Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Τι κρύβεται πίσω από το αίτημα του Πούτιν να πληρωθεί σε ρούβλια το ρωσικό αέριο; (ΒΙΝΤΕΟ)

 

1 Απριλίου 2022 - Η Μόσχα απειλεί να σταματήσει τα συμβόλαια που προμηθεύουν την Ευρώπη με το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της, εκτός εάν πληρωθούν σε ρωσικό νόμισμα.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που απαιτεί από τους αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου από χώρες που θεωρούνται εχθρικές να πληρώνουν σε ρούβλια από την Παρασκευή χρησιμοποιώντας έναν ειδικό λογαριασμό σε ρωσική τράπεζα ή να δουν τα συμβόλαιά τους να διακόπτονται.

Η κίνησή του απορρίφθηκε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με τη Γερμανία – τη βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης – να την αποκαλεί «πολιτικό εκβιασμό».

Τι κρύβεται πίσω από την εντολή του Πούτιν;

 


Η εντολή του Πούτιν είναι αντίποινα για τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, οι οποίες σύμφωνα με τη Μόσχα είναι παρόμοιες με οικονομικό πόλεμο.

«Εάν δεν πραγματοποιηθούν τέτοιες πληρωμές [σε ρούβλια], θα το θεωρήσουμε ως αθέτηση υποχρεώσεων εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε φιλανθρωπία – δηλαδή θα σταματήσουν οι υπάρχουσες συμβάσεις», είπε ο Πούτιν την Πέμπτη.

Το ρούβλι έπεσε σε ιστορικά χαμηλά αφότου ο Πούτιν έστειλε τα στρατεύματά του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απομάκρυναν τη Ρωσία από τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών, απέκοψαν την κεντρική της τράπεζα από τις κεφαλαιαγορές και πάγωσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια των αποθεματικών της .

Το νόμισμα, ωστόσο, έχει ανακάμψει μετά την απόφαση του Πούτιν να επιβάλει τις πληρωμές στο ρούβλι. Την Πέμπτη, περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος είπε για πρώτη φορά η Μόσχα θα αρχίσει να πουλά το φυσικό αέριο της σε «μη φιλικές χώρες» σε ρούβλια, το νόμισμα διαπραγματεύτηκε στα 81,7 για το δολάριο ΗΠΑ, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τις 23 Φεβρουαρίου.

Μέχρι στιγμής φέτος, η Ευρώπη έχει ξοδέψει 200 ​​έως 800 εκατομμύρια ευρώ (880 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα για ρωσικό αέριο. Αυτές οι πωλήσεις ήδη αποδυναμώνουν σε μεγάλο βαθμό την επίδραση των κυρώσεων, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι πληρωμές – και ενώ η μετατροπή των ποσών σε ισχυρότερο ρούβλι θα ενισχύσει τα ταμεία της Ρωσίας, φαίνεται να υπάρχει επίσης ένας πολιτικός στόχος, αφήνοντας τις δυτικές χώρες με την προοπτική είτε αναγκάζονται να παρακάμψουν τις δικές τους κυρώσεις αναγκάζοντας να αντιμετωπίσουν τη μαύρη κεντρική τράπεζα της Μόσχας ή να κόψουν τις προμήθειές τους.

Γιατί είναι σημαντικό?

Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες, με περίπου το 40 τοις εκατό του φυσικού αερίου της να προέρχεται από τη χώρα. Εάν η Μόσχα αποφασίσει να κλείσει τις βρύσες, θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις ανεφοδιασμού, κλείσιμο εργοστασίων και ακρωτηριασμό του ενεργειακού κόστους σε ολόκληρη την περιοχή.

Το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα υψηλό για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία και βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης. Πριν από την έναρξη του πολέμου, το 55 τοις εκατό των εισαγωγών φυσικού αερίου προέρχονταν από τη Ρωσία, με το ποσοστό να πέφτει στο 40 τοις εκατό το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία έχει επιταχύνει τα σχέδια να αποδεσμευτεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και να διαφοροποιήσει τις προμήθειες της, έχει ήδη ενεργοποιήσει την πρώτη φάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων, το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει περιορισμό της ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση πολύ χαμηλής παροχής φυσικού αερίου.

Οι ολλανδικές τιμές του φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, έχουν ήδη φτάσει σε υψηλά ρεκόρ φέτος λόγω ανησυχιών για την προσφορά, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό στην περιοχή και αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης.

Ποιες χώρες αναμένει η Ρωσία να κάνει τη μετάβαση;

Ο κατάλογος των «μη φιλικών» χωρών αποτελείται από αυτές που έχουν επιβάλει κυρώσεις.

Περιλαμβάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, την Ελβετία, την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Νορβηγίας, δεν είναι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου.

Τι θα κάνουν οι ξένοι αγοραστές;

Μέχρι στιγμής, φαίνεται απίθανο οι ξένοι αγοραστές να κάνουν τη μετάβαση.

Οι δυτικές χώρες έχουν πει ότι η πληρωμή σε ρούβλια θα παραβίαζε συμβάσεις που μπορεί να χρειαστούν μήνες ή περισσότεροι για να επαναδιαπραγματευθούν.

«Δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ευρώπη να πληρώσει απευθείας σε ρούβλια», δήλωσε ο Christian Lawrence, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής αγοράς στη Rabobank.

«Ο Πούτιν ήταν ξεκάθαρος ότι χρειάζεται ρούβλια για αυτό το φυσικό αέριο. Επομένως, αν συμβεί, νομίζω ότι πηγαίνει μέσω τρίτου μέρους. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Εάν αλλάξουν, πώς θα λειτουργήσει;

Η εντολή του Πούτιν καθιστά την Gazprombank ενδιάμεσο στο εμπόριο φυσικού αερίου.

Ένας ξένος αγοραστής είναι πλέον υποχρεωμένος να μεταφέρει ξένο νόμισμα σε έναν ειδικό, αποκαλούμενο «Κ», λογαριασμό στον δανειστή. Στη συνέχεια, η Gazprombank θα αγόραζε ρούβλια για λογαριασμό του αγοραστή φυσικού αερίου για να μεταφέρει ρούβλια σε άλλο ειδικό λογαριασμό "K", ανέφερε η παραγγελία.

Η Βρετανία έθεσε την Gazprombank στη λίστα με τις απαγορευμένες οντότητες νωρίτερα αυτό το μήνα. Δεν συμπεριλήφθηκε στην εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT.

«Δυνητικά, το Κρεμλίνο ενεργεί από τον φόβο ότι η Gazprombank θα επιβληθεί σύντομα επίσης, εν μέσω μιας ευρύτερης προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διακόψει πλήρως τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία», ανέφεραν αναλυτές της Fitch Solutions.

«Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για αγορές φυσικού αερίου από τη Ρωσία είναι εκφρασμένα σε ευρώ (ευρώ) και ως εκ τούτου, χωρίς επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, δεν υπάρχει νομική βάση για τη Ρωσία να επιβάλει αυτή τη ζήτηση».

Τι συμβαίνει μετά?

Είναι ασαφές. Η Ρωσία θα έπρεπε να σταματήσει φυσικά τις ροές φυσικού αερίου προς την ΕΕ για να εξαναγκάσει το ζήτημα, το οποίο θα σηματοδοτούσε «μια μεγάλη κλιμάκωση που δεν θα πραγματοποιηθεί καν στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου», σύμφωνα με τη Fitch Solutions.

Εν τω μεταξύ, το μπλοκ μπορεί να ανεβάσει τον ρυθμό βάζοντας περιορισμούς στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να ετοιμάζει νέες κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου, με το μέγεθος των νέων μέτρων να εξαρτάται από τη στάση της Μόσχας για τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Ποια ήταν η αντίδραση στην εντολή του Πούτιν;

Ακολουθεί μια σύνοψη των δηλώσεων μετά την κίνηση της Ρωσίας:

Όλαφ Σολτς, Γερμανός καγκελάριος

«Σε κάθε τρόπο, εξακολουθεί να ισχύει ότι οι εταιρείες θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ».

Ρόμπερτ Χάμπεκ, Γερμανός υπουργός Οικονομίας

«Σε ό,τι αφορά την απειλή, την απαίτηση ή το αντάλλαγμα –δεν ξέρει κανείς πώς να το αποκαλέσει πια– να υποχρεωθεί να πληρώσει σε ρούβλια, είναι σημαντικό για εμάς να τηρούνται τα συμβόλαια.

«Είναι σημαντικό για εμάς να μην δώσουμε σήμα ότι θα εκβιασθούμε από τον Πούτιν».

Christian Lindner, Γερμανός υπουργός Οικονομικών

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα συμβόλαια είναι συμβόλαια. Τα συμβόλαια βασίζονται σε ευρώ και έτσι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τις εισαγωγές ενέργειας σε ευρώ.

«Θα εξετάσουμε λεπτομερώς τι προτείνεται και ζητείται. Αλλά είναι σαφές για εμάς ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικός εκβιασμός».

Bruno Le Maire, Γάλλος υπουργός Οικονομίας

«Τα συμβόλαια είναι συμβόλαια».

Ολλανδική εταιρεία εμπορίας αερίου Gasterra

«Οι διεθνείς συμφωνίες περιέχουν ρήτρες σχετικά με τις πληρωμές και το νόμισμα. Η τήρηση της συμφωνίας παραμένει θέση μας».

Ολλανδική εταιρεία ενέργειας Eneco

«Η Eneco έχει μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με τη Wingas, μια γερμανική θυγατρική της Gazprom, για παράδοση έως το 2030. Η Eneco αναμένει να εκπληρωθεί το τρέχον συμβόλαιό της με τη Wingas σε ευρώ».

Πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG

«Το PGNiG δεν παρέχει λεπτομερή σχόλια για τις συμβατικές ρήτρες. Η εταιρεία παραμένει σε επαφή με την Gazprom», ανέφερε το γραφείο Τύπου της εταιρείας.

Ο Georg Knill, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυστριακών Βιομηχανιών

Εξέφρασε ανησυχίες στα τέλη του περασμένου μήνα, σημειώνοντας ότι «το κόψιμο της βρύσης φυσικού αερίου τόσο πολύ μέσα σε μια νύχτα θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή, στον ενεργειακό μας εφοδιασμό και στην οικονομία μας». «Για να είμαστε σαφείς σε αυτό: δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την οικονομία όπως τη γνωρίζουμε χωρίς αέριο από τη Ρωσία», προειδοποίησε.

Πριν από μέρες, ο Martin Brudermüller, Διευθύνων Σύμβουλος της BASF

Μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες χημικών στον κόσμο, προέτρεψε τους ηγέτες της ΕΕ να σκεφτούν δύο φορές προτού προχωρήσουν σε τέτοιες δραστικές μεθόδους, ρωτώντας: «Θέλουμε να καταστρέψουμε ολόκληρη την οικονομία με τα μάτια μας ανοιχτά;"

Η Ουγγαρία θα πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια 

Μετά από διάταγμα που εκδόθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο απαιτεί από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν – αρνούμενος να υιοθετήσει πολιτικές που αντίκεινται στα συμφέροντα του ουγγρικού λαού – συμφώνησε να πληρώσει Μόσχα σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου της χώρας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός, ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα οδήγησε το κυβερνών κόμμα της χώρας σε μια τεράστια νίκη επί του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού Ενωμένοι για την Ουγγαρία, είπε στους δημοσιογράφους ότι η ουγγρική κυβέρνηση «δεν έχει πρόβλημα να πληρώσει σε ρούβλια», λέγοντας: «Εάν η Ρώσοι ζητήστε, θα πληρώσουμε σε ρούβλια». αναφέρει η ουγγρική οικονομική εφημερίδα  Portfolio  .

Τα λόγια του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Péter Szijjártó, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του είπε ότι «η προμήθεια φυσικού αερίου διέπεται από μια διμερή συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ μιας ουγγρικής και μιας ρωσικής εταιρείας». υποστηρίζοντας ότι «η ΕΕ δεν είχε κανένα ρόλο σε αυτό».

«Κάθε χώρα έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες μεμονωμένα και το πώς τις αλλάζει κάποιος δεν είναι δική μας δουλειά. Δεν είναι δουλειά κανενός άλλου πώς θα τροποποιήσουμε τη συνθήκη», συνέχισε ο Szijjártó, προσθέτοντας: «Η πρόθεση της ΕΕ να έχει κοινή απάντηση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου δεν είναι κάτι που θεωρούμε απαραίτητο».

«Διαβεβαιώνω όλους ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ουγγαρίας είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: https://www.aljazeera.com/news/2022/4/1/what-is-behind-putin-payment-demand


 
 
Πηγή βίντεο:https://rumble.com/
 
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου