Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Αίτημα του Ρίση Σουνάκ να ηγηθεί της παγκόσμιας κυβέρνησης μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης


(Πολύ πιθανό σενάριο, μετά τον πυρηνικό πόλεμο να έχουμε παγκόσμια κυβέρνηση υπο την ηγεσία του Ειρηνοποιού Ρίση Σουνάκ)

Politico: 
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να καταστήσει τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης βασικό επίκεντρο της συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα.

ΛΟΝΔΙΝΟ - Είναι ο πρωθυπουργός που καλλιέργησε μια εικόνα «αδελφού τεχνολογίας»  ακόμα κι αν ο κόσμος της τεχνολογίας δεν έχει πειστεί από τα διαπιστευτήριά του.

Τώρα ο Rishi Sunak ελπίζει να αναδείξει το Ηνωμένο Βασίλειο ως ηγέτη στην παγκόσμια διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης, αξιοποιώντας τη θέσπιση προτύπων ως εργαλείο ήπιας ισχύος, ενώ παράλληλα ενισχύει τον αναδυόμενο κλάδο τεχνητής νοημοσύνης της Βρετανίας.

Μπορεί να έχει μια μάχη στα χέρια του. Καθώς ο Σουνάκ πετάει στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για την πρώτη του σύνοδο στον Λευκό Οίκο ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου - με το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης ψηλά στην ατζέντα του - βρίσκει τη Βρετανία να παίζει ήδη στην παγκόσμια σκηνή.

Έχοντας αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο του 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποκλειστεί από βασικά φόρουμ μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, όπως το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας (TTC), όπου τα σχέδια διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης διαπραγματεύονται σε διμερή βάση. Τα αιτήματα της Βρετανίας για παρόμοιο διάλογο με την Ουάσιγκτον έχουν επανειλημμένα απορριφθεί , αφήνοντας τον Σουνάκ αναγκασμένος να ακολουθήσει απευθείας κανάλια όπως η σύνοδος κορυφής του στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτήν την Πέμπτη.

Στο επίκεντρο του μεγάλου σχεδίου του Sunak είναι μια διεθνής σύνοδος κορυφής AI αυτό το φθινόπωρο που θα συγκαλέσει ομοϊδεάτες συμμάχους στο Λονδίνο για να συζητήσουν τους κινδύνους της τεχνολογίας και τον καλύτερο τρόπο ρύθμισής της, είπαν στο POLITICO δύο αξιωματούχοι του Whitehall και ένας κυβερνητικός σύμβουλος. Η ιδέα παρουσιάστηκε στο στρογγυλό τραπέζι της Ντάουνινγκ Στριτ του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των OpenAI, Google DeepMind και Anthropic στα τέλη Μαΐου.

Ο Sunak εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για το Ηνωμένο Βασίλειο να φιλοξενήσει έναν παγκόσμιο επόπτη για την τεχνητή νοημοσύνη παρόμοιο με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), έναν διακυβερνητικό οργανισμό που προωθεί τις ειρηνικές χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας. Ένα ισοδύναμο του ΔΟΑΕ για την τεχνητή νοημοσύνη είναι μια ιδέα που είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ο Sam Altman του OpenAI.  

Ένα «CERN για την Τεχνητή Νοημοσύνη» είναι μια άλλη από τις προτάσεις του Σουνάκ , που θέτει σε εφαρμογή έναν διεθνή ερευνητικό οργανισμό παρόμοιο με αυτόν που υπάρχει για τη διεθνή σωματιδιακή φυσική. Ο Σουνάκ σχεδιάζει να παρουσιάσει και τις τρεις ιδέες στις συνομιλίες του με τον Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα.

Το αν ο Μπάιντεν είναι έτοιμος να ακούσει μένει να φανεί.

Μετά την τέταρτη συνεδρίαση του TTC την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν ήδη συμφωνήσει να αναπτύξουν έναν κώδικα συμπεριφοράς τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ τους. Η εθελοντική συμφωνία θα παρουσιαστεί σε άλλες χώρες της G7 - συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας - σε μια φθινοπωρινή διάσκεψη που προγραμματίζεται στην Ιαπωνία, η οποία ασκεί την προεδρία της G7 φέτος.

Ως εκ τούτου, η επίθεση της τεχνητής νοημοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου αφορά την προσπάθεια να χαράξει έναν ηγετικό ρόλο στην τεχνολογία εκτός του TTC, δήλωσε ο σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που αναφέρθηκε παραπάνω.

Το Νο. 10 θέλει να δημιουργήσει ένα φόρουμ με επιρροή που θα περιλαμβάνει άλλες χώρες που δεν αντιπροσωπεύονται με προηγμένες βιομηχανίες τεχνητής νοημοσύνης όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, καθώς και οι ΗΠΑ και τα έθνη της ΕΕ27.  

Η Βρετανία πιστεύει ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ δημιουργούν ήδη συστήματα και ότι «ο ρόλος μας θα ήταν μεσολαβητής ή ενισχυτής, και επίσης να φέρουμε άλλα μέρη, σχεδόν ως φωνή τρίτων χωρών εκτός αυτών των δύο μπλοκ», πρόσθεσε ο σύμβουλος. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εκφράσει την επιθυμία να βαδίσει μεταξύ της πιο σκληρής προσέγγισης της ΕΕ, της οποίας ο νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τα επόμενα λίγα χρόνια, και της σχετικά χειροκίνητης στάσης των ΗΠΑ.

Ο σύμβουλος είπε ότι η Ιαπωνία και ο Καναδάς έχουν υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της συνόδου κορυφής του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ότι τα σχέδια δεν έχουν προχωρήσει ακόμη πολύ.

Ρητορική μετατόπιση
 
Αυτή η μεγάλη ώθηση στο ΗΒ για την τεχνητή νοημοσύνη δεν ήταν πάντα δεδομένη. Ένας κυβερνητικός σύμβουλος λέει ότι ο Sunak επέλεξε την τεχνητή νοημοσύνη από μια λίστα που του παρουσιάστηκε από αξιωματούχους που καθόρισαν έναν κατάλογο τεχνολογιών αιχμής όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε ενδεχομένως να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη ρύθμιση των διεθνών προτύπων. Επίσης στη λίστα - αλλά τελικά απορρίφθηκε - ήταν οι "ημιαγωγοί" και ο "διάστημα".

Όλα αντιπροσωπεύουν μια αξιοσημείωτη αλλαγή από τον Απρίλιο, όταν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κυκλοφόρησε μια λευκή βίβλο για την τεχνητή νοημοσύνη εν μέσω πολλών φανφάρων για την προσέγγισή της που είναι υπέρ της καινοτομίας και της ελαφριάς αφής.

Αντί να δημιουργήσουν μια ειδική ρυθμιστική αρχή για την αντιμετώπιση της τεχνητής νοημοσύνης, όπως περίμεναν ορισμένοι, η Λευκή Βίβλος υποστηρίζει ότι οι υπάρχουσες ρυθμιστικές αρχές αναθέτουν την τεχνητή νοημοσύνη στις αρμοδιότητές τους, όπου χρειάζεται.  

Αλλά μετά από λίγους μήνες και η παγκόσμια προοπτική για την τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ πιο αμυδρή. Περνάει μόλις μια εβδομάδα χωρίς ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης να εκδίδουν καταστροφικές προειδοποιήσεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της τεχνολογίας, ενώ ακόμη και οι ίδιες οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης έχουν εκφράσει την επιθυμία για ρύθμιση.  

Το Υπουργείο Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου (DSIT) πραγματοποιεί τώρα εβδομαδιαίες συναντήσεις με υπουργούς και τον μόνιμο γραμματέα του τμήματος, καθώς και άλλους αξιωματούχους, για να συζητήσουν την τεχνολογία. Στο Νο. 10, οι πιο στενοί βοηθοί του Σουνάκ, ο Επιτελάρχης του Λίαμ Μπουθ-Σμιθ και ο Αναπληρωτής Επιτελάρχης Γουίλ Τάνερ, λέγεται ότι ασχολούνται πλέον έντονα με το θέμα .

Σε αντίθεση με το Νο. 10, που ήρθε αργά στο πάρτι για την τεχνητή νοημοσύνη, άλλα μέρη της κυβερνητικής μηχανής του Ηνωμένου Βασιλείου  κυρίως το Ινστιτούτο Άλαν Τούρινγκ, το οποίο χρηματοδοτείται κυρίως από το Λονδίνο και έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη για έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία σε ακανθώδη ζητήματα όπως η ηθική της τεχνητής νοημοσύνης ? έχουν στενούς δεσμούς με πολλούς από τους ομολόγους τους σε όλο τον κόσμο.

Καθώς η ανησυχία έχει αυξηθεί, η ρητορική της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου έχει γίνει πολύ πιο προσεκτική. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί έχουν προτείνει ότι η λευκή βίβλος της τεχνητής νοημοσύνης δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τους κινδύνους που θέτουν τα θεμελιώδη μοντέλα όπως το GPT-4 και ότι πιθανώς απαιτείται περισσότερη ρύθμιση που να αφορά άμεσα τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Ένας εκπρόσωπος του κλάδου είπε στο POLITICO ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι φαίνεται να μην πιέζουν πλέον το όραμα που περιέχεται στη Λευκή Βίβλο και ότι επικρατούσε μια αίσθηση αταξίας γύρω από το θέμα.

Παρά το γεγονός αυτό, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να επιμένουν ότι η λευκή βίβλος της τεχνητής νοημοσύνης δεν θα χρειαστεί να ενημερωθεί δραματικά. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος που αναφέρθηκε παραπάνω είπε στο POLITICO ότι η μόνη πραγματική αλλαγή τις τελευταίες εβδομάδες ήταν η έμφαση από την «υπερκαινοτομία» στην «αξιολόγηση κινδύνου».

Άλλοι εκπρόσωποι του κλάδου που είχαν συναλλαγές με την κυβέρνηση συμφωνούν ότι είναι απίθανο να δημιουργηθεί εντελώς νέος κανονισμός σε αυτό το στάδιο, αν και ορισμένοι αναμένουν περισσότερα εργαλεία και χρηματοδότηση να παραδοθούν στις υπάρχουσες ρυθμιστικές αρχές.

Μέσα στην επέμβαση
Θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διευθέτηση του ζητήματος του πώς το Ηνωμένο Βασίλειο κυβερνά την τεχνητή νοημοσύνη είναι όποιος επιλέγει η κυβέρνηση για να ηγηθεί της ειδικής της ομάδας τεχνητής νοημοσύνης. Ο Ματ Κλίφορντ, επίσης πρόεδρος του ARIA, είναι επί του παρόντος προσωρινός πρόεδρος και ο Νο. 10 προτιμώμενος υποψήφιος για τον ρόλο, δήλωσε δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο POLITICO.  

Ο Κλίφορντ αντιπροσωπεύει «την τεχνολογικά εγγράμματη έκδοση του Νο. 10», είπε ένα τρίτο στέλεχος του κλάδου στο POLITICO. Στο πλευρό του βρίσκεται ο φοιτητής διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Nitarshan Rajkumar, ο οποίος εντάχθηκε στο DSIT ως σύμβουλος πολιτικής για την τεχνητή νοημοσύνη τον Απρίλιο.

Ο τεχνολογικός απεσταλμένος του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζο Γουάιτ, είναι απασχολημένος με την προώθηση του μηνύματος στις εταιρείες της Silicon Valley ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να χαράξει ένα μονοπάτι μεταξύ της σκληρής προσέγγισης της ΕΕ και της στάσης των ΗΠΑ. Η πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να δελεάσει τις ΗΠΑ, ως ισχυρό οικονομικό μπλοκ, να υπογράψουν την προσέγγισή τους με ελαφρύ άγγιγμα, με την ελπίδα ότι αυτό θα συμβάλει στην εδραίωση του διεθνούς προτύπου.

Μένει να δούμε αν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έχει ουσιαστικό λόγο σε θέματα από τη σκοπιά του εκτός ΕΕ. Το ταξίδι αυτής της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον θα δώσει στον Σουνάκ την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί.


Πηγή: https://www.politico.eu
 
«Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου