Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Ρωσικό «Davos»: Το τέλος της Pax Americana είναι γεγονός, μετάβαση σε μια παγκόσμια τάξη χωρίς ηγεμόνες – Σύνδεση και πολυπολικότητα


Η παρακμή της Δύσης και η μετάβαση σε ένα κόσμο διασυνδεδεμένων κρατών χωρίς ηγεμόνες…
Το Διεθνές Οικονομικό Forum της Αγίας Πετρούπολης δεν είναι μόνο η κορυφαία ευκαιρία για τη συζήτηση όλων όσων έχουν σημασία για τις επιχειρήσεις, την οικονομία και τη γεωπολιτική αναφορικά με τη Ρωσία και την ευρύτερη Ευρασία.
Είναι ένας προνομιακός χώρος όπου οι τάσεις του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος διερευνώνται λεπτομερώς: μία πραγματικά πολυπολική και πολυμερής πλατφόρμα διαβούλευσης όπου κτίζεται μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Το νέο οικονομικό παράδειγμα

Οι σημαντικότερες συνεδρίες διεξήχθησαν την Πέμπτη 15 Ιουνίου όπου το ζήτημα ενός νέου κόσμου ο οποίος θα υπερβαίνει την αμερικανική ηγεμονία τέθηκε με τέτοια δυναμική ώστε οι σχετικές αντιδράσεις στην δημόσια σφαίρα αναμένεται να λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες.
Στο πάνελ «Πώς θα αναπτυχθεί η ρωσική οικονομία» βρέθηκαν η Διοικήτρια της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina, ο Υπουργός  Οικονομικών Anton Siluanov ο  κορυφαίος σύμβουλος του Putin, Maksim Oreshkin.
Η Nabiullina τόνισε τώρα ότι η «διαλειτουργικότητα» θα βοηθήσει «το ρωσικό σύστημα πληρωμών να ενσωματωθεί στο παγκόσμιο σύστημα».
Παραμένει υπέρ της «επιλεκτικής πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων», της ομαλής χρήσης του χρηματοπιστωτικου΄συστήματος και του χαμηλού πληθωρισμού.
Ο Siluanov αναφέρθηκε στην «ανάγκη αλλαγής παραδείγματος», τη σημασία της δημιουργίας ζήτησης από το κράτος και την ανάγκη μείωσης των κρατικών επιδοτήσεων.
Η μακροοικονομική σταθερότητα είναι σημαντική – «αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε».

Ο Oreshkin συμφωνεί: Η κυβέρνηση πρέπει να απαλλαγεί από τα περιουσιακά στοιχεία «δεν χρειάζεται πραγματικά».
 

Αποδολαριοποίηση

Ένα πάνελ για την αποδολαριοποίηση συζήτησε το εφικτό του εγχειρήματος της μετάβασης από το δολάριο προς ένα «θεμελιωδώς νέο υπερεθνικό νόμισμα, υπό την αιγίδα μιας ευρείας κοινοπραξίας κρατών που λειτουργούν βάσει των αρχών της εταιρικής σχέσης».
Αυτό είναι ουσιαστικά αυτό που συζητείται στο πλαίσιο τόσο της Οικονομικής Ένωσης της Ευρασίας (EAEU) όσο και των BRICS.
Το μέλλον της Ρωσίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης για το σχέδιο Horizon 2040.
Ο Andrey Bezrukov, πρόεδρος του Technological Sovereignty Exports Association και καθηγητής στο MGIMO, τόνισε πώς το 2024 όταν η Ρωσία θα ασκεί την προεδρία στη ομάδα των BRICS «να μετατρέψουμε τον όμιλο όχι μόνο σε μια συμμαχία ισότιμων εταίρων, αλλά και σε μια οικονομική, τεχνολογική και οικονομική δύναμη».


Εθνική ταυτότητα και ανάπτυξη

Ο Alexander Dugin συμμετείχε σε μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος συζήτηση για την επίτευξη ισχυρών οικονομικών ρυθμών ανάπτυξης παράλληλα με το πώς οι Ρώσοι πρέπει να κατανοούν την ταυτότητα.
Αυτό οδήγησε σε μια αναπόφευκτη κριτική του εθνοκεντρισμού«Η Δύση επιλέγει τον εαυτό της ως το μόνο υποκείμενο (γεωπολιτικό και ιστορικό).
Υπερασπίζεται ένα σύστημα αξιών το οποίο προωθεί ως καθολικό – το οποίο όλοι οι άλλοι πρέπει να ακολουθούν».
Αυτό ισοδυναμεί με την παραδοχή ότι «η Δύση είναι … ολόκληρη η ανθρωπότητα», σε συνδυασμό με μια προσπάθεια να αφαιρεθεί η ιδιότητας του υποκειμένου από τις υπόλοιπες κρατικές ή υπερθνικές οντότητες.
Η αυτο-αντίληψη της Δύσης ως του μόνο ιστορικού και γεωπολιτικού υποκειμένου, είναι ενσωματωμένη σε κάθε εκδήλωση της συμπεριφοράς της».
Ο Dugin περιέγραψε αυατό το χαρακτηριστικό ως «ιό», που αναπτύχθηκε «ανά τους αιώνες».
Η ενσωμάτωση στην Παγκόσμια Δύση, σύμφωνα με τον Dugin, «αφήνει τη Ρωσία χωρίς μέλλον».
Αντίθετα, η Ρωσία θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Δύση είναι «μία δύναμη ανάμεσα σε πολλές.
Δεν αποτελεί υπαρξιακή απειλή».
Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να επικαλείται την έννοια του κυρίαρχου έθνους.
Θα πρέπει να οδηγηθούμε σε μια «διανοητική απο-αποικιοποίηση της κοινωνίας».
Έτσι πρέπει να είναι ενεργεός ένας «πολιτισμός με τη μορφή του κράτους που καθορίζει τους δικούς του στόχους».
Παρουσιάζοντας ένα διάγραμμα σε τρία βήματα, ο Dugin επεξηγεί πώς η Ρωσία μπορεί να πραγματοποιήσει τη μετάβαση από την «κατανόηση του εαυτού της εντός της Δύσης» προς την «ανάπτυξη μέσω της ανόδου της εθνικής κυριαρχίας».

Η ομάδα των BRICS και στο «ασιατικό ΔΝΤ»

Ο Zhang Ming, ο γενικός γραμματέας της SCO, της Συνεργασίας της Σαγκάης, και ο Bakhtiyer Khakimov, ο ειδικός επιτετραμμένος του Putin στο SCO, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτεικοί  σε μια επιτροπή που είχε ως αντικείμενο την αλλαγή του παιχνιδιού: ακριβώς όπως οι BRICS, με τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB), το SCO εργάζεται επίσης για τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας, ενσωματωμένης σε μια «ανοιχτή παγκόσμια οικονομία» για την υπέρβαση των κυρώσεων κυρίως παο τη Δύση
Η γραμματεία της SCO στην Τασκένδη λειτουργεί ήδη ως forum για τις τοπικές και τις κυβερνήσεις της Κεντρικής Ασίας. Πρόκειται για έναν πραγματικό πολυμερή οργανισμό του οποίου τα μέλη είναι ήδη υπεύθυνα για τουλάχιστον τα 2/3 του παγκόσμιου εμπορικού κύκλου εργασιών.
Ο Sergey Pavlov, Πρώτος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, έκανε μια βασική τοποθέτηση όσον αφορά τις εμπορευματικές ροές: Οι δυνατότητες του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά Νότου, επισήμανε, είναι «απίστευτες».
Υπενθύμισε σε όλους ότι η Ρωσία πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή του «τμήματος στο Ιράν».
Και τόνισε πώς τα στρατηγικά σύνορα Καζακστάν-Κίνας στο λιμάνι διακίνησης ξηρού φορτείου Khorgos είναι έτοιμα για μια έκρηξη των εξαγωγών.
Η αναμενόμενη συζήτηση BRICS εξέτασε πώς διαφορετικοί μηχανισμοί μπορούν να βελτιώσουν την κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα.
Τεράστιες δυνατότητες πρόκειται να εξερευνηθούν από την Αφρικανική Ηπειρωτική Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών: 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, στη συντριπτική του πλειονότητα νέοι.
Ο Alexander Isaev, ειδικός από τη Διεύθυνση Διεθνών Διαδρόμων Εμπορικών Μεταφορών, τόνισε τη σημασία των «καλής ποιότητας υλικοτεχνικών αλυσίδων».
Καθώς το εξωτερικό εμπόριο βασίζεται θεμελιωδώς στις θαλάσσιες μεταφορές, οι BRICS και τα μελλοντικά μέλη της BRICS+ θα πρέπει να εντείνουν τις επενδύσεις  σχετικά με τις «λιμενικές υποδομές και οδικές βελτιώσεις».
Για να μην αναφέρουμε τον περιορισμό της γραφειοκρατίας:
«Οι εταιρείες ξοδεύουν το 50% του συνολικού χρόνου σε διαμετακομιστικές αποστολές.
Πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία διέλευσης των συνόρων».
Μια εξαιρετικά σημαντική στρογγυλή τράπεζα επικεντρώθηκε στο INSTC, με εκπροσώπους από το Ιράν, το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν καθώς και τον Evgenii Moskvichev, πρόεδρο επιτροπής της Δούμας και έναν από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον κόσμο στις μεταφορές.


Ο Ιρανός υπουργός Μεταφορών, Mehrdad Bazrpash, ήθελε να τονίσει ότι το Ιράν διαθέτει «τεράστιες δυνατότητες επιμελητείας».
Η ASEAN συμμετείχε σε ένα κρίσιμο πάνελ για τον εορτασμό της 5ης επετείου ενός μνημονίου κατανόησης με την EAEU για την οικονομική συνεργασία καθώς και για τη στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-ASEAN.
Αυτή η διασύνδεση Ευρασίας-Νοτιοανατολικής Ασίας αναδεικνύει τεράστιες δυνατότητες στις μεταφορές, τα logistics, την ψηφιακή οικονομία και φυσικά τα συστήματα πληρωμών εκτός δολαρίου
Ο Evgeny Zaganyov, εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ASEAN, τόνισε πώς είναι τώρα η ώρα να «εξελιχθεί η ASEAN ως κόμβος παγκόσμιας ανάπτυξης». να εργαστούν για ένα «κοινό φορολογικό περιβάλλον»• και να επενδύσουν στη συνδεσιμότητα των υποδομών στις μεταφορές.
Όλα αυτά μέσα στο κρίσιμο πλαίσιο των «αμοιβαίων διακανονισμών σε τοπικά νομίσματα».
Οι Φιλιππίνες, εν τω μεταξύ, επιθυμούν να αυτοχαρακτηριστούν ως η ιδανική πύλη για την EAEU για την σύνδεσή της με την ASEAN.

Διασύνδεση και παγκόσμια οικονομία

Η συζήτηση του Valdai Club προσπάθησε να προσδιορίσει συνοπτικά τον νέο κόσμο ήδη στον τίτλο της: «The New World Economy: Not Global, but Interconnected».
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Andrey Belousov έκανε μια σύντομη ανακεφαλαίωση, επισημαίνοντας πώς ο «μεγάλος ωφελούμενος από την παγκοσμιοποίηση τη δεκαετία του 1990 ήταν η Κίνα, η οποία διπλασίασε το ΑΕΠ της».
Αλλά στη συνέχεια, «κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000 οι Αμερικανοί άρχισαν να αλλάζουν του κανόνες του παιχνιδιού».
Ο προστατευτισμός έγινε κανόνας.
Ο Belousov επισήμανε ότι δεν «πιστεύει ότι ο Παγκόσμιο Οργανισμός Εμπορίου θα ξαναζωντανέψει».
Προτιμά να εστιάζει στις «νέες χώρες» που θα είναι βασικοί παίκτες στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων: Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό.
Τα τρία σενάρια:  Βλέπει τρία πιθανά σενάρια μπροστά: μια νέα «Pax Americana βασισμένη στην ψηφιακή τεχνολογία, προστατευτική στο οικονομικό πεδίο, μια κλειστή δυτική λέσχη», με τη χρήση βίας βασικά κατά της Κίνας, μια «ανάδειξη περιφερειακών κέντρων γύρω από οικονομικές δυνάμεις», όπως η Κίνα, η Ινδία και το Βιετνάμ είτε  «ελεγχόμενο χάος», πληττόμενο  στην επισιτιστική κρίση και στην κρίση υδάτινων πόρων.


Ο μεγάλος αναπροσανατολισμός

Ο Gong Jiong, από το Πανεπιστήμιο Διεθνών Επιχειρήσεων και Οικονομίας (UIBE), εστίασε σε αυτό που όρισε ως «Ο Μεγάλος Αναπροσανατολισμός».
Η Κίνα φυσικά βρίσκεται στο επίκεντρο: ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της είναι στην πραγματικότητα η ASEAN.
Παράλληλα, το εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία αυξήθηκε 40% πέρυσι και μπορεί να φτάσει «πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2023», με τουλάχιστον το 70% -και συνολικά- να διακανονίζεται σε γιουάν και ρούβλι.
Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα διατηρεί ήδη το 40% των αποθεματικών της σε γιουάν.
Καλώς ήρθατε στον κόσμο των πολυπολικών νομισμάτων

St. Petersburg International Economic Forum 2021 Agenda - Russia Briefing  News
 

«Ευρασιατικά Βαλκάνια»

Ο Eldor Aripov, από το Ουζμπεκιστάν, πρόσφερε μια πολύτιμη εικόνα της Κεντρικής Ασίας.Το κόστος των εισαγωγών τροφίμων είναι «σημαντικό».
Σε πολλές περιπτώσεις «τα φορτηγά από την Ευρώπη χρειάζονται 2 και ½ μήνες για να φτάσουν στο Ουζμπεκιστάν – με το κόστος μεταφοράς διπλασιασμένο».
Ωστόσο, η Τασκένδη αναμένει μια ισχυρή ανάπτυξη 5,5% φέτος.
Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι η πρόβλεψη για τα «Ευρασιατικά Βαλκάνια» (του αείμνηστου Zbig Brzezinski) κατέρρευσε.

Το Ουζμπεκιστάν έχει πλέον επικεντρωθεί σε –τι άλλο– διαδρόμους μεταφοράς. μέσω Αφγανιστάν στη Νότια Ασία, καθώς και στο κινεζικό έργο σιδηροδρόμου Κίνας-Κιργιζίας-Ουζμπεκιστάν.



Οι τέσσερις διάδρομοι

Ο Belousov από την πλευρά του σημείωσε ότι η Ρωσία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον τέσσερις βασικούς διαδρόμους.
Δύο είναι σε λειτουργία: ο Ανατολικός Διάδρομος, που αναπτύχθηκε για την διακίνηση ενεργειακών αγαιθ’ων και τώρα αναδιαρθρώνεται για λιπάσματα, και ο Νότιος Διάδρομος, μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς την Τουρκία.
Οι δύο αναπτυσσόμενοι διάδρομοι είναι η διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας – συντομότερη και ταχύτερη κατά δύο εβδομάδες σε σύγκριση με το Σουέζ – και οι τρεις κλάδοι του INSTCΑνατολή, προς Καζακστάν και Τουρκμενιστάν μέσω Ιράν. η Υπερκασπία – με το Αστραχάν ως κύριο λιμάνι μέσω του Ιράν προς τα νότια. και το
Για να λειτουργήσει απαιτεί «πολλές επενδύσεις και πολιτική σταθερότητα», σημείωσε.

Τεχνολογία, κέρδος και επιτήρηση

Ο Arvind Gupta, από την Ινδία, άσκησε έντονη κριτική στη χρήση ως όπλων της τεχνολογίας και των χρηματοπιστωτικών συστημάτων, καθώς των αλυσίδων εφοδιασμού ώστε να «ηγεμονεύονται λιγότερο ισχυρά κεατη».
Κατέληξε σε μια συνεκρική διατύπωση:
«Το τρέχον σύστημα προωθεί είτε την τεχνολογία για κέρδος είτε για επιτήρηση.
Η Ινδία προσπαθεί να «προωθήσει την τεχνολογία για το καλό, για την ανάπτυξη».
Αυτό ήταν μόνο ένα δείγμα μιας ολόκληρης ημέρας συζητήσεων στο forum.
Τίποτα παρόμοιο όσον αφορά την οικοδόμηση ενός νέου κόσμου δεν λαμβάνει χώρα πουθενά σε όλη τη συλλογική Δύση.

 
«Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου