Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Ἡ Πρόνοια τοῦ Θεοῦ…Ἐμφάνιση Ἁγίας Κυριακῆς


-Πες μου, αδελφή Μαρίνα, κάτι απ’το λαό. Εσύ ταξιδευες πολύ, πολλές μοίρες ανθρώπων έμαθες και τους δρόμους της πρόνοιας κατάλαβες.
 
Η αδελφή Μαρίνα σκέφτηκε και μετά με πολύ δισταγμό και προφασιζόμενη πως η ίδια τίποτα δεν ξέρει, ότι είναι ανάξια και τα λοιπά διηγήθηκε τα παρακάτω:
 
– Στο χωριό Ιζντεγλαβλιε πέρασα τη νύχτα σε μία χήρα. Αυτή η χήρα μου έλεγε, πως κάποτε χτύπησε συμφορά στο σπίτι της, οπότε σε τέσσερις μέρες έβγαλε επτά νεκρούς από το σπίτι.
 
Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ο άντρας της, και μερικοί γιοί της και άλλοι οικείοι. Με πολύ δυσκολία μπόρεσε να ετοιμάσει όλα για τις κηδείες έτσι όπως πρέπει κατά την τάξη. Κι ήταν όλοι τους επτά, τους κηδεψε και έμεινε με τρία πολύ μικρά παιδιά.
 
Τότε ήρθαν οι γείτονες και οι συγγενείς κι άρχισαν να την συμβουλεύουν, ν’ αφήσει αυτό το σπίτι για να πάει σε κάποια καλύβα επειδή πάνω στο σπίτι έχει πέσει κατάρα. Αλλά δεν είχε καλύβα που να μετακομίσει; Σε μεγάλη σύγχυση, για το τί να κάνει, μία νύχτα όταν τα παιδιά είχαν κοιμηθεί, προσευχόταν για αρκετή ώρα στο Θεό για συμβουλή και ξάπλωσε κι εκείνη να κοιμηθεί.

Στο όνειρο της εμφανίστηκε η Αγία Κυριακή, τη χάϊδεψε, της είπε ότι θα την προστατεύει και ότι αμέσως όλα θα πάνε καλά. 
 
Έτσι καθοδηγούμενη και ενθαρρυμενη παράμεινε σπίτι της. Και πράγματι εκείνη τη χρονιά της πήγαν όλα προς το καλύτερο και προόδευσε. Πήρε για το στάρι 50 Ναπολεόνια. 
 
Μ’ αυτά τα χρήματα αγόρασε έναν αγρό από κάποιο Τούρκο. Τα πρόβατα της πολλαπλασιάστηκαν. Τα φρούτα καρποφόρησαν. Το περιβόλι έφερε μεγάλη σοδειά. 
Αυτό επαναλήφθηκε και τα επόμενα χρόνια. 
 
Τα παιδιά τ’ ανέθρεψε και τα καθοδήγησε στο σωστό δρόμο. 
 
Τα δύο αγόρια και την κόρη τα πάντρεψε. 
 
Ο ένας της γιός είναι τώρα αξιοσέβαστος χωρικός και δικαστής στο χωριό.
 
Έξοχο παράδειγμα της πρόνοιας του Θεού για κείνους που έχουν φόβο Θεού!
 
 
Εμμανουήλ, Αγίου Νικολάου Βελιμιροβιτς, σελ 48
 
 
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου