Στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας είδαμε το πως η παρούσα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να καθοδηγήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό προς την κατεύθυνση που επιθυμούν οι παγκόσμιες ελίτ. Σειρά έχει τώρα να δούμε το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καθοδήγηση των νόμων, των δικαστικών αποφάσεων και της απονομής δικαιοσύνης.
Ρομποτικός Δικαστής
Ήδη από το 2019 η Κίνα έχει πρωτοστατήσει στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στη
δικαιοσύνη. Αυτό έχει γίνει με την δημιουργία και εφαρμογή προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης των οποίων δουλειά είναι να βοηθούν τους δικαστικούς να ελέγχουν τον αν ισχύουν τα όσα λέγονται στο δικαστήριο και στο να παίρνουν “αμερόληπτες” αποφάσεις.
Τα προγράμματα αυτά θεωρούνται πλέον δομικά στοιχεία της δικαστικής διαδικασίας και της απονομής δικαιοσύνης στη Κίνα, καθώς μέσα σε 3 χρόνια έσωσαν δισεκατομμύρια ώρες εργασίας από τα δικαστήρια, μειώνοντας παράλληλα το κόστος των δικαστηρίων. Αυτό γίνεται καθώς είναι τόσο εξελιγμένα ώστε να έχουν την ικανότητα να “ακούνε” τα λεγόμενα και από τις δύο πλευρές κατά την διάρκεια της δίκης, να συμβουλεύονται τις βάσεις δεδομένων του κράτους και να πιστοποιούν σε αληθινό χρόνο στους δικαστικούς την αλήθεια των όσων έχουν ειπωθεί, γλιτώνοντάς τους από το να κάνουν αυτή τη δουλειά οι ίδιοι. Στη συνέχεια, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, τα προγράμματα αυτά προτείνουν ποινές για τα αδικήματα που εκδικάζονται με βάση προηγούμενα δεδικασμένα,
σχετικές νομοθεσίες και το σκορ “Καλού Πολίτη” που έχει κάθε πολίτης της Κίνας.
Εάν τώρα ο δικαστής έχει ήδη πάρει κάποια απόφαση που το σύστημα θεωρεί “λανθασμένη” τότε αυτό την αλλάζει προκειμένου να εναρμονίζεται με τη δική του, μετατρέποντας στην ουσία τον δικαστή (τον ανθρώπινο παράγοντα) σε συμπληρωματικό στοιχείο όσον αφορά την απονομή δικαιοσύνης. Το καλύτερο είναι πως ούτε και οι ίδιοι οι δικαστές δεν μπορούν να καταλάβουν το πως ακριβώς αυτά τα αυτοματοποιημένα συστήματα καταλήγουν στις ποινές τις οποίες εκείνοι εφαρμόζουν αλλά, με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας να έχει αποφασίσει πως αυτό θα είναι το μέλλον της δικαιοσύνης, δεν είναι σε θέση να κάνουν και πολλά για να σταματήσουν την εφαρμογή τους.
Ρομποτικοί Δικηγόροι
Στη Δύση μπορεί να μην έχουμε ακόμα ρομποτικούς δικαστές αλλά έχουμε ήδη ρομποτικούς δικηγόρους. Αυτό γίνεται μέσω της εφαρμογής DoNotPay (ΜηΠληρώσεις) η οποία είναι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργεί ως δικηγόρος.
Η εφαρμογή αυτή χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ για μικρές υποθέσεις όπως κλήσεις της τροχαίας, διεκδικήσεις αποζημιώσεων από εταιρείες και σύνταξη νομικών κειμένων για την διεκδίκηση χρωστούμενων χρημάτων. Το σύστημα αυτό έχει τη δυνατότητα να
εξετάζει νομικά κείμενα, να εντοπίζει νομικά παραθυράκια ή
αντικρουόμενες νομοθεσίες και στη συνέχεια να συντάσει τα απαραίτητα νομικά έγγραφα για τους χρήστες του.
Η εφαρμογή αυτή έχει αποδειχθεί τόσο επιτυχημένη που έχει κερδίσει πάνω από 2 εκατομμύρια διαμάχες και δίκες υπέρ δυσαρεστημένων καταναλωτών. Το δε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί είναι τόσο εξελιγμένο που αυτό τον μήνα ετοιμαζόταν πείραμα όπου θα υπερασπιζόταν ζωντανά στο δικαστήριο έναν χρήστη της εφαρμογής για την εκδίκαση ενός προστίμου της τροχαίας. Το πείραμα εν τέλει ακυρώθηκε για νομικούς λόγους αλλά και λόγω δριμύτατης επίθεσης από τους δικηγορικούς συλλόγους οι οποίοι φοβούνται πως η τεχνολογία αυτή έχει τη δύναμη να τους αντικαταστήσει.
Στο δια ταύτα
Όπως μπορούμε να δούμε, έτι μια φορά, μας ανοίγεται ένα παράθυρο στον κόσμο που μας ετοιμάζουν με την εφαρμογή της Ατζέντας 2030. Όπως αυτές οι τεχνολογίες έχουν ήδη αναπτυχθεί και εφαρμοστεί στη Κίνα και στη Δύση, έτσι θα προσπαθήσουν να τις εφαρμόσουν και εδώ. Στόχος είναι η δημιουργία ενός συστήματος δικαιοσύνης όπου ο ανθρώπινος παράγοντας θα έχει παραγκωνιστεί και θα είναι δέσμιος “αλάνθαστων” συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα αποδίδουν αυθαίρετες ποινές, αποφάσεις και νομοθεσίες τις οποίες δε θα έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε και οι οποίες δε θα κάνουν τίποτε άλλο πέρα από το να επιβάλουν την βούληση των παγκόσμιων ελίτ. Με άλλα λόγια, στόχος είναι ένα μέλλον όπου συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με προσωπείο αλάνθαστου, αμερόληπτου και τέλειου νομικού θα καταδυναστεύουν τις υποτελείς μάζες και θα τιμωρούν τους αντιφρονούντες, με σκοπό τη δημιουργία ενός κόσμου όπου δε θα μας ανήκει τίποτα, δε θα έχουμε δικαίωμα αντίλογου και…θα είμαστε και χαρούμενοι με όλο αυτό.
Ελευθερίου Κωνσταντίνος
Πολιτικός Επιστήμονας, Διαπραγματευτής, Ερευνητής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου