Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Κωνσταντίνος Ελευθερίου: Αλαντίν: Το “Πλουσιότερο” ΑΙ Του Κόσμου


 
Στις προηγούμενες συζητήσεις μας σχετικά με το θέμα του ΑΙ, μιλήσαμε κυρίως για εκκολαπτόμενες τεχνολογίες και για τα σενάρια τα οποία η ανάπτυξή τους ανοίγει για το μέλλον μας.

Το σημερινό άρθρο θα είναι λίγο διαφορετικό, καθώς δε θα μιλήσουμε για νέες
τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που έρχονται για να αναλάβουν τα ηνία και να χαράξουν μια νέα πορεία για το μέλλον. Αντιθέτως, θα μιλήσουμε για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο έχει αναλάβει την χειραγώγηση της παγκόσμιας οικονομίας τα τελευταία 30 χρόνια και σήμερα αποτελεί την κανονικότητα στον κόσμο των διεθνή οικονομικών. Θα μιλήσουμε για το Αλαντίν.
Έχεις ακούσει για την BlackRock;

Για όσους δεν την έχετε ξανακούσει (κάτι που το επιδιώκει και η ίδια), η BlackRock (Μπλακ Ροκ / Ο Μαύρος Λίθος) είναι μια αμερικανική εταιρεία επενδύσεων και ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο. Ιδρυτικό μέλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της είναι ο Λάρυ Φινκ, μια φιγούρα που αν και εμβληματική για τον χώρο της οικονομίας και του Great Reset προτιμά να κρατά απόσταση από τα φώτα της δημοσιότητας, αφήνοντας τους ομοϊδεάτες του όπως ο Κλάους Σουάμπ να μιλούν αντί για αυτόν.

Ο Φινκ αποτελεί ένθερμο οπαδό και υποστηρικτή όλων των πολιτικών της Ατζέντας 2030 ενώ μάλιστα έχει συμβάλει δυναμικά και στη δημιουργία ορισμένων από αυτές, όπως το διαβόητο σύστημα ESG (λινκ εδώ για όσους το ξεχάσατε ). Παράλληλα, είναι και μέγας οπαδός του ΑΙ, σε βαθμό που έχει αφιερώσει από το 2018 ένα ολόκληρο τμήμα της εταιρείας του στην μελέτη και ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης που στόχο έχει την αντικατάσταση τμήματος του προσωπικού της εταιρείας από αλγόριθμους και συστήματα ΑΙ.

Αν και η BlackRock και ο Φινκ αποτελούν δύο σκοτεινούς, δομικούς λίθους της Ατζέντας 2030 και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εμείς θα δώσουμε έμφαση σήμερα στο “μυστικό της όπλο”, το εργαλείο πάνω στο οποίο στηρίζει την παγκόσμια κυριαρχία της στον τομέα των επενδύσεων. Αυτό δεν είναι άλλο από ένα πανίσχυρο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο καθοδηγεί τις αποφάσεις της καθώς και τις αποφάσεις εκατομμυρίων παικτών στον χώρο των επενδύσεων.

Το Αλαντίν

Το Αλαντίν ξεκίνησε το 1993 ως ένα αυτοματοποιημένο σύστημα υπολογισμού ρίσκου προκειμένου να απελευθερώσει το προσωπικό της εταιρείας από την πολύωρη, βαρετή και χειρωνακτική αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων που διαχειρίζεται η εταιρεία. Το πρόγραμμα αυτό σταδιακά αναπτύχθηκε σε ένα πρόγραμμα ανάλυσης επενδύσεων με στόχο να προβλέπει την κίνηση των αγορών, να εντοπίζει επικερδείς μετοχές και να κρατά το ρίσκο χαμηλά.
Σήμερα, το Αλαντίν χρησιμοποιείται από την BlackRock και πολλές γιγαντο-εταιρείες οι οποίες το νοικιάζουν, όπως οι Apple, Microsoft και Alphabet (η μαμά της Google) προκειμένου να καθοδηγεί την επενδυτική τους δραστηριότητα. Αυτή τη στιγμή το μέγεθος των κεφαλαίων που διαχειρίζεται το Αλαντίν ξεπερνάει τα 21.6 τρισεκατομμύρια δολάρια (τα ποσά αυτά σταμάτησαν σκοπίμως να κοινοποιούνται το 2017 και σίγουρα τώρα είναι πολύ μεγαλύτερα), ένα ποσό που εκπροσωπεί το 10% της συνολικής αξίας όλων των μετοχών και ομολόγων του πλανήτη.

Στο δια ταύτα

Όπως μπορείτε να δείτε η διαχείριση χρημάτων και κεφαλαίων από αλγόριθμους και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι κάθε άλλο παρά θεωρία συνομωσίας ή κάτι που μπορεί, πιθανοστατικά, ίσως να συμβεί κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον του 2077. Το ζήτημα πλέον έγκειται στο γεγονός πως το Αλαντίν, που δεν είναι παρά ένα εργαλείο της Ατζέντας 2030, από εδώ και πέρα θα αξιολογεί μετοχές, ομόλογα, κεφάλαια, κτλ. όχι επί τη βάσει της αληθινής αξίας τους αλλά επί τη βάσει του πόσο ασπάζονται την Ατζέντα 2030 ή όχι.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει πως οι μεγάλες εταιρείες οι οποίες έχουν προσδεθεί στο άρμα της Μεγάλης Επανεκκίνησης θα έχουν μια σταθερή ροή επενδύσεων από την BlackRock και όλους τους παίκτες του χρηματιστηρίου που θα ακολουθούν τις κινήσεις της, ενώ αυτές που θα θέλουν να χαράξουν τον δικό τους δρόμο θα λαμβάνουν αξιολογήσεις που θα τις εξαφανίζουν από την σφαίρα των “συνετών” επενδύσεων. Με άλλα λόγια, αν μια εταιρεία σκοπεύει να λάβει επενδύσεις για να αναπτυχθεί θα πρέπει να ασπάζεται πλήρως την Ατζέντα 2030 αλλά και να συνεργάζεται μόνο με άλλες εταιρείες και υπαλλήλους που επίσης κάνουν το ίδιο.

Τελικό αποτέλεσμα αυτού; Ένας κόσμος όπου η μόνη επιχειρηματικότητα που θα υπάρχει θα είναι αυτή που προβλέπει η Ατζέντα, καθώς οι μικρές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να υποκύψουν στον ζυγό της εάν θέλουν να κάνουν δουλειές με τους μεγάλους παίκτες της αγοράς. Παράλληλα, οι αντιφρονούντες θα αποκλειστούν από τον επιχειρηματικό αλλά και εργασιακό κόσμο καθώς καμία εταιρεία δε θα θέλει να συνεργαστεί μαζί τους ή να τους προσλάβει, μιάς και κάτι τέτοιο θα προκαλέσει την οργή της Ατζέντας. Εν τέλει κανένας δε θα έχει καμία επιλογή…και θα είμαστε και χαρούμενοι με αυτό.

Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το άρθρο μου. Θα χαρώ να ακούσω και τα δικά σας σχόλια πάνω στο θέμα στη σελίδα μου στο Facebook

 Εις το επανιδείν.

Ελευθερίου Κωνσταντίνος
Πολιτικός Επιστήμονας, Διαπραγματευτής, Ερευνητής
Ακολουθήστε με:
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100088787553150
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/kostaselef/

 https://focusfm.gr/
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου