Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Τα Εισόδια της Θεοτόκου - π. Αθανάσιος Μυτιληναίος

 

Η Θεοτόκος είχε όλα τα χαρίσματα σε υπερθετικό βαθμό! Τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, όλα! Δεν υστερούσε σε κανένα! Γι' αυτό ακριβώς και ο άγγελος της είπε: "Χαίρε Κεχαριτωμένη" -που είσαι γεμάτη από χάριτες. 
 
Σας είπα, σε υπερθετικό βαθμό! Μην σας κάνει εντύπωση, κανείς δεν μπορεί να φτάσει εις τον Ιησούν Χριστόν, παρά διά της Θεοτόκου. Όπως κανείς δεν προσεγγίζει τον Πατέρα, παρά διά του Ιησού Χριστού. 
 
Έτσι διά της Θεοτόκου, η οποία Θεοτόκος είναι πάντοτε εις την Εκκλησίαν, πάντοτε... (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος - Ομιλία εις τα Εισόδια της Θεοτόκου - 21 Νοεμβρίου 1999)

 
 

3 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά στους ΠΑΝΕΛΛΗΝΕΣ. Χρόνια Πολλά και Λεύτερα στην πονεμένη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ.

    ../ Έχανε μάνα το παιδί τζιαί το παιδί την μάνα…/ Τζιαι όσοι εμείνασι τζιαμαί, σιηλιάες άοπλοι/ εγκαταλειμμένοι εγκλωβισμένοι τζιαί από τανκς κυκλωμένοι./ακόμα μέχρι σήμερα, απεγνωσμένα μισό σχεδόν αιώνα,/ μετά γυρεύκουν τους, οι πονεμένοι/ τζιαί πικροκαημένοι συγγενείς τους./ Αγνοούμενοι τζιαί τιμημένοι νεκροί ένι…./ Χριστιανική μεταθανάτιο κηδεία,/ την ευχή της Κυκκώτισσας Παναγιάς θέλουσιν,/ με ευλογία να αναπαυθούν,/ εν τιμή τζιαί εν ειρήνη, οι εθνομάρτυρες…/Πατριδοφιλημένοι με ύστατο ασπασμό, εφύασιν,/ τα παλληκάρκα ήρωες, τα δαφνοστεφανωμένα…/Μες την καρκιά μας να τους έχουμε τζιαι να τους αθυμούμαστε,/γιατί ο αληθινός τάφος των νεκρών,/ έν’ οι καρκιές των ζωντανών. ΑΑ

    Υπάρχει η παράδοση περί επισκέψεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Κύπρο και ειδικά στο Κίτιο, για συνάντηση του Λαζάρου. Η παράδοση αυτή , αγιορείτικης προελεύσεως, αναφέρει ότι ο Λάζαρος εθλίβετο πολύ που δεν έβλεπε τη Μητέρα του Κυρίου. Γι αυτό, ύστερα από σχετική συνεννόηση, έστειλε πλοίο στην Παλαιστίνη και την παρέλαβε μαζί με τον ευαγγελιστή Ιωάννη και άλλους μαθητές, για να τους φέρει στην Κύπρο. Πριν φθάσουν όμως εδώ μεγάλη τρικυμία και ενάντιος άνεμος τους παρέσυρε μέχρι το βόρειο Αιγαίο, στις ακτές του όρους Άθω (δηλαδή του Αγίου Όρους). Εκεί η Παναγία, μετέστρεψε στη χριστιανική πίστη τους ειδωλολάτρες κατοίκους και ζήτησε από τον Υιόν Της σκέπη και προστασία για όσους θα ασκούνται χριστιανικά στο όρος τούτο. Επειτα αναχώρησε και έφθασε, επί τέλους, στην Κύπρο, στο Κίτιο, όπου συνάντησε το Λάζαρο, στον οποίο έφερε δώρο επισκοπικό ωμοφόριο και επιμανίκια, τα οποία είχε κάμει με τα ίδιά της τα χέρια. Και αφού ευλόγησε την κατά Κίτιον Εκκλησία και τους πιστούς της Κύπρου επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα.
    ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ.
    Α. Αντωνάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσθέτω με ευλάβεια απόσπασμα τιμητικού αφιερώματος τη Υπερμάχω Στρατηγω.


    Της Ελληνικής Κύπρου τρία άγια περιστέρια και η Παναγιά μας.

    Ενε πρόλαβαν το μήνυμα στην μάνα μας να πάνε,/τα τρία της Κύπρου, περιστέρκα../

    Απεγνωσμένα μάχουνται,/ στης Κύπρου της ματοτζιηλισμένης/, στην αχάπαρη την μάνα για να πάσιν,/ να ικετεύσουν, ύστατη στιγμή,/ βοήθεια μητρική να κελεύσουν/. Εν είχαν απ΄αλλού βοήθεια,/ τα άμοιρα να εκλιπαρήσουν,/ για την έρμην κόρη, που αργοπέθαινε./ Εθέλασιν μόνο στην μάνα της,/ τα μαύρα μαντάτα να της λαλήσουν,/ για την βαρβαροκτυπημένη θυγατρί,/ απού τα σιέρκα τα ΄γκληματικά κατασφαγμένης,/ αυτόνων των βάρβαρων, τ΄ Αττίλα απογόνων./ Εν πρόλαβε το μαυροπικραμμένο μαντάτο/, το ΄να άσπρο περιστέρι για να πάει/, μες΄ τους καπνούς εχάθην./ Απού ψηλά την Κύπρο εθώρεντην,/ που εκαύκετου…, εν άντεξε, εποστάθηκεν,/η θλίψη το παράλυσε, τζιαί χάμου ππέφτει,/ οϊμένανε..στ’ Απόστολου Βαρναβα σκλαβωμένο μοναστήρι!/ Το άλλο στου Τζιύκκου το ψηλό βουνί,/ της Παναγιάς Τζιυκκώτισσας, στο άγιο το θρονί της,/ ψυχομασιεί τζιαί σέρνεται το πισσομαυρισμένο/το τρίτο απ τον ουρανό, την Κύπρο/ που τους καπνούς, θολά εθώρεντην / τζι΄ απ την πύρινη θωρκά του, αστραπόβροντα γενιούνται./ τζιαι επιθανάτιο Ύστατο ανακάλημα, μες την ανεμοζάλη του την μαυρογέρημη/, σαν Διγενή Ακρίτα μεταμόρφωση,/ στα θεία ουράνια με βροντερήν ανθρώπινην λαλιά/, ανακράζει το πικροποτισμένο/ τζιαί αναπέμπει ικεσία έσχατη,/ που σαν ιερή ψαλμουδκιά απόκοσμη,/ απαντοχή στα πέρατα ακούστην,/ « Την Κύπρο σώστε, Ω! Θεέ, Χριστέ μας,/ τζιαί συ Τζιυκκώτισσα Παναγιά μας/

    Εσύ της Κύπρου, μάνα Παναγιά, που απ΄την Κύπρο,/ όταν πέρασε,ς τον Άη Λάζαρο να δείς,/ πάνου στου Τζιύκκου τα βουνά μαζί,/ τ΄ ανεβήκατε για να βλογήσετε,/ πιστούς Χριστιανού Κυπραίους,/ τα πεύκα ούλλα λύγισαν τζιαί υποκλιθήκαν./ Έλα πίσω Παναγιά μας, συγχώρεση να δώσεις,/ για τις αμαρτίες μας τζιαί τούτην μόνον την φοράν,/ τους βάρβαρους θε να λυγίσεις τζιαί γονατίσεις,/ στα τιμημένα χώματα της Κύπρου, να θεοκαρβουνιάσουν,/Αυτοί οι βάρβαροι που αμάχους κατάκαψαν,/ εκκλησιές λεηλάτησαν, θεία ιερά και όσια καταπατήσαν… ΑΑ

    Σημειώνω ότι όλα τα πεύκα και έλατα από το Μοναστήρι της Παναγιάς του Κύκκου μέχρι και το θρονί της Παναγιάς, μέχρι σήμερα είναι κεκλιμένα και λυγισμένα σαν *γονατισμένα προς το δρόμο, όπου κατά τον θρύλο πέρασε η Παναγία.
    *Τα γονατσμένα πεύκα συναντώνται και στη μονή της Παναγίας της Ελεούσας στα βορειοδυτικά του τουρκοπατημένου Ριζοκαρπάσου γης Αγίων και Ηρώων, που έδωσε και το όνομά της σε όλη τη γύρω περιοχή καθώς και στο εκεί δάσος ως περιοχή της Ελεούσας ή δάσος της Ελεούσας.

    Για τη συγκεκριμένη Παναγία την Ελεούσα αναφέρονται δύο παραδόσεις σχετικές μ αυτήν. Η περιοχή της Ελεούσας προς τα βόρεια, δίπλα στη θάλασσα, είναι κατάφυτη με πεύκα τα οποία γέρνουν από την μία πλευρά και κανένα δεν είναι ίσιο, γεγονός που δικαιολογεί και την ονομασία τους «Γονατισμένα Πεύκα». Κατά τον θρύλο, έτυχε να περάσει κάποτε από εκεί η Παναγία η Ελεούσα και τα πεύκα από ευλάβεια γονάτισαν. Κατά μία άλλη όμως εκδοχή αναφέρεται ότι εκεί είχε αράξει ένα καράβι, το οποίο μετέφερε την εικόνα της Παναγίας και γι αυτόν τον λόγο από ευλάβεια είχαν γονατίσει τα πεύκα.

    Θεομήτωρ, Θεοκυήτωρ, Δέσποινα Μαρία, Θεοτόκε, δροσοσταλιά Θεού η Αγία, Άρωμα παρθενίας της Θείας Δημιουργίας.

    Ευλογία Αρετής, Φως της Αληθείας. Αμβροσία Ουράνια, Χρυσαφένια, αστέρων ποίημα, Έαρ παντοδυναμίας, Αγάπης κυρίαρχον κύημα, η γλυκιά φωνή, Μεσιτεία η Αγαθή, φρόνημα ευσεβείας, Χορηγία εύλαλη αληθινή...

    Ο ποθητός λιμήν, κάθε πόνου η γαλήνη, αρρώστων η πνοή, παρηγοριάς γλυκιά σαγήνη, μυστική Ουράνια ευτυχία, ψυχών αθανασία, Χάρις Αγία του Θεού, Παραδείσου μαρτυρία, Ασύλληπτος Θεουργία, Ειρήνης και Αγάπης η λατρεία, Υπεράγαθη, του Κόσμου Κάλλος, Μητέρα Παναγιά, στη Κύπρο δώσε Λευτεριά και ευλογιά

    Αντώνης Αντωνάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά αδελφοί Ρόη και Πανο
    Χρόνια Πολλά στους αγαπητούς αναγνώστες και αρθρογράφους

    Η Παναγιά ας αναπαύσει τον Πάτερ Αθανάσιο.

    Επειδή κάποιοι αναγνώστες μας ζήτησαν ολόκληρο το ποίημα ΤΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ το κοινοποιούμε.
    ΙΔΕΤΕ KOUKFAMILY ME ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ.

    ΠΟΛΥΠΑΘΗ, ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ, ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ ...http://koukfamily.blogspot.com › blo...·
    16 Apr 2020 — Η Άλωση και Σταύρωση της Κύπρου, όπως την είδαν απού ψηλά, τα τρία ειρήνης περιστέρκα… ... ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή