Σάββατο 13 Μαΐου 2023

ΟΧΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΡΕΑΣ: Εταιρείες και κυβερνήσεις σχεδιάζουν ένα μέλλον που ΔΕΝ θα περιλαμβάνει φυσικό ζωικό κρέας



 
Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις συνεργάζονται χέρι-χέρι για να αξιοποιήσουν τις εξελίξεις στη βιοτεχνολογία, ώστε ισχυρά, ειδικά συμφέροντα να μπορούν να ελέγχουν τον εφοδιασμό τροφίμων, να πειραματίζονται με την ανθρώπινη γενετική και να χειραγωγούν τον πληθυσμό σε κυτταρικό επίπεδο. Αυτές οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία υπερβαίνουν τη γενετική μηχανική των σπόρων που έχει γίνει κοινός τόπος σε όλη την προσφορά τροφίμων τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Τώρα, οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις εργάζονται προς ένα μέλλον που ΔΕΝ περιλαμβάνει το φυσικό ζωικό κρέας. Πολλαπλά πειράματα mRNA βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη στους βιομηχανίες βοείου κρέατος, πουλερικών και χοιρινού κρέατος. Επιπλέον, υπάρχουν παγκόσμια σχέδια για τον αυστηρό περιορισμό της διαθεσιμότητας του κρέατος μέσω φορολογικών συστημάτων, φόρων άνθρακα, καταναγκαστικών ετικετών, γεωργικών επιδοτήσεων και εμπορικών νόμων. Η κατανάλωση κρέατος διασύρεται για το γεγονός ότι συμβάλλει σημαντικά στην "κλιματική αλλαγή" και στην καταστροφή του πλανήτη. Υπάρχουν ακόμη και εκκλήσεις για την πλήρη απαγόρευση της κατανάλωσης κρέατος.

Υπάρχει μια παγκόσμια ατζέντα για τη ρύπανση, την απαγόρευση και τη μείωση της προσβασιμότητας στο κρέας

Ο Guardian ανέφερε τον Σεπτέμβριο του 2019: "Ο δικηγόρος Μάικλ Μάνσφιλντ πρότεινε ότι θα πρέπει να έχουμε νέους νόμους κατά της οικοκτονίας - πρακτικές που καταστρέφουν τον πλανήτη - και ότι στο πλαίσιο αυτών θα μπορούσε να στοχοποιηθεί το κρέας. 'Νομίζω ότι όταν κοιτάμε τη ζημιά που κάνει η κατανάλωση κρέατος στον πλανήτη, δεν είναι παράλογο να σκεφτούμε ότι μια μέρα θα γίνει παράνομη', είπε".

Έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 2018 υποστήριξε ότι η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι υπεύθυνη για το 60% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από τον γεωργικό τομέα και επομένως καταστρέφουν τον πλανήτη. Η έκθεση κατακεραύνωσε τα βοοτροφικά ράντσα επειδή καταναλώνουν έως και το 83% των διαθέσιμων γεωργικών εκτάσεων, ενώ παρέχουν πολύ λίγα οφέλη για την ανθρώπινη διατροφή.

Ωστόσο, το κρέας είναι μια κρίσιμη πηγή διατροφής και έχει καταστεί εξελικτικά πηγή διατροφής για την ανθρωπότητα. Ο Dr. Adegbola Adesogan, διευθυντής του Global Food Systems Institute του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, έγραψε για τη σημασία των τροφίμων ζωικής προέλευσης στην ανθρώπινη διατροφή.

"Οι διατροφικές συστάσεις για την εξάλειψη των τροφίμων ζωικής προέλευσης από τις δίαιτες αγνοούν τη σημασία τους", έγραψε ο Δρ Adesogan. "Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι ανώτερα από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης στην ταυτόχρονη παροχή αρκετών βιοδιαθέσιμων μικροθρεπτικών συστατικών και υψηλής ποιότητας μακροθρεπτικών συστατικών που είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη και τη γνωστική ανάπτυξη". Επισήμανε την έρευνα που εξηγεί τη σημασία του κρέατος στα εξελικτικά διατροφικά πρότυπα των ανθρώπων σε όλη την ιστορία. "Οι ερευνητές εξηγούν ότι το κρέας προσφέρει μια πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών που δεν λαμβάνονται πάντα εύκολα με δίαιτες χωρίς κρέας και είναι συχνά υπο-βέλτιστες ή ανεπαρκείς σε παγκόσμιους πληθυσμούς", είπε.

Τα "κρέατα" φυτικής προέλευσης και άλλα συνθετικά δεν παρέχουν επαρκή διατροφή κατάλληλη για την πέψη και το μεταβολισμό.

Υπάρχουν πολλά σχέδια για ψεύτικα τρόφιμα και επενδύσεις σε συνθετικό κρέας που βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη. Το Impossible Burger περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται λεμφογλοβίνη σόγιας (εν συντομία SLH), η οποία προέρχεται από γενετικά τροποποιημένη (ΓΤ) μαγιά. Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η πρωτεΐνη δεν μεταβολίζεται καλά και προκαλεί αύξηση βάρους, φλεγμονή, νεφροπάθεια και αναιμία. Επιπλέον, τα κρέατα φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός και μπορεί να περιέχουν αντι-θρεπτικά συστατικά που εμποδίζουν τον οργανισμό να απορροφήσει μέταλλα όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Το φυσικό ζωικό κρέας είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των επιμέρους θρεπτικών συστατικών και έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνεται με την ανθρώπινη πέψη και το μεταβολισμό. Οι άνθρωποι που κάνουν διατροφή χωρίς κρέας αγωνίζονται να λάβουν και να μεταβολίσουν αυτά που χρειάζεται το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, (ειδικά της Β12), της ρετινόλης, των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας, του σιδήρου, του ψευδαργύρου, της ταυρίνης, της κρεατίνης και της καρνοσίνης.

Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποστηρίζει τα διατροφικά οφέλη των καλλιεργημένων, εργαστηριακών κρεάτων. Στη μελέτη "Ο ρόλος του κρέατος στην ανθρώπινη διατροφή: εξελικτικές πτυχές και διατροφική αξία" οι ερευνητές μιλούν ενάντια στην παγκόσμια συνωμοσία για την εξάλειψη της κατανάλωσης κρέατος για περιβαλλοντικούς λόγους.

"Ως διατροφική μήτρα, το κρέας είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των επιμέρους θρεπτικών συστατικών του. Επιπλέον, εντός του διατροφικού πλέγματος, μπορεί να χρησιμεύσει ως βασικό τρόφιμο σε διατροφικές παρεμβάσεις με βάση τα τρόφιμα για τη βελτίωση της διατροφικής κατάστασης, ιδίως σε περιοχές που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε βασικά προϊόντα δημητριακών", γράφουν οι ερευνητές. "Οι προσπάθειες για τη μείωση της παγκόσμιας πρόσληψης κρέατος για περιβαλλοντικούς ή άλλους λόγους πέρα από ένα κρίσιμο όριο μπορεί να εμποδίσουν την πρόοδο προς τη μείωση της υποθρεψίας και των επιπτώσεων που αυτή έχει τόσο στα σωματικά όσο και στα γνωστικά αποτελέσματα, και έτσι να καταπνίξουν την οικονομική ανάπτυξη".

Τα πραγματικά προβλήματα της σημερινής προμήθειας κρέατος οφείλονται στην εργοστασιακή κτηνοτροφία και στην υπερβολική χρήση αντιβιοτικών. Αν οι αναγεννητικές πρακτικές καλλιέργειας και η περμακουλτούρα είχαν κίνητρα έναντι της εργοστασιακής γεωργίας, τότε θα υπήρχε τόσο περιβαλλοντικό όφελος όσο και όφελος για την ανθρώπινη υγεία. Τα εδάφη θα αναγεννιόντουσαν, η ποικιλομορφία των φυτών θα ανθούσε και τα ζώα θα ήταν σε θέση να ζήσουν υγιείς ζωές, προσφέροντας πυκνές σε θρεπτικά συστατικά πηγές κρέατος για έναν αυξανόμενο πληθυσμό. Υπάρχουν τρόποι να προστατευθεί το περιβάλλον, η υγεία των ζώων και να προωθηθεί η διατροφή και η πρόληψη ασθενειών για τον άνθρωπο, αλλά αυτές οι λύσεις δεν εξετάζονται σε μεγάλη κλίμακα. Αντ' αυτού, το ίδιο το κρέας λοιδορείται, μολύνεται με πειράματα mRNA και περιορίζεται. Καθώς οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις προσποιούνται ότι σώζουν τον πλανήτη, θα συνεχίσουν να λεηλατούν τους φυσικούς πόρους του πλανήτη, καθώς επιδιώκουν να επανασχεδιάσουν την ίδια τη ζωή και να αποκτήσουν περισσότερα κέρδη και έλεγχο στην προσφορά τροφίμων.
 
Πηγές
________________________________
Μετάφραση ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΣ
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου