Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Γιάννης Κατσέας: Οδοιπορικό στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου - Βάνιστα Δερόπολης (Φωτογραφίες - Βίντεο)


Το κείμενο είναι του φοιτητή
Στέφανου Τσάρα
Φωτογραφίες Γιάννης Κατσέας 
 
Βορειοδυτικά  του  γραφικού  χωριού  ∆ρόπολης  Βάνιστας,  σε απόσταση  μισής  ώρας  από  αυτή,  βρίσκεται  η  ιερά  Μονή  του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Μαρτυρίες  για  την  αρχική  κτίση  της  Μονής  δεν  έχουμε. 
 
Εικάζεται ότι  ιδρύθηκε στα χρόνια των Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Σύμφωνα με επιτοίχια επιγραφή ο ναός ιστορήθηκε το 1617 από το Λινοτοπιώτη Μιχαήλ. 
 
Ενώ  ο  ψηλός  μαντρότοιχος  της  Μονής  έχει  καταστραφεί  με εξαίρεση την ανατολική και νότια πλευρά, το καθολικό της Μονής σώζεται σε καλή κατάσταση. 
 



 


Είναι βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδούς εγγεγραμμένου,  αγιορείτικου  τύπου  με  χορούς  δεξιά  και  αριστερά. Το  καθολικό  διαθέτει  νάρθηκα  και  εξωνάρθηκα.  Ο  εξωτερικός διάκοσμος είναι υπέροχος με υπέροχες τοξοειδείς διακοσμήσεις από τούβλα. 
 






Η  αψίδα  του  ιερού  είναι  τρίπλευρη.  Ο  τρούλος  του καθολικού  είναι  οκταγωνικός,  πραγματικό  αριστούργημα.  Η  κάθε πλευρά  του  έχει  από  ένα  τυφλό  αψίδωμα,  με  όμορφη  ημικυκλική επίστεψη από τούβλα τοποθετημένα οδοντωτά27.  
 
 
 
Εσωτερικά  ο  ναός  διαθέτει  μικρό  φωτισμό,  γεγονός  που βοηθάει στην αναγωγικότητα, την κατάνυξη και τη μυστικοπάθεια. Οι τοιχογραφίες  διαφοροποιούνται  όσον  αφορά  την  τεχνοτροπία  στο νάρθηκα, τον κυρίως ναό και το ιερό.
 



Οι ολόσωμες τοιχογραφίες στο νάρθηκα έγιναν «δια χειρός Μιχαήλ 1617». Στον κυρίως ναό και το ιερό έχουμε δύο τεχνοτροπίες. Όμως οι τοιχογραφίες του ιερού είναι καλύτερες από του κυρίως ναού28. Το τέμπλο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι κατεστραμμένο και συλημένο. Οι μεγάλες εικόνες λείπουν εντελώς. 
 




Το δάπεδο είναι στρωμένο με πέτρινες πλάκες. Το μηνιαίο εισόδημα της Μονής ήταν 100 λίρες Τουρκίας. Για το  σχολείο  της  Βάνιστας  η  Μονή  πρόσφερε  κάθε  μήνα  10  λίρες Τουρκίας. (Φωτο 2-5). 
 








Το παρακάτω βίντεο είναι από τα αδέρφια Μπαρούτα, καρδιακοί φίλοι του Γιάννη Κατσέα και κατάγονται από την Δερβιτσιάνη Δερόπολης.


_________________

27. Γεωργίου Κ.Γιακουμή, Μνημεία Ορθοδοξίας στην Αλβανία, Αθήνα 1994, σ. 42. 
28. Γεωργίου Κ.Γιακουμή, Μνημεία Ορθοδοξία στη Βόρειο Ήπειρο, Ιωάννινα 1994, σ.85. 
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου