Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

«Σβήνοντας τη Γάζα από το χάρτη»: Ατζέντα του μεγάλου χρήματος. Κατάσχεση των θαλάσσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Παλαιστίνης


Michel Chossudovsky
 
Μετάφραση ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΣ
 
Εισαγωγή

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εισβολή (7 Οκτωβρίου 2023) στη Λωρίδα της Γάζας. 

Όπως περιέγραψε η Felicity Arbuthnot με προνοητικότητα πριν από 10 χρόνια σε άρθρο της στις 30 Δεκεμβρίου 2013:
"Το Ισραήλ πρόκειται να γίνει ένας σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου και κάποιου πετρελαίου, "αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο"".
Στο σημερινό πλαίσιο, η επιλογή του Ισραήλ "Όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο" συνίσταται στην παράκαμψη της Παλαιστίνης και στην "εξαφάνιση της Γάζας από το χάρτη", καθώς και στην κατάσχεση ΟΛΩΝ των θαλάσσιων υπεράκτιων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Γάζας, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ανάλυση της Felicity Arbuthnot του 2013 εστιάζει στο:
"Το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν, στην ανατολική Μεσόγειο, που ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2010, και περιγράφεται ευρέως [από τις κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης] ως "ανοικτά των ακτών του Ισραήλ".

    Αυτά τα αποθέματα του Λεβάντε πρέπει να διακριθούν από εκείνα που ανακαλύφθηκαν στη Γάζα το 1999 από την British Gas, τα οποία ανήκουν στην Παλαιστίνη. Η ανάλυση της Felicity Arbuthnot επιβεβαιώνει ωστόσο ότι "Μέρος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Λεβιάθαν βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Γάζας" (βλ. παρακάτω χάρτη).

    Ενώ το Ισραήλ τα διεκδικεί ως τον δικό του θησαυρό, μόνο ένα κλάσμα του πλούτου της θάλασσας βρίσκεται στη δικαιοδοσία του Ισραήλ ως χάρτες. Πολλά είναι ακόμη ανεξερεύνητα, αλλά προς το παρόν η Γάζα της Παλαιστίνης και η Δυτική Όχθη μεταξύ τους παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες
ανακαλύψεις... (Felicity Arbuthnot, 2013)

Φως εμπρός στον Οκτώβριο του 2023

Η κήρυξη πολέμου από τον Νετανιάχου τον Οκτώβριο του 2023 εναντίον 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Λωρίδας της Γάζας αποτελεί συνέχεια της εισβολής του 2008-2009 στη Γάζα στο πλαίσιο της "Επιχείρησης Χυμένο Μολύβι".

Ο υποκείμενος στόχος είναι η απόλυτη στρατιωτική κατοχή της Γάζας από τις δυνάμεις των Ισραηλινών IDF και η εκδίωξη των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους.

Θα πρέπει ωστόσο να αναφέρω ότι υπάρχουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που επωφελούνται από το εγκληματικό εγχείρημα (γενοκτονία) του Ισραήλ που στρέφεται κατά της Γάζας.

Ο απώτερος στόχος δεν είναι μόνο ο αποκλεισμός των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους, αλλά συνίσταται στην κατάσχεση των υπεράκτιων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Γάζας αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή αυτών που ανήκουν στην BG (BG Group) το 1999, καθώς και των ανακαλύψεων του Λεβάντε το 2013.

"Μυστικές διμερείς συνομιλίες" Αιγύπτου-Ισραήλ

Το 2021-22, η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμμετείχαν σε "μυστικές διμερείς συνομιλίες" σχετικά με "την εξόρυξη φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας.


"Η Αίγυπτος κατάφερε να πείσει το Ισραήλ να αρχίσει την εξόρυξη φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, μετά από αρκετούς μήνες μυστικών διμερών συνομιλιών.
 

Η εξέλιξη αυτή ... έρχεται μετά από χρόνια ισραηλινών αντιρρήσεων για την εξόρυξη φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Γάζας για [υποτιθέμενους] λόγους ασφαλείας, ...
 

Η British Gas (BG Group) έχει επίσης συναλλαγές με την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ.
 

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι ο πολιτικός βραχίονας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα έχει παρακαμφθεί όσον αφορά τα δικαιώματα έρευνας και ανάπτυξης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου:
 

Το κοίτασμα, το οποίο βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) δυτικά της ακτής της Γάζας, ανακαλύφθηκε το 2000 από την British Gas (σήμερα BG Group) και εκτιμάται ότι περιέχει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
 

Ο αξιωματούχος της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας: "Μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία οικονομικών και ασφάλειας συζήτησε με την ισραηλινή πλευρά για αρκετούς μήνες το θέμα της έγκρισης της εξόρυξης φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Γάζας. ...(Al-Monitor, 22 Οκτωβρίου 2022)

Υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, το οποίο είχε τη σφραγίδα της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής (ΠΑ):

"Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος εξήγησε ότι το Ισραήλ απαιτεί την έναρξη των πρακτικών μέτρων για την εξόρυξη φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Γάζας στις αρχές του 2024, για να διασφαλίσει τη δική του ασφάλεια. (Al-Monitor, 22 Οκτωβρίου 2022)
Το χρονοδιάγραμμα του Νετανιάχου: "Πριν από τις αρχές του 2024"

Το χρονοδιάγραμμα που προκύπτει από αυτές τις διμερείς "μυστικές συνομιλίες" Ισραήλ-Αιγύπτου, δηλαδή τη δήμευση των υπεράκτιων θαλάσσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Παλαιστίνης, είναι "οι αρχές του 2024".

Αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών

Μια σημαντική έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) (2019) περιγράφει τη δύσκολη θέση της Παλαιστίνης ως εξής:

Γεωλόγοι και οικονομολόγοι φυσικών πόρων έχουν επιβεβαιώσει ότι τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη βρίσκονται πάνω από σημαντικά κοιτάσματα πλούτου πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην περιοχή Γ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και στις μεσογειακές ακτές στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας.

Ωστόσο, η κατοχή συνεχίζει να εμποδίζει τους Παλαιστίνιους να αναπτύξουν τα ενεργειακά τους πεδία ώστε να εκμεταλλευτούν και να επωφεληθούν από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Ως εκ τούτου, ο παλαιστινιακός λαός έχει στερηθεί τα οφέλη από τη χρήση αυτού του φυσικού πόρου για τη χρηματοδότηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και την κάλυψη της ενεργειακής του ανάγκης.

Οι συσσωρευμένες απώλειες υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Όσο περισσότερο το Ισραήλ εμποδίζει τους Παλαιστίνιους να εκμεταλλευτούν τα δικά τους αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος ευκαιρίας και τόσο μεγαλύτερο γίνεται το συνολικό κόστος της κατοχής που επωμίζονται οι Παλαιστίνιοι.

Η παρούσα μελέτη εντοπίζει και αξιολογεί τα υπάρχοντα και δυνητικά παλαιστινιακά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος του παλαιστινιακού λαού, τα οποία το Ισραήλ είτε εμποδίζει να τα αξιοποιήσει είτε τα εκμεταλλεύεται χωρίς να λαμβάνει δεόντως υπόψη του το διεθνές δίκαιο. (UNCTAD, Αύγουστος 2019, η έμφαση προστέθηκε, κατεβάστε την πλήρη έκθεση)

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Σύμφωνα με τα λόγια του Νετανιάχου, ο οποίος έχει καταγραφεί ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί μια παράταξη της Χαμάς:  

"Όποιος θέλει να ματαιώσει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους πρέπει να υποστηρίξει την ενίσχυση της Χαμάς και τη μεταφορά χρημάτων στη Χαμάς ... Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας - να απομονώσουμε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα από τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη".

(Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωση στη συνεδρίαση των μελών της Κνεσέτ του κόμματός του Λικούντ τον Μάρτιο του 2019, Haaretz, 9 Οκτωβρίου 2023, η έμφαση προστέθηκε)

"Η Χαμάς αντιμετωπίστηκε ως εταίρος εις βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής για να εμποδίσει τον Αμπάς να προχωρήσει προς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Η Χαμάς αναβαθμίστηκε από τρομοκρατική ομάδα σε οργάνωση με την οποία το Ισραήλ διεξήγαγε διαπραγματεύσεις μέσω της Αιγύπτου και στην οποία επετράπη να παραλαμβάνει βαλίτσες με εκατομμύρια δολάρια από το Κατάρ μέσω των διαβάσεων της Γάζας".

(Times of Israel, 8 Οκτωβρίου 2023, η έμφαση προστέθηκε)

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πέρα από κάθε περιγραφή από την κυβέρνηση Νετανιάχου κατά του λαού της Παλαιστίνης.

Εγκλήματα που διαπράχθηκαν επίσης εναντίον του λαού του Ισραήλ, ο οποίος είναι το θύμα της "επίθεσης με στημένη σημαία" της Χαμάς που σχεδιάστηκε προσεκτικά από τη Mossad-IDF.

Υπάρχουν βαθιά ριζωμένες διαιρέσεις στο εσωτερικό της Χαμάς. Η ανάλυσή μας για την " πλασματική σημαία " αφορά μια στρατιωτική-κατασκοπευτική παράταξη εντός της Χαμάς η οποία συνεργάζεται με τις ισραηλινές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.  Βλέπε:

Γάζα-Ισραήλ είναι "Πλαστή Σημαία"; Αυτοί το άφησαν να συμβεί; Ο στόχος τους είναι "να σβήσουν τη Γάζα από το χάρτη"; του Philip Giraldi και του καθηγητή Michel Chossudovsky, 20 Οκτωβρίου 2023

-Michel Chossudovsky, Global Research, 21 Οκτωβρίου 2023.

_________________________________________________

Ισραήλ Φυσικό αέριο-πετρέλαιο και προβλήματα στο Λεβάντ

της Felicity Arbuthnot, Global Research, 13 Δεκεμβρίου 2013

Το Ισραήλ πρόκειται να γίνει σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου και κάποιου πετρελαίου, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν, στην ανατολική Μεσόγειο, που ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2010, περιγράφεται ευρέως ως "στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ".

 Εκείνη την εποχή το κοίτασμα φυσικού αερίου ήταν:

" ... το πιο εξέχον κοίτασμα που βρέθηκε ποτέ στην υπο-εξερευνημένη περιοχή της Λεβαντινής Λεκάνης, η οποία καλύπτει περίπου 83.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου". (i)
Σε συνδυασμό με το κοίτασμα Ταμάρ, στην ίδια τοποθεσία, που ανακαλύφθηκε το 2009, οι προοπτικές είναι για έναν ενεργειακό μποναμά για το Ισραήλ, για τη Noble Energy με έδρα το Χιούστον του Τέξας και τους εταίρους Delek Drilling, Avner Oil Exploration και Ratio Oil Exploration.

Συμμετέχει επίσης η Woodside Petroleum, με έδρα το Περθ της Αυστραλίας, η οποία έχει υπογράψει μνημόνιο κατανόησης για ένα τριάντα τοις εκατό μερίδιο στο έργο, σε διαπραγματεύσεις που έχουν περιγραφεί ως "πάνω-κάτω".

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εικασίες ότι η Woodside μπορεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία: " ...δεδομένου ότι τα αρχικά σχέδια για την ψύξη του φυσικού αερίου για εξαγωγή ακολουθήθηκαν όταν οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας ήταν τεταμένες. Αυτό άλλαξε, πιο πρόσφατα, γεγονός που άνοιξε την πόρτα για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου στην Τουρκία".

Τα λάφυρα του κοιτάσματος Λεβιάθαν έχουν ήδη επεκταθεί από τα εκτιμώμενα 16,7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf ) φυσικού αερίου στα δεκαεννέα τρισεκατομμύρια - και συνεχίζουν να αυξάνονται:

"Έχουμε ανακαλύψει σχεδόν 40 tcf φυσικού αερίου και έχουμε περίπου 19 tcf από αυτό το αέριο που είναι διαθέσιμο για εξαγωγή τόσο σε περιφερειακές όσο και σε εξωπεριφερειακές αγορές. Βλέπουμε τις εξαγωγές να φτάνουν σε δυναμικότητα τα 2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως την επόμενη δεκαετία. Και συνεχίζουμε να ερευνούμε.", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Noble Keith Elliot (ii) Εκτιμάται επίσης ότι υπάρχουν πιθανώς εξακόσια εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με τον Michael Economides του energytribune.com ("Eastern Mediterranean Energy - the next Great Game").

Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί να αποδειχθούν μετριοπαθείς. Στη δική τους: "Αξιολόγηση των μη ανακαλυφθέντων πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου της επαρχίας Λεβαντικής Λεκάνης, Ανατολικής Μεσογείου", η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ, έγραψε το 2010:

"Εκτιμήσαμε ένα μέσο όρο 1,7 δισεκατομμυρίων βαρελιών ανακτήσιμου πετρελαίου και ένα μέσο όρο 122 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών ανακτήσιμου αερίου σε αυτή την επαρχία χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία αξιολόγησης με βάση τη γεωλογία".

Παρ' όλα αυτά, η Woodside Petroleum, μπορεί επίσης να διστάζει να εμπλακεί σε περαιτέρω διαμάχες, δεδομένου ότι έχει ήδη εμπλακεί, μαζί με την αυστραλιανή κυβέρνηση, σε μια παρατεταμένη διαμάχη στο Ανατολικό Τιμόρ σχετικά με το μποναμά της ενέργειας και των ορυκτών κάτω από τη Θάλασσα του Τιμόρ, η οποία μάλιστα οδήγησε το Ανατολικό Τιμόρ να κατηγορήσει την Αυστραλία ότι "παρακολουθούσε αξιωματούχους του Ανατολικού Τιμόρ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία"(iii).

Ωστόσο, η σύγκρουση της Woodside στο Ανατολικό Τιμόρ μπορεί να ωχριά μπροστά σε αυτό που θα μπορούσε κάλλιστα να ξεσπάσει για τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ. Η περιοχή δεν ονομάζεται άδικα Λεβαντινή Λεκάνη.

Ενώ το Ισραήλ τις διεκδικεί ως τον δικό του θησαυρό, μόνο ένα κλάσμα του πλούτου της θάλασσας βρίσκεται στη δικαιοδοσία του Ισραήλ, όπως δείχνουν ξεκάθαρα οι χάρτες (iv, v, βλ. παρακάτω).

Πολλά είναι ακόμη ανεξερεύνητα, αλλά προς το παρόν η Γάζα της Παλαιστίνης και η Δυτική Όχθη μεταξύ τους παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις, ενώ οτιδήποτε βρεθεί στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου και της Συρίας είναι βέβαιο ότι θα συνεπάγεται διεκδικήσεις και από τις δύο χώρες.

 

Σε μια προληπτική κίνηση, την ημέρα των Χριστουγέννων, η Συρία ανακοίνωσε μια συμφωνία με τη Ρωσία για την εξερεύνηση 2.190 χιλιομέτρων (850 τετραγωνικά μίλια) για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοικτά των μεσογειακών ακτών της: "... χρηματοδοτηθεί από τη Ρωσία, και εάν ανακαλυφθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε εμπορικές ποσότητες, η Μόσχα θα ανακτήσει το κόστος των ερευνών".

Ο υπουργός Πετρελαίου της Συρίας, Αλί Αμπάς, δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής ότι η σύμβαση καλύπτει "25 χρόνια, σε διάφορες φάσεις".

Η Συρία, η οποία παραλύει όλο και περισσότερο από τις διεθνείς κυρώσεις, έχει δει την παραγωγή πετρελαίου να πέφτει κατά ενενήντα τοις εκατό από τότε που άρχισαν οι αναταραχές που σε μεγάλο βαθμό υποκινούνταν από τη Δύση, τον Μάρτιο του 2011. Η παραγωγή φυσικού αερίου έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό, από τριάντα εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, σε 16,7 κυβικά μέτρα ημερησίως.

Η συμφωνία φέρεται να προέκυψε από "πολύμηνες διαπραγματεύσεις" μεταξύ των δύο χωρών. Η Ρωσία, ως ένας από τους κύριους υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης, φαίνεται ότι θα γίνει επίσης σημαντικός παίκτης στον ενεργειακό πλούτο της Λεκάνης του Λεβάντε. (vi)

Ο Λίβανος αμφισβητεί τον χάρτη του Ισραήλ για τα θαλάσσια σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, καταθέτοντας τον δικό του χάρτη και τις δικές του αξιώσεις στον ΟΗΕ το 2010. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο Λίβανος βρίσκεται στη διαδικασία χορήγησης αδειών έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αυτό που το Ισραήλ ισχυρίζεται ως "αποκλειστική οικονομική του ζώνη".

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ με τη μορφή του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ως έντιμος διαμεσολαβητής, ενεργεί ως διαπραγματευτής ειρήνης στη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα θα ήταν αστείο, αν δεν υπήρχε το ενδεχόμενο το Ισραήλ να επιτεθεί ξανά στον γείτονά του. Σε επίσκεψή του στο Ισραήλ τον Μάρτιο του 2010, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε: "Δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ όταν πρόκειται για την ασφάλεια του Ισραήλ - κανένα απολύτως", ανακοινώνοντας επίσης κατά την άφιξή του στο Ισραήλ: "Είναι ωραίο να είσαι σπίτι σου".

Με δεδομένες τις δεκαετίες "μεσολάβησης" των ΗΠΑ για την ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, πρόκειται ήδη για έναν δρόμο γεμάτο παγίδες, μονομέρεια και διπροσωπία, που έχει ήδη διανυθεί. Υπάρχουν προβλήματα μπροστά μας.

Α, και στη δαιμονολογία, ο Λεβιάθαν είναι ένας από τους επτά πρίγκιπες της Κόλασης.

Σημειώσεις

i. http://www.offshore-technology.com/projects/leviathan-gas-field-levantine-israel/

ii. http://m.theage.com.au/business/options-widen-for-woodsides-leviathan-partners-20131219-2znu6.html

iii. http://www.abc.net.au/news/2013-09-04/east-timor-offers-funds-for-onshore- gas-processing/4933106

iv. http://www.offshore-technology.com/projects/leviathan-gas-field-levantine-israel/leviathan-gas-field-levantine-israel1.html

v. http://www.google.co.uk/search?q=Leviathan+gas+project+Israel+map&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ntC2UvO7IcPE7Ab7rIDYCQ&ved=0CEQQsAQ&biw=1017&bih=598

vi. http://www.phantomreport.com/syria-inks-oil-gas-deal-with-russia-firm#more-20238

«Πᾶνος»   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου