Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Κωνσταντίνος Ελευθερίου:Τεχνητή Νοημοσύνη και Ατζέντα 2030: Μέρος 2

 

 
Το Α μέρος ΕΔΩ 
 
Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε τι είναι το ChatGPT, το αδερφάκι του το DALL·E  και την επίδραση που θα έχουν τέτοιες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία και στην αγορά εργασίας. Σειρά έχει τώρα να δούμε το πώς οι τεχνολογίες αυτές θα επηρεάσουν την κοινωνία και τον πολιτισμό μας μέσω της εφαρμογής τους.

Τέρμα η δημιουργικότητα και το ταλέντο 

Ο κύριος στη φωτογραφία που λέγεται Αμμάαρ Ρέσι έγινε άθελά του διαβόητος στο διαδίκτυο εξαιτίας του γεγονότος πως χρησιμοποιώντας το ChatGPT και το Midjourney (ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που παράγει εικόνες με βάση τις οδηγίες που του δίνεις όπως το DALL·E) κατάφερε να “γράψει”, να “σχεδιάσει” και να εκδώσει ένα παιδικό παραμύθι μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Όπως μπορείτε να καταλάβετε, το συμβάν αυτό σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από συγγραφείς και καλλιτέχνες που αισθάνθηκαν πως ο βίος τους κινδυνεύει από έξυπνα προγράμματα τα οποία μελετούν τη δουλειά τους, μαθαίνουν από αυτήν και στη συνέχεια μπορούν να παράξουν δική τους τέχνη για τους χρήστες τους με βάση τις γνώσεις που έχουν συγκεντρώσει.

 Το μεμονωμένο αυτό συμβάν είναι μια πρώτη γεύση του τι μας περιμένει αν συνεχίσουμε να οδεύουμε προς το Great Reset. Σε ένα κόσμο όπου ο καθένας μας θα έχει εύκολη πρόσβαση σε τεχνητή νοημοσύνη η οποία μπορεί να υποκαταστήσει το ανθρώπινο ταλέντο, αυτό θα πάψει να είναι πλέον κάτι το οποίο θα εκτιμάται. Παράλληλα, κάθε μορφή πρωτοτυπίας, μοναδικότητας και δημιουργικότητας στη τέχνη θα αντικατασταθεί από την ομοιομορφία που χαρακτηρίζει το τυποποιημένο προϊόν το οποίο παράγουν οι μηχανές. 

Η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο πάνω στην ζωγραφική, στα τραγούδια, στα σενάρια και στη λογοτεχνία που θα παράγεται καθώς η δουλειά της “αλάνθαστης” μηχανής θα προτιμάται από τη δουλειά του “ελλιπή” ανθρώπου. Τα στούντιο του Χόλυγουντ ήδη παράγουν ταινίες και σειρές οι οποίες ακολουθούν την ίδια, “σίγουρη” σεναριακή “συνταγή” φοβούμενες να επενδύσουν σε πρωτότυπες παραγωγές οι οποίες μπορεί να μην αποφέρουν τα επιθυμητά κέρδη. Συνάμα, οι μεγάλες δισκογραφικές προκρίνουν εδώ και δεκαετίες “καλλιτέχνες” οι οποίοι αντιγράφουν το στυλ και τα τραγούδια των πιο επιτυχημένων συναδέλφων τους, φοβούμενες και αυτές να επενδύσουν σε κάτι καινούργιο. Φανταστείτε τώρα το τι μονοτονία θα επικρατήσει στον τομέα του πολιτισμού όταν αυτές οι “συνταγές επιτυχίας” για τραγούδια, σειρές, ταινίες, κτλ. θα αρχίσουν πλέον να κατασκευάζονται από το ίδιο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης με κάθε ανθρώπινη παρέμβαση και πινελιά δημιουργικότητας να εξοβελίζεται.

Σε ένα κόσμο όπου οι 7 τέχνες θα παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη με σκοπό να παραχθεί ένα “πιασάρικο” και εύκολα εμπορεύσιμο προϊόν, το ήθος και η αισθητική μας (και ακόμα περισσότερο αυτή των παιδιών που θα μεγαλώσουν σε αυτή τη νέα κανονικότητα) θα διαμορφωθούν αντίστοιχα, υιοθετώντας την πεποίθηση πως η τέχνη και ο πολιτισμός είναι απλά εμπορικά προϊόντα και έχουν αξία μόνο αν μπορούν να πουλήσουν μαζικά και να αποφέρουν κέρδη. Κάθε μορφή πρωτότυπης καλλιτεχνικής έκφρασης θα αποθαρρύνεται καθώς δε θα έχει νόημα να ασχοληθεί κάποιος με τις τέχνες από τη στιγμή που ένα πρόγραμμα μπορεί να παράξει τέχνη για αυτόν. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η απαξίωση της παραγωγής αληθινά πρωτότυπης τέχνης και πολιτισμού και η αναμάσηση αυτών των τεχνητών και ψεύτικων πολιτισμικών προϊόντων που θα έχει δημιουργήσει η τεχνητή νοημοσύνη για εμάς, τα οποία και εννοείται πως θα προωθούν την πολιτική Ατζέντα του Νταβός. 

Τέλος η παιδεία και η έρευνα

Το διαδίκτυο είναι ήδη γεμάτο από βίντεο μαθητών και φοιτητών οι οποίοι βάζουν το ChatGPT να λύσει τις ασκήσεις τους και να κάνει τις εργασίες τους. Εξετάζοντας την άλλη πλευρά του νομίσματος, ποιό νομίζετε πως θα είναι το μέλλον της παιδείας (η οποία ήδη γίνεται ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως) όταν υπάρχουν προγράμματα όπως το ChatGPT τα οποία μπορούν να εξηγήσουν με “αμερόληπτο” και “αλάνθαστο” τρόπο σε μαθητές και φοιτητές σχολικά και πανεπιστημιακά μαθήματα; Ήδη έχουμε δει πως το μέλλον της εκπαίδευσης θα είναι τα εξ αποστάσεως μαθήματα. Το ζήτημα είναι αν σε αυτές τις τάξεις του μελλοντικού “σχολείου” θα διδάσκουν άνθρωποι ή προγράμματα όπως το ChatGPT τα οποία και θα κοστίζουν λιγότερο και θα διδάσκουν χωρίς ενδοιασμό τις “αξίες” του Νταβός.

Στο δια ταύτα

Όπως μπορούμε να δούμε, η επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης σημαίνει αυτομάτως και την παράδοση του υπάρχοντος πολιτισμού μας καθώς και της συνέχειας του σε αλγόριθμους οι οποίοι δεν θα κάνουν τίποτε άλλο από το να εξυπηρετούν τις παγκόσμιες ελίτ, φορώντας ένα προσωπείο αντικειμενικότητας, αμεροληψίας και αλάνθαστης αυθεντίας. Η συνεπαγόμενη εξύψωση τέτοιων προγραμμάτων σε θεούς επί της γης σημαίνει πως θα χάσουμε την πορεία του πολιτισμού, των αξιών και των ιδεωδών μας και θα υιοθετήσουμε άκριτα οτιδήποτε μας λένε οι “αλάνθαστοι” ψηφιακοί κυβερνήτες μας πως είναι καλό για εμάς. Αυτό, όπως είδαμε και θα δούμε και στο επόμενο άρθρο, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για το Great Reset και τη δημιουργία του νέου μετά-ανθρώπου που αυτό οραματίζεται. 

Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το άρθρο μου. Θα χαρώ να ακούσω και τα δικά σας σχόλια πάνω στο θέμα στη σελίδα μου στο Facebook ( https://www.facebook.com/profile.php?id=100088787553150 ). Εις το επανιδείν. 

Ελευθερίου Κωνσταντίνος 

Πολιτικός Επιστήμονας, Διαπραγματευτής, Ερευνητής

 πηγή: https://focusfm.gr/
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου