσει τα χρέη του Twitter ή να δεσμεύσει περισσότερες μετοχές ως εγγύηση για τα προσωπικά του δάνεια, θα μπορούσε να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στην τιμή της μετοχής της Tesla. Ο Musk δεν λαμβάνει μισθό από την Tesla, αλλά πληρώνεται σε απόθεμα που κυκλοφορεί με βάση τα ορόσημα απόδοσης που περιλαμβάνουν την τιμή της μετοχής της εταιρείας.
Από τότε που ο δισεκατομμυριούχος αποκάλυψε για πρώτη φορά το μερίδιό του στο Twitter, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq μειώθηκε περισσότερο από 10%, κάνοντας την προσφορά του να φαίνεται ακόμα πιο γενναιόδωρη. «Είναι υψηλή τιμή και οι μέτοχοί σας θα το λατρέψουν», είπε ο Musk σε επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο του Twitter. Αν και η μετοχή της εταιρείας κοινωνικών μέσων είχε διαπραγματευτεί υψηλότερα από την προσφορά του Musk μόλις πριν από έξι μήνες, έπεσε πολύ κάτω από αυτή την τιμή στις αρχές του τρέχοντος έτους και φαινόταν απίθανο να επιστρέψει σε αυτά τα υψηλά, σύντομα.
Ο Musk σκέφτηκε να συνεργαστεί με επενδυτικές εταιρείες στην προσπάθειά του να αγοράσει το Twitter, κάτι που θα μείωνε το χρηματικό ποσό που θα έπρεπε να επενδύσει προσωπικά. Θα μπορούσε ακόμα να συνεργαστεί με μια εταιρεία ή άλλους επενδυτές, προκειμένου να βοηθήσουν στη συγκέντρωση μετρητών, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Η Thoma Bravo, μια εταιρεία εξαγορών που εστιάζει στην τεχνολογία, έχει εκφράσει την προθυμία να παράσχει κάποια χρηματοδότηση, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Η Apollo, ένας εναλλακτικός διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων, εξέτασε επίσης μια πιθανή συμφωνία όπου θα επέκτεινε ένα δάνειο με προνομιούχους όρους.
Εάν τα μαθηματικά της συμφωνίας γίνουν δυσάρεστα για τον Musk, έχει ένα πλεονέκτημα: Μια ρήτρα διάλυσης της συμφωνίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Για έναν άνδρα με εκτιμώμενη περιουσία πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια, αυτό είναι ένα μικρό τίμημα…
Πηγές:
New York Times
Kanenazori
Diodotos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου