Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

1913: Πώς η Αλβανία «άρπαξε» τη Βόρειο Ήπειρο

 
 
Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος 
 
Η Βόρειος Ήπειρος είναι μια περιοχή στην οποία έχει χυθεί ατελείωτο ελληνικό αίμα και δάκρυ! 
Ιστορικά και εθνικά έχει υποστεί τα πάνδεινα. 
Από προδοσίες μέχρι πολεμικές τραγωδίες αλλά και θριάμβους…  
 
Υπήρξε αναπόσπαστο κύτταρο του ελληνικού έθνους μέχρι το 1913, όταν κατ απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων παραχωρήθηκε στο νεοσύστατο κράτος της Αλβανίας, με αντάλλαγμα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.  
 
Από τότε μέχρι σήμερα οι Έλληνες βορειοηπειρώτες ζουν ως «ελεύθεροι πολιορκημένοι» στα ίδια τους τα χώματα, χωρίς ωστόσο να έχει καμφθει το φρόνημα τους.
Είναι πραγματικοί ήρωες που όμως λιγοστεύουν…  
 
ΤΑ ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ  
 
Με την Συνθήκη Βουκουρεστίου, στις 10 Αυγούστου 1913, ορίστηκαν τα σύνορα της ηττημένης Βουλγαρίας με τις όμορες και νικήτριες χώρες ενώ ταυτόχρονα απετράπη η όποια ανάμιξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε βαλκανικά ζητήματα.  
 
Η Σερβία έλαβε υπό τη κυριαρχία της όλη τη Βόρεια Μακεδονία μέχρι τη Ραντοβίτσα και τη Στρώμνιτσα καθώς και το Μοναστήρι και το μεγαλύτερο τμήμα του Βαρδάρη.  
 
Τα Ελληνο-Σερβικά σύνορα είχαν ήδη καθορισθεί από ειδική διμερή επιτροπή από τις 3 Αυγούστου 1913 και τα είχαν υπογράψει οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Σερβίας Ελευθέριος Βενιζέλος και Νικόλα Πάσιτς αντίστοιχα. Τα Ελληνο-Βουλγαρικά καθορίστηκαν ανατολικά μεταξύ του όρους Μπέλες και των εκβολών του ποταμού Νέστου στο Αιγαίο, και βόρεια από εγγύς Στρωμνίτσας μέχρι όρους Μπέλες.  
 
Η Ρουμανία μετά την επίθεση που ξεκίνησε η Βουλγαρία, παρασυρόμενη από το πάθος πολεμικής λύσης, είχε εισβάλει στη Βουλγαρία, από την οποία και προσάρτησε τη Βουλγαρική Δομβρουτσά.  
 
Η δε Οθωμανική Αυτοκρατορία επανέκτησε την Αδριανούπολη και τμήματα της Α. Θράκης.  
 
Η Βουλγαρία αν και ηττημένη, διατήρησε το Μελένικο και το Νευροκόπι στη βόρεια Μακεδονία καθώς και τη Δυτική Θράκη, εκτός της Καβάλας.  
 
Συνεπώς η Βουλγαρία, από τη Συνθήκη αυτή, εξήλθε πολλαπλά κερδισμένη τόσο σε έκταση, όσο και σε πληθυσμό. Συγκεκριμένα έστω και με τα εδάφη που της απέμειναν από εκείνα που είχε προσαρτήσει στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο έφθανε σε έκταση και πληθυσμό την Ελλάδα , υπερβαίνοντας και τη Σερβία. Έμεναν να καθοριστούν και τα σύνορα από την άλλη πλευρά και αυτό συνέβη μερικούς μήνες αργότερα με μια νέα συνθήκη που έμεινε γνωστή σαν Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας.  
 
ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ  
 
Στις 4 Δεκεμβρίου 1913 σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο (17 Δεκεμβρίου με το νέο), υπογράφεται το γνωστό Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας και παραχωρείται η βόρεια ήπειρος στην Αλβανία.  
 
Υπογράφεται στην ομώνυμη πόλη, μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων και τα σύνορα πλέον της Βορείου Ηπείρου είναι γεγονός όπως και το νεοϊδρυθέν αλβανικό κράτος. Στους όρους του Πρωτοκόλλου η Ελλάδα «αποδίδει» στην Αλβανία τις περιοχές της Χειμάρρας, των Αγίων Σαράντα, του Δελβίνου, του Τεπελενίου, της Κορυτσάς και του Αργυροκάστρου.
 
Οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες μετείχαν στη συνδιάσκεψη ήταν η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Γερμανία, και η Αυστροουγγαρία.  
 
Η Ελληνική Κυβέρνηση διαμαρτύρεται έντονα και φυσικά αντιδρά, οπότε οι Πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων στο Λονδίνο πια, δίνουν διακοίνωση στην Ελληνική Κυβέρνηση με την οποία γνωστοποιούν την απόφαση για οριστική παραχώρηση των νησιών του Αιγαίου μόνο αν και εφόσον συμμορφωθεί με τους όρους του Πρωτοκόλλου.  
 
Επίσης αξιοσημείωτο είναι πως μοναδικό κριτήριο για αυτήν τους την απόφαση ήταν η γλώσσα και η Ελλάδα πρόβαλε το θέμα της εξασφάλισης των ατομικών, μορφωτικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων των εκεί ελληνικών πληθυσμών.  
 
Μέσα σε μια νύχτα οι ελληνικοί πληθυσμοί της περιοχή ανήκαν σε διαφορετικό έθνος.
Τελικά, η Ελλάδα έκανε πίσω όμως σύντομα ξέσπασαν αναταραχές ανάμεσα στους Βορειοηπειρώτες και τους Αλβανούς.  
 
Ακολούθησε το πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο η Βόρεια Ήπειρος αναγνωρίστηκε ως αυτόνομη περιοχή υπό αλβανική κυριαρχία.  
 
Όμως η κατάσταση άλλαξε όταν ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.  
 
Στις 14 Οκτωβρίου 1914 ο ελληνικός στρατός προήλασε για δεύτερη φορά στη Βόρεια Ήπειρο, όμως πάλι με τη λήξη του πολέμου οι Σύμμαχοι επιδίκασαν τα εδάφη στην Αλβανία, με αποτέλεσμα πολλά ελληνικά σχολεία να κλείσουν και η ελληνική μειονότητα να περιοριστεί από το αλβανικό κράτος.  
 
Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ  
 
Οι Έλληνες Ηπειρώτες, αντιληφθέντες την αδικία των Μεγάλων Δυνάμεων, και αντιμετωπίζοντας την οργή των Αλβανών οι οποίοι επιτίθενται εναντίον του Ελληνισμού στην περιοχή, αρνήθηκαν να υποκύψουν πάλι στον ξένο ζυγό και ξεσηκώθηκαν.  
 
Η επανάσταση αυτή αποτελεί την πιο ένδοξη σελίδα στην ιστορία της Βορείου Ηπείρου.  
 
Το πρώτο επαναστατικό σάλπισμα το Βορειοηπειρωτών αποτέλεσε το άρθρο του Βασιλείου Δημαράτου στις 24 Νοεμβρίου 1913, «Η Ήπειρος διά της Ηπείρου.»  
Στις 12 Φεβρουαρίου 1914, οργανώθηκε στο Αργυρόκαστρο Πανηπειρωτικό Συνέδριο.  
 
Το Συνέδριο αυτό μετατράπηκε σε Συντακτική Συνέλευση και στις 17 Φεβρουαρίου 1914, ανακήρυξε τη Βόρειο Ήπειρο σε Αυτόνομη Πολιτεία, με πρωτεύουσα το Αργυρόκαστρο, ενώ συγχρόνως, κήρυξε την αυτονομία της και η Χειμάρρα, κάτω από τον θρυλικό Μακεδονομάχο Σπυρομήλιο.  
 
Άρχισαν να συγκροτούνται τα πρώτα τμήματα των Βορειοηπειρωτικών Ιερών Λόχων και να συγκρούονται με τον αλβανικό στρατό, ο οποίος διοικούνταν από Ιταλούς και Αυστριακούς αξιωματικούς.  
 
Οι εξελίξεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο βαλκανικό μέτωπο, η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων (ιδίως της Ιταλίας) και τέλος ο εθνικός διχασμός στην Ελλάδα, είχαν σαν κατάληξη τη για δεύτερη φορά εκκένωση της Βορείου Ηπείρου, από τα ελληνικά στρατεύματα, τον Αύγουστο του 1914.  
 
Τον Ιούλιο του 1919, και με τη συμφωνία Βενιζέλου-Τιτόνι, η Ιταλία ανέλαβε να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις και διεκδικήσεις, για τη Βόρειο Ήπειρο, στο συνέδριο ειρήνης των Παρισίων.  
 
Το Συνέδριο Ειρήνης στο Παρίσι, τον Ιούλιο του 1919, αποφάσισε την παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα.  
 
Δυστυχώς, οι εσωτερικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, η Μικρασιατική εκστρατεία και πάνω από όλα, ο εθνικός διχασμός επηρέασαν δυσμενώς τη τύχη της Βορείου Ηπείρου.  
 
Ο ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ  
 
Το αλβανικό κράτος, δεν σεβάστηκε ούτε τα προσυμφωνημένα, ούτε και την υπογραφή του στο «Πρωτόκολλο της Κέρκυρας», για αυτονόμηση της Βορείου Ηπείρου.  
 
Εν τούτοις άρχισε την εφαρμογή ενός μεθοδικού σχεδίου για τον πλήρη αφελληνισμό και εξαλβανισμό της περιοχής.  
 
Στα πλαίσια της ανθελληνικής πολιτικής τους, τα Τίρανα απαγόρευσαν τη λειτουργία των ελληνικών σχολείων και τη δημιουργία αυτοκέφαλης αλβανικής ορθόδοξης εκκλησίας.  
 
Το 1935, μετά από προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δικαιώθηκαν οι ελληνικές θέσεις και επέβαλε στην Αλβανία την επαναλειτουργία των ελληνικών σχολείων.  
 
Τον Οκτώβριο του 1940 η Ιταλία του Μουσολίνι, που ήδη είχε καταλάβει την Αλβανία, επιτίθετο στην Ελλάδα.  
 
Η αντεπίθεση των ελληνικών στρατευμάτων, σημαίνει την τρίτη απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου, η οποία διήρκησε μέχρι τη γερμανική επίθεση τον Απρίλιο του 1941.  
 
Το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα, συνέχιζε μέσα στην καρδιά της πολιτισμένης Ευρώπης, ανενόχλητο τη συστηματική προσπάθεια αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.  
 
Οι συλλήψεις, οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, οι εξορίες, οι εκτοπίσεις, οι εγκλεισμοί σε στρατόπεδα εργασίας, οι εκτελέσεις, η απαγόρευση ομιλίας της ελληνικής γλώσσας, το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων και εκκλησιών, το σφράγισμα των συνόρων, είναι μερικές από τις μεθόδους που εφάρμοσαν τα Τίρανα, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους.  
 
Το 1967, το κομμουνιστικό κράτος, ανακήρυξε την Αλβανία ως το πρώτο επίσημα αθεϊστικό κράτος στον κόσμο. Κάθε εκδήλωση θρησκευτικής ενέργειας απαγορεύτηκε αυστηρά (15 με 20 χρόνια φυλακή, ήταν η τιμωρία αν έκανε κανείς το σταυρό του), οι ορθόδοξοι Ιερείς εξεδιώχθησαν, βασανίστηκαν ή και δολοφονήθηκαν, οι ορθόδοξες εκκλησίες, κληροδοτήματα αιώνων, γκρεμίστηκαν, ή μετατράπηκαν σε καφετέριες, χαρτοπαικτικές λέσχες, και γυμναστήρια.   
 
Το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα παραμένει εκκρεμές και ουσιαστικά άλυτο μέχρι τις μέρες μας.   
 
Πληροφορίες
Cretalive news
Neos kosmos 
 
 
«Πᾶνος» 

2 σχόλια:

  1. Ένα απόσπασμα, που βρήκα τυχαία σε σχετικό τιμητικό άρθρο για την Ελληνική Β. Ήπειρο. Το καταθέτω με πρόσθετα σχόλια. Διαβάστε, ίσως εσείς οι παλαιότεροι θυμάστε κάτι από τα τότε Ελληνικά σχολεία και από την θητεία σας στον Ελληνικό στρατό...Εγώ θυμάμαι ...


    Ἠμασταν αδέρφια,ξαδέρφια και φίλοι της γειτονιάς μαζεμένα στην αυλή του σπιτιού μιας θείας και παίζαμε..
    Τα μαζεύω ως για να τους μάθω ένα τραγουδάκι που μας είχαν μάθει, στο σχολείο που τότε διδασκόμασταν ένδοξη Ελληνική Ιστορία..

    «Έχω μιά αδερφή, κουκλίτσα αληθινή

    την λένε Βορείο Ήπειρο την αγαπώ πολύ

    την λένε Βορείο Ήπειρο την αγαπώ πολύ!!

    Της κόψαν την φωνή, κουκλίτσα αληθινή

    Την πιάσανε αιχμάλωτη οι ΆΠΙΣΤΟΙ Αλβανοί

    Και τώρα που μπορώ, το όπλο να κρατώ

    Και ανήκω εις τον ένδοξο Ελληνικό στρατό

    Θα ανέβω ενά πρωί, με δόξα και τιμή

    Για να αγκαλιάσω στοργικά την δόλια μου αδερφή»

    (Τώρα που το σκέφτομαι, με τα σημερινά δεδομένα, μου φαντάζει εξωφρενικό να ακουγόταν ένα τέτοιο πατριωτικό τραγούδι στα σχολεία της Ν.Τάξης ή ακόμη και στις εθνικές μας επετείους....Τότε ακόμη δεν είχε έρθει η λαίλαπα της Αλλαγής του Αντρίκου και των όσων ομοίων τους ακολούθησαν… )

    Κι εκεί που τραγουδούσαμε, πετάγεται από το σπίτι, ο γαμπρός της θείας μου και μας βάζει τις φωνές….ακόμα θυμάμαι πόσο φοβήθηκα!

    -«ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑΤΕ ΡΕ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑΑΑΑ;;;;

    ΠΟΙΟΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΣΑΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΑΥΤΑ;;;»

    -«Φασίστας;; Τι είναι αυτό;;..Στο σχολείο θείε μας το έμαθαν…»

    -«Στο σχολείο σας μαθαίνουν τέτοια τραγούδια ρε;; Γ@μώ τα φασιστικά τους τα σχολεία…που θα πάει, δεν θα αλλάξουν τα πράγματα, θα αλλάξουν »!!!

    …και ξαναχάθηκε μέσα στο σπίτι, βρίζοντας και καταριώντας..

    Πέρασαν πολλά χρόνια για να καταλάβω, τι είχε αυτό το τραγούδι και ενόχλησε τον θείο κι έκανε σαν παλαβός!

    Δεν ήταν το τραγούδι που είχε κάτι…Αυτός είχε!
    Ηταν «βαμμένος» κομμουνιστής, οπότε οτιδήποτε εθνικό ή εθνικιστικό, ήταν γι’αυτόν αυτομάτως «φασιστικό» και η αλλαγή που ονειρευόταν ήρθε μερικά χρονάκια αργότερα..

    Δεν ζει πια για να ..καμαρώσει τα παιδιά της αλλαγής, τι έχουν καταφέρει στην Ελλάδα και κρίμα που πια δεν μπορώ να του τρίψω στα μούτρα ξανά αυτό το τραγούδι λέγοντάς του πως,….. η Β.Ηπειρος, είναι και θα είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ κι ότι κι αν κάνατε, από την μνήμη των Ελλήνων που υποφέρουν τόσα χρόνια εκεί πάνω, αλλά και την δική μας, δεν μπορέσατε να την σβήσετε!

    Εσείς ήδη την σβήσατε από τον χάρτη…..Ο Ελληνισμός όπου κι αν βρίσκεται ΠΟΤΈ!!!!!!!!!!
    Αφιερωμένο σε μια, Ελληνιδάρα πατριώτισσα από την β.Ήπειρο.
    Για σένα Γιάννα Σεμέλη και στην Άγια γη, που γεννήθηκες της Β. Ηπείρου.
    Από αδελφή Ελληνική Κύπρο. Και εσάς σας εγκατέλειψαν και εμάς μας πρόδωσαν.
    Ας,
    Καρτερούμεν μέραν νύχταν
    να φυσήσει ένας αέρας
    στουν τον τόπον πο `ν καμένος
    τζι’ εν θωρεί ποτέ δροσιάν

    Για να φέξει καρτερούμεν
    το φως τζιήνης της μέρας
    πο `ν να φέρει στον καθ’ έναν
    τζιαι ΕΝΩΣΗ τζαι ΛΕΥΤΕΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Β.Ἠπειρος γη Ελληνική όπως και μικρή Ελλάδα Κύπρος...
    Η ιστορία της βόρειας Ηπείρου είναι η ιστορία ολόκληρης της Ηπείρου – η ιστορία του Ελληνισμού. Μέχρι και την επισημοποίηση της διχοτόμησής της – 1913 – η Ήπειρος λειτουργούσε και δρούσε ενιαία. Όπως ενιαία ήταν και η γεωγραφία της περιοχής (επίνειο των Ιωαννίνων ήταν οι Άγιοι Σαράντα), ο πολιτισμός (το γνωστό Ηπειρώτικο κλαρίνο), η παιδεία (ελληνική), ο πληθυσμός. το Ελληνικό αθάνατο πνεύμα κ.λ.π.

    Απόσπασμα αρχείου μας με πρόσθετα σχόλια.

    Πολλές εκδηλώσεις γίνονται στην Ελληνική Κύπρο από τον Παγκύπριο σύνδεσμο Βορειοηπειρωτών με θέμα π.χ, «Μουσική Παράδοση από τη Βόρεια Ήπειρο». Στην Κύπρο μας φιλοξενούνται εκατοντάδες αδελφοί Βορειοπειρώτες, τους οποίους έχει αγκαλιάσει με αγάπη ο Κυπριακός λαός.
    Η βορειοηπειρώτικη μουσική και μελωδία, σε συνδυασμό με την Κυπριακή ελληνική παράδοση που ομοιάζουν, τραγουδά τους ανθρώπινους καημούς, τις χαρές και τις λύπες, αλλά και τα ιστορικά θέματα και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τη μουσική παράδοση της Βορείου Ηπείρου ως μια πολύτιμη πνευματική κληρονομιά. Σημειώνεται ότι μεταξύ των πρώτων Ελλήνων που μετανάστευσαν στην Κύπρο από τον 13ο αιώνα π.Χ. ήταν και Ηπειρώτες.

    Οι αδελφικές αυτές εκδηλώσεις συντηρούν τους δεσμούς αίματος μεταξύ Κυπρίων και Ηπειρωτών, μας συγκινούν και μας ταξιδεύουν νοερά στη Χειμάρρα, στην Κορυτσά, στους Αγίους Σαράντα, στο Αργυρόκαστρο, εκεί όπου οι ελληνικές απελευθερωτικές δυνάμεις έγραψαν το 1940 λαμπρές σελίδες ιστορίας, αλλά και στην κατεχόμενη μας Κερύνεια, Αμμόχωστο, Μόρφου, Μεσαορία, Καρπασία ...

    Δυστυχώς η κοινή ιστορική μοίρα ανάγκασε πολλούς Έλληνες της Βορείου Ηπείρου όπως και της Κύπρου, για λόγους επιβίωσης, να φύγουν από τη γενέθλια γη και να ζουν μακριά της συνεχίζοντας όμως στον τόπο φιλοξενίας τους απτόητοι τον δικό τους αγώνα.....

    Στο πλάι των απανταχού Βορειοηπειρωτών αδελφών μας και στην απόφασή τους να μην καταθέσουν τα όπλα, προκειμένου να γίνονται σεβαστά όλα τα δικαιώματά τους μέχρι να ρθει εκείνη η μέρα της Λευτεριάς, βρίσκεται πάντοτε η μαρτυρική μας πατρίδα ΕΛΛΗΝΚΗ ΚΥΠΡΟΣ.
    ΖΗΤΩ Η ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ.
    ΖΗΤΩ Η ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΣ.
    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή