Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Tα “φαντάσματα” της ΕΕ: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τον Ορμπάν


Μία εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο.


Μία εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς το σώμα συζητά την Τρίτη και αποφασίζει την Τετάρτη εάν θα ενεργοποιήσει την διαδικασία του άρθρου 7 για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας λόγω της «ύπαρξης σαφούς κινδύνου κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ενωση».


Η συζήτηση έγινε επί τη βάση συγκεκριμένου πορίσματος το οποίο συνέταξε επιτροπή ευρωβουλευτών που εξέτασε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σε μια σειρά από θέματα.


Ο ούγγρος πρωθυπουργός βρέθηκε την Τρίτη ο ίδιος στο Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να υπερασπιστεί τις θέσεις και τις πολιτικές του, ωστόσο δεν έδειξε να συγκινείται ούτε από το περιεχόμενο του πορίσματος, ούτε από την σφοδρή κριτική των ευρωβουλευτών, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.


Στην ομιλία του στο Στρασβούργο, ο Ορμπάν κατηγόρησε για υποκρισία τους επικριτές του και επέμεινε ότι η Βουδαπέστη δεν θα υποκύψει στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε: “Αυτοί που κληρονόμησαν τη δημοκρατία, που δεν χρειάστηκε να πάρουν προσωπικά ρίσκα προκειμένου να αποκτήσουν ελευθερία, αυτοί είναι που θέλουν να καταδικάσουν. Νομίζετε ότι γνωρίζετε καλύτερα από τους Ούγγρους τι χρειάζονται; Αυτή η έκθεση δεν αποδίδει τα δέοντα στους Ούγγρους”.


Στην ιδιαίτερα επιθετική του ομιλία, ο Ορμπάν πρόσθεσε ότι «δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό των δυνάμεων που υποστηρίζουν τους μετανάστες εναντίον της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία θα υπερασπιστεί τα σύνορά της, θα σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και θα υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων της».


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico, οι συγγραφείς του πορίσματος, μεταξύ αυτών και η ευρωβουλευτής της Δανίας Judith Sargentini, η οποία ηγήθηκε της σχετικής διαδικασίας, βεβαιώνουν την ύπαρξη σοβαρού κινδύνου παραβίασης από την Ουγγαρία των αξιών πάνω στις οποίες βασίστηκε η ΕΕ και παραθέτουν μια σειρά παραβιάσεων των ευρωπαϊκών δημοκρατικών προδιαγραφών, μεταξύ αυτών και ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση του Ορμπάν περιόρισε την ελευθερία έκφρασης, την θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και υπονόμευσε τη λειτουργία των συνταγματικών και εκλογικών συστημάτων καθώς και την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος. 

Η κυβέρνηση Ορμπάν κατηγορείται ακόμη για παραβίαση των δικαιωμάτων των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων της χώρας, καθώς και παρεμβάσεις στην ελευθερία του Τύπου.


Ο Όρμπαν υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη έκθεση προσβάλλει "την τιμή της Ουγγαρίας και του ουγγρικού λαού", και πρόσθεσε: "Οι ουγγρικές αποφάσεις λαμβάνονται από τους ψηφοφόρους". Εκτίμησε εξάλλου ότι η χώρα του "τιμωρείται" επειδή είχε "διαφορετικό" όραμα όσον αφορά "τη χριστιανική φύση της Ευρώπης", τον "ρόλο των εθνών", ή ακόμη "τα μεταναστευτικά ζητήματα".


“Ξέρω ότι ήδη έχετε αποφασίσει, ξέρω ότι η πλειοψηφία θα εγκρίνει το πόρισμα και ξέρω ότι η ομιλία εδώ σήμερα δεν θα καταφέρει να σας αλλάξει τη γνώμη” ανέφερε ο Ορμπάν.

Βολές από ευρωβουλευτές - Τι θα κάνει το ΕΛΚ

 


Παραμένει ωστόσο ακόμη αβέβαιο εάν τελικώς θα επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται (2/3 του συνολικού σώματος 750 ευρωβουλευτών) για να εγκριθεί το άρθρο 7. Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, μετά την ομιλία Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης.


“Δεν μπορούμε άλλο να καθόμαστε και να βλέπουμε την ουγγρική κυβέρνηση να καταστρέφει τις θεμελιώδεις ελευθερίες” ανέφερε σύμφωνα με το Politico η Petra Kammerevert, γερμανίδα σοσιαλδημοκράτης.


Αλλά και εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τα πράγματα δεν εμφανίζονται πολύ καλά για τον Ορμπάν. Όπως δήλωσε αργά χθες ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, οι συντηρητικοί της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης η οποία διαπιστώνει πως η Ουγγαρία παραβιάζει κατ΄εξακολούθηση τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η απόφαση αυτή είναι ασυνήθιστη για τον Κουρτς δεδομένων των στενών σχέσεών του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, που είναι και αυτός υποστηρικτής της σκληρής γραμμής όσον αφορά το μεταναστευτικό. Ο Κουρτς έχει πει πως ελπίζει να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις αυτές προκειμένου να οικοδομήσει γέφυρες ανάμεσα στα δυτικά και ανατολικά κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία έχουν συγκρουστεί για τη μετανάστευση και άλλα θέματα.


Οι πέντε συντηρητικοί ευρωβουλευτές της Αυστρίας είναι ένα μικροσκοπικό κλάσμα της πλειοψηφίας των δύο τρίτων που απαιτείται στο Ευρωκοινοβούλιο, που διαθέτει 750 έδρες, προκειμένου να εγκριθεί η διαδικασία του λεγόμενου Άρθρου 7. 

Κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνηση μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις όπως η αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας. «Οι Αυστριακοί (συντηρητικοί) βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ επειδή πιστεύουμε πως δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί στην κυριαρχία του νόμου και της δημοκρατίας και άρα είναι σημαντικό οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον της Ουγγαρίας να ξεκαθαρίσουν», δήλωσε ο Κουρτς στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF.


Το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς ανήκει στην ίδια συντηρητική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως και το Fidesz του Ορμπάν. Η Αυστρία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τα τέλη του έτους. O Κουρτς εμφανίστηκε να προτείνει ότι και άλλες χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίσουν τη διαδικασία του Άρθρου 7. 

«Δεν πρέπει μόνο να ρίξουμε μια στενότερη ματιά στην Ουγγαρία αλλά όταν βλέπουμε την κατάσταση στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, όπου πρόσφατα σημειώθηκε δολοφονία ενός δημοσιογράφου, και εκεί επίσης πρέπει να δούμε από πολύ κοντά» είπε.


Αλλά και η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης της ΕΕ εναντίον της Ουγγαρίας, όπως ανακοίνωσε μέσω Twiter ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ σε μια ανάρτηση στα αγγλικά ανακοίνωσε την πρόθεση του κόμματος και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε και δεν θα συμβιβαστούμε σε θέματα που σχετίζονται με τις βασικές μας δημοκρατικές αξίες και αρχές»..


[Πηγή]http://www.thetoc.gr/
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου