Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Τριφυλίας Χρυσόστομος: Νέα απάντηση στους κατοίκους των Φιλιατρών – Πώς θα εορταστεί ο Άγιος Χαράλαμπος

 

σ.σ. (Ρόη)  Δηλαδή, δεσπότη, σε τίποτα δεν παραδειγματίστηκες από την καλοκαιρινή λιτανεία στο Προκόπι και το θαύμα που έγινε εκεί; Άσκοπη ήταν και αυτή; ...και βέβαια ούτε λόγος για ασπασμό έτσι; 

Την δική του απάντηση απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομος προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα των Φιλιατρών, ο οποίος μέσα από την δεύτερη επιστολή του επισημαίνει πως “Με γνώμονα την διδασκαλία των Αγίων Γραφών διαμορφώθηκε το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών ειδικά και μόνο για την περίοδο της πανδημίας. 
 
Ο λόγος του Θεού είναι οδηγός μας και κάθε μέτρο που εφαρμόζουμε προσπαθούμε να είναι σύμφωνο με αυτόν”.

Διαβάστε αναλυτικά την Δεύτερη Επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτη Χρυσοστόμου:




Πώς θα εορταστεί η μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους 

Για την εορτή και πανήγυρη Αγίου, ενδόξου, ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού, του εφόρου, προστάτου και πολιούχου μας, το εορταστικό πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων το οποίο θα ισχύσει από την Κυριακή 6η Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 13η Φεβρουαρίου 2022 είναι το εξής:

Ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου και Αγίου Χαραλάμπους Φιλιατρών θα παραμένει ανοικτός από τις 7.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ καθημερινώς και θα τελείται ο εσπερινός και η παράκληση του Αγίου, ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Εντός του Ιερού Ναού κατά την ώρα των ιερών ακολουθιών θα παραβρίσκονται τόσοι εκκλησιαζόμενοι όσοι προβλέπονται από τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της διασποράς του
κορωνοιού.

Οι προσκυνητές θα μπορούν να εισέρχονται από την δυτική πύλη του ιερού ναού και να εξέρχονται από την νοτιοδυτική, τηρούντες επακριβώς τα προβλεπόμενα από την υπ΄αριθμ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 3608/21.1.2022 Κ.Υ.Α. μέτρα (μάσκες, αποστάσεις-1 άτομο/2τ.μ. κ.τ.λ.).

Την παραμονή 9 Φεβρουαρίου δεν θα τελεστεί ιερά αγρυπνία. Ανήμερα 10 Φεβρουαρίου δεν θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος και των Αγίων Λειψάνων του Αγίου μας.

Την παραμονή και ώρα 5.30 μ.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και ανήμερα 7.00 έως 8.30 ο όρθρος και 8.30 έως 10.00 η Θεία Λειτουργία.

Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου θα τελεστεί η απόδοσις της εορτής του Αγίου, μαζί με το μνημόσυνο των κτιτόρων του Ιερού Ναού και των απανταχού της γης κεκοιμημένων Φιλιατρινών.

«Πᾶνος»

5 σχόλια:

  1. Δηλαδή ο λαλακοδεσπότης μας λέει ότι ήταν λάθος τόσους αιώνες οι περιφορές των εικόνων διότι δεν γινόταν εν κρυπτώ η προσευχη. Δεσπότη, ΠΙΟ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας λέει ότι οι πιστοί οφείλουν να μη μένουν σε συνήθειες λαογραφικές.

    Ο άνθρωπος δεν είναι απλώς άσχετος αλλά και επικίνδυνος!

    Ας δούμε μέσα από την Αγία Γραφή.
    Δεν είναι κάτι καινοφανές στην εκκλησιαστική πραγματικότητα. Έχει αιώνων καταγωγή.
    Λιτανείες γίνονταν και στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης.

    Είναι πολύ γνωστή και χαρακτηριστική η Λιτανεία των Ισραηλιτών για επτά ολόκληρες ημέρες(!) με σκοπό την κατάληψη της Ιεριχούς. Λιτανεία την οποία ο Ιησούς του Ναυή έπραξε κατ’ εντολήν του Θεού.

    Προπορευόταν η Κιβωτός της Διαθήκης, ακολουθούσαν οι ιερείς με σάλπιγγες και κατόπιν ο λαός.

    Στο τέλος της έβδομης ημέρας τα τείχη της Ιεριχούς έπεσαν και οι Ισραηλίτες κυρίευσαν την πόλη.
    Λιτανείες γίνονταν κατόπιν και στην εποχή της Καινής Διαθήκης και κατά τους χρόνους των διωγμών.

    Υπάρχουν τακτικές, έκτακτες και γενικές Λιτανείες. Τακτικές είναι οι Λιτανείες οι οποίες γίνονται σε συγκεκριμένες ημέρες του έτους και δεν μπορούν να παραλειφθούν.

    Τέτοιες είναι η περιφορά των ιερών Εικόνων την Κυριακή της Ορθοδοξίας η η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή.

    Έκτακτες είναι αυτές που γίνονται σε καιρούς ανάγκης η στα εγκαίνια κάποιου Ιερού Ναού. Και γενικές Λιτανείες είναι αυτές που τελούνται στις ημέρες μας σε κάθε πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό.

    . Ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς για τις Λιτανείες που γίνονται εκτός του Ιερού Ναού λέει ότι «έχουν την έννοια της παλλαικής προσευχής σε ανοικτό χώρο κάτω από το φως του ήλιου και του ουρανίου θόλου υπό το φως του ιερού του σύμπαντος».

    Όσοι συμμετέχουμε στις ιερές Λιτανείες πολύ θα πρέπει να προσέξουμε. Δεν είναι ώρα τότε για χαιρετισμούς και επικοινωνίες. Είναι ώρα προσευχής. Σιωπηλοί θα πρέπει να ακολουθούμε. Με τη συναίσθηση ότι αγιάζεται και ευλογείται εκείνη την ώρα ο τόπος.

    Θα συνεχίσω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι γράφει ο Απόστολος Παύλος στους Γαλάτες.

    καὶ ἐὰν ἡμεῖς ἢ ἄγγελος ἐξ οὐρανοῦ εὐαγγελίζηται ὑμῖν παρ᾽ ὃ εὐηγγελισάμεθα ὑμῖν, ἀνάθεμα ἔστω

    Με αυτά που λέει ο μητροπολίτης ισχύουν τα φοβερά Ουαί που είπε ο Προφήτης Ησαΐας.

    Οὐαὶ οἱ λέγοντες τὸ πονηρὸν καλὸν καὶ τὸ καλὸν πονηρόν, οἱ τιθέντες τὸ σκότος φῶς καὶ τὸ φῶς σκότος, οἱ τιθέντες τὸ πικρὸν γλυκὺ καὶ τὸ γλυκὺ πικρόν.

    Θα ισχύσουν αυτά τα φοβερά λόγια που είπε ο Απόστολος Παύλος στην Κύπρο στη νήσο Πάφο στον μάγο τον Ελύμα.

    Όταν κατηχούσε τον ανθύπατο Σέργιο επενέβη ο μάγος και διέστρεφε την αλήθεια. Και τί του είπε ο Απόστολος Παύλος;
    Φοβερά λόγια.
    Δεν τα είπε ο Απόστολος επειδή θίχτηκε ο εγωισμός του αλλά το ιερό κείμενο ρητώς λέει, πλησθεὶς Πνεύματος ἁγίου. Ρητά το λέει αυτό, και τί λέει;
    ὦ πλήρης παντὸς δόλου καὶ πάσης ραδιουργίας, υἱὲ διαβόλου, ἐχθρὲ πάσης δικαιοσύνης, οὐ παύσῃ διαστρέφων τὰς ὁδοὺς Κυρίου τὰς εὐθείας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΕΙΣ ΠΕΡΑΣ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΤΕΘΕΙ.
    ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΙΜΟΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.
    ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ....ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ; Η ΤΩΡΑ ΚΑΤΙ ΕΠΕΝΕΒΗ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΝΟΙΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ "ΠΡΩΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ"; ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ....ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ.
    ΕΝΑΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ, ΜΙΑ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ, Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ελπίς μου...Ο Πατήρ
    Καταφυγή μου...Ο Υιός
    Σκεπή μου..το Πνεύμα το Άγιον
    Τριάς Αγία Δόξα Σοι....

    Την πάσαν ελπίδα μου εις Σε ανατιθημι ...
    Μήτηρ Του Θεού...
    Φύλαξον με υπό Την Σκεπή Σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή