Σάββατο 29 Απριλίου 2023

"Σήκω Χριστόδουλε να δείς...!!!" Βάζουν φερμουάρ στο στόμα άπαντες οι Μητροπολίτες την ώρα που δίνουν Αυτοκεφαλία στην σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων

Η αυτοκεφαλία στην σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων (που με την ανοχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου  από Αρχιεπισκοπή Αχρίδος χαρακτηρίζεται από τους γείτονες ως «Μακεδονική» Εκκλησία) σύμφωνα με δημοσιογραφικές έγκυρες πληροφορίες είναι και επισήμως ημερολογιακά πρό των πυλών.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας, σε περσινή της ανακοίνωση (6/6/2022) χαρακτήριζε τον Τόμο αυτοκεφαλίας που της χορήγησε η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ως «επίσημο έγγραφο με το οποίο ολοκληρώνεται η διαδικασία συμφιλίωσης» μεταξύ των εκκλησιών των δύο χωρών (Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας) και σημείωνε ότι το έγγραφο αυτό «αποτελεί ένα είδος σύστασης πως η αγία μας Εκκλησία παρουσιάζεται έτοιμη και άξια αυτοκεφαλίας».

«Εκφράζουμε την πλήρη εκκλησιαστική μας ελπίδα ότι στο μέλλον, ήτοι όταν αποφασιστεί η οριστικοποίηση του εκκλησιαστικού μας ζητήματος, να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης του μόνου αναγνωρισμένου Τόμου από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, σύμφωνα με τις νόμιμες και ιστορικές του αρμοδιότητες» τονιζόταν στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαΐου 2022 το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποκατέστησε την κανονικότητα της ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας αναγνωρίζοντας την με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», ενώ στις 24 Μαϊου 2022, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ανήγγειλε ότι θα χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας, κάτι που έπραξε στίς 5 Ιουνίου 2022.

Ο εξειδικευμένος σε εκκλησιαστικά ζητήματα ιστότοπος των Σκοπίων, “religija.mk” σχολίαζε πως η ενέργεια του Πατριάρχη Σερβίας να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας ήταν «άνευ προηγουμένου», αφού με αυτόν τον τρόπο αμφισβητεί τον εκκλησιαστικό κανόνα που ορίζει πως μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μπορεί να χορηγήσει Τόμο αυτοκεφαλίας σε μία ορθόδοξη εκκλησία που αιτείται κάτι τέτοιου.

Ο ίδιος ιστότοπος σημείωνε πως, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία “έτρεξε” να προλάβει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, χορηγώντας ουσιαστικά στην Εκκλησία των Σκοπίων έναν «Τόμο ψευτοαυτοκεφαλίας», όπως τον χαρακτήριζε.

Πέραν τούτων όσοι χριστιανοί έχουν παρακολουθήσει και ξέρουν τις θέσεις των Μητροπόλεων της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο, αυτές ανήκουν στο παρελθόν. Στην παρούσα φάση οι δεσποτάδες σιωπούν. Ακόμη, και οι δελφίνοι ("παλαιοί καί νέοι" κατά την πρόσφατη αρθρογραφία Τάσου Βαβούσκου) που ορέγονται την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Αποκλείει μας είπαν ο Πατριάρχης τον όρο “μακεδονική” και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης “Μακεδονία”, και αναγνωρίζει το όνομα της Εκκλησίας ως “Αχρίδος”.

Οι Έλληνες Ιεράρχες και κυρίως οι δήθεν μακεδονομάχοι Αρχιερείς καθησυχάζουν έτσι την συνείδησή τους, μόνο και μόνο επειδή η Αρχιεπισκοπή των Σκοπιανών δεν θα ονομάζεται Μακεδονική αλλά Αχρίδος; 

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Γεωργίας υπό την προεδρία του Πατριάρχη Ηλία Β’ αποφάσισε την αποδοχή της “Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βορείου Μακεδονίας”.

Το σχετικό ανακοινωθέν για το ζήτημα της «Μακεδονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας», αναφέρει ότι “η Εκκλησία της Γεωργίας εισέρχεται σε ευχαριστιακή κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Βόρεια Μακεδονία, της οποίας ηγείται ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος (Βελιανόφσκι)”. Επίσης γίνεται αναφορά στην επιστολή του Πατριάρχη Σερβίας:  «…το σχίσμα θεραπεύτηκε και η ευχαριστιακή σύνδεση με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας έχει αποκατασταθεί καθώς και ότι ο Πατριάρχης Σερβίας χορήγησε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στην εν λόγω Εκκλησία». 

Επίσης, στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Γεωργίας αναφέρεται ότι «η αυτοκεφαλία της Μακεδονικής Εκκλησίας έχει αναγνωριστεί, εκτός από την Εκκλησία της Σερβίας, και από τις Εκκλησίες της Ρωσίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τσεχίας και Σλοβακίας, ενώ οι Εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης, της Αντιοχείας, της Ελλάδος και της Πολωνίας εισήλθαν σε ευχαριστιακή κοινωνία χωρίς να αναγνωρίζουν την Αυτοκεφαλία».

Έχουν δίκιο!! Γιατί όλες αυτές οι Εκκλησίες, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της “Εκκλησίας των Σκοπίων” όταν αναφέρονται σε αυτή, δεν παραλείπουν να χρησιμοποιούν ονομασίες που περιλαμβάνουν το όνομα “Μακεδονία” ή “Μακεδονική”. Και απορούμε, σε ποιόν απευθύνεται η ρητή εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι αποκλείει τον όρο “μακεδονική” και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης “Μακεδονία”; Ακόμη ένας γεωπολιτικός εμπαιγμός του κ. Βαρθολομαίου που θα τον βρούμε δυστυχώς μπροστά μας...

Υπενθυμίζουμε ότι κατά του “μακεδονικού αυτοκέφαλου” ήταν και ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος.

Μιλώντας πρίν δυόμιση χρόνια στο Sputnik έλεγε:

«...πως περιμένετε να αναγνωρίσουμε κάποιο “μακεδονικό αυτοκέφαλο;” Δεν υπάρχει καμία “μακεδονική εκκλησία” στα Σκόπια. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν πρέπει να τους χορηγήσει αυτοκεφαλία κατά την προσωπική μου άποψη».

Ο Σεβασμιώτατος αν και καλά πληροφορημένος τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν αντιδρά, και μάλλον λόγω ηλικίας λησμόνησε ότι γαλουχήθηκε πνευματικά κοντά στον π. Αυγουστίνο Καντιώτη.

Βέβαια δεν μιλά και το πνευματικοπαίδι του, ο γεννηθείς το 1969 Μητροπολίτης Κρήνης καί Καλαμαριάς Ιουστίνος (που περιρρέουσες φήμες σε εκείνα τα μέρη τον θέλουν να κάνει αυτός κουμάντο στήν ακριτική Μητρόπολη ώστε να ελέγξει την διαδοχή του Γέροντα του όταν έρθει η ώρα). 

Τα καταθέτουμε όλα αυτά ώστε εκκλησιαστικώς Ιστορικά να μην ξεχνιόμαστε, "ποιός και τι έπραξε" από τους δεσποτάδες του δήθεν και της φάπας..

https://ieriplektani.blogspot.com/

«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου