Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Αποκαλύφθηκε: η ομάδα χάκινγκ και παραπληροφόρησης που παρεμβαίνει στις εκλογές + ΒΙΝΤΕΟ


15 Φεβ 2023 - The Guardian

  • Η "Ομάδα Χόρχε" αποκαλύφθηκε από μυστική έρευνα
  • Η ομάδα πουλάει υπηρεσίες χάκινγκ και πρόσβαση σε τεράστιο στρατό ψεύτικων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Ομάδα αποδείξεων πίσω από εκστρατείες παραπληροφόρησης σε όλο τον κόσμο
  • Ο εγκέφαλος Tal Hanan ισχυρίζεται ότι συμμετείχε κρυφά σε 33 προεδρικές εκλογές
Ο Ταλ Χανάν αρνήθηκε οποιαδήποτε παρανομία
 
Μια ομάδα ισραηλινών εργολάβων που ισχυρίζονται ότι έχουν χειραγωγήσει περισσότερες από 30 εκλογές σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας χάκινγκ, σαμποτάζ και αυτοματοποιημένη παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύφθηκε σε μια νέα έρευνα.

Η μονάδα διευθύνεται από τον Ταλ Χανάν, έναν 50χρονο πρώην πράκτορα των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, ο οποίος εργάζεται πλέον ιδιωτικά χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο " Χόρχε", και φαίνεται να εργάζεται κάτω από το ραντάρ σε εκλογές σε διάφορες χώρες για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Αποκαλύπτεται από μια διεθνή κοινοπραξία δημοσιογράφων. Ο Χανάν και η ομάδα του, η οποία χρησιμοποιεί την κωδική ονομασία "Ομάδα Χόρχε", έχουν αποκαλυφθεί από μυστικό υλικό και έγγραφα που διέρρευσαν στον Guardian.

Ο Χανάν δεν απάντησε σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες και τις μεθόδους της Ομάδας Χόρχε, αλλά δήλωσε: "Αρνούμαι κάθε παρανομία".

Η έρευνα αποκαλύπτει εξαιρετικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η παραπληροφόρηση χρησιμοποιείται ως όπλο από την Ομάδα Χόρχε, η οποία διαχειρίζεται μια ιδιωτική υπηρεσία που προσφέρει μυστική παρέμβαση στις εκλογές χωρίς να αφήνει ίχνη. Η ομάδα εργάζεται επίσης για εταιρικούς πελάτες. 

Ο Χανάν είπε στους κρυφούς δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες του, τις οποίες άλλοι περιγράφουν ως "μαύρες επιχειρήσεις", ήταν διαθέσιμες σε υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές προεκλογικές εκστρατείες και ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη. Είπε ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Μία από τις βασικές υπηρεσίες της "Ομάδας Χόρχε" είναι ένα εξελιγμένο πακέτο λογισμικού, το "Προηγμένο πακέτο λύσεων για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης" (Advanced Impact Media Solutions ή Aims), το οποίο ελέγχει έναν τεράστιο στρατό χιλιάδων ψεύτικων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Twitter, το LinkedIn, το Facebook, το Telegram, το Gmail, το Instagram και το YouTube. Ορισμένα άβαταρ διαθέτουν ακόμη και λογαριασμούς Amazon με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin και λογαριασμούς Airbnb.

Η κοινοπραξία δημοσιογράφων που ερεύνησε την Ομάδα Χόρχε περιλαμβάνει δημοσιογράφους από 30 πρακτορεία, συμπεριλαμβανομένων των Le Monde, Der Spiegel και El País. Το έργο, που αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για τη βιομηχανία παραπληροφόρησης, συντονίστηκε από το Forbidden Stories, μια γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση, αποστολή της οποίας είναι να ερευνήσει το έργο των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν, απειλήθηκαν ή φυλακίστηκαν.

Τα μυστικά πλάνα τραβήχτηκαν από τρεις δημοσιογράφους, οι οποίοι προσέγγισαν την "Ομάδα Χόρχε" παριστάνοντας τους υποψήφιους πελάτες.

Σε περισσότερες από έξι ώρες μυστικά καταγεγραμμένων συναντήσεων, ο Χανάν και η ομάδα του μίλησαν για το πώς μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες για τους αντιπάλους, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας τεχνικές χάκινγκ για την πρόσβαση σε λογαριασμούς Gmail και Telegram. Καυχήθηκαν για την τοποθέτηση υλικού σε νόμιμα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το οποίο στη συνέχεια ενισχύεται από το λογισμικό διαχείρισης bot Aims.

Μεγάλο μέρος της στρατηγικής τους φάνηκε να περιστρέφεται γύρω από τη διατάραξη ή το σαμποτάζ αντίπαλων εκστρατειών: η ομάδα ισχυρίστηκε ακόμη και ότι έστειλε ένα σεξουαλικό παιχνίδι που παραδόθηκε μέσω Amazon στο σπίτι ενός πολιτικού, με σκοπό να δημιουργήσει ψευδή εντύπωση στη σύζυγό του ότι είχε δεσμό.

Οι μέθοδοι και οι τεχνικές που περιέγραψε η Ομάδα Χόρχε θέτουν νέες προκλήσεις για τις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες, οι οποίες εδώ και χρόνια αγωνίζονται να αποτρέψουν κακόβουλους φορείς να διαδίδουν ψεύδη ή να παραβιάζουν την ασφάλεια των πλατφορμών τους. Τα στοιχεία για μια παγκόσμια ιδιωτική αγορά παραπληροφόρησης με στόχο τις εκλογές θα σημάνουν επίσης συναγερμό για τις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο.
Ο Ταλ Χανάν και οι συνεργάτες του συναντήθηκαν με δημοσιογράφους σε ένα γραφείο στο Μόντι Ιν, περίπου 20 μίλια έξω από το Τελ Αβίβ.
 
Οι αποκαλύψεις της Ομάδας Χόρχε θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσχέρεια στο Ισραήλ, το οποίο δέχεται αυξανόμενες διπλωματικές πιέσεις τα τελευταία χρόνια για την εξαγωγή κυβερνο-όπλων που υπονομεύουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Χανάν φαίνεται να έχει διευθύνει τουλάχιστον ορισμένες από τις επιχειρήσεις παραπληροφόρησης μέσω μιας ισραηλινής εταιρείας, της Demoman International, η οποία είναι εγγεγραμμένη σε έναν ιστότοπο που διαχειρίζεται το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας για την προώθηση των εξαγωγών αμυντικών προϊόντων. Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αιτήματα σχολιασμού.

Η κρυφή βιντεοσκόπηση

Δεδομένης της εμπειρίας τους στην εξαπάτηση, είναι ίσως περίεργο ότι ο Χανάν και οι συνεργάτες του επέτρεψαν να εκτεθούν από τους κρυφούς δημοσιογράφους. Οι δημοσιογράφοι που χρησιμοποίησαν συμβατικές μεθόδους δυσκολεύτηκαν να ρίξουν φως στη βιομηχανία παραπληροφόρησης, η οποία προσπαθεί να αποφύγει τον εντοπισμό.

Οι κρυφά μαγνητοσκοπημένες συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2022, παρέχουν επομένως ένα σπάνιο παράθυρο στους μηχανισμούς της πληρωμένης παραπληροφόρησης.

Τρεις δημοσιογράφοι - από το "Radio France", τη "Haaretz" και το "TheMarker", πλησίασαν την "Ομάδα Χόρχε" προσποιούμενοι τους συμβούλους που εργάζονταν για λογαριασμό μιας πολιτικά ασταθούς αφρικανικής χώρας, η οποία ήθελε βοήθεια για την καθυστέρηση των εκλογών.

Οι συναντήσεις με τον Hanan και τους συναδέλφους του πραγματοποιήθηκαν μέσω βιντεοκλήσεων και μιας προσωπικής συνάντησης στη βάση της Ομάδας Χόρχε, ένα ανώνυμο γραφείο σε ένα βιομηχανικό πάρκο στο Modi'in, 20 μίλια έξω από το Τελ Αβίβ.

Ο Χανάν περιέγραψε την ομάδα του ως "απόφοιτους κυβερνητικών υπηρεσιών", με εμπειρία στα οικονομικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις προεκλογικές εκστρατείες, καθώς και στον "ψυχολογικό πόλεμο", που λειτουργεί σε 6 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Τέσσερις από τους συναδέλφους του Χανάν συμμετείχαν στις συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του, Ζοχάρ Χανάν, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας.

Έχουμε ολοκληρώσει 33 προεκλογικές εκστρατείες προεδρικού επιπέδου, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχείς". Αργότερα, δήλωσε ότι εμπλέκεται σε δύο "μεγάλα έργα" στις ΗΠΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν ασχολείται άμεσα με την αμερικανική πολιτική.

Δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν όλοι οι ισχυρισμοί της Ομάδας Χόρχε στις μυστικές συναντήσεις, και ο Χανάν ενδεχομένως να τους ωραιοποιούσε προκειμένου να εξασφαλίσει μια επικερδή συμφωνία με τους υποψήφιους πελάτες. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι ο Χανάν μπορεί να διόγκωσε τις αμοιβές του όταν συζητούσε το κόστος των υπηρεσιών του.

Η Ομάδα Χόρχε είπε στους δημοσιογράφους ότι δεχόταν πληρωμές σε διάφορα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin, ή μετρητά. Είπε ότι θα χρεώσει μεταξύ 6 και 15 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στις εκλογές.

Ωστόσο, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν στον Guardian δείχνουν τον Χανάν να αναφέρει πιο μετριοπαθείς αμοιβές. Ένα από αυτά υποδηλώνει ότι το 2015 ζήτησε 160.000 δολάρια από τη βρετανική συμβουλευτική εταιρεία Cambridge Analytica, η οποία έχει πλέον κλείσει, για τη συμμετοχή του σε μια εκστρατεία οκτώ εβδομάδων σε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Το 2017 ο Hanan ζήτησε και πάλι να εργαστεί για την Cambridge Analytica, αυτή τη φορά στην Κένυα, αλλά απορρίφθηκε από τη συμβουλευτική εταιρεία, η οποία δήλωσε ότι "400.000-600.000 δολάρια μηνιαίως και σημαντικά περισσότερα για την αντιμετώπιση κρίσεων" ήταν περισσότερα από όσα θα πλήρωναν οι πελάτες της.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποια από αυτές τις προεκλογικές εκστρατείες προχώρησε. Άλλα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν, ωστόσο, ότι όταν η Ομάδα Χόρχε εργάστηκε κρυφά για τον προεδρικό αγώνα της Νιγηρίας το 2015, το έκανε μαζί με την Cambridge Analytica.

Ο Αλεξάντερ Νιξ, ο οποίος ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Cambridge Analytica, αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομερώς, αλλά πρόσθεσε: "Η υποτιθέμενη γνώση σας αμφισβητείται".

Η Ομάδα Χόρχε έστειλε επίσης στην πολιτική συμβουλευτική εταιρεία του Νιξ ένα βίντεο που παρουσίαζε μια πρώιμη έκδοση του λογισμικού παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εμπορεύεται τώρα ως Aims. Ο Χανάν ανέφερε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι το εργαλείο, το οποίο επέτρεπε στους χρήστες να δημιουργήσουν έως και 5.000 bots για να μεταδίδουν "μαζικά μηνύματα" και "προπαγάνδα", είχε χρησιμοποιηθεί σε 17 εκλογές.

"Είναι το δικό μας αναπτυγμένο σύστημα δημιουργίας ημιαυτόματων Άβαταρ και ανάπτυξης δικτύου", είπε, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε γλώσσα και πωλείται ως υπηρεσία, αν και το λογισμικό μπορεί να αγοραστεί "αν η τιμή είναι σωστή".

Το λογισμικό διαχείρισης bot της Ομάδας Χόρχε φαίνεται να έχει αναπτυχθεί σημαντικά μέχρι το 2022, σύμφωνα με όσα είπε ο Χανάν στους κρυφούς δημοσιογράφους. Είπε ότι ελέγχει έναν πολυεθνικό στρατό από περισσότερα από 30.000 άβαταρ, με ψηφιακές ιστορίες που εκτείνονται χρόνια πίσω.

Παρουσιάζοντας τη διεπαφή Aims, ο Χανάν παρουσίασε δεκάδες άβαταρ και έδειξε πώς μπορούν να δημιουργηθούν ψεύτικα προφίλ στη στιγμή, χρησιμοποιώντας καρτέλες για την επιλογή εθνικότητας και φύλου και στη συνέχεια αντιστοιχίζοντας τις εικόνες προφίλ με τα ονόματα.

"Αυτό είναι ισπανικό, ρωσικό, βλέπετε Ασιάτες, μουσουλμάνους. Ας φτιάξουμε έναν υποψήφιο μαζί", είπε στους μυστικούς δημοσιογράφους, προτού καταλήξει σε μια εικόνα μιας λευκής γυναίκας. "Sophia Wilde, μου αρέσει το όνομα. Βρετανίδα. Ήδη έχει email, ημερομηνία γέννησης, τα πάντα".

Ο Χανάν ήταν επιφυλακτικός όταν ρωτήθηκε από πού προέρχονται οι φωτογραφίες για τα άβαταρ του. Ωστόσο, ο Guardian και οι συνεργάτες του έχουν ανακαλύψει αρκετές περιπτώσεις στις οποίες εικόνες έχουν συλλεχθεί από τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης πραγματικών ανθρώπων. Η φωτογραφία της "Sophia Wilde", για παράδειγμα, φαίνεται να έχει κλαπεί από έναν ρωσικό λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει σε μια γυναίκα που ζει στο Λιντς.

Ο Guardian και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν τη δραστηριότητα των bot που συνδέονται με το Aims σε όλο το διαδίκτυο. Ήταν πίσω από ψεύτικες καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αφορούσαν κυρίως εμπορικές διαμάχες, σε περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ελβετία, το Μεξικό, η Σενεγάλη, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αυτή την εβδομάδα η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, κατέβασε τα bots που συνδέονται με το Aims στην πλατφόρμα της, αφού δημοσιογράφοι μοιράστηκαν με την εταιρεία ένα δείγμα των ψεύτικων λογαριασμών. Την Τρίτη, ένας εκπρόσωπος της Meta συσχέτισε τα bots της Aims με άλλα που συνδέονταν το 2019 με μια άλλη, πλέον ανενεργή ισραηλινή εταιρεία, την οποία απαγόρευσε από την πλατφόρμα.

"Αυτή η τελευταία δραστηριότητα είναι μια προσπάθεια από κάποια από τα ίδια άτομα να επιστρέψουν και τα απομακρύναμε επειδή παραβίαζαν τις πολιτικές μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος. "Η τελευταία δραστηριότητα της ομάδας φαίνεται να επικεντρώνεται στη διεξαγωγή ψεύτικων ηλεκτρονικών υπογραφών στο διαδίκτυο ή στη διοχέτευση κατασκευασμένων ιστοριών σε κύρια μέσα ενημέρωσης".

Εκτός από το Aims, ο Χανάν μίλησε στους δημοσιογράφους για τη "μηχανή του μπλόγκερ", ένα αυτοματοποιημένο σύστημα για τη δημιουργία ιστότοπων που τα ελεγχόμενα από το Aims προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο. "Αφού δημιουργήσεις αξιοπιστία, τι κάνεις; Τότε μπορείς να χειραγωγήσεις", είπε.

Θα σας δείξω πόσο ασφαλές είναι το Telegram

Δεν ήταν λιγότερο ανησυχητικές οι επιδείξεις του Hanan για τις δυνατότητες χάκινγκ της ομάδας του, στις οποίες έδειξε στους δημοσιογράφους πώς μπορούσε να διεισδύσει σε λογαριασμούς Telegram και Gmail. Σε μια περίπτωση, έφερε στην οθόνη τον λογαριασμό Gmail ενός ανθρώπου που περιγράφηκε ως "βοηθός ενός σημαντικού ατόμου" στις γενικές εκλογές στην Κένυα, που ήταν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

"Σήμερα, αν κάποιος έχει Gmail, σημαίνει ότι έχει πολύ περισσότερα από ένα απλό email", είπε ο Hanan καθώς έκανε κλικ στα emails, τους φακέλους προσχεδίων, τις επαφές και τους δίσκους του στόχου. Στη συνέχεια παρουσίασε ότι μπορούσε, όπως ισχυρίστηκε, να αποκτήσει πρόσβαση σε λογαριασμούς στο Telegram, μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ταλ Χανάν. Φωτογραφία, Πηγή: Haaretz/TheMarker/Radio France
 
Ένας από τους λογαριασμούς Telegram στους οποίους ισχυρίστηκε ότι διείσδυσε ανήκε σε ένα άτομο στην Ινδονησία, ενώ οι άλλοι δύο εμφανίστηκαν να ανήκουν σε Κενυάτες που συμμετείχαν στις εν εξελίξει γενικές εκλογές και βρίσκονταν κοντά στον τότε υποψήφιο William Ruto, ο οποίος τελικά κέρδισε την προεδρία.
"Ξέρω ότι σε ορισμένες χώρες πιστεύουν ότι το Telegram είναι ασφαλές. Θα σας δείξω πόσο ασφαλές είναι", είπε, προτού δείξει μια οθόνη στην οποία φαινόταν να ξεφυλλίζει τις επαφές στο Telegram ενός στρατηγικού στελέχους από την Κένυα που εργαζόταν για τον Ruto εκείνη την εποχή.

Στη συνέχεια, ο Hanan έδειξε πώς η πρόσβαση στο Telegram μπορεί να χειραγωγηθεί για να σπείρει το χάος.

Πληκτρολογώντας τις λέξεις " Γεια σου πώς είσαι αγαπητή μου", η Χανάν φάνηκε να στέλνει ένα μήνυμα από τον λογαριασμό του Κενυάτη στρατηγού σε μία από τις επαφές τους. "Δεν παρακολουθώ απλώς", υπερηφανεύτηκε ο Χανάν, προτού εξηγήσει πώς η χειραγώγηση της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων για την αποστολή μηνυμάτων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία χάους στην προεκλογική εκστρατεία ενός αντιπάλου.

"Ένα από τα κυριότερα πράγματα είναι να βάζουμε "λόγια" ανάμεσα στους κατάλληλους ανθρώπους, καταλαβαίνετε", είπε. "Και μπορώ να του γράψω τι σκέφτομαι για τη σύζυγό του ή τι σκέφτομαι για την τελευταία του ομιλία ή μπορώ να του πω ότι του υποσχέθηκα ότι θα είναι ο επόμενος προσωπάρχης μου, εντάξει;".

Στη συνέχεια, ο Χανάν έδειξε ότι, αφού το μήνυμα είχε διαβαστεί, μπορούσε να το "διαγράψει" για να καλύψει τα ίχνη του. Αλλά όταν ο Χανάν επανέλαβε αυτό το τέχνασμα, παραβιάζοντας τον λογαριασμό Telegram του δεύτερου στενού συμβούλου του Ρούτο, έκανε ένα λάθος.

Αφού έστειλε ένα ακίνδυνο μήνυμα Telegram που αποτελούνταν μόνο από τον αριθμό "11" σε μία από τις επαφές του χακαρισμένου θύματος, δεν κατάφερε να το διαγράψει σωστά.

Επίδειξη της ομάδας Jorge για τη ζωντανή διείσδυση στο Telegram. Στιγμιότυπο που δείχνει το μήνυμα. Ο Hanan έστειλε ένα μήνυμα Telegram που αποτελούνταν μόνο από τον αριθμό 11 σε μία από τις επαφές του χακαρισμένου θύματος. Φωτ: Haaretz/TheMarker/Radio France
 
Ένας δημοσιογράφος της κοινοπραξίας κατάφερε αργότερα να εντοπίσει τον παραλήπτη του εν λόγω μηνύματος και του δόθηκε άδεια να ελέγξει το τηλέφωνο του ατόμου. Το μήνυμα "11" ήταν ακόμη ορατό στον λογαριασμό στο Telegram, γεγονός που παρείχε αποδείξεις ότι η διείσδυση της ομάδας Χόρχε στον εν λόγω λογαριασμό ήταν γνήσια.
Ο Χανάν υπέδειξε στους κρυφούς δημοσιογράφους ότι ορισμένες από τις μεθόδους του χάκινγκ εκμεταλλεύονταν ευπάθειες στο παγκόσμιο σύστημα τηλεπικοινωνιών σηματοδότησης, SS7, το οποίο εδώ και δεκαετίες θεωρείται από τους ειδικούς ως το αδύναμο σημείο του τηλεπικοινωνιακού δικτύου.

Η Google, η οποία διαχειρίζεται την υπηρεσία Gmail, αρνήθηκε να σχολιάσει. Το Telegram δήλωσε ότι "το πρόβλημα των τρωτών σημείων του SS7" ήταν ευρέως γνωστό και "δεν αφορά μόνο το Telegram". Πρόσθεσαν: "Οι λογαριασμοί σε οποιοδήποτε μαζικά δημοφιλές δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης ή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων μπορεί να είναι ευάλωτοι σε πειρατεία ή πλαστοπροσωπία, εκτός εάν οι χρήστες ακολουθούν τις συστάσεις ασφαλείας και λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις για να διατηρούν τους λογαριασμούς τους ασφαλείς".

Ο Χανάν δεν απάντησε σε λεπτομερή αιτήματα για σχολιασμό, ισχυριζόμενος ότι χρειαζόταν "έγκριση" από μια απροσδιόριστη αρχή πριν το κάνει. Ωστόσο, πρόσθεσε: "Για να είμαι ξεκάθαρος, αρνούμαι οποιαδήποτε παρανομία".

Ο Ζοχάρ Χανάν, αδελφός και συνέταιρός του, πρόσθεσε: "Δουλεύω όλη μου τη ζωή σύμφωνα με το νόμο"!

Πηγή: https://www.theguardian.com/world/2023/feb/15/revealed-disinformation-team-jorge-claim-meddling-elections-tal-hanan?CMP=twt_gu&utm_source=Twitter&utm_medium


 
 
Πηγή κειμένου:https://telegra.ph/
 
«Πᾶνος»  

1 σχόλιο:

  1. Αυτός είναι ένας από τους λόγους, που πιστεύω πως αν με τις εκλογές άλλαζε κάτι, θα ήταν παράνομες. Η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα για ανάξιους πολίτες, όπως εμείς. Αλλά, ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι για μοναρχία. Πρέπει να πέσουν κι άλλες "παιδαγωγικές σφαλιάρες". Πίστη μόνο στον Θεό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή