Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι τα εμβόλια Covid μπορεί να προκαλέσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα


Οι ρευματικές ανοσο-μεσολαβούμενες φλεγμονώδεις διαταραχές (R-IMIDs) χαρακτηρίζονται από φλεγμονή που εκδηλώνεται στις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους μύες και τα οστά για άγνωστους λόγους.

Οι ρευματικές παθήσεις μπορεί να είναι λιγότερο διαδεδομένες από τη μυοκαρδίτιδα, μια γνωστή παρενέργεια του εμβολίου για τον COVID. Μια έρευνα στο σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου (VAERS) αποκάλυψε ότι το εμβόλιο για τον COVID-19 έχει συνδεθεί με περισσότερες από 3.000 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, περισσότερες από 2.300 περιπτώσεις αρθρίτιδας, περισσότερες από 370 περιπτώσεις συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, της πιο κοινής μορφής λύκου. και 280 περιπτώσεις αγγειίτιδας. Αυτή η πρώτη συστηματική ανασκόπηση των νεοεμφανιζόμενων R-MID μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID περιελάμβανε τις ακόλουθες ρευματικές παθήσεις.

Η μελέτη του NHS ανέλυσε 271 συμμετέχοντες από 190 δημοσιευμένες περιπτωσιολογικές μελέτες από όλο τον κόσμο.

Μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση του εμβολίου COVID-19, περισσότερο από το 80% των ασθενών ανέπτυξαν συμπτώματα και η πλειονότητα υποβλήθηκε σε θεραπεία και βελτιώθηκε με κορτικοστεροειδή.

Περίπου το 57% των τραυματισμένων ασθενών έλαβε το εμβόλιο Pfizer, το 24% το εμβόλιο AstraZeneca και το 13% των ρευματικών παθήσεων που εκδηλώθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου Moderna.

Με 86 ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν, η αγγειίτιδα ήταν η πιο διαδεδομένη ρευματική κατάσταση που εξετάστηκε. Οι κοινές παθήσεις αγγειίτιδας επηρεάζουν τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας δερματικές βλάβες και πιθανό τραυματισμό οργάνων. Μεγαλύτερα και μεσαίου μεγέθους αιμοφόρα αγγεία μπορούν επίσης να επηρεαστούν, προκαλώντας τραυματισμό στους ιστούς, τους μυς και τα νεφρά.

Οι κυψελίδες ενός ασθενούς με φλεγμονή των μεγαλύτερων αιμοφόρων αγγείων γέμισαν με υγρό. Ένας άλλος ασθενής εμφάνισε φλεγμονή στις αρτηρίες του κεφαλιού του και απώλεια όρασης στο αριστερό του μάτι λόγω της μειωμένης ροής αίματος στα οπτικά του νεύρα.

Υπήρχαν εξήντα έξι περιπτώσεις ασθενειών που επηρέασαν τους συνδετικούς ιστούς. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τον λύκο, μια αυτοάνοση νόσο που επηρεάζει το δέρμα, τις αρθρώσεις και τα εσωτερικά όργανα, καθώς και τη μυοσίτιδα και τη δερματομυοσίτιδα, που εκδηλώνονται ως φλεγμονή των μυών και των ιστών.

Δύο ασθενείς έχασαν τη ζωή τους λόγω των ασθενειών τους. Ένας 44χρονος άνδρας εμφάνισε μυοσίτιδα ή φλεγμονή των μυών και σύνδρομο διαμερίσματος στα άκρα του. Το σύνδρομο διαμερίσματος είναι μια βασανιστική και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση πίεσης στους μύες. Αφού έλαβε το εμβόλιο Pfizer, μια 62χρονη γυναίκα πέθανε από διαβήτη και δερματομυοσίτιδα, μια φλεγμονή του δέρματος και των μυών.

Μετά τη λήψη του εμβολίου, πενήντα πέντε ασθενείς ανέπτυξαν αρθρίτιδα, η οποία εκδηλώθηκε κυρίως στα γόνατα, τους αγκώνες και τους αστραγάλους.

Μετά τη λήψη θεραπείας με στεροειδή, η πλειονότητα των ασθενών παρουσίασε κάποια βελτίωση, 12 παρουσίασαν ύφεση και δύο είχαν επίμονα συμπτώματα.

Στην έκθεση, τεκμηριώθηκαν είκοσι δύο περιπτώσεις της νόσου Still που εκδηλώθηκε σε ενήλικες. Αυτή η σπάνια ασθένεια χαρακτηρίζεται από καθημερινό πυρετό, αρθρίτιδα σε περισσότερες από πέντε αρθρώσεις και βλάβες στο χρώμα του σολομού. Έξι από αυτούς τους ασθενείς ανέπτυξαν καρδιακές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων δύο περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας και καρδιακής ανεπάρκειας.

Μετά τη θεραπεία με στεροειδή, πέντε από τους ασθενείς παρουσίασαν ύφεση, ενώ η πλειονότητα βιώνει βελτίωση της κατάστασής τους.

Οι λιγότερο συχνές ασθένειες περιλαμβάνουν τη ρευματική πολυμυαλγία, η οποία έχει αναφερθεί από 21 άτομα. Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία και φλεγμονή στους ώμους, τον αυχένα και τους γοφούς, καθώς και από σαρκοείδωση, η οποία εμφανίζεται όταν οι φλεγμονώδεις ιστοί αρχίζουν να αναπτύσσονται μέσα στα όργανα, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των ιστών.
 
«Πᾶνος»

2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΒΟΛΙΑ ΚΟΒΙΝΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ειναι τυχερος καποιος και ζησει, σιγουρα μπορει να παθει παρενεργειες και επιπλοκες πασης φυσεως μετα απο το διαβολιο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή