Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Τριγμό στη Σύνοδο φέρνει ο κορωνοϊός.


Παρενέργειες στις σχέσεις μεταξύ μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου προκάλεσε ο κορωνοϊός, με τους μητροπολίτες Λεμεσού και Μόρφου να σηκώνουν μπαϊράκι στη σύσταση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου προς τους πιστούς για αποχή από την εκκλησία για τρεις βδομάδες και παρακολούθηση της θείας λειτουργίας από ραδιοφώνου.

Μάλιστα ο Μόρφου Νεόφυτος άφησε και έμμεσες αιχμές κατά του Αρχιεπισκόπου υποδεικνύοντας: «Δεν μπορούμε εμείς οι ίδιοι, με αφορμή την παρούσα πανδημία του κορωνοϊού, να ενοχοποιήσουμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού ως πηγή θανάτου, άπαγε της βλασφημίας!».

Χθες έλαβε επίσης έμμεση απάντηση από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα» του Omega, και κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις, παρατήρησε: «Όσοι αντιδρούν, θα πάρουν το μάθημά τους από τη συμπεριφορά του λαού».

Από πλευράς του ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, παρόλον ότι θα τελεί όπως και ο Μητροπολίτης Μόρφου τις ακολουθίες κανονικά, γνωστοποίησε πως «οι καθιερωμένες ομιλίες του στις 18 και 19 Μαρτίου, δεν θα πραγματοποιηθούν καθώς επίσης και οι ομιλίες μετά το πέρας των Κατανυκτικών Εσπερινών».
 
Η Μητρόπολη Λεμεσού ανακοίνωσε επίσης ότι για αντιμετώπιση του κορωνοϊού «θα ψαλεί ο Κανόνας διά πάσαν λοιμική νόσο» και θα διαβάζεται και ειδική ευχή. 
Πιο αναλυτικά, ο Μητροπολίτης Μόρφου αντιδρώντας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποίαν αναφέρονταν και τα εξής: «Πατροπαραδότως, σε δύσκολες στιγμές, περιστάσεις και ασθένειες, οι πιστοί της Εκκλησίας καταφεύγουν στις θείες Λειτουργίες, όπου, κατά τον ψαλμωδό, «Σώμα Χριστού μεταλαμβάνουσι, πηγής αθανάτου γεύονται». Άρα δεν μπορούμε εμείς οι ίδιοι, με αφορμή την παρούσα πανδημία του κορωνοϊού, να ενοχοποιήσουμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού ως πηγή θανάτου, άπαγε της βλασφημίας!».
 
Παράλληλα αναφέρεται: «Πατρικά και με νηφαλιότητα, όπως οι εις τα όρια της Μητροπόλεως Μόρφου ευρισκόμενοι συνεχίσουμε απρόσκοπτα το εκκλησιαστικό πρόγραμμα Ακολουθιών και θείων Λειτουργιών της Μητέρας μας Εκκλησίας, και εμείς οι ταπεινοί και ολίγοι θα βαστάσουμε «το βάρος και τον καύσωνα της ημέρας, και για πιστούς και για ολιγόπιστους».
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε πως όλοι πρέπει να συμβάλουμε ούτως ώστε το κακό να κτυπηθεί στη ρίζα του και να μην το αφήσουμε να προχωρήσει και προς τούτο επικαλέστηκε την Κίνα η οποία έλαβε αυστηρά μέτρα και κτύπησε ανηλεώς το κακό και έφερε άριστα αποτελέσματα και την αποθεραπεία χιλιάδων.
 
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις Συνοδικών ανέφερε πως «στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην Εκκλησία έχουμε πλουραλιστική δημοκρατία» και πρόσθεσε: «Όσοι δεν συμφωνούν, στις επαρχίες τους μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Αν τους ακολουθήσει ο λαός μπράβο τους. Αλλά πιστεύω ότι ο λαός έχει αντιληφθεί το μεγάλο πρόβλημα και ότι με τη στάση του θα συμβάλει στο να μην αναπτυχθεί ο ιός και να θρηνήσουμε θύματα. Όσοι αντιδρούν, θα πάρουν το μάθημά τους από τη συμπεριφορά του λαού», κατέληξε.
Βάσος Βασιλείου.
philenews.com   

Πηγή:http://orthodoxathemata.blogspot.com/
«Πᾶνος» 

4 σχόλια:

  1. Μάλιστα το είδαμε και αυτό ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος να παραπέμπει την σωτηρία μας στους χριστιανομάχους και ειδωλολάτρες Κινέζους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καὶ ποῦ εἶσαι ἀκόμα ἀδελφέ μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να προσευχόμαστε όλοι ο καλός Θεός να αναδείξει καλούς ιεράρχες! Αυτούς θα ακολουθήσουν οι πιστοί και όχι τους κοσμικούς αρχιερείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΟΙ ΑΚΟΜΑ.
    Ο ΘΕΟΣ ΑΣ ΦΩΤΙΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΝΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ.
    ΚΑΙ ΑΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙ.
    ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΙΣ 7 Η ΩΡΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΨΕΛΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ. ΘΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΩ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΦΥΓΩ ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή