Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Η μνήμη του νερού Νο3 (Λουκ Μοντανιέ)| Ντοκιμαντέρ στο γαλλικό κανάλι FRANCE 5 [2014] (Βίντεο)

 

08/09/14, από τον Eric Lombard

Ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε τον Ιούλιο του 2014 από το France 5 αποκαλύπτει τις τελευταίες ανακαλύψεις - "επαναστατικές" σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου- του καθηγητή Luc Montagnier, κάτοχου του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής το 2008 για την ανακάλυψη του ιού του AIDS. 

Βασιζόμενος στο εξαιρετικά αμφιλεγόμενο έργο του Jacques Benveniste για τη μνήμη του νερού, ο Luc Montagnier ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να τηλεμεταφέρει το DNA μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πραγματικότητα ή φαντασία;

Μπορεί το νερό να καταγράφει και να απομνημονεύει ηλεκτρομαγνητικά κύματα;

Το πείραμα που ακολουθούν βήμα προς βήμα οι Christian Manil και Laurent Lichtenstein στην ταινία τους On a retrouvé la mémoire de l'eau (Βρήκαμε τη μνήμη του νερού) θέτει υπό αμφισβήτηση διάφορες επιστημονικές θεωρίες μέσω των εκπληκτικών αποτελεσμάτων του. Αν επιβεβαιωθούν, η βιολογία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πραγματική αλλαγή μοντέλου.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό; Ή τουλάχιστον όχι οι τελευταίες εξελίξεις;

Ο καθηγητής Montagnier έχει ήδη δημοσιεύσει τρία άρθρα σχετικά με τα πειράματά του, αλλά κανένα από αυτά δεν αναφέρει την πιο θεαματική πτυχή του πειράματος της ταινίας: την αναγέννηση του DNA από καθαρό νερό που μυστηριωδώς "ενημερώθηκε" από ηλεκτρομαγνητικά σήματα που ψηφιοποιήθηκαν και διαβιβάστηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ένα ιταλικό εργαστήριο. Ένα πείραμα που ο καθηγητής περιγράφει ως "μεταγωγή - [transduction]".

  _____________________________________________________

Δημοσιεύσεις του Prof. Luc Montagnier

Το έργο του Luc Montagnier στον τομέα της μνήμης του νερού δεν είναι καινούργιο. Παρουσίασε τους βασικούς άξονες της εργασίας του το 2007 σε ένα συνέδριο στο Λουγκάνο και δημοσίευσε τα αποτελέσματα το 2009 και το 2010 σε τρία άρθρα:

(1) Ηλεκτρομαγνητικά σήματα παράγονται από νανοδομές σε νερό που προέρχονται από βακτηριακές αλληλουχίες DNA, 2009

(2) Ηλεκτρομαγνητική ανίχνευση του HIV DNA στο αίμα ασθενών με AIDS που υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία, 2009

(3) Κύματα DNA και νερό, 2010

Οι δύο πρώτες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Interdisciplinary Sciences: Computational Life Sciences, ένα περιοδικό με κριτές (στο οποίο ανήκει ο Luc Montagnier). Αρχισυντάκτης του είναι ο καθηγητής Dongqing Wei από το Πανεπιστήμιο Jiatong της Σαγκάης, ο οποίος υποδέχθηκε τον Γάλλο συνάδελφό του το 2010 για να συνεχίσει το έργο του.

Η τρίτη εργασία δημοσιεύθηκε στο Journal of Physics (σειρά συνεδρίων) μετά την παρουσίασή της στο 5ο Διεθνές Εργαστήριο DICE2010.

Αλλά δεν δημοσιεύθηκε κάτι από το 2010 (έως το 2014 που δημπσιεύτηκε αυτό το άρθρο), παρά την αποκάλυψη που έκανε το ντοκιμαντέρ.

Το έργο του καθηγητή Montagnier δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Όμως, είτε το υποτιμούν είτε το επαινούν, λίγοι σχολιαστές μπαίνουν στον κόπο να αναλύσουν την ποιότητα του επιστημονικού έργου. Αυτός ο επιστημονικός μπλόγκερ, ωστόσο, έκανε ακριβώς αυτό, χρησιμοποιώντας ένα κόκκινο στυλό και προβαίνοντας σε μια εξαιρετικά κριτική και καλά αιτιολογημένη κρίση των άρθρων και των εργασιών που αναφέρουν. Και όπως και άλλοι, είναι έκπληκτος που η διαδικασία αποδοχής ενός άρθρου με τόσο σοβαρές θεωρητικές συνέπειες πήρε τόσο λίγο χρόνο. Το άρθρο (1) παρελήφθη στις 3 Ιανουαρίου 2009, αναθεωρήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2009 και επικυρώθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2009!

___________________________________________________

Για όσους δεν έχουν δει το ντοκυματέρ, ας αναλύσουμε αυτή την ιστορία. Πραγματοποιείται σε δύο φάσεις.

Η πρώτη πραγματοποιείται στο Jouy-en-Josas, στις εγκαταστάσεις της Nanectis, της εταιρείας που ιδρύθηκε από τον Luc Montagnier το 2006. Διεξήχθη από τον Jamal Aïssa, συν-συγγραφέα των τριών άρθρων που αναφέρονται παραπάνω και πρώην συνεργάτη του Benveniste. Ένας από εκείνους των οποίων η παρουσία είχε αποδειχθεί ότι ήταν βασικό στοιχείο για την επιτυχία των πειραμάτων που διεξάγονταν εκείνη την εποχή.

Φάση 1: Καταγραφή DNA

Σε αυτή την πρώτη φάση, τα δείγματα προετοιμάζονται και οι ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές τους ανιχνεύονται και καταγράφονται.

Ο αισθητήρας που χρησιμοποιείται για την καταγραφή των ηλεκτρομαγνητικών σημάτων από τα δείγματα.
 

Ένα τμήμα DNA από τον ιό HIV, τον ιό του AIDS, διαλύεται σε νερό σε συγκέντρωση 2 ng/ml. Αυτό το βασικό διάλυμα, αφού φιλτραριστεί [1], αραιώνεται 10 φορές σε αποστειρωμένο νερό. Σε κάθε στάδιο, όπως και στα πειράματα Benveniste, τα σωληνάρια που περιέχουν τις αραιώσεις ανακινούνται για 15 δευτερόλεπτα. Σε αυτούς τους 10 σωλήνες προστίθενται 10 σωλήνες ελέγχου που περιέχουν μόνο καθαρό αποστειρωμένο νερό, και οι 20 σωλήνες κωδικοποιούνται από ένα μέλος του κινηματογραφικού συνεργείου, έτσι ώστε ο χειριστής να μην γνωρίζει το περιεχόμενο των σωλήνων για το υπόλοιπο του πειράματος. Στη συνέχεια, ο χειριστής τοποθετεί τους 20 σωλήνες τον έναν μετά τον άλλο σε έναν αισθητήρα ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που ανέπτυξε ο Benveniste και καθορίζει ποιοι από αυτούς εξέπεμψαν σημαντικό σήμα.

Αποτέλεσμα: μόνο τα σωληνάρια D6 και D7 (6ο και 7ο βήμα αραίωσης) εξέπεμψαν σήμα. Οι άλλες αραιώσεις και οι σωλήνες ελέγχου ήταν χωρίς σήμα.

Φάση 2: Ανασύνθεση του DNA εξ αποστάσεως

Το ψηφιοποιημένο σήμα από ένα από τα σωληνάρια που έδωσε θετικό αποτέλεσμα στάλθηκε στη συνέχεια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ομάδα του Vittorio Colantuani, καθηγητή μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sannio Benevento στην Ιταλία. Μαζί με τον Giuseppe Vitiello, καθηγητή φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σαλέρνο, εξέθεσαν έναν σωλήνα καθαρού νερού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για μία ώρα, η οποία λήφθηκε από το ψηφιακό αρχείο που έλαβαν από τα προάστια του Παρισιού.

Με τον τρόπο αυτό, οι ερευνητές αναμένουν ότι τα ίχνη που άφησε το ιικό DNA στο γαλλικό νερό θα αναπαραχθούν στο ιταλικό νερό. Αποδίδουν αυτά τα αποτυπώματα σε νανοδομές που σχηματίζονται από μόρια νερού, τα νανοϊόνια, τα οποία εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χαμηλής συχνότητας.

Έβαλαν το τρελό στοίχημα ότι αυτά τα ίχνη εξακολουθούσαν να φέρουν τον γενετικό κώδικα του αρχικού DNA και ήταν σε θέση να το αναγεννήσουν. Για να το επαληθεύσουν αυτό, χρησιμοποίησαν την PCR, μια μέθοδο που χρησιμοποιείται συνήθως για την ενίσχυση ιχνών DNA και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην εγκληματολογία.

________________________________________________
 

Τι είναι το PCR;

Η PCR, συντομογραφία της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης, έφερε επανάσταση στη γενετική. Επιτρέπει την αντιγραφή μιας αλληλουχίας DNA σε μεγάλους αριθμούς από μια πολύ μικρή ποσότητα. Ένα μόριο είναι αρκετό. Εφευρέθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και σήμερα μπορεί να παράγει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο αντίγραφα σε λιγότερο από μία ώρα.

Το PCR συγκεντρώνει ίχνη DNA ή θραύσματα DNA με διάφορους τύπους συστατικών:

  • πολυμεράση, ένζυμο που καταλύει την αντίδραση σύνθεσης του DNA
  • νουκλεοτίδια, τα δομικά στοιχεία από τα οποία συναρμολογείται το DNA
  • δύο εκκινητές, σύντομες αλληλουχίες DNA που χρησιμεύουν ως ερέθισμα για την έναρξη της σύνθεσης του DNA
 _____________________________________________________
 

Το αποτέλεσμα: όχι μόνο η PCR έκανε την αναπαραγωγή του DNA, απόδειξη ότι όντως υπάρχει κάτι προς αντιγραφή στο καθαρό νερό, αλλά το παραγόμενο DNA είναι 98% πανομοιότυπο με το αρχικό DNA. Η μεταγωγή λειτούργησε!

Τι πιστεύουμε για το πείραμα αυτό και τα αποτελέσματά του;

Όπως επισημαίνει με χιούμορ η Happyseal στο φόρουμ του προγράμματος στον ιστότοπο του France 5, τα αποτελέσματα αυτά είναι εξαιρετικά απίθανα: "Για να γίνει αυτό, ο στόχος [το DNA που θα αναπαραχθεί με PCR] πρέπει να είναι φυσικά παρών. Οι "πληροφορίες" που παρέχονται από τις ηχογραφήσεις δεν μπορούν να μεταφραστούν σε στόχο, όπως και το να βυθίσεις μια τυπωμένη συνταγή σε ένα τηγάνι δεν θα παράγει σπαγγέτι Μπολονέζ. Θα μπορούσε να υπάρχει μια άλλη, πιο μπανάλ εξήγηση;

Σε μια κριτική ανασκόπηση της πρώιμης εργασίας του καθηγητή Montagnier, ο καθηγητής Alain de Weck επεσήμανε τον υψηλό κίνδυνο μόλυνσης σε αυτού του είδους τα πειράματα, όταν ένα μόνο μόριο είναι αρκετό για να αλλοιώσει τα αποτελέσματα. Ανταλλάσσοντας ψηφιακά αρχεία, οι ερευνητές προστατεύονται από οποιαδήποτε χημική ή βιολογική μόλυνση. 

Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί η μόλυνση εντός του ιταλικού εργαστηρίου. Αν και ο καθηγητής Montagnier λέει ότι χρησιμοποιεί πολλαπλούς ελέγχους και ότι "είναι πάντα αρνητικοί σε κάθε πείραμα", αφήνει μια αμφιβολία λέγοντας ότι "οι σωλήνες νερού αρνητικού ελέγχου μπορούν να επηρεαστούν από τους κοντινούς θετικούς σωλήνες και επίσης από τις ανθρώπινες "κεραίες"". 

Αναγνωρίζει έτσι ότι ορισμένοι έλεγχοι καθαρού νερού μπορεί να ήταν θετικοί. Αλλά προσπαθώντας να αποκλείσει τη βιολογική μόλυνση και επικαλούμενος την ηλεκτρομαγνητική μόλυνση, η οποία θα προϋπέθετε ότι η θεωρία του είναι τεκμηριωμένη.

"Ζητάμε από τους συναδέλφους μας φυσικούς και χημικούς να βρουν την εξήγηση: είναι ήδη γνωστό ότι το υγρό νερό μπορεί να αλλάξει τη μορφολογία του υπό την επίδραση μαγνητικών πεδίων, ότι στο DNA από την άλλη πλευρά υπάρχουν μετακινήσεις ηλεκτρονίων σε μεγάλη απόσταση, ιδίως μετά την οξείδωσή του. Πρόκειται για ένα αίνιγμα που αναμφίβολα θα λυθεί μια μέρα, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα ξεκινήσουμε αρνούμενοι το φαινόμενο!
 
______________________________________________
 
Απαντήσεις του καθηγητή Montagnier στις ερωτήσεις του Ouvertures: Ο καθηγητής Luc Montagnier εξηγεί το πείραμά του για την απομακρυσμένη αναπαραγωγή του DNA. 
 
_______________________________________________
 

Από την άλλη πλευρά, αν το DNA που ανιχνεύεται προέρχεται από μόλυνση, πώς μπορούμε να εξηγήσουμε ότι είναι το ίδιο με το DNA που αναζητούμε;

Επικοινωνήσαμε με τον Freddy B., έναν ερευνητή μοριακής βιολογίας που συμμετείχε ενεργά στο φόρουμ του προγράμματος. Μας είπε ότι το τμήμα DNA του ιού HIV που χρησιμοποίησε ο καθηγητής Montagnier, ένα LTR [2], "υπάρχει επίσης σε πολλαπλά αντίγραφα σε πολλούς άλλους οργανισμούς. Στον άνθρωπο, για παράδειγμα, οι LTRs υπάρχουν στα ρετροτρανσποζόνια που αποτελούν περίπου το μισό γονιδίωμά μας.

Στο γραφείο του καθηγητή Montagnier στο Παρίσι, η γενετική ανάλυση του τμήματος DNA που εντοπίστηκε από το ιταλικό εργαστήριο.
 

Αλλά προσπάθησε να μάθει περισσότερα. Με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης του γενετικού κώδικα του τμήματος DNA που εντοπίστηκε από το ιταλικό εργαστήριο, λέει ότι "η αλληλουχία πιθανότατα αντιστοιχεί σε LTR του HIV". Προσθέτει ότι "ωστόσο, η μόλυνση εξακολουθεί να είναι πιθανή. Πράγματι, το ιταλικό εργαστήριο πρέπει να έχει ήδη χειριστεί το DNA του HIV για να το χρησιμοποιήσει ως θετικό έλεγχο και είναι πιθανό να παραμένουν ίχνη του στον πάγκο, στις πιπέτες ή στον αέρα ως αεροζόλ. Για να είναι σίγουρος, προτείνει την αντικατάσταση ενός μόνο νουκλεοτιδίου στη μέση ενός DNA που παράγει σήματα, και στη συνέχεια να δούμε αν αυτή η μετάλλαξη ανιχνεύεται στην Ιταλία. Ο Montagnier αντιτείνει λέγοντας ότι το ιταλικό εργαστήριο επιλέχθηκε επειδή δεν είχε ποτέ χειριστεί τον HIV.

Οι προσεκτικοί παρατηρητές θα πρόσεξαν την χαμογελαστή παραδοχή του καθηγητή Vitiello: "Είστε τυχεροί, γιατί δεν λειτουργεί τόσο καλά κάθε φορά! Έτσι, ο Montagnier φαίνεται να ξαναπέφτει στα ίδια αξεδιάλυτα προβλήματα με τον Benveniste. Όλα λειτουργούσαν καλά όσο ο Jamal Aïssa ή κάποιος από το εργαστήριο ήταν επικεφαλής. Αλλά μόλις παρενέβη ένα τρίτο μέρος, τα αποτελέσματα ήταν δύσκολο να αναπαραχθούν. Σε μια σειρά πειραμάτων που μοιάζει αρκετά με αυτό της ταινίας (αναφέρεται στο (3)), ο Montagnier αναφέρει ότι επανέλαβε το πείραμα 12 φορές και όλες ήταν επιτυχείς!

Αν και αυτό δεν μειώνει το επίτευγμα της επανεμφάνισης του αρχικού DNA στην Ιταλία, υπάρχουν ασυνέπειες στη φάση 1.

Ο καθηγητής Montagnier δηλώνει στο ντοκυμαντέρ ότι σε αυτές τις αραιώσεις δεν υπάρχει πλέον DNA: "Έχουμε τέτοιες αραιώσεις που πραγματικά - πιθανώς - δεν υπάρχουν πλέον μόρια DNA και ότι είναι απλώς οι δομές του νερού που εκπέμπουν. Ωστόσο, ένας υπολογισμός με βάση τα δικά του δεδομένα (τα οποία μας επιβεβαίωσε ότι ήταν σωστά) δείχνει ότι στην πρώτη αραίωση που λειτουργεί (10 -6), που αντιστοιχεί στο 3CH στην ομοιοπαθητική), θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν περίπου 17.000 μόρια DNA στο διάλυμα.

Απάντηση Montagnier: Αυτό που λέτε για την αραίωση 10 -6 είναι σωστό, αλλά λιγότερο όταν πηγαίνετε από το 10 -9 στο 10 -12 , αραιώσεις που εκπέμπουν επίσης ηλεκτρομαγνητικά σήματα. Ωστόσο, ορισμένες εργασίες δείχνουν ότι οι μοριακές ή υπομοριακές οντότητες που σχετίζονται με τις νανοφυσαλίδες δεν ακολουθούν απαραίτητα δεκαδικές αραιώσεις.

Επομένως, δεν επιμένω σε αυτή την πτυχή του πειράματος, αλλά στο γεγονός ότι ένας "καθαρός" σωλήνας νερού που έλαβε πληροφορίες που μπορεί να προέρχονται από μια αραίωση DNA όπου υπάρχει ακόμα DNA ή όπου δεν υπάρχει άλλο DNA, έχει αποκτήσει τις πληροφορίες του DNA.

Τρισδιάστατη δομή του μορίου DNA.
 

Ο Luc Montagnier είναι ένας γιατρός που αναζητά νέους τρόπους θεραπείας. Είναι πεπεισμένος ότι πίσω από το AIDS και άλλες μη μικροβιακές ασθένειες, όπως ο αυτισμός, κρύβονται λοιμώξεις που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. Εργαζόμενος πάνω σε μια κατηγορία μολυσματικών παραγόντων, τα μυκοπλάσματα, παρατήρησε ότι φαινόταν να επανεμφανίζονται σε καλλιέργειες που αποστειρώθηκαν με υπερλεπτό διήθημα (1). Στη συνέχεια υπέθεσε ότι το φίλτρο που συγκρατούσε τα μυκοπλάσματα επέτρεπε τη διέλευση νανοδομών που διατηρούσαν τη μνήμη του DNA του μυκοπλάσματος στο νερό. Το πείραμα της ταινίας φαίνεται πράγματι να υποστηρίζει αυτή την υπόθεση.

Δηλώνετε στο πρώτο σας άρθρο ότι ένα στείρο διήθημα μυκοπλάσματος τα αναγεννά μετά από 2 έως 3 εβδομάδες. Αν υποθέσουμε ότι η γενετική πληροφορία υπάρχει πράγματι στις νανοδομές του νερού, υπάρχουν τα δομικά υλικά των μυκοπλασμάτων στο μέσο καλλιέργειας;

Στην PCR που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, υπάρχουν νουκλεοτίδια, στοιχειώδη τούβλα DNA. Για να ξαναφτιάξετε τα μυκοπλάσματα, δηλαδή το πλήρες κύτταρο, δεν χρειάζεστε περισσότερα συστατικά από αυτά που υπάρχουν σε ένα συνηθισμένο μέσο καλλιέργειας;

Το γονιδίωμα του Mycoplasma genitalium, ενός από τα μικρότερα στον κόσμο (μη ιού).
 

Απάντηση Montagier: Ανέφερα αυτή την εμπειρία στα πρώτα μας άρθρα για να εξηγήσω την ερευνητική διαδικασία που με οδήγησε στις θεωρίες του J. Benveniste και στα πειράματά του αραίωσης. Δεν ισχυρίζομαι όμως σήμερα ότι όλο το DNA ενός μυκοπλάσματος (τουλάχιστον 400.000 ζεύγη βάσεων) μπορεί να μεταδοθεί σε μικρά θραύσματα με το νερό και να ανασυσταθεί! Θυμίζω, όμως, ότι χρειάζονταν ανθρώπινα λεμφοκύτταρα για την ανασύσταση του μυκοπλάσματος, το νερό δεν ήταν μόνο του!

– Είπατε σε μια διάσκεψη στο Λουγκάνο το 2007 ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια μνήμη νερού πριν από τη γενετική μνήμη. Πώς είναι αυτό συμβατό με το γεγονός ότι οι νανοδομές του νερού δεν είναι σταθερές πέρα ​​από μερικές ημέρες και είναι ευαίσθητες στη ζέστη και τον παγετό;

Απάντηση Montagier: Το νερό υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να σχηματίσει ελικοειδείς δομές. Εάν αυτές οι δομές ήταν σχετικά σταθερές, θα μπορούσαν να έχουν ένα σημαντικό επιλεκτικό πλεονέκτημα έναντι των βραχύβιων χημικών κατασκευών αμινοξέων ή νουκλεοτιδίων. Θα μπορούσαν επομένως να είναι η πρώτη μήτρα στην προέλευση των σταθερών ελικοειδών δομών αμινοξέων (πρωτεΐνη) ή νουκλεοτιδίων (RNA, μετά DNA).

Λοιπόν, πραγματικότητα ή φαντασία;

Όπως επισημαίνει ο κύριος ενδιαφερόμενος, δεν μπορεί κανείς να απορρίψει τα επιστημονικά αποτελέσματα, ακόμη και αν φαίνονται υπερβολικά. Η πειραματική προσέγγιση έχει σίγουρα τις αδυναμίες της, αλλά το γεγονός παραμένει ότι το ιταλικό εργαστήριο βρήκε DNA 98% πανομοιότυπο με το αρχικό DNA, παρόλο που δεν υπήρξε ανταλλαγή δειγμάτων και, επομένως, δεν υπήρξε πιθανή επιμόλυνση μεταξύ των εργαστηρίων. Πρέπει τώρα να περιμένουμε την επιστημονική δημοσίευση που υποσχέθηκε ο καθηγητής Montagnier, ελπίζοντας ότι θα υποβληθεί σε μια διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους που θα είναι αντάξια του ονόματός του. Θα βρει όμως ερευνητές στην επιστημονική κοινότητα που να είναι πρόθυμοι να βάλουν το όνομά τους σε αυτό το θορυβώδες επιστημονικό περιβάλλον;

___________________________________

[1] Το βήμα της διήθησης, αν και ουσιαστικό, δεν εμφανίζεται στην ταινία, αλλά έλαβε χώρα, κάτι που επιβεβαιώνεται ξεχωριστά από τον Pr. Montagnier και τον Laurent Lichtenstein, έναν από τους σκηνοθέτες της ταινίας. Το φίλτρο, με πορώδες 20 nm, υποτίθεται ότι σταματά θραύσματα DNA.

[2] Μια LTR (Long τερματική επανάληψη) είναι μια νουκλεοτιδική αλληλουχία χαρακτηριστική των άκρων των ρετροϊών και των ρετροτρανσποζονίων.

 __________________________________________

ΠΗΓΕΣ:


 
 
Πηγή κειμένου:https://telegra.ph/
 
 «Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου