Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Η εκτέλεση του Frank Atwood παρουσία του Ηγουμένου Παϊσίου της Ι.Μ. Αγ. Αντωνίου Αριζόνας μέσα στην αἴθουσα εκτέλεσης. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά για την πολιτεία.

 

Η πολιτεία της Αριζόνα εκτέλεσε τον Φρανκ Άτγουντ με θανατηφόρο ένεση την Τετάρτη στις κρατικές φυλακές της Φλόρενς. Ο 66χρονος Atwood καταδικάστηκε το 1987 για την απαγωγή και τη δολοφονία ενός 8χρονου κοριτσιού στην κομητεία Pima, της Vicki Lynne Hoskinson.

Ο Atwood ήταν ο δεύτερος άνθρωπος που θανατώθηκε από την πολιτεία, αφού η αποτυχημένη εκτέλεση του Joseph Wood το 2014 οδήγησε σε δικαστική προσφυγή που οδήγησε σε επταετές μορατόριουμ.

"Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την οριστική απονομή δικαιοσύνης για την κόρη μας Vicki Lynne. Η οικογένειά μας περίμενε 37 χρόνια, οκτώ μήνες και 22 ημέρες για να έρθει αυτή η μέρα", δήλωσε η Ντέμπι Κάρλσον, μητέρα της Βίκι Λιν, καταπνίγοντας τα δάκρυά της κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης μετά την εκτέλεση. "Η Βίκι ήταν ένα ζωηρό κοριτσάκι με ένα μεταδοτικό γέλιο και ένα χαμόγελο που έλιωνε την καρδιά σου".

Ο Άτγουντ ναρκώθηκε στις 10:10 π.μ. και κηρύχθηκε νεκρός στις 10:16 π.μ., δήλωσαν μάρτυρες στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Frank Strada, διευθυντή του Τμήματος Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων της Αριζόνα, αυτή είναι η τελευταία δήλωση του Frank Atwood:
"Σε ευχαριστώ, πολύτιμε πατέρα, που ήρθες σήμερα και με ποιμένας στην πίστη. Θέλω να ευχαριστήσω την πανέμορφη γυναίκα μου που με αγάπησε με ό,τι είχε και δεν είχε. Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους μου και τη νομική μου ομάδα και κυρίως τον Ιησού Χριστό μέσω αυτής της άδικης δικαστικής διαδικασίας που οδήγησε στη σωτηρία μου. Προσεύχομαι ο Κύριος να μας λυπηθεί όλους και ο Κύριος να με λυπηθεί".

Περίπου 40 άτομα ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του Atwood - ανάμεσά τους ο Carlson και η Rachel Atwood, η σύζυγος του Frank Atwood.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα στα μέσα ενημέρωσης Μπαντ Φόστερ, ο ιερέας του Άτγουντ βρισκόταν μαζί του στην αίθουσα εκτέλεσης - κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά για την πολιτεία. Πρόσθεσε ότι αυτή η εκτέλεση ήταν "ίσως η πιο ειρηνική" που έχει παρακολουθήσει.

Ο Κλάρενς Ντίξον εκτελέστηκε στις 11 Μαΐου για τη δολοφονία το 1978 της Ντιάνα Μπόουντοϊν, 21χρονης τελειόφοιτης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Το πρωί της Τετάρτης, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε το αίτημα του Άτγουντ για αναστολή της εκτέλεσης.

Οι δικηγόροι του Άτγουντ κατέθεσαν πολλές νομικές προσφυγές υποστηρίζοντας ότι και οι δύο επιλογές για τη μέθοδο εκτέλεσης -θανατηφόρα ένεση ή θάλαμος αερίων- ήταν αντισυνταγματικές και θα προκαλούσαν στον Άτγουντ αφόρητο πόνο.
 
Ενημέρωση για την πτέρυγα θανάτου: Atwood από τη φυλακή της Φλωρεντίας

Ο Atwood βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι και πάσχει από πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη και οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι η πρόσδεσή του σε φορείο θα επιδείνωνε την κατάσταση και θα οδηγούσε σε αφόρητο πόνο.

Η πολιτεία απάντησε στις ανησυχίες αυτές συμφωνώντας να παράσχει μια συσκευή που θα στήριζε τον Atwood ενώ βρισκόταν στο φορείο.

Ενώ ο Atwood πρότεινε τη χρήση αερίου αζώτου ως προτιμώμενη μέθοδο εκτέλεσης, τα δικαστήρια έκριναν ότι τα πρωτόκολλα του Τμήματος Σωφρονισμού της Αριζόνα με τη χρήση κυανίου ήταν αποδεκτά και είπαν ότι ο Atwood δεν είχε αυτή την επιλογή.

Μια ματιά στο θύμα του: Ποια ήταν η Vicki Lynne Hoskinson, θύμα του θανατοποινίτη Frank Atwood από την Αριζόνα;
 

Ο Atwood κατάφερε να πείσει το τμήμα να αλλάξει την πολιτική του όσον αφορά την παρουσία πνευματικών συμβούλων. Ο Atwood μεταστράφηκε σε Έλληνα Ορθόδοξο ενώ βρισκόταν στη φυλακή.
Συμφωνία σχετικά με την πρόσβαση πνευματικού συμβούλου κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης

Ο πνευματικός του σύμβουλος, ο πατέρας Παΐσιος, δήλωσε στο Συμβούλιο Εκτελεστικής Επιείκειας της Αριζόνα τον Μάιο ότι ήταν βέβαιος ότι ο Atwood είχε βιώσει "πλήρη μεταμόρφωση της ζωής του" και ότι μια τέτοια μεταστροφή δεν μπορεί να προσποιηθεί.

Ο Παΐσιος είπε ότι η αυθεντικότητα της πίστης του Atwood ήταν σε βαθμό που δεν είχε δει ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους που είχαν έρθει σε αυτόν. Είπε ότι ο Atwood "ακολουθούσε αταλάντευτα τις οδηγίες μου" και τηρούσε μια καθημερινή ρουτίνα προσευχής.

Για τους συνδρομητές: Καθώς η Αριζόνα επαναφέρει τη θανατική ποινή, ένας πρώην εκτελεστής αφηγείται την ιστορία του.

Τα πρωτόκολλα εκτέλεσης του Τμήματος Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων επέτρεπαν σε έναν πνευματικό σύμβουλο ή εκπρόσωπο να μιλάει με τον κρατούμενο στον θάλαμο θανάτου από άλλο δωμάτιο μέσω μικροφώνου, αλλά δεν τους επέτρεπαν να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με τον κρατούμενο.

Σε μια νομική καταγγελία, οι δικηγόροι του Atwood δήλωσαν ότι τα πρωτόκολλα παραβίαζαν τα δικαιώματά του βάσει των ρητρών ίδρυσης και ελεύθερης άσκησης της πρώτης τροπολογίας και του νόμου περί θρησκευτικής χρήσης γης και θεσμοθετημένων προσώπων.

Σε απάντηση, το Τμήμα Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων ήρθε σε συμφωνία με τον Atwood και το περιφερειακό δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή που καθορίζει ειδικές διευκολύνσεις για τα αιτήματά του σχετικά με τη θρησκευτική του άσκηση.

Ο δικηγόρος του Atwood, Joseph Perkovich, δήλωσε ότι το τμήμα συμμορφώθηκε με την προσωρινή διαταγή και επέτρεψε σε θρησκευτικούς συμβούλους να επισκεφθούν τον Atwood την Τρίτη το πρωί για να πραγματοποιήσουν μια τελετή, γνωστή ως tonsure, που περιλαμβάνει την κοπή μιας τούφας από τα μαλλιά του και την μετατροπή του Atwood σε μοναχό.
 
Τα ασφαλιστικά μέτρα προβλέπουν επίσης ειδικές διευκολύνσεις κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης. Θα επιτραπεί στον πνευματικό σύμβουλο του Atwood να τον συνοδεύσει στον θάλαμο εκτέλεσης και να του απλώσει τα χέρια.

Η διαταγή αναφέρει: "Η ADCRR μπορεί να απαιτήσει από τον πνευματικό σύμβουλο του ενάγοντος να συμμορφωθεί με όλες τις νόμιμες οδηγίες του προσωπικού της ADCRR για: (α) να αγγίζει τον ενάγοντα μόνο στο κεφάλι, (β) να στέκεται σε θέση που να παρέχει στην ιατρική ομάδα ανεμπόδιστη θέα των ενδοφλέβιων γραμμών, (γ) να παύει να αγγίζει τον ενάγοντα κατά τη διάρκεια κρίσιμων σημείων της διαδικασίας εκτέλεσης, όπως κατά τη διάρκεια της εισαγωγής της ενδοφλέβιας γραμμής, και (δ) να αποχωρεί αμέσως από τον θάλαμο θανατηφόρων ενέσεων όταν το προσωπικό του ADCRR διαπιστώσει ότι δεν συμμορφώνεται με οποιαδήποτε από αυτές τις απαιτήσεις".
 
Ο πνευματικός σύμβουλος του Atwood θα μπορεί επίσης να προσεύχεται ακουστικά, αλλά ενδέχεται να χρειαστεί να παραμείνει σιωπηλός κατά τη διάρκεια "κρίσιμων σημείων" της διαδικασίας εκτέλεσης, σύμφωνα με τα ασφαλιστικά μέτρα. 
 

______________________________
Μετάφραση ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΣ
«Πᾶνος» 

4 σχόλια:

  1. Κυριε Ιησου Χριστε ο Θεος, αναπαυσον την ψυχην του δουλου σου, Εφραιμ μοναχου . Αμην.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο μακαριστός Εφραίμ θεωρείται σεσωσμένος για μας τους ορθόδοξους. Οι υπόλοιποι της ιστορίας....ο Θεός να τους ελεήσει και να τους φέρει σε επίγνωση Αληθείας.., γιατί κυριολεκτικά φαντάζουν σαν τσίρκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή