Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Για το ψέμα (Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου)

 
 
Αδελφοί μου Χριστιανοί, προσέχετε, όσο μπορείτε, να μη λέτε ψέματα, γιατί το ψέμα είναι ε­φεύρεση του διαβόλου και ο διάβολος είναι ο πατέρας του ψεύδους.

Επομένως, όσοι είναι ψεύτες, έχουν πατέρα τους τον διάβολο και μοιάζουν μ’ αυτόν και τον έχουν πατέρα, κα­θώς το αναφέρει και ο Κύριός μας στην Αγία Γραφή, λέγοντας: 
 
«Ο πατέρας που έχετε εσείς είναι ο διάβολος, κι όσα επιθυμεί ο πατέρας σας, αυτά θέλετε να κάνετε. Εκείνος εξαρχής ήταν ανθρωποκτόνος και δεν μπόρεσε να στα­θεί μέσα στην αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει μέ­σα του τίποτε το αληθινό. 
 
Όταν λέει ψέματα, εκφράζει τον εαυτό του, γιατί είναι ψεύτης και είναι ο πατέρας του ψεύδους. (Ιωαν.8,44) 
 
Αντίθετα, όσοι λένε την αλήθεια, έχουν ως πατέρα τους την Αλήθεια, που είναι ο Θεός και ο Ιησούς Χρι­στός. 
 
Και είναι γεννημένοι από την Αλήθεια, καθώς μας λέει ο «αγαπημένος» μαθητής Ιω­άννης : 
«Παιδιά μου, ας μην αγαπάμε με λό­για και ωραίες φράσεις, αλλά με έργα και αγάπη αληθινή. Απ’ αυτό θα καταλάβουμε ότι εί­μαστε παιδιά της αλήθειας»(Α΄Ιωάν.3,18).
 
Εσείς είσθε Χριστιανοί και, με τη Χάρη του Αγίου Βαπτίσματος, απογυμνωθήκατε α­πό τον παλαιό άνθρωπο και ενδυθήκατε τον Χριστό, που είναι η αλήθεια, όπως το λέει και ο Ίδιος: 
«Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή»(Ιωάν.14,6). 
 
Πώς τολμάτε λοιπόν να αφήνετε την αλήθεια και να προτιμάτε το ψεύδος; Δεν σκέπτεσθε ότι με τις ψευδολογίες σας αυτές ξεντύνεστε τον Χριστό, τον νέο άνθρωπο, και ενδύεσθε πάλι τον παλαιό που φθείρεται και χάνεται;
 
Δεν ακούτε πώς σας συμβουλεύει ο μακάριος απόστολος Παύλος, να μη λέτε ψέ­ματα ο ένας στον άλλον, αλλά να πετάξετε από πάνω σας τον παλαιό άνθρωπο, του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό είναι το ψεύδος, και να ενδυθείτε τον νέο, του οποίου ίδιο είναι η αλήθεια; 
 
«Μη λέτε ψέματα ο ένας στον άλλον, αφοί βγάλατε από πάνω σας τον παλαιό α­μαρτωλό εαυτό σας με τις συνήθειές του, και ντυθήκατε τον καινούργιο άνθρωπο, που α­νανεώνεται συνεχώς, σύμφωνα με την εικόνα του Δημιουργού του, ώστε με τη νέα ζωή να φθάσει στην τέλεια γνώση του Θεού» (Κολ. 3,9)
 
(Αγίου Νικοδήμου, Χρηστοήθεια, κ. εξ. αποσπάσματα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου