Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Τορπίλη σε δολάριο & ευρώ: Ρωσία-Κίνα-Ευρασία δημιουργούν νέο νόμισμα και χρηματοπιστωτικό σύστημα

 

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ-ΕΕ έχουν πυροδοτήσει παγκόσμιες εξελίξεις με το δολάριο να αρχίζει να χάνει έδαφος. Κίνα-Ρωσία σχεδιάζουν ένα νέο νόμισμα και χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα συμπεριλάβει όλες τις Ευρασιατικές χώρες.
 

Η πιο επικίνδυνη εξέλιξη για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ακούει στο όνομα Ινδία καθώς το Νέο Δελχί προσεγγίζει την Ρωσία για συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα ακόμη και Γουάν.

Αν η Δύση χάσει και την Ινδία τότε είναι 100% δεδομένο πως θα χάσει και τον νέο Ψυχρό Πόλεμο που δημιουργείται.

Συμφωνία για νέο νόμισμα και χρηματοπιστωτικό σύστημα

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΑΕΕ) και η Κίνα συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα προσχέδιο δημιουργίας ενός νέου διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα βασίζεται σε ένα νέο νόμισμα.

Αυτό συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στον οικονομικό διάλογο «Ένα νέο στάδιο νομισματικής, χρηματοπιστωτικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Παγκόσμιοι Μετασχηματισμοί: Προκλήσεις και Λύσεις», που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου.

«Δεδομένων των κοινών προκλήσεων και κινδύνων που συνδέονται με την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και τα περιοριστικά μέτρα κατά των κρατών της ΕΑΕΕ και της Κίνας, οι χώρες μας θα πρέπει να εντείνουν την πρακτική συνεργασία τόσο σε επίπεδο τακτικών διαλόγων εμπειρογνωμόνων όσο και στον τομέα των κοινών μέτρων και έργων» δήλωσε ο υπουργός ολοκλήρωσης και μακροοικονομίας της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης Σεργκέι Γκλάζιεφ.

Ο Wang Wen, Κοσμήτορας του Ινστιτούτου Οικονομικών του RDCY, τόνισε τη σύγκλιση των θέσεων των χωρών της EAEU και της Κίνας σε πολλά θέματα της παγκόσμιας αναπτυξιακής ατζέντας και εξέφρασε την υποστήριξή του για την εντατικοποίηση του ευρασιατικού-κινεζικού διαλόγου.

Ως αποτέλεσμα της συζήτησης, αποφασίστηκε η ανάπτυξη ενός ανεξάρτητου διεθνές νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αυτό υποτίθεται ότι θα βασίζεται σε ένα νέο διεθνές νόμισμα, το οποίο θα υπολογίζεται ως δείκτης των εθνικών νομισμάτων των συμμετεχουσών χωρών και των τιμών των εμπορευμάτων. Το πρώτο προσχέδιο θα υποβληθεί προς συζήτηση έως τα τέλη Μαρτίου.

Συναλλαγές Ινδίας-Ρωσίας σε εθνικά νομίσματα 

“Η Ινδία και η Ρωσία που έχει πληγεί από κυρώσεις διερευνούν τη δυνατότητα χρήσης του γουάν της Κίνας ως νομίσματος αναφοράς για την αποτίμηση του εμπορικού μηχανισμού ρουπίας-ρουβλίου” δήλωσαν δύο Ινδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Οι δύο χώρες εξετάζουν μια συμφωνία κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, σκέφτεται να αγοράσει πετρέλαιο από τη Ρωσία με μειωμένο επιτόκιο για να μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Για να ενισχύσει την αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία, η Ινδία εργάζεται για την επίλυση βασικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας πλοίων, της ασφαλιστικής κάλυψης των εισαγωγών και των μιγμάτων πετρελαίου, δεδομένης της διαμόρφωσης των ινδικών διυλιστηρίων.

Αυτό αποκτά σημασία δεδομένων των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία και στην PJSC Rosneft Oil Co., δεδομένου ότι οι ινδικές εταιρείες μπορούν να αποκτήσουν μερίδια σε ρωσικά έργα και να αγοράσουν ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Το κόστος παραγωγής ανά μονάδα της Rosneft θεωρείται από το χαμηλότερο παγκοσμίως.

«Το εμπόριο ρουπίας-ρουβλίου είναι στα χαρτιά. Εργαζόμαστε πάνω σε μια νομισματική συμφωνία για τη διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς σχεδιάζουμε επίσης να αυξήσουμε την αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία», δήλωσε ένας από τους δύο Ινδούς κυβερνητικούς αξιωματούχους ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο εμπορικός μηχανισμός ρουπίας-ρουβλίου θα επιτρέψει στους Ινδούς εξαγωγείς να πληρώνονται σε ρουπίες για τις εξαγωγές τους στη Ρωσία αντί για δολάρια ή ευρώ.

Βάσει αυτής της συμφωνίας, μια ρωσική τράπεζα απαιτείται να ανοίξει λογαριασμό σε μια ινδική τράπεζα, ενώ μια ινδική τράπεζα ανοίγει λογαριασμό στη Ρωσία.

Και τρίτο νόμισμα: Το Γουάν

«Μπορούμε να δούμε ένα σύστημα κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ένα τρίτο νόμισμα μπορεί να ληφθεί ως σημείο αναφοράς, ίσως το γουάν”, είπε ο ίδιος Ινδός αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία δεν θα απαιτούσε τη σύνδεση της ισοτιμίας με οποιοδήποτε νόμισμα, ειδικά καθώς το ρούβλι υποτιμάται. Το ρούβλι έχει πέσει έως και 39% φέτος έναντι του δολαρίου.

Ο μηχανισμός εμπορίου σε τοπικό νόμισμα είναι το κλειδί για την επανέναρξη των συναλλαγών με τη Μόσχα, καθώς η Ινδία αγοράζει πολλά οπλικά συστήματα και πυρηνικά προϊόντα από τη Ρωσία, ενώ η Ινδία εξάγει φαρμακευτικά, μηχανικά και γεωργικά είδη.

Εν τω μεταξύ, η Reserve Bank of India συμβουλεύεται τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της UCO Bank, για να διορίσει ένα τρίτο μέρος για τη διευκόλυνση των πληρωμών. Η UCO Bank ενήργησε ως μεσάζων όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις στο Ιράν.

Σύμφωνα με τη νομισματική συμφωνία, το ρωσικό νόμισμα θα μετατρέπεται σε ρουπίες με καθορισμένη συναλλαγματική ισοτιμία και τα χρήματα θα κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό της Ινδίας.

Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει γουάν από τα συναλλαγματικά της αποθέματα

“Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει το κινεζικό γουάν από τα συναλλαγματικά της αποθέματα, αφού οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν την πρόσβαση της Μόσχας σε 300 δισ αποθεματικά που είναι σε αμερικανικά δολάρια και ευρώ” ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov.

Ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ τόνισε πως “το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει εντολή για την πληρωμή κουπονιού για έκδοση κρατικών ευρωομολόγων που λήγει την Τετάρτη σε ξένο νόμισμα, αλλά η πληρωμή θα μπορούσε εναλλακτικά να γίνει σε ρούβλια εάν το αίτημα πληρωμής forex απορριφθεί από τις δυτικές τράπεζες.

Από τη σκοπιά της Ρωσίας, η πληρωμή ενός κουπονιού ευρωομολόγου σε ρούβλια θα εξακολουθούσε να σημαίνει ότι η κυβέρνηση εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο εξωτερικό χρέος, πρόσθεσε ο Siluanov.

«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου