Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Κορυφαίο ιατρικό κέντρο διακόπτει τις τρανς επεμβάσεις σε παιδιά

 

Οι Ρεπουμπλικάνοι του Τενεσί είχαν ζητήσει από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ να σταματήσει τις διαδικασίες 
 
Η Κλινική Υγείας Τρανσέξουαλ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt του Τενεσί έχει «παύσει» τις επεμβάσεις φύλου για ασθενείς κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο επικεφαλής του συστήματος υγείας του ιδρύματος, C. Wright Pinson, σε εκπρόσωπο της πολιτείας την Παρασκευή.
 
Στην επιστολή, την οποία ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζέισον Ζάκαρι ανήρτησε στο Twitter, ο Ράιτ εξηγεί ότι η κλινική διακόπτει «τις επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου σε ασθενείς κάτω των 18 ετών» λόγω της δημοσίευσης νέων κατευθυντήριων γραμμών για τα πρότυπα περίθαλψης τον περασμένο μήνα από την Παγκόσμια Επαγγελματική Ένωση Υγείας Τρανσέξουαλ (WPATH), επικαλούμενη την ανάγκη διεξαγωγής εσωτερικής κλινικής επανεξέτασης και διαβούλευσης με ευρύ φάσμα εμπειρογνωμόνων. Η επανεξέταση θα μπορούσε να διαρκέσει «αρκετούς μήνες», πρόσθεσε.  
 
Αν και ο Ράιτ επισήμανε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές ως τον λόγο για τον οποίο το Βάντερμπιλτ «σταμάτησε» τις αμφιλεγόμενες διαδικασίες, το μήνυμά του διαμορφώθηκε ως απάντηση στην επιστολή που ο Ζάκαρι και άλλοι πολιτειακοί ηγέτες των Ρεπουμπλικανών είχαν γράψει στο ιατρικό κέντρο τον περασμένο μήνα, ζητώντας μορατόριουμ στην παροχή επεμβάσεων φύλου σε ανηλίκους. Ο Ζάκαρι το χαιρέτισε ως νίκη, γράφοντας στο Twitter την εκτίμησή του προς το Βάντερμπιλτ για την αντιμετώπιση των «βαθιών ανησυχιών» του κόμματος.  
 
Οι πολιτειακοί πολιτικοί είχαν καταγγείλει τις πρακτικές της παιδιατρικής κλινικής φύλου του πανεπιστημίου ως «τίποτα λιγότερο από κακοποίηση». Απαίτησαν επίσης από όλες τις θυγατρικές του να τιμούν τους λεγόμενους αντιρρησίες συνείδησης – τους επαγγελματίες υγείας που αρνούνται να εκτελέσουν «ορισμένες ιατρικές διαδικασίες» λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.  
 
Ο αξιωματούχος του πανεπιστημίου ασχολήθηκε και με τα δύο ζητήματα στην απάντησή του, διαβεβαιώνοντας τον Zachary ότι το Vanderbilt συμμορφώνεται με τη νομοθεσία του Τενεσί – συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας που απαγορεύει την ορμονοθεραπεία για παιδιά πριν από την εφηβεία. Από τις κατά μέσο όρο πέντε επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου ετησίως σε ασθενείς κάτω των 18 ετών που πραγματοποίησαν οι γιατροί του Vanderbilt από το άνοιγμα της Κλινικής Υγείας Τρανσέξουαλ το 2018, καμία δεν ήταν επέμβαση στα γεννητικά όργανα και όλοι οι ασθενείς ήταν άνω των 16 ετών και είχαν τη συγκατάθεση των γονέων τους, επέμεινε. Επιπλέον, καμία από τις επεμβάσεις δεν πληρώθηκε από κρατικά κονδύλια και τα έσοδα από τις επεμβάσεις φύλου αποτελούσαν «ασήμαντο ποσοστό» των κερδών του κέντρου.  
 
Το Vanderbilt δεν είναι η μόνη παιδιατρική κλινική φύλου που κάνει πίσω από κάποιες από τις πιο αμφιλεγόμενες πρακτικές της. Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστώνης, που συνδέεται με το Χάρβαρντ, έχει αγωνιστεί να αποκρύψει το δικό του ιστορικό διενέργειας επεμβάσεων φύλου σε ανηλίκους, ισχυριζόμενο ότι χειρουργεί μόνο ασθενείς άνω των 18 ετών, παρά το γεγονός ότι μια δημοσίευση με κριτές αποκαλύπτει ότι έχει πραγματοποιήσει 65 επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου σε εφήβους μόλις 15 ετών από τον Ιανουάριο του 2017.  
 
Το Τενεσί, το οποίο υιοθέτησε την απαγόρευση της ορμονοθεραπείας πριν από την εφηβεία πέρυσι, είναι μία από τις πολλές πολιτείες που προσπαθούν να πατάξουν τους επαγγελματίες που προσφέρουν μη αναστρέψιμες ιατρικές διαδικασίες όπως η ορμονοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση «επιβεβαίωσης φύλου» σε ανηλίκους, μερικές φορές χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση των γονέων. Το Τέξας, το Αρκάνσας, η Αλαμπάμα και η Αριζόνα έχουν επίσης υιοθετήσει νομικά μέτρα που περιορίζουν τέτοιου είδους θεραπείες.  
 
Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)
RT news Φωτό αρχείου © Getty Images / Luis Soto
 
 
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου