Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Chloe Cole: Η 19χρονη που αποκάλυψε τον εφιάλτη της φυλομετάβασης


«Το στήθος μου αφαιρέθηκε (και) ο ιστός αποτεφρώθηκε»… Κάθε λέξη της μαρτυρίας της Chloe Cole, που βρίσκεται σε διαδικασία αντιστροφής της φυλομετάβασης, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ήταν οδυνηρή. Αλλά ήταν η ήρεμη, ειλικρινής περιγραφή της για την καταστροφή του στήθους της από έναν γιατρό όταν ήταν μόλις 15 ετών που στοιχειώνει το μυαλό. Μια τέτοια απαίσια παραβίαση της σωματικής ακεραιότητας ενός έφηβου κοριτσιού θα πρέπει να ταράξει τη συνείδηση της σύγχρονης Αμερικής.  
 
“Πριν προλάβω να πάρω άδεια οδήγησης”, είπε, “ακρωτηρίασαν” το στήθος μου. Ήταν “απόλυτα υγιές”, είπε σε μια ομάδα σοκαρισμένων πολιτικών, αλλά παρόλα αυτά το έκοψαν και το έκαψαν, σαν να ήταν σκουπίδι: “Μου είχαν αφαιρέσει ένα τεράστιο κομμάτι της μελλοντικής μου γυναικείας φύσης”.
 
Έδωσε την κατάθεσή της στα 19α γενέθλιά της, πριν από δύο εβδομάδες. Η “θεραπεία” της για τη δυσφορία φύλου ξεκίνησε όταν ήταν 12 ετών. Πρώτα της έδωσαν φάρμακα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της εφηβείας και μετά της έκαναν ενέσεις τεστοστερόνης. Ήταν στα 15 της χρόνια που υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή. 
 
Όλες αυτές οι ακραίες παραβάσεις έγιναν πριν ενηλικιωθεί. Έξι χρόνια πριν της επιτραπεί να αγοράσει νόμιμα αλκοόλ. Στην Αμερική του 21ου αιώνα μια έφηβη δεν μπορεί να αγοράσει ένα πακέτο μπύρες, αλλά προφανώς μπορεί να συμφωνήσει να ακρωτηριαστεί στο χειρουργικό τραπέζι… 
 
Επομένως, αυτός είναι ένας από τους μεγάλους διαχωρισμούς της εποχής μας – μεταξύ εκείνων από εμάς που πιστεύουν ότι τα έφηβα κορίτσια πρέπει να αφεθούν στην ησυχία τους για να βιώσουν όλη την άνθηση και τις προκλήσεις που έρχονται με την ενηλικίωση και εκείνων που πιστεύουν ότι αν σε ένα κορίτσι δεν αρέσει το στήθος του, τότε ένας άντρας με λευκή μπλούζα θα πρέπει να το αφαιρέσει χειρουργικά. 
 
Και, φυσικά, είναι η δική μας πλευρά, αυτή που θέλει οι έφηβοι να είναι απαλλαγμένοι από ντροπή και να είναι ευτυχισμένοι, που χαρακτηρίζονται ως σατανικοί “culture warriors”, ενώ όσοι παθολογικοποιούν την εφηβεία και επευφημούν το δέσιμο ή την αφαίρεση των μαστών είναι προφανώς καλοί και αξιοπρεπείς άνθρωποι. 
 
Η Chloe Cole αναφέρεται στη “φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου” που πραγματοποιήθηκε στο 15χρονο σώμα της ως “βάρβαρη ψευδοεπιστήμη”. Η εύστοχη φράση της με έβαλε σε σκέψεις. Οι τρανς μαστεκτομές είναι οι λοβοτομές της εποχής μας, έτσι δεν είναι; Ακριβώς όπως κοιτάμε πίσω με τρόμο τη χειρουργική αφαίρεση του προμετωπιαίου φλοιού των ψυχικά ασθενών ανθρώπων, σίγουρα έτσι θα αντιδράσουν και οι μελλοντικές γενιές στη σημερινή αφαίρεση τμημάτων του σώματος από άτομα που ανησυχούν για το φύλο τους. 
 
Η λοβοτομή διαφημιζόταν κάποτε ως “μια θαυματουργή θεραπεία για ο,τιδήποτε, από τη σχιζοφρένεια μέχρι την επιλόχεια κατάθλιψη”· τώρα γνωρίζουμε ότι προκάλεσε ακραία απάθεια στους ασθενείς, καταστρέφοντας συχνά την προσωπικότητά τους. Η “φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου” διαφημίζεται ως η θαυματουργή θεραπεία για τα αισθήματα δυσφορίας με το σώμα· πόσο καιρό θα μας πάρει προτού παραδεχτούμε ότι μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα, να προκαλέσει αισθήματα βαθιάς μετάνοιας και οδύνης για τα μέρη του σώματος που έχουν αφαιρεθεί και να απαιτήσει δια βίου εξάρτηση από το ιατρικό κατεστημένο για ορμονοθεραπείες που θα διατηρήσουν του “νέο φύλο”;» 
 
 
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου